Τρίτη, 29 Απριλίου 2014

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΜΑΚΑΡΟΝΟΠΙΤΑ

Μείναμε τόσες μέρες στην Ήπειρο, ξεσκονίσαμε τα Ζαγοροχώρια και μια πίτα της προκοπής δεν βρήκαμε.  Ούτε στην "περίφημη" Κικίτσα, στο Μονοδένδρι (χορτόπιτα σκέτη αηδία).  Κάπως καλύτερη ήταν η χορτόπιτα στο Μέτσοβο!!
Μοίρα καλή έλαχε να αναρτηθεί μια μακαρονόπιτα χθες στην σελίδα "Συνταγές στα Λί Λά" (κλικ), από το μέλος Eleftherios Savvidis (λεπτομέρειες ΕΔΩ).
Μετά από τις απαραίτητες προσαρμογές έγινε αυτό
 Με τον παρακάτω τρόπο:
Υ Λ Ι Κ Α 
Ένα φύλλο έτοιμη σφολιάτα ΚΑΝΑΚΗ
300 γραμ. Πέννες ριγωτές
200 γραμ. Γιδοτύρι ΗΠΕΙΡΟΣ
100 γραμ. Παρμεζάνα τριμμένη στο χοντρό
Αλάτι στο νερό των ζυμαρικών
Πιπέρι λευκό
2 Αυγά χτυπημένα +1 ακόμη για άλειμμα
1 φλ.τσαγ. Γάλα εβαπορέ light αδιάλυτο + λίγο ακόμη για το άλειμμα
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 
Βράζω τα ζυμαρικά στο αλατισμένο νερό, 3 λεπτά λιγότερο (η συσκευασία λέει 10' και τα έβρασα 7').  Στραγγίζω και τα επιστρέφω στην κατσαρόλα.
Τρίβω τα τυριά σε μπωλ (το γιδοτύρι με το χέρι), ρίχνω τα αυγά και το γάλα, πιπερώνω, ανακατεύω και ρίχνω το μείγμα στην κατσαρόλα.  Ανακατεύω καλά.
Προθεμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Στρώνω την σφολιάτα σε λαδωμένο πυρεξάκι, 20x30 εκατοστά, αδειάζω το μείγμα και το τακτοποιώ.
Χτυπάω το ένα αυγό με το λίγο γάλα.
Κόβω σε λωρίδες το περίσσευμα της σφολιάτας, αλείφω με πινέλο τις λωρίδες και τις διπλώνω χιαστί επάνω από το μείγμα των μακαρονιών.
Ψήνω για 45 λεπτά και όταν το βγάζω είναι έτσι
 Αφήνω την πίτα να ηρεμήσει για 10' και κόβω
 Συνοδεύω με μια σαλατίτσα με ντομάτα ξεφλουδισμένη και ξεσποριασμένη, πιπεριά κέρατο, αυγό στα τέσσερα, με ελαιόλαδο έξτρα παρθένο, λευκό ξύδι και αλατοπιπερορίγανη.
Τέλειο γεύμα!!

7 σχόλια:

Ariadni St. είπε...

Πολύ ωραία η πρόταση σου :)

Νικόλαος Γορδονίου είπε...

Καλά αυτή η πίτα από την Ήπειρο έκανε χαμό... thnx για την αναφορά Δύσπιστε!!!
Λευτέρης

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Ariadni St.:
Αν το καλοεξετάσουμε είναι ένας συνδυασμός από μακαρόνια ω γκρατέν, χωρίς την μπεσαμέλ και φύλλου πίτας.
Και με 300 γραμμάρια ζυμαρικά βγαίνουν 4 μεγάλες μερίδες.
Καλημέρα!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Νικόλαος Γορδονίου :
Μακάρι να την γευόμασταν και στον τόπο της, αλλά οι μέρες μας δεν είχαν μέσα Σαββατοκύριακο και ήταν και Φθινόπωρο και, το κυριότερο, δεν είχαμε γνωστό καθοδηγητή για τις περιοχές εκείνες.
Η αναφορά, παρ' όλες τις διαφοροποιήσεις, θεωρώ ότι είναι υποχρέωση μου. Έτσι κάνω πάντα!
Καλημέρα!

Frezia είπε...

Είναι κι εύκολη,χωρίς άνοιγμα φύλλου και άλλα κουραστικά!
Καλή πρωτομαγιά!
Υ.Γ.Μετά από επισκευή του υπολογιστή
έχασα όλους τους σελιδοδείχτες
και δεν μπορούσα να σε βρώ,τώρα
μπήκα από το γκούγκλι...

Ανώνυμος είπε...

Ότι πήγες στα πιο ονομαστα μέρη της Ελλάδας και δε βρήκες νόστιμη πίτα?!?!?!?!?!?!?! Πόσα θες να μας τρελάνεις???????????

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Ανώνυμος :
Όπως λέω και πιο πάνω , μάλλον δεν είχα καλή καθοδήγηση.
Αν ξέρεις κάτι πες το για την επόμενη φορά.
Όχι μόνο φήμες και μπουρδολογίες, για πίτες κλπ!!