Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ σε 2 μέρη....



ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ 1η Συνέχεια

Από την αρχή πρέπει να πω ότι εγω δεν χρησιμοποίησα αυτόν τον ΟΔΗΓΟ ποτέ.
Ο λόγος είναι ότι από την τρυφερή αγκαλιά της μαμάς μου, έπεσα κατ'ευθείαν στα νύχια της πολυαγαπημένης μου συζύγου.
Ακόμη και στα διαστήματα που έζησα εις τας Ευρώπας, πάντα κοντά υπήρχε μια πιτσαρία, ή ρεστωράν self-service, ή και ρεστωράν "γκουρμέ".
Όταν βαρέθηκα το ξενοδοχείο στο Άντερλεχτ, βρήκα ένα δωμάτιο, την σοφίτα του γυιού της Κας Κλίνκερμπεργκ, που είχε παντρευτεί και έφυγε σε άλλη πόλη. Επιπλωμένη και με στέρεο και δίσκους. Θαύμα.
Κάθε βράδυ με καλούσαν για φαγητό και εγώ, σαν φιλότιμος Έλληνας, γέμιζα το καλάθι στο Σ/Μ κάθε εβδομάδα.

Τον οδηγό αυτόν, περίπου, τον είχε βρεί η μητέρα μου, για να μου τον δώσει όταν θα πήγαινα για σπουδές στην ΑΣΟΕΕ, όπου είχα περάσει χωρις να το θέλω. Δεν πήγα όμως, διάβασα και την άλλη χρονιά πέρασα εκεί που ήθελα.

Μοίρα κακή ή καλή έμελλε να βρω τον οδηγό αυτόν και να τον κοινοποιήσω, για όποιον τον έχει ανάγκη.

Eίστε φοιτητές ή και (ορκισμένοι) εργένηδες, μένετε δηλαδή μόνοι σας και αντιμετωπίζετε καθημερινά το ίδιο ερώτημα: «Τι θα φάω σήμερα;».
'Η μένετε μόνοι, αλλά θέλετε να δείξετε σε "κάποιαν" τις μαγειρικές σας ικανότητες, τότε πάλι σας χρειάζεται.
O οδηγός επιβίωσης που έχετε στα χέρια σας σας προτείνει επτά διαφορετικά τρόφιμα που δεν μπορούν να λείπουν από το τραπέζι σας και σας παρουσιάζει συνολικά 19 συνταγές που μπορείτε να εκτελέσετε με τις τροφές αυτές.
Ενδιάμεσα αυτές οι συνταγές θα εμπλουτίζονται και με άλλες απλές στην παρασκευή, αλλά εντυπωσιακές.
Αν στο μυαλό σας έρχονται «φτωχές» μακαρονάδες ή άνοστες σαλάτες, έχετε πέσει έξω! Ξοδεύοντας από 1 € , μπορείτε να μαγειρέψετε σε χρόνο μηδέν απολαυστικά και υγιεινά πιάτα για 2 άτομα που ανταποκρίνονται στις επιταγές της μεσογειακής διατροφής.
Τα βασικά υλικά των συνταγών μάλιστα δεν ξεπερνούν τα 14-15 € , αν και το πραγματικό κόστος είναι σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα μικρότερο, αφού περισσεύουν υλικά και για επόμενες φορές.

Τα απαραίτητα
Oρισμένα βασικά υλικά δεν πρέπει να λείπουν από την κουζίνα σας. Με λιγότερο από 25 € ­ μπορείτε να εξοπλιστείτε με τα απαραίτητα και να εκτελέσετε τις συνταγές που σας προτείνουμε. Να θυμάστε ότι δεν θα χρειαστεί να αγοράσετε μπαχαρικά για τουλάχιστον ένα χρόνο, αλλά θα πρέπει να ανανεώνετε τακτικά προϊόντα που χρησιμοποιείτε καθημερινά, όπως το ελαιόλαδο και το αλάτι.

• Ελαιόλαδο Εξτρα Παρθενο (1 λίτρο): 6-7 €
• Αλάτι (400 γρ.): 0,80-1,50 €
• Ξίδι (350 ml): 0,70-1.00 €
• Ρίγανη (40 γρ.): 1,50-1,80 €
• Πάπρικα (45 γρ.): 0,80-1,30€
• Πιπέρι (45 γρ.): 1,20-1.50 €
• Τσίλι (45 γρ.): 1,40-1,60 €
• Δυόσμος (15 γρ.): 0,50-0,70 €
• Φύλλα δάφνης (2 γρ.): 0,50-060 €
• Θυμάρι (17 γρ.): 1,20-1,40 €
• Σκόρδο (3 τεμάχια): 1,20-2,00 €
• Μουστάρδα (450 γρ.): 2,20-3,50 €
• Μαγιονέζα (250 γρ.): 1,40-2,50 €

Επίσης χρειάζεστε μια κατσαρόλα ή χύτρα ταχύτητος, ένα τηγάνι βαθύ και αντικολλητικό, κουτάλες, σπάτουλες ξύλινες ή τεφλόν, ένα τρυπητό σουρωτήρι INOX και μερικά φαγητοδοχεία (τάπερ) για να συντηρείτε τα περισσεύματα.

