Παρασκευή, 15 Μαΐου 2015

ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ


Υ Λ Ι Κ Α
7-8 μεγάλα ή μέτρια Κολοκυθάκια
500 γραμ. Κυμάς μοσχαρίσιος
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλυτζανάκι του καφέ Ρύζι Καρολίνα ή νυχάκι
1/2 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 φλ.τσαγ. Άνιθο ψιλοκομμένο
Αλατοπίπερο
1-1,5 λίτρο Νερό ζεστό (ή λιγότερο αν δεν θέλουμε πολύ ζουμί)
Για το Αυγολέμονο
Χυμό από 2-3 λεμόνια
2 Αυγά
2 κουτ.σουπ. Κορν-φλάουερ
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Πλένω και ξύνω τα κολοκυθάκια με μαχαίρι και κόβω λίγο τις άκρες. Τα κόβω στη μέση.
Με μικρό κουταλάκι αρχίζω να σκάβω την ψίχα και τότε καταλαβαίνω γιατί η συμβία, τόσα χρόνια, τα έκοβε στη μέση.
Βγάζω την ψύχα με πολύ μικρό κουταλάκι.
Πολτοποιώ την μισή στο multi, ή την κόβω πολύ ψιλά κομματάκια. Την άλλη μισή την κρατώ σε σακκούλα τροφίμων στον καταψύκτη (θα γίνει κολοκυθοκεφτέδες άλλη μέρα)'
Σε μπωλ ζυμώνω καλά όλα τα υλικά (εκτός από το λάδι) και το βάζω σκεπασμένο στο ψυγείο, για μια ώρα.
Με κουταλάκι γεμίζω τα κολοκυθάκια μέχρι τα 3/4 και τα βάζω όρθια στην χύτρα ταχύτητος (ή σε κατσαρόλα ανάλογη).

Τα ραντίζω με το λάδι και ρίχνω το ζεστό νερό.
Βράζω για 15' από το σφύριγμα της βαλβίδας (40' σε κοινή κατσαρόλα), εκτονώνω και ανοίγω.
Ετοιμάζω το αυγολέμονο, με βοηθό το μιξεράκι χειρός, κατά τον γνωστό πια τρόπο.
Αυγά σε μπωλ, λίγο νεράκι, τον λεμονοχυμό σταδιακά, το κορν-φλάουερ, δουλεύοντας συνέχεια με τα χτυπητήρια (αυγοδάρτες). Ρίχνουμε ζουμί αρκετό από την κατσαρόλα, ρίχνουμε το ρουφηχτό φιλί στον αέρα και ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα, κουνώντας κυκλικά, για να ενσωματωθεί.
Αν δεν θέλουμε αυγολέμονο, δεν αφήνουμε πολύ ζουμί, σερβίρουμε κάπως στεγνά με σάλτσα λεμονιού, αλλά γιαυτό κάποια άλλη φορά..

5 σχόλια:

Great Mangiaregreco είπε...

τα κολοκυθακια γεμιστα τα λατρευουμε και η κορη μου στην κυριολεξια τα καταβροχθιζει! μου εδωσες ιδεα για το αυριανο φαγητο.
καλο βραδυ
ειρηνη

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Great Mangiaregreco :
Είναι αρκετές μέρες που περίμενα να βγουν μεγαλούτσικα κολοκυθάκια.
Κι εμάς μας αρέσει αυτό το φαγητό και το κάνω μερικές φορές το χρόνο.
Καλό βράδυ

Αστοριανή είπε...

...Καλημέρα!!!
Τα είχα φτιάσει, θαυμάσια όλα, κράτησα και μερικά στην κατάψυξη... τα ξεπάγωσα χτες... και δεν τρωγόντουσαν...
ΤΙ έφταιξε;;;

Φιλιά στην Ράνια μας,

Υιώτα, ΝΥ

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Αστοριανή :
Προφανώς έκοψε το αυγολέμονο.
Στην κατάψυξη μπαίνουν πριν το αυγολέμονο στεγνά. Το ζουμί χωριστά και μετά το αποψύχουμε, το ζεσταίνουμε και τότε κάνουμε το αυγολέμονο.
Περιχύνουμε τα ήδη αποψυχθέντα και έχουμε φρέσκο φαγητό.

Δεχθήτε τα δέοντα οικογενειακώς!

Αστοριανή είπε...

Ευχαριστώ!!!!!!!!!!!!

Κάτι που δεν ήξερα, ή δεν είχα φανταστεί!!!

Μπελάς, τα τρώμε "εδώ και τώρα..!!"
και σε λατρεύουμε,
για όλα!!!

Καλή επιτυχία στον διαγωνισμό!!!!!!!!!

Φιλιά,
Υιώτα, ΝΥ