Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ (σαν Σμυρνέϊκα.... λέμε τώρα!!)

Η σημερινή κατασκευή βασίστηκε σε μια συνταγή του Βαγγέλη Δρίσκα, δημοσιευμένη στο mednutrition.gr, (κλικ ΕΔΩ για την γνήσια συνταγή).
Όπως είναι γνωστό εδώ μέσα, σπάνια να αφήσω μια συνταγή απείραχτη. Έτσι και αυτήν την άλλαξα σε μερικά σημεία.
Το αποτέλεσμα, με συνοδεία ρυζιού, αποζημιώνει για τον κόπο.

Οι ποσότητες που δίνω, έδωσαν 25 σουτζουκάκια
Υ Λ Ι Κ Α  για τα σουτζουκάκια
500 γραμ. Ρεβύθια (ένα σακκουλάκι 3α των Αδελφών Καραγεωργίου. Έχω ξαναπεί την προτίμηση μου στα προϊόντα τους, επειδή είναι καλοί ιστιοπλόοι!)
100 γραμ. Τραχανά (μισό ξυνό, μισό γλυκό)
2 Κρεμμύδια άσπρα ψιλοκομμένα
3 σκελίδες Σκόρδο ψιλοκομμένες
1 φλ.τσαγ. Μαιντανό ψιλοκομμένο
1 κουτ.γλυκού Κύμινο σκόνη
2 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
Αλάτι
(η συνταγή λέει πλιγούρι και έβαλα τραχανά, λέει 1 κουτ. σούπας κύμινο και έβαλα γλυκού, δεν λέει πιπέρι και δεν έβαλα, λέει και μπέϊκιν-πάουντερ και δεν έβαλα. Επίσης λέει και αλεύρι, αλλά δεν χρειάστηκε)
Υ Λ Ι Κ Α  για την σάλτσα ντομάτας
2 κουτιά Ντοματάκια κονκασέ (έγινε χυλός στο multi)
1 Κρεμμύδι άσπρο ψιλοκομμένο
3 σκελίδες Σκόρδο ψιλοκομμένες
1 φλ.τσαγ. Κρασί άσπρο
1 κουτ.γλυκού Κύμινο σκόνη
4 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
Αλάτι
(Λέει και λιαστές ντομάτες, αλλά δεν είχα)
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 
Άρχισα από τα δύσκολα. Έπλυνα τα ρεβύθια στο τρυπητό και τα έβαλα να βράσουν με μπόλικο νερό στην χύτρα ταχύτητας, για μία ώρα, σε χαμηλή φωτιά, ίσα που να σφυρίζει η βαλβίδα).
Μούσκεψα τον τραχανά με ένα φλυτζάνι χλιαρό νερό, μέχρι να γίνουν τα ρεβύθια.
Στράγγισα τα ρεβύθια από το νερό που έμεινε (λίγο έμεινε), τα έλιωσα με το μπλέντερ-ράβδο χειρός και τα έριξα σε μπωλ.
Ρίχνω τον μουσκεμένο τραχανά και τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνω με τα ζυμωτήρια του μίξερ χειρός.
Δεν έπλασα τα σουτζουκάκια με λαδωμένα χέρια, αλλά τους έδωσα σχήμα με δυο κουτάλια και τα έστρωσα σε ταψιά (ένα μεγάλο και ένα μικρό, στρωμμένα με λαδόκολλα.

Έψησα στους 200 βαθμούς, για 40', μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν οι μυτούλες.
Παράλληλα, σε βαθύ τηγάνι, σωτάρω το κρεμμύδι και το σκόρδο, σβήνω με το κρασί και ρίχνω τον χυλό της ντομάτας. Πασπαλίζω με το κύμινο και σιγοβράζω για 15-20'.
Στο μεταξύ ψήθηκαν και τα σουτζουκάκια και τα ρίχνω στη σάλτσα, μέχρι να γίνει το ρύζι (πάλι 3α, τ. Αμερικής).

Σερβίρω και τρώμε (από 4 στην μερίδα, αλλά και 5-6 καλά θα ήταν). Το κύμινο δεν ήταν πολύ έντονο. Ίσως έχει δίκιο η συνταγή που λέει 1 κουτάλι της σούπας.

Πριν να φάμε, βγάζω και τα σχετικά κοντινά πλάνα......

.....είπαμε, πάθος και απωθημένο παλιό είναι.
Posted by Picasa

9 σχόλια:

Selcouth είπε...

Ένας από τους λόγους που μου αρέσουν οι συνταγές που ανεβάζεις, είναι ότι κι έτοιμες να τις βρεις, θα βάλεις την προσωπική σου "πινελιά"!
Γεια στα χέρια σου και στη φαντασία σου!

grEAT είπε...

πολυ νοστιμα φαινονται. και καλυτερα βετζετεριανα.
σταυρο εβγαλες την φωτο στον τιτλο η ο μπλογκερ κανει εκπληξεις οπως αυτη με το νεο λουκ που μεχρι να το συνηθισω θα περασω του λιναριου τα παθια????
καλη σου μερα

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Selcouth :
Παλιότερα μου έδωσαν το παρατσούκλι "πειραχτήρι" και το δέχτηκα.
Ε, να μη το προδώσω τώρα!!!
Πάντως δίνω και τα original links!

Καλή σου Μέρα!!
____________________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ grEAT :
Την φωτό προσπάθησα να την αλλάξω, αλλά δεν τα κατάθερα. Μου την φέρνει ή μικρή ή πολύ μεγάλη.
Και δεν ξανάρχεται και η παλιά!!
Θα το ψάξω και σήμερα που έχω χρόνο.

Καλημέρα από την Θεσσαλονίκη!!
_______________________

Foteini Thes είπε...

Αν εξαιρέσουμε την χρονοβόρα διαδικασία,άλλωστε όλα τα καλά πράγματα θέλουν τον χρόνο τους,βρίσκω ότι είναι μία υπέροχη,εναλλακτική πρόταση!Ιδανική και για τις περιόδους νηστείας ή διάθεσης αποτοξίνωσης από τις ζωϊκές πρωτεϊνες..Το βάπτισμα στην κατακόκκινη σάλτσα καταλυτικό,για την επιπλέον νοστιμιά.Καλημέρα.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Foteini Thes :
Στην αρχή φοβήθηκα ότι με το "βάπτισμα", όπως λες, θα σκορπούσαν, γιατί βγήκαν μαλακά, χωρίς να χάσουν το σχήμα τους στο ψήσιμο, αλλά ήταν ωραία.
Τους έλειπε το πιπέρι (μάλλον το ξέχασε ο Δρίσκας) και το λίγο παραπάνω κύμινο.
Ο συνολικός χρόνος, μαζί με τον φούρνο, ήταν 2 ώρες, με παράλληλα τη σάλτσα και την μαρμελάδα της προηγούμενης ανάρτησης.

Καλή σου Μέρα!!
_____________________

ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε...

καλημέρα
αγαπημένο μου φαγητό

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ :
Εγώ, πρώτη φορά το έκανα και πέτυχε.
Θα επαναληφθεί σίγουρα.
Φυσικά η Μεσογειακή διατροφή έχει πολλά νηστίσιμα φαγητά και για τους ορκισμένους φυτοφάγους!!

Καλή σου Μέρα, Δελφινάκι!!
___________________

Magia da Inês είπε...

º°♫♪º°
Ai, Jesus, que delícia!!!
Será que um dia vou poder experimentar essas delícias?
Bom fim de semana!
Beijinhos.
Brasil
♫♪♪¸.•°`❤彡