Τα συνοδευτικά :
Για ένα ισορροπημένο γεύμα, συνοδεύστε το κρέας ή το ψάρι με ρύζι (προτιμήστε το μπασμάτι, που είναι έτοιμο σε 10΄), πατάτες, αρακά ή καρότα.
Αν έχετε τη δυνατότητα, προμηθευτείτε μια χύτρα ταχύτητος για να βράσετε γρήγορα τα λαχανικά (περίπου 10-15΄).
Δώστε γεύση στο ρύζι με μία κουταλιά γιαούρτι, πασπαλίστε τον αρακά με λίγο ελαιόλαδο και ρίγανη και τα καρότα με ελαιόλαδο και ξίδι.
Όσο για τις πατάτες, μπορείτε να τις τηγανίσετε ή να τις βράσετε, να τις λιώσετε με το πιρούνι και να τους ρίξετε λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο, αλάτι, πιπέρι και λεμόνι.

Σημείωση: Είναι αυτονόητο ότι στις τιμές υπάρχουν μικρές αποκλίσεις μεταξύ των λαϊκών αγορών, των σουπερμάρκετ, αλλά και των προϊόντων κάθε εταιρείας, χρόνο με τον χρόνο.

Αγοράστε
1 πακέτο σπαγγέτι

Φτιάξτε

Σπαγγέτι με λάδι και σκόρδο

Προετοιμασία: 2΄
Μαγείρεμα: 8΄

• 1/2 πακέτο σπαγγέτι ( αυτό είναι αρκετό για δύο άτομα. Το υπόλοιπο για την άλλη φορά)
• 2 σκελίδες σκόρδο
• 2 κουταλιές ελαιόλαδο
• Μαϊντανό ( τον υπόλοιπο από το ματσάκι, καθαρίστε και πλύντε τον και στην κάτάψυξη)
• Αλάτι, πιπέρι

Βράζετε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου ε χρόνο. Όσο βράζουν, βάζετε σε βαθύ τηγάνι το σκόρδο ψιλοκομμένο με το ελαιόλαδο και το αφήνετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ροδίσει. Σουρώνετε τα μακαρόνια και τα αδειάζετε στο τηγάνι με το λάδι και το σκόρδο. Σβήνετε τη φωτιά και ανακατεύετε καλά. Πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και πιπέρι.

Αν θέλετε κάτι πιό δύσκολο, μπορείτε να κάνετε πάλι ζυμαρικό, αλλά ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ ΚΟΦΤΟ ΜΕ ΚΥΜΑ, σαν αυτό

.....θα χρειαστήτε για 2 μερίδες
250 γραμ κυμά μοσχαρίσιο
1 σκελίδα σκόρδο
2-3 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο
3 κουτ.σουπ. κρεμμύδι κατεψυγμένο ψιλοκομμένο
200 γραμ. Χυμό τομάτας συμπυκνωμένο ελαφρά
Αλάτι-Πιπέρι
250 γραμ. Ζυμαρικά (Μακαρονάκι κοφτό)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνουμε το λάδι στο βαθύ τηγάνι και σωτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι.
Ρίχνουμε τον κυμά και με ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα ανακατεύουμε συνεχώς, σπάζοντας και τους βώλους που δημιουργούνται, μέχρι ο κυμάς να αλλάξει χρώμα.
Τότε ρίχνουμε την τομάτα, αλάτι, πιπέρι και λίγο νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για 20-30'. Ελέγχουμε μη κολλήσει και συμπληρώνουμε νερό , αν χρειάζεται.
Στο μεταξύ βράζουμε τα μακαρόνια σε νερό, όπυ έχουμε ρίξει λίγο λάδι, όπως γράφει το πακέτο.
Σουρώνουμε, στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε στο τηγάνι που έχει τον κυμά. Ανακατεύουμε και τρώμε.
Σ'αυτό αλλά και στο προηγούμενο πιάτο πασαλίζουμε με τυρί τριμμένο της αρεσκείας μας.
Καλή όρεξη.


ΣΥΝΕΧΕΙΑ 2η

Σπαγγέτι με κρύα σάλτσα πιπεριάς

Προετοιμασία: 5΄
Μαγείρεμα: 8΄

• 1/2 πακέτο σπαγγέτι 0,68 (το πακέτο)
• 1 μεγάλη ντομάτα 0,49
• 1 κόκκινη πιπεριά 0,15
• 1 πράσινη πιπεριά 0,15
• 5-6 κλαδάκια μαϊντανό
• 1 κουταλάκι ξερό βασιλικό
• 6 κουταλιές ελαιόλαδο

Βράζετε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό, ακολουθώντας τις οδηγίες του πακέτου, και στη συνέχεια τα σουρώνετε. Όσο βράζουν τα ζυμαρικά, ψιλοκόβετε το μαϊντανό, κόβετε σε μικρά κομμάτια τις πιπεριές και τρίβετε την ντομάτα. Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί και σερβίρετε.

