Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

ΤΑ ΣΚΑΛΤΣΟΥΝΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ (Ο διάολος δουλειά δεν είχε.....κλπ)


Κάθε φορά που μένω μόνος στο σπίτι, βρίσκω και κάτι να ασχοληθώ.
Έτσι και πριν λίγες μέρες, περνώντας από τον Αγαπητό, βλέπω σκαλτσούνια.  Να η ιδέα!! Έλα όμως που δεν είχα ούτε κόντιτα, ούτε τίποτα ξερά φρούτα.
Είχα όμως στην κατάψυξη φλούδες από βιολογικά πορτοκάλια και έφτιαξα, στο τσάκα-τσάκα, λίγο γλυκό, με ψιλοκομμένη φλούδα.
 
Υ Λ Ι Κ Α
Για τη Ζύμη
1/2 φλ.τσ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1/2 φλ.τσ. χυμό Πορτοκαλιού
300 γραμ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουτ.γλ. Μπέϊκιν πάουντερ
1/4 φλ.τσ. Μπράντυ
1 κουτ.σουπ. Ζάχαρη άσπρη
1 "τσιμπιά" Αλάτι
Για τη γέμιση
2 κουτ.σουπ. ψιλοκομμένο γλυκό Πορτοκάλι ( ή άλλα γλυκά φρούτα)
1 κουτ.σουπ. Ζάχαρη καστανή
1 κουτ.γλ. Κανέλλα
1/2 κουτ.γλ. Γαρύφαλλο σκόνη
10 "πεταλούδες" Καρύδι ψιλοτριμμένες το multi
10 Αμύγαλα ψημμένα στο φούρνο και μαζί με το καρύδι στο multi
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά της γέμισης.
Σε μπωλ ρίχνω πρώτα τα υγρά και διαλύω καλά τη ζάχαρη.
Ανακατεύω στο αλεύρι το μπέϊκιν και το αλάτι και σταδιακά το ρίχνω στα υγρά, ανακατεύοντας μαλακά με σπάτουλα, μέχρι να γίνει μια αφράτη ζύμη. Την αφήνω για μισή ώρα και μετά την κόβω σε όσα κομμάτια θέλω, ανάλογα με τι μέγεθος θέλω τα σκαλτσούνια. Εγώ έκανα δέκα για να γίνουν μεγαλούτσικα.
Ανοίγω κάθε κομματάκι ζύμης σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, με το χέρι, σε κύκλο και βάζω ένα κουταλάκι γέμισης στο μισό. Κλείνω το άλλο μισό από πάνω και πιέζω το ένωμα καλά με τα δάκτυλα για να σφραγίσει.
Τα βάζω σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 οC, για μισή ώρα, μέχρι να ροδίσουν.
Αφήνω να κρυώσουν και πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλλα....
Έτοιμα για απαλλοτρίωση!!
Η original συνταγή έλεγε άλλα, πιο παχυντικά υλικά, αλλά τα αντικατέστησα με πιο υγειινά, όπως πάντα.

Να και ένα σκαλτσούνι με τα καινούργια "κόλπα", μετά την αναβάθμιση του Picasa

.......Να και ένα αισιόδοξο τrαγουδάκι, από την πολύ καλή φίλη ELENI
Posted by Picasa

17 σχόλια:

ELENI είπε...

ΩΡΑΙΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΤΙΜΩ ...ΝΑ ΜΑΣ ΧΑΡΙΣΩ ΚΑΤΙ ΤΩΡΑ ΔΙΟΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΛΟΝΔΙΝΟ


ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΟΡΚΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ...
http://youtu.be/9iELQauX-ig

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ELENI :
Με ποιά δικαιολογία "δεν το τιμάς";;;
Σίγουρα για τις θερμίδες!!

Αν όμως προσέξεις καλύτερα, έχει μια κουταλιά ζάχαρη άσπρη και μια καστανή.
Αν αυτά τα ποσά τα διαιρέσεις δια 10 τεμάχια, φθάνεις σε λογικά επίπεδα, ακόμη και για διαβητικούς.

Ευχαριστώ για το Καλοκαιρινό τραγουδάκι.....και το ανεβάζω αμέσως!!!!

Eri είπε...

Εγώ πάντως θα το φάω.
Καλό απόγευμα!

Ανώνυμος είπε...

