Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

ΟΥΤΕ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΤΟ ΛΕΣ, ΟΥΤΕ Ω ΓΚΡΑΤΕΝ, ΟΥΤΕ ..... δεν ξέρω τι άλλο!!

Όλα ξεκίνησαν σήμερα το πρωί με μια μελιτζάνα ορφανή, που είχα στο ψυγείο.
Είχαμε καιρό να φάμε ζυμαρικό (στις αποδράσεις τρώμε άλλα πράγματα) και, προκειμένου να κάνω καμιά σάλτσα μελιτζάνας, προτίμησα να κάνω κάτι πιο δύσκολο, σαν παστίτσιο .... και έγινε

Υ Λ Ι Κ Α  για 6 μερίδες
250 γραμ.  Ζυμαρικά (μακαρόνια χοντρά Νο2 ΖΙΤΙ)
Για την σάλτσα
1 Μελιτζάνα
2 κουτ.σουπ. Κάπαρη ξαλμυρισμένη
2 κουτ,σουπ. Αγγουράκι τουρσί ξαλμυρισμένο
8 Ελιές ξεκουκουτσωμένες
4 λιαστές Ντομάτες κομμένες στα 4 ή 6
1 κουτί Κονκασέ (400 γραμ.)
1 φλυτζ.τσαγ. Κρασί άσπρο ξερό
1 Κρεμμύδι μέτρια κομμένο
4 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
4 μικρές Πιπερίτσες καυτερές ψιλοκομμένες
Φρυγανιά τριμμένη (έβαλα Κρητικό κρίθινο παξιμαδάκι)
Για την επικάλυψη (σαν μπεσαμέλ)
4 κουταλιές Αλεύρι κίτρινο (ή για όλα)
4 κουταλιές Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
800-900 ml Γάλα φρέσκο
Πιπέρι λευκό
Αλάτι 
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Ξεφλουδίζω την μελιτζάνα, την κόβω μπαστουνάκια ή κυβάκια, την αλατίζω με χοντρό αλάτι και την αφήνω στο τρυπητό, για να ξεπικρίσει (ήταν από αυτές τις παλιές, από κήπο).
Ζεσταίνω το λάδι σε βαθύ τηγάνι και σωτάρω το κρεμμύδι, μέχρι να μαραθεί.  Σβήνω με το κρασί και σε μερικά λεπτά ρίχνω την μελιτζάνα, αφού την ξεπλύνω καλά.
Συνεχίζω το σωτάρισμα μερικά λεπτά και ρίχνω την ντομάτα, ανακατεύω καλά και ρίχνω τα υπόλοιπα υλικά.
Σκεπάζω με την αντιπιτσιλιστική σίτα και βράζω την σάλτσα σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά.
Παράλληλα βράζω τα ζυμαρικά 3 λεπτά λιγότερο απ'ότι γράφει το πακέτο.
Για την κρέμα επικάλυψης έκανα κάτι νέο: Σε μεγάλο βάζο ανακατεύω όλα τα υλικά, σαν σε σέηκερ, και τα ρίχνω σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να πήξει λίγο. Την θέλω λίγο πιο ζουμερή, για να καλύπτει τα κενά ανάμεσα.
Λαδώνω ένα πυρέξ και πασπαλίζω με την φρυγανιά, πάτο και τοιχώματα.
Στρώνω τα μισά μακαρόνια, την σάλτσα, τα υπόλοιπα μακαρόνια και καλύπτω με την κρέμα.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 οC, για 45 λεπτά.

Στα υλικά ξέχασα να βάλω και 2 σκελίδες σκόρδο, αλλά τα κολακευτικά σχόλια ήρθαν και έτσι......
 
Posted by Picasa

15 σχόλια:

ELENI είπε...

γιαμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμ παλι αρχισες τα .θαυματα ..τι εκανες εδω!!!!!!!!!!!!

Frezia είπε...

Λαχταριστό,να μπορούσα να κόψω ένα κομμάτι!!!

Thalassenia είπε...

Ο γνωστός Δύσπιστος με την ατελείωτη φαντασία, πολύ ωραίο φαίνεται και ελαφρύ!!!
Πάααλι μαγείρεψες!

Selcouth είπε...

Θυμάσαι τον Γ.Κωνσταντίνου σε μια παλιά ταινία που έλεγε "δεν θέλω να το μάθω, να το φάω θέλω"! Κάπως έτσι και 'γω με την ονομασία του φαγητού σου! :))
Νοστιμότατο φαίνεται Δύσπιστε και η τεχνική του ανακατέματος της μπεσαμέλ, είναι όλα τα λεφτά!
Γεια στα χέρια σου και τη φαντασία σου!
Πολλές καλημέρες!

Lila Xagorari είπε...

Θησαυρός είσαι, έχω μελιτζάνες στον κήπο και τις έχω φτιάξει με όλους τους τρόπους..........αυτό όμως θα το φάει και ο μικρός μου!!!

marimar είπε...

Πρώτη φορά σου γράφω εδώ μέσα!!!! Δεν έχω τρύπα μακαρόνια, έχω λαζάνια και λέω κάνω μια δοκιμή. Είδες, ένα σχόλιο σου, στην Αντιγόνη με έφερε εδώ και μου έλυσες τα χέρια!!
Καλημέρα

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ELENI :
.....Υπερβολές, αν ήταν έτσι τα θαύματα.......

_____________________

@ Frezia :
Φτάνει ένα κομμάτι;;;;

_____________________

@ Thalassenia :
Θα μπορούσε να πάρει μέσα κολοκυθάκι, μανιτάρια και άλλα και να γίνει πιο πλούσιο, αλλά δεν είχα!!

_____________________

@ Selcouth :
Το περίφημο προφυτερόλ του Κωνσταντίνου θυμήθηκες;;

Το κόλπο για την κρέμα είναι αλάνθαστο και δεν σβολιάζει...

_____________________

@ Lila Xagorari :
Κι εγώ στην ηλικία του "μικρού" έτσι ήμουν.. Μεγαλώνοντας... χάλασα!!

_____________________

@ marimar :
Ότι ζυμαρικό έχεις είναι ΟΚ...
Αν δεν είχα χοντρά θα το έκανα με πέννες...

Το σχόλιο στο Αντιγονάκι μας δεν είχε καμιά σχέση με φαγητά!!
Εδώ είναι το βασικό μου στέκι, κάτι παραπάνω από 4 χρόνια τώρα!!

_______________________

kiki είπε...

Μια χαρα έγινε πάντως!

VAD είπε...

Καλές οι αποδράσεις,αλλά τι να σου κάνω,έλειπες όλο το καλοκαιρι,να μαγειρέψεις με τα λαχανικά του μπαξέ μου,τωρα τι να σου κάνω,δεν απομεινε τιποτα πια..
-Αντε στρωσου και κανε κανα φθινοποωριάτικο,έλειψαν οι γευστικές σου προτάσεις:)

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ kiki :

Σηκώνει επανάληψη πριν τον χειμώνα!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ VAD :
Τον Αύγουστο τον "έφαγα" εδώ, αλλά χωρίς κέφι για μαγειρέματα.
Δηλώνω εθελοντής για τσάπισμα/φρεζάρισμα για την επόμενη σαιζόν..

nikiad.blogspot.gr είπε...

Καλώς σε βρήκα !!!! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
ΕΥΤΥΧΙΣΜΈΝΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΆ !!!!
Υπέροχη μου φαίνεται η συνταγή σου!!
Θα είναι χαρά μου να τα λέμε !!!
Νίκη

Κατια Μαρκουϊζου είπε...

πολυχρονος φιλε μου !!!!

Τατιάνα είπε...

Νόστιμη η έμπνευσή σου!!!!
Χρόνια πολλά και για τη γιορτή σου χθες!!!

Αστοριανή είπε...

...μπορεί αργοπορημένη,
μα
κι από δω,
όπως και στην
Αστοριανή,
ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ
κι εύγευστα!
Φιλιά στην Ράνια μας,
Υιώτα, ΝΥ