TIP: Oι μακαρονάδες είναι ένα γρήγορο και εύκολο γεύμα. Επιλέξτε κάθε φορά το είδος των ζυμαρικών που προτιμάτε και απολαύστε τα ως κυρίως πιάτο ή ως συνοδευτικό σε ψάρι ή κρέας.
____________________________________

Φακές σούπα

Αγοράστε
1 πακέτο φακές

Προετοιμασία: 5΄
Μαγείρεμα: 40΄

• 1 φλιτζάνι φακές 1,80 € (το πακέτο)
• 1 μεγάλη ντομάτα 0,50 €
• 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι 0,10 €
• 2 σκελίδες σκόρδο
• 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
• 1 φύλλο δάφνης
2 κουτ.σουπ. ξύδι
• Αλάτι, πιπέρι

Πλένετε και στραγγίζετε τις φακές. Κόβετε το κρεμμύδι σε φέτες, ψιλοκόβετε το σκόρδο και τα σωτάρετε σε κατσαρόλα με 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν. Στη συνέχεια, ρίχνετε τις φακές, την ντομάτα τριμμένη, τη δάφνη και τόσο νερό όσο χρειάζεται για να τις σκεπάζει. Τις αφήνετε να σιγοβράζουν μέχρι να χυλώσουν, ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, το ξύδι και σερβίρετε.
_______________________________________


Φακές σαλάτα

Προετοιμασία: 5΄
Μαγείρεμα: 40΄

• 1 φλιτζάνι φακές 1,80 € (το πακέτο)
• 1 φρέσκο κρεμμυδάκι 0,30 €
• Λίγο άνηθο
• Λίγο δυόσμο (προαιρετικά)
Για τη σως:
• 1 κουταλιά λεμόνι
• 2 κουταλιές ελαιόλαδο
• 1 κουταλάκι μουστάρδα
• Αλάτι, πιπέρι

Αφού βράσετε τις φακές, τις σουρώνετε και τις ανακατεύετε με τον άνηθο, το δυόσμο και τα κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο. Χτυπάτε μαζί όλα τα υλικά για τη σως και περιχύνετε με αυτήν τις φακές.

TIP: Επειδή είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, το λεμόνι βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου που περιέχουν οι φακές. Αν, παρ’ όλα αυτά, δεν σας αρέσει, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ξύδι. Καλό είναι όμως αμέσως μετά το γεύμα να φάτε ένα πορτοκάλι.

Χρήσιμες συμβουλές
• Πριν εκτελέσετε τις συνταγές, πρέπει να πλένετε καλά και να στραγγίζετε το κρέας ή το ψάρι.
• Για το ψήσιμο στο φούρνο, πρέπει να υπολογίσετε άλλα 5-10΄ για την προθέρμανσή του.
• Ό,τι αποψύχεται δεν μπορεί να ξαναμπεί στην κατάψυξη παρά μόνο αν μαγειρευτεί.
• Τα μαγειρεμένα φαγητά διατηρούνται στο ψυγείο για 3-4 ημέρες σε θερμοκρασία 4-6 οC. Φυλάξτε τα σε γυάλινα σκεύη που σκεπάζουν (ιδανικό) ή σε πλαστικά δοχεία κατάλληλα για τρόφιμα.
• Για ένα ολοκληρωμένο υγιεινό γεύμα, συνοδεύστε κάθε σας πιάτο με τη φρέσκια σαλάτα που σας αρέσει (π.χ. ντομάτα, μαρούλι, ρόκα).
• Προσθέστε λίγο ελαιόλαδο ή ξύδι μπαλσάμικο.
_________________________________________

Φτιάξτε

Απλά σνίτσελ

Αγοράστε
1 στήθος κοτόπουλου ή γαλοπούλας

Προετοιμασία: 5΄
Τηγάνισμα: 15΄

• 1 στήθος κοτόπουλου 5,20 € (τα 530 γρ.)
• 1 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά 0,65 € (τα 330 γρ.)
• 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
• Αλάτι, πιπέρι

Πασπαλίζετε τα φιλέτα με αλάτι, πιπέρι, τα βουτάτε και από τις δύο πλευρές σε ένα μπολ με λευκό κρασί και σε ένα μπολ με τριμμένη φρυγανιά. Τηγανίζετε και από τις δύο πλευρές.

TIP: Το λευκό κρέας θεωρείται λιγότερο επιβαρυντικό για το καρδιαγγειακό σύστημα από ό,τι το κόκκινο. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε και χοιρινό κρέας.
• Καλό είναι να καταναλώνετε πουλερικά 2 φορές την εβδομάδα.
________________________________________

Σουβλάκι κοτόπουλο με πίτα
(η λέξη "σουβλάκι" είναι ενδεικτική, επειδή δεν θα περαστούν τα κομματάκια σε καλαμάκια)

Προετοιμασία: 5΄
Ψήσιμο: 15΄

• 1 στήθος κοτόπουλου 5,20 € (τα 530 γρ.)
• 1 μικρό κρεμμύδι 0,15 €
• 1 ντομάτα 0,50 €
• 1 κεσεδάκι γιαούρτι 0,80 €
• 4 πίτες για σουβλάκια 1,50 € (τα 10 τεμάχια)
• Λίγη ρίγανη
• Αλάτι, πιπέρι

Ραντίζετε το κρέας με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη και το ψήνετε στο γκριλ ή στη σχάρα. Λαδώνετε τις πίτες και τις ψήνετε. Κόβετε το κοτόπουλο σε κομματάκια και γεμίζετε με αυτό τις πίτες. Προσθέτετε ντομάτα, κρεμμύδι και γιαούρτι και τις τυλίγετε.

TIP: Αν σας περίσσεψε κοτόπουλο, μπορείτε για αλλαγή, το ίδιο βράδυ, να βάλετε τα κομματάκια κρέατος σε αραβικές πίτες, στις οποίες έχετε προσθέσει ό,τι λαχανικά υπάρχουν στο ψυγείο σας (μαρούλι, ντομάτα, πιπεριά κλπ.).
___________________________________________

Κοτόπουλο με σάλτσα γιαουρτιού

Προετοιμασία: 2΄
Ψήσιμο: 15΄

• 1 στήθος κοτόπουλου 5,20 € (τα 530 γρ.)
• 1/2 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό 0,80 €
• 2 σκελίδες σκόρδο
• 1 κουταλιά ξίδι
• 1 κουταλιά πάπρικα

Χτυπάτε με το γουδοχέρι ή με ξύλινο σφυρί (ματσόλα) το στήθος κοτόπουλου να πλατύνει και το ψήνετε στο γκριλ για 15΄. Στο μεταξύ, χτυπάτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και περιχύνετε με τη σάλτσα το κοτόπουλο.
_________________________________________

Αγοράστε
2 φιλέτα ψαριού (γλώσσα ή πέρκα)
Φτιάξτε

Καφτερά φιλέτα γλώσσας

Προετοιμασία: 3΄
Ψήσιμο: 20΄

• 2 κατεψυγμένα φιλέτα γλώσσας 9,50-11 € τα 700 γρ. (5-8 τεμάχια)
• 2 κουταλιές ελαιόλαδο
• 1 σκελίδα σκόρδο
• Λίγο πιπέρι καγιέν
• 1 κουταλιά ξύδι
• Λίγες σταγόνες ταμπάσκο

Ψήνετε τα φιλέτα στο γκριλ για 20΄. Στο μεταξύ, χτυπάτε τα υλικά στο μπλέντερ. Περιχύνετε τη σάλτσα στο ψάρι.
________________________________________________

Ψάρι στη λαδόκολλα




Προετοιμασία: 3΄
Ψήσιμο: 25΄

• 2 κατεψυγμένα φιλέτα πέρκας 8,50-9,50 € τα 800 γρ. (4-7 τεμάχια)
• 1 λεμόνι 0,20
• 1 κουταλιά ελαιόλαδο
• Ρίγανη
• Θυμάρι
• Αλάτι, πιπέρι

Περιχύνετε τα φιλέτα με το λεμόνι, τα αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο και τα πασπαλίζετε με τριμμένο θυμάρι, ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Τα τυλίγετε καλά σε μια λαδόκολλα, τα βάζετε σε ταψί και τα ψήνετε. Εναλλακτικά μπορείτε πριν τυλίξετε ένα-ένα, να βάλετε αό κάτω ροδέλλες πατάτας και πιπεριάς

TIP: Τα ψάρια είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών, φωσφόρου, ψευδαργύρου και ω-3 λιπαρών οξέων.
• Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο περιλαμβάνει την κατανάλωση ψαριών 2-3 φορές την εβδομάδα.
____________________________________________

Αγοράστε
1 κονσέρβα τόνου (νερού ή λαδιού)
Φτιάξτε

Τονοσαλάτα

Προετοιμασία: 15΄
Μαγείρεμα: 15΄

• 1 κονσέρβα τόνο σε νερό 1,80 €
• 2 μέτριες πατάτες 0,30 €
• 2 καρδιές μαρουλιού 0,70 €
• 4 κουταλιές ελαιόλαδο
• 2 κουταλιές ξίδι
• 1 κουταλάκι μουστάρδα

Καθαρίζετε τις πατάτες, τις κόβετε σε κύβους, τις βράζετε μέχρι να μαλακώσουν και τις στραγγίζετε. Πλένετε τις καρδιές μαρουλιού και τις τοποθετείτε σε μια πιατέλα σε διάταξη αστεριού. Στο κέντρο τοποθετείτε τις πατάτες και από πάνω τον τόνο, αφού τον έχετε στραγγίξει. Χτυπάτε το ελαιόλαδο, το ξίδι και τη μουστάρδα μέχρι να γίνουν ομοιόμορφο μείγμα και περιχύνετε με αυτό τη σαλάτα.
____________________________________________