εγω νόμιζα οτι εγραφε "σκαλτσίνια" και λέω ο Δύσπιστος μαστορεύει και δολώματα τώρα!! ....δε μου ακούγεται για άσχημη ιδέα πάντως...και μεσα στην κρίση χμμμ με έβαλες σε σκέψεις..
καλησπέρα φίλε μου.


εχω σκάσει στη ζήλια με το τραγουδάκι που σου έστειλε η Λένα!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Eri :
Εγγύηση για την νοστιμιά του δίνω!!

Καλό Βράδυ!
_________________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Τhalassokrator :
Σιγά να μη πάω για τσιπούρες, με σκαλτσΊνια .....

Γλυκό νηστίσιμο και πολύ δημοφιλές είναι.

Το τραγουδάκι όμως το ανέβασα με τις δικές σου οδηγίες. Μη νομίζεις ότι ξεχνώ!!
Ευχαριστώ!!
Καλό Βράδυ!
_____________________

Penelope είπε...

Πολύ ωραίο και γευστικό "τσάκα-τσάκα" αυτό αγαπητέ Δύσπιστε!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Penelope :
Αυτό το "τσάκα-τσάκα" στο γλυκό πορτοκάλι πήγαινε.
Ένα απλό γλυκό, χωρίς πολύ σιρόπι, με φλούδα πορτοκαλιού, σε μικρό κατσαρολάκι, όπως ΕΔΩ. Μόνο που έκοψα τη φλούδα σε πολύ μικρά κομμάτια.

Αλλά και όλη η διαδικασία έγινε γρήγορα.

Καλό Απόγευμα!
________________________

Αστοριανή είπε...

Σταύρο μου!
Σε ξαναβρήκα!
Με το χιούμορ σου σε ...σπέσιαλ συνταγή, κάθε φορά...
και με τα Καλτσουνια σου!
Έχασα, βέβαια και το κοφτό Μακαρονάκι σου,
μα
κι εκεί να ήμουν
ΤΙΠΟΤΑ δεν έκανε να φάω,
αφού από την Πρωταπριλιά μεχρι κι εχθές
ήμουν στο North Shore Hospital...
εξ αιτίας πέτρας στον εγκέφαλο -λέει ο Δημήτρης, ...-πολύτιμον λίθον και άμμον χρυσού!!! λέω εγώ,,, και τρεις μέρες με μορφίνη!
(φοβού Γουίτνη Χιούστον!!!)
Ολα καλά,
και οι ευχές μας Καλύτερες!
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ, φίλοι μου,
Υιώτα
αστοριανή, ΝΥ

Frezia είπε...

Αυτά σίγουρα θα τα κάνω!
μόνο για γέμιση θα βάλω
ότι έχω,κόζι μπέρι,σταφίδες
μαύρες,και ακτινίδια
αποξηραμένα!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Αστοριανή :
Να είναι περαστικά και να περάσετε καλά το Πάσχα...

Φιλιά και Ευχές!!
___________________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Frezia :
Αυτό το "κόζι" δεν ξέρω τι μπορεί να είναι.
ΚΟΖ είναι το μάτι, νομίζω στα τουρκικά.
Μη με πεις ότι είναι τίποτα αποξηραμένα μάτια!! Μπλιάξ/Μπλιάξ!!

Χωρίς πλάκα, την διαφορά την κάνει το κανελλογαρύφαλο.....

Καλό Βράδυ!
___________________

Thalassenia είπε...

Έγραψα εχθές άλλα μάλλον δεν το έστειλα.
Περιποιημένο το σκαλτσουνάκι σου!!

Το γκότζι μπέρι είναι το φρούτο της μόδας σαν το υπποφαές, σε λίγο θα τα ακούς συχνά και τα δύο.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΕΥΧΟΜΑΙ ΣΑΝ ΤΟΥ ΚΕΡΙΟΥ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΣΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ ΧΩΡΙΣ ΣΤΑΛΙΑ ΣΚΟΤΑΔΙ!!!ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ!!!!!

manousina είπε...

Να μένεις συχνά μόνος στο σπίτι αν είναι να φτιάχνεις τέτοιες νοστιμιές.
Καλό Πάσχα

kiki είπε...

Πεθαίνω για σκαλτσούνια!
Καλό Πάσχα!

Και λοιπόν;E allora? είπε...

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα