Πέμπτη, 7 Μαΐου 2015

ΙΜΑΜ ΜΠΑΪΛΝΤΙ...ροδελλάτο

Η αγάπη μας για τις μελιτζάνες είναι φανερή σ' αυτό το blog, από χρόνια!!
Και "διατί να το κρύψωμεν άλλωστε;", που έλεγε και ο Κ.Μ.!!
Κάθε φορά κάνω και κάτι διαφορετικό, έτσι για να μη βαριόμαστε τις ίδιες γεύσεις.
Σήμερα, σε αντίθεση με το παλιό "ροδελλάτο" (κλικ), έψησα τις ροδέλλες ελαφρά λαδωμένες στον φούρνο.
Υ Λ Ι Κ Α για 4 μερίδες
4 μελιτζάνες φλάσκες
4 κρεμμύδια μέτρια κόκκινα σε μισοφέγγαρα
4 σκελίδες σκόρδο σε λεπτές φέτες
1 φλ.τσ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 κουτί 400 γραμ. ντοματάκι κονκασέ
1 φλ.τσ. κρασί κόκκινο ξερό
1 φλ.τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
Παρμεζάνα ψιλοτριμμένη
2 ντομάτες σε λεπτές φέτες
2 φλ.του Ελλ. καφέ νερό
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνω το λάδι και σωτάρω το κρεμμύδι και το σκόρδο, μέχρι να μειωθούν τα υγρά τους.
Σβήνω με το κρασί και σε μερικά λεπτά ρίχνω την ντομάτα.
Σιγοβράζω για 15 λεπτά, με το τηγάνι σκεπασμένο με την αντιπιτσιλιστική σίτα (για να μη καθαρίζω μετά τις πιτσιλιές).
Λίγο πριν το τέλος ρίχνω τον μαϊντανό και ανακατεύω καλά.
Αφήνω το τηγάνι στη άκρη για να κρυώσει.
Πλένω τις μελιτζάνες και ξεφλουδίζω 4 λουρίδες στο μήκος.
Τις κόβω κάθετα σε ροδέλλες με πάχος περίπου 2-3 εκατοστά ( οι δικές μου μελιτζάνες έβγαλαν 5 ροδέλλες κάθε μια).
Αλατίζω τις ροδέλλες και τις αφήνω σε τρυπητό για μια ώρα, για να ξεπικρίσουν (ειδικά αν είναι βιολογικές).
Τις ξεπλένω, τις στεγνώνω με κουζινόχαρτο και τις λαδώνω ελαφρά.
Τις στρώνω στην σχάρα του φούρνου, με ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα από κάτω (είπα να μη καθαρίζω και τον φούρνο).
Τις ψήνω στους 200 βαθμούς γκρίλ + αέρα, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα και να μαλακώσουν.
Στρώνω 2 ταψάκια 20 x 30 με λαδόκολλα, ή ένα μεγάλο, και τακτοποιώ τις ροδέλλες.
Βάζω έπάνω σε καθεμιά μια κουταλιά μείγματος, πασπαλίζω με παρμεζάνα και καλύπτω με τις φέτες ντομάτας.
Αν μείνει λάδι ή και υλικό στο τηγάνι, το ρίχνω ενδιάμεσα.
Συμπληρώνω και με το νερό και φουρνίζω
στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις + αέρα, για 30-35 λεπτά.
Σημείωση:  Πέρσυ αυτό το ροδελλάτο ιμάμ το έφτιαξα με Τσακώνικες μελιτζάνες, λεπτές ριγέ, για τον μπουφέ στο πάρτυ ένός φίλου.  Οι ροδέλλες έγιναν ροδελλίτσες, πιο βολικές για τον μπουφέ και δεν άφησα καθόλου ζουμιά (στον μπουφέ δεν γίνονται βουτιές!!)  Ανάρπαστο έγινε!!

3 σχόλια:

akrat είπε...

καλησπέρα

βρε τι σάχνει ο μάστορας εύγε αντιγράφω δια το σύντομο μέλλον

mia maria είπε...

Πολύ ωραία ιδέα! Νοστιμότατο!

Frezia είπε...

Αγαπημένο φαγητό,ευχαριστούμε που μας το θύμησες!
Καλή εβδομάδα από αύριο!