Μακαρόνια με τόνο



Προετοιμασία: 5΄
Μαγείρεμα: 8΄

• 1 κονσέρβα τόνο λαδιού 1,80 €
• 1/2 πακέτο μακαρόνια 0,68 (το πακέτο)
• 1/2 κρεμμύδι 0,15 €
• 1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό
• 1 σκελίδα σκόρδο
• 2 κουταλιές ελαιόλαδο
• Αλάτι, πιπέρι
Κάπαρη (προαιρετικά)

Βράζετε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό, ακολουθώντας τις οδηγίες του πακέτου. Στο μεταξύ, σωτάρετε σε 1 κουταλιά ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα, μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνετε τον τόνο (και την κάπαρη), τον οποίο έχετε στραγγίξει και θρυμματίσει, και ανακατεύετε. Προσθέτετε μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και περιχύνετε με το μείγμα τα μακαρόνια.
_________________________________________________

Αγοράστε
2 αυγά
Φτιάξτε

Καυτερή ομελέτα

Προετοιμασία: 3΄
Τηγάνισμα: 3΄

• 2 αυγά (XL) 0,90 €
• 1 καυτερή πιπεριά 0,60 €
• 4 κουταλιές ελαιόλαδο
• 1 κουταλιά τσίλι
• Πιπέρι

Χτυπάτε τα αυγά σε ένα μπολ και προσθέτετε το τσίλι. Βάζετε ελαιόλαδο στο τηγάνι και ρίχνετε το μείγμα. Προσθέτετε την πιπεριά και τηγανίζετε την ομελέτα. Πασπαλίζετε με πιπέρι και σερβίρετε.
_____________________________________________

Oμελέτα με λαχανικά

Προετοιμασία: 7΄
Τηγάνισμα: 3΄

•2 αυγά (XL) 0,90 €
•1 μικρή πιπεριά 0,30 €
•1/2 κρεμμύδι 0,15 €
•1 μικρό κουτί μανιτάρια 1,40 €
•1 κουταλιά γάλα
•2 κουταλιές ελαιόλαδο
•Πιπέρι

Ψιλοκόβετε τα μανιτάρια, την πιπεριά και το κρεμμύδι. Ζεσταίνετε σε αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο, ρίχνετε τα λαχανικά και τα αφήνετε να ροδίσουν. Στο μεταξύ, χτυπάτε τα αυγά και προσθέτετε το γάλα και το πιπέρι. Ανακατεύετε και ρίχνετε το μείγμα στο τηγάνι, ροδίζοντας την ομελέτα και από τις δύο πλευρές.
____________________________________________

Αγοράστε
2 χοιρινές μπριζόλες

Φτιάξτε

Χοιρινές μπριζόλες στο φούρνο

Προετοιμασία: 5΄
Ψήσιμο: 35΄

• 2 χοιρινές μπριζόλες 3 €
• 1 μικρή ντομάτα 0,30 €
• 1 μικρό κρεμμύδι 0,15 €
• 1 μικρή πιπεριά 0,15 €
• 2 κουταλιές ελαιόλαδο
• 1/2 ποτήρι κρασί
• Ρίγανη
• Αλάτι, πιπέρι

Πασπαλίζετε τις μπριζόλες με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη, τις βάζετε σε ένα ταψί και πάνω στρώνετε 1 ροδέλα κρεμμυδιού, 1 ροδέλα ντομάτας και 1 ροδέλα πιπεριάς. Τις περιχύνετε με ελαιόλαδο και κρασί, ρίχνετε 1 ποτήρι καυτό νερό και τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο.

TIP: Όταν αγοράζετε κρέας, δώστε σημασία στο χρώμα. Το καλό φρέσκο κρέας είναι ροζέ και όχι βαθύ κόκκινο.
__________________________________________________

Χοιρινές μπριζόλες με σάλτσα μανιταριών

Προετοιμασία: 3΄
Ψήσιμο: 15΄

• 2 χοιρινές μπριζόλες 3 €
• 1 φλιτζάνι μανιτάρια (κονσέρβας) σε φέτες 1,40 €
• 2 μέτριες ντομάτες ψιλοκομμένες 0,60 €
• 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 0,20 €
• 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
• 6 κουταλιές ελαιόλαδο

Ψήνετε τις μπριζόλες στο γκριλ ή στην ψηστιέρα. Παράλληλα, ρίχνετε στο λάδι τα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνετε κρασί και ντομάτα, κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε τη σάλτσα να πήξει.

TIP: Αν προτιμάτε τις μοσχαρίσιες μπριζόλες, που είναι συνήθως πιο σκληρές, μπορείτε να τις μαλακώσετε αφήνοντάς τις για 1 ώρα μέσα σε μείγμα από 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο και 3 κουταλιές ξίδι ανά μπριζόλα. Στραγγίξτε και ψήστε τις.
_________________________________________________

Για περισσότερες συνταγές μπορείτε να ψάξετε και εδώ, στα περιεχόμενα, η στο διαδίκτυο.
Μόνο λίγη προσοχή χρειάζεται στις συνταγές των "Μεγάλων" Σεφ, γιατί ψυλλιάστηκα ότι πάντα βάζουν κάτι λάθος!!!

Εύχομαι ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ

24 σχόλια:

kiki είπε...

Τις σημειώνω όλες!

ELENI είπε...

ψηφιζω ...ζυμαρικο!!! καλημερα σταυρο!

Global Greek είπε...

Δάσκαλε να ρωτήσω κάτι... Για να κάνω "σνιτσελ" με φιλέτο κοτόπουλο πρέπει να κόψω τα φιλετάκια "παράλληλα" ώστε να γίνουν πιο λεπτά (λεπτές φέτες δηλαδή" ή δεν έχει σημασία?? Το ρωτάω γιατί το σνίτσελ είναι συνήθως λεπτό, σωστά?

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Kiki: Ελεύθερες ιδέες για το επόμενο σου βιβλίο.
Τις Καλημέρες μου
_________________
@ ELENI: Κι εγώ και με ότι συνοδευτικό και νάναι. Ακόμη και "ορφανά" με τυρί.
Καλημέρα
_________________
@ Global: Ευχαριστώ για την απονομή, αλλά δεν τον διεκδικώ.
Το φιλέτο κοτόπουλο, αν το αγοράζουμε από "ζωντανό" χασάπη, του λέμε τι το θέλουμε.
Αν πάρουμε τυποποιημένο από τα ψυγεία (Μιμίκος,Χάρμα,Πίνδος κλπ),τότε ναι, το σχίζουμε οριζόντια, μέχρι λίγο πριν το τέλος κα το ανοίγουμε.
Στα καφενεία είναι πολύ λεπτό και για οικονομία ποσότητος και για να τηγανίζεται γρηγορότερα (οικονομία ενέργειας και χρόνου).Όλα αυτά είναι "λεφτά".
Τις Καλημέρες μου
_________________

Η τρελή είπε...

Περίμενε καλέ Σταύρο, δεν σε προλαβαίνουμε!
Καλημέρες!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

Betty's Cuisine είπε...

πες τα! ξέρεις πόσα μπακούρια θα βρουν τις συμβουλές σου θησαυρό;
20 Ιανουαρίου 2010 9:10 μ.μ.
Thalassenia είπε...

Χρήσιμες συμβουλές. Η κουζίνα έχει ενδιαφέρον αν δεν γίνεται καταναγκαστικό έργο.
Καλά και το είπες, να ανανεώσω τα μπαχαρικά μου.

Καληνύχτα σας.
20 Ιανουαρίου 2010 10:53 μ.μ.
zeidoron είπε...

Αγαπητέ Σταύρο να τα αποθηκεύσω κάπου για ώρα ανάγκης,ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται!Καλό βράδυ!
20 Ιανουαρίου 2010 11:03 μ.μ.
AdeGia είπε...

aglio,olio e peperoncino,το τελευταιο το ξεχασες και χρειαζεται τις κρυες νυκτες
20 Ιανουαρίου 2010 11:08 μ.μ.
globalgreek είπε...

Ε Υ Χ Α Ρ Ι Σ Τ Ο Υ Μ ΕΕΕΕΕ!!! (δεν είμαι μπακούρι (@Betty) αλλά αυτές οι απλές συμβουλές είναι ακριβώς αυτό που χρειάζομαι! Μακαρονάδα με σκορδάκι δεν την είχα ακούσει ποτέ! Ακούγεται πολύ νόστιμο γεύμα και καλό για την πίεση!! Πάω για τη συνέχεια Νρ. 2 (εβαλα το λινκ του οδηγού σου στη σελίδα μου γιατί είμαι σίγουρη οτι πολλοί ψάχνουν ακριβώς για κάτι τέτοιο!)

Σωτήρα μου, σε καλημερίζω και σε χαιρετώ από την κουζίνα μου :-))
21 Ιανουαρίου 2010 7:49 π.μ.
ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Betty's: ...και για οικονομία, ας μη το ξεχνάμε.
______________
@ Thalassenia: Να τρώμε και κάτι ελεγχόμενο και υγειινό.
______________
@ Zeidoron: Έχεις απόλυτο δίκιο.Ποτέ δεν ξέρεις!
______________
@ AdeGia: Ορισμένα, σαν αυτά που λες, είναι αυτονόητα. Λάδι, σκόρδο,κάτι καφτερό, όλοι έχουν.
______________
@ Global: Μάλλον μόλις γυρίσω, θα προσαθήσω να εννοποιήσω το πρώτο στο δεύτερο, αν μπορέσω.
______________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

Έκανα μια μεταφορά του α' μέρους, στο β'.
Τα σχόλια βγήκαν κάπως παράξενα.
Δεν ήξερα άλλο τρόπο.
Ζητώ συγνώμη, αλλά ερασιτέχνης και αυτοδίδακτος είμαι...

ΦΟΥΛΗ είπε...

Χρησιμότατες οι συμβουλές σου,αυτά πρέπει σίγουρα να ενδιαφέρουν φοιτητές και εργένηδες γενικά ..οχι ότι εμάς δεν μας λύνουν τα χέρια κατά καιρούς(τι τρώνε πάλι σήμερα);
Ευχαριστούμε Σταύρο...

Ευρύνοος είπε...

Πολύ καλός οδηγός επιβίωσης φίλε μου..
χρειάζεται για όποιον είναι στα πρώτα μαγειρικά του βήματα :)

καλημέρα :)

mia maria είπε...

Τι χρήσιμη ανάρτηση! Όχι μόνο για φοιτητές και εργένηδες! Οι συνταγές εύκολες και νοστιμότατες, βολικές για όλους μας.
Πάντως τώρα θυμήθηκα κάτι που μου είχε κάνει εντύπωση. Όταν σπούδαζε η κόρη μου στη Κρήτη (ευτυχώς εκείνη μαγείρευε) είχα πάει Σ/Μ. Μια μαμά με ένα αγόρι που μάλλον είχε μόλις μπει σε μια σχολή και του ψώνιζε και του έλεγε, να πάρεις αυτό, να πάρεις το άλλο και γυρίζει το αγόρι και λέει: Τι να τα κάνω όλα αυτά που μου λες, δε βλέπεις πόσα σουβλατζίδικα υπάρχουν τριγύρω:))

Global Greek είπε...

Δάσκαλε (από εδώ και εμπρός έτσι θα σε φωνάζω αν δεν έχεις αντίρρηση!), μόλις καταβρόχθησα κοτόπουλο σνίτσελ φτιαγμένο όπως στην συνταγή σου (με κρασί κτλ.), και ως συνοδευτικό έκανα ρύζι μπασμάτι και την παντζαροσαλάτα με dressing γιαουρτιού με σκορδάκι και ήταν όλα μούρλια και πανεύκολα!!!! Η φίλη μου έγλυφε τα δάχτυλά της, βεβαίως κρατάμε τώρα απόσταση ασφαλείας γιατί το παράκανα με το σκόρδο, αλλά ήταν σούπερ!!!! Εχω ενθουσιαστεί και θα σε παρακολουθώ από κοντά τώρα! Φιλιά και θερμές ευχές!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ΦΟΥΛΗ: Πολύ συχνά τώρα τελευταία χρειάζεται η ετοιμασία "αστραπή"
_____________________
@ Ευρύνοος: Αχρείαστος να είναι!!
_____________________
@ Big Mama: Σουβλατζίδικα δεν είχε στις Βρυξέλλες, ούτε στο Μιλάνο. Είχε όμως fish+chips, πιτσαρίες κ.ά.
Άσε το μπαρ του ξενοδοχείου που είχε σπαγγέτι, ομελέττες και κάτι περίεργα Νοτιοαφρικάνικα, ύποπτα, ούτε για δοκιμή.
Μετά όμως την κούραση της ημέρας, όλα ήταν καλά!
______________________
@ Global Greek:Χαίρομαι που μοιράζεσαι τις "κατασκευές" με φίλους.
Το σκόρδο μυρίζει όταν είναι ωμό, όπως στην παντζαροσαλάτα ή στο τζατζίκι.
Είναι καλό να κρατάς τους ανθρώπους σε κάποια απόσταση. Σήμερα με τις γρίππες είναι και υγειινό.
Καλό απόγευμα.

ΥΓ: Δεν πρόσεξα ότι ήταν σχόλιο και απάντησα αλλοιώς.
_______________________

Unknown είπε...

Καλησπέρα

Πολύ όμορφα

Μπράβο!!!!!!
Πολύ πρώτες οι συνταγές και
οι συμβλουλές.....

Εγώ είμαι από αυτούς που μαγειρεύον
μόνοι τους, όλα τα φαγητά και
μ αρέσει και τα τρώω ευχάριστα
βάζοντας το γούστο και το μεράκι
που χρειάζονται όπως και η ζωή

Καλό βράδυ!!!!!

Να είσαι καλά

Ανώνυμος είπε...

Σαν ονειρο θερινής νυχτός μου μοιάζει...

Ο χρόνος προετοιμασίας είναι που με έφτιαξε...

Τον οδηγό επιβίωσης τον πήρα νωρίς ... και ησύχασα...

thanks

Margo είπε...

Πάντα είχα την απορία γιατί πολύς κόσμος τρώει συχνά έξω ή παραγγέλνει στο σπίτι σχεδόν καθημερινά! Λίγη οργάνωση ελάχιστος χρόνος και το αποτέλεσμα δεν συγκρίνεται!!!
Σήμερα ο οδηγός επιβίωσης είναι χρήσιμος για όλους...
Ο οδηγός άψογος, τα έχει όλα!!
Καλό μεσημέρι Δύσπιστε:)

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Sailor: Όταν γίνει η αρχή, μετά μπαίνει και το προσωπικό γούστο και μεταμορφώνονται οι συνταγές.
Να'σαι καλά, καλωσόρισες.
________________________
@ ΟΔΟΙΠΟΡΟΣ: Δυστυχώς ο χρόνος παίζει μεγάλο ρόλο στη ζωή μας.
Δεν μπορώ να καταλάβω, πως ο χρόνος των παλιών ήταν μεγαλύτερος.
Όταν ο παππούς μου έβαλε τηλέφωνο στο μαγαζί, έγινε πανηγύρι στο σπίτι.
Ευχαριστώ για το πέρασμα.
_________________________
@ Margo: Στην γειτονιά μου, τα φαστφουντάδικα, που είναι προσεγμένα, μετριούνται σε λίγα από τα δάκτυλα του ενός χεριού.
Και το ίδο γίνεται και αλλού.
Όπως είπα και στην αρχή, δεν έζησα εργένης, αλλά είχα φίλους που ήταν και έβλεπα την πορεία τους.
Να'σαι καλά
Καλό μεσημέρι.
_________________________

Ανώνυμος είπε...

το λινκ επισκευάστηκε! τώρα παραπέμπει στην ανάρτηση αυτή! καλά μαγειρέματα!

Και λοιπόν;E allora? είπε...

αν σου πω οτι τα καθημερινά βασικά προϊόντα τα βρίσκω πιο φτηνά Ιταλία και αν παω σε μη μαρκες τα βρίσκω σε μισή τιμή.Ένα κιλό αλάτι 0,56€,1 κιλό ζυμαρικά 095 € κτλ.Δεν πάμε καλά στην Ελλάδα με αυτές τις τιμές και μετά αναρωτιόμαστε γιατί ο κόσμος κλέβει στα σούπερ-μάρκετ

καλό απόγευμα

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Χρήσιμος και ολοκληρωμένος ο οδηγός επιβίωσης που μας δίνεις φίλε Σταύρο!
Για όλα τα γευστικά γούστα...
Βλέπω, μάλιστα, αρκετοί φίλοι τον χάρηκαν και ενδιαφέρονται να τον υιοθετήσουν...
Αυτό τί σημαίνει τώρα, αφού δίνεις όλες τις συνταγές σου μαζεμένες, ότι θ' αλλάξει η θεματολογία του blog σου;
Αναμένουμε...

Να είσαι καλά,
Καλό Σ/Κ.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Global Greek: Το είδα. Tanks.
_________________
@ E! Allora?: Αυτό το διαπίστωσα από πάρα πολλά χρόνια και στην Ιταλία και στο Βέλγιο και στην Γαλλία.
Εμείς εδώ έχουμε λεφτά και πρέπει να το δείχνουμε. Αμ, πως!!!
Καλό Βράδυ
_________________
@ VASILIKI: Αυτές οι συνταγές είναι μόνο για την "επιβίωση" με απλό και υγειινό τρόπο.
Μπορούν να αποτελέσουν πρόγραμμα 15θημέρου με σχεδόν όλες τις ουσίες.
Οι "άλλες" που έχω (είναι πολλές) δεν τις αναρτώ αν δεν τις κάνω και να βγάλω και φωτό.
Στο σπίτι ξανακάνουμε τις ίδιες, γιαυτό αραίωσαν τελευταία.
Η θεματολογία ενδιάμεσα μπορεί να περιλάβει και ποιήματα και καμιά φιλοσοφία και τραγούδια κ.ά.π.
Βλέποντας και κάνοντας.
Καλό βράδυ.

Και λοιπόν;E allora? είπε...

Δύσπιστε για να καταλάβεις...μόλις γύρισα από σουπερ και πήρα 2 chianti Otto Santi στην τιμή του ενός 4,19€,ζυμαρικά μάρκας!!! 0,59€ τα 500γρ...κι αν σου πω και τα υπόλοιπα θα έρθεις να γεμίσεις βαλίτσα ολόκληρη!

Magia da Inês είπε...

Olá, amiga!
Voltei... saudade!...
Bom fim de semana!
Beijinhos.
Itabira - Brsil

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Φιλε μου Δυσπιστε βλέπω την έπαθες σαν κι εμενα....
Κι εγω από την αγκαλια της μάνας μου βρέθηκα στην αγκαλια της Ευης χωρις να το καταλαβω!

Τι ήμουνα; μικρο παιδάκι....20 χρονων
κι εκεινη 16....
Η ζαλαδα ήταν ακαριαια.....

Καλη μας ορεξη....

ice creaminal είπε...

ΘΑ ΒΑΛΩ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ, ΠΟΛΥ ΚΑΛΟς ΟΔΗΓΟς, ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ!