Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

ΜΙΑ ΓΑΡΙΔΟΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΤΕ & ΜΙΑ ΓΑΡΙΔΟΣΑΛΤΣΑ (FRA DIAVOLO) !!


Πολλά χρόνια πριν, ένα μικρό καφενεδάκι στην Πυλαία, ήταν φημισμένο για την γαριδόσουπα, και την είχαμε δοκιμάσει με φίλους από τον Ναυτικό Όμιλο.
Όταν προχθές πήρα γαρίδες κατεψυγμένες, έτσι για να βρίσκονται, ήρθε στο νου μου η σούπα με τις μισές, αλλά και μια κόκκινη σάλτσα, η λεγόμενη FRA DIAVOLO, δηλαδή "Αδελφός του Διαβόλου". Για διαβόλους και βελζεβούληδες....παρακάτω. Ας δούμε πρώτα την Γαριδόσουπα, ξεκινώντας από το τελικό πιάτο

ΓΑΡΙΔΟΣΟΥΠΑ
Υ Λ Ι Κ Α
1 σακκουλάκι Γαρίδες κατεψυγμένες (ήταν 475 γραμ., αποφλοιωμένες, χωρίς κεφάλια)
1 Κρεμμύδι άσπρο ψιλοκομμένο
2 Καρότα σε κομμάτια
200 γραμ. Ντοματάκια αποφλοιωμένα (χυλός στο multi)
2 σκελίδες Σκόρδο ψιλοκομμένες
Μερικά κοτσανάκια Σέλινο
1 Πατάτα σε κύβους
Αλάτι - Πιπέρι
1/2 φλ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
Τον χυμό από 2 Λεμόνια
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Αν πρόκειται για φρέσκες γαρίδες, τις βράζουμε 3-4', σε 2 λίτρα νερό, αφού πρώτα βγάλουμε το ραχιαίο εντεράκι, με μια φουρκέτα. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, τις καθαρίζουμε από τα κεφάλια, λέπια και ουρές. Επιστρέφουμε στην κατσαρόλα τα κεφάλια κλπ και βράζουμε για 20' ακόμη. Σουρώνουμε και κρατάμε το ζουμί, ρίχνουμε το λάδι και όλα τα υπόλοιπα υλικά, και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Τότε πολτοποιούμε με το μπλέντερ-ράβδο, για να γίνει "βελουτέ".
Ρίχνουμε τις γαρίδες και όταν πάρει βράση, είναι έτοιμη.
Εγώ είχα κατεψυγμένες καθαρισμένες.
Αφού τις άφησα στην συντήρηση από βραδύς, τις έπλυνα και τις άφησα σε ξυδόνερο (1 μέρος ξύδι σε 4 μέρη νερό), για 2 ώρες.

Τις ξεπλένω καλά και τις βράζω για 1' μόνο. Τις βγάζω με την τρυπητή κουτάλα, ρίχνω τα υπόλοιπα υλικά και κλείνω τη χύτρα.
Τα βράζω για 5', αποσύρω τη χύτρα και εκτονώνω σε 5'. Τα λαχανικά έχουν μαλακώσει και τότε μπαίνει στη σκηνή το μπλέντερ.
Όταν σε λίγο όλα γίνουν χυλός, ρίχνω και τις γαρίδες, για να πάρουν βράση.
Διορθώνω τη γεύση με τον χυμό των λεμονιών και σερβίρω, με φρεσκοτριμμένο μείγμα πιπεριών.

Και τώρα τα Διαόλια και οι Σατανάδες.
Εμείς εδώ στη χώρα μας Γαριδόσαλτσες κάνουμε σε πολλές παραλλαγές, που τις ονομάζουμε Σαχανάκια, γαριδομακαρονάδες  και άλλα.
Κάποιοι άλλοι, επαγγελματίες, δίνουν περίεργα ονόματα, για να τις κάνουν πιο τραβηχτικές.
Πέφτω σε άρθρο της Wikipedia, με τίτλο 

Fra diavolo (sauce)

με παραπομπή στον chef Mario Batali, που την λανσάρει με αυτό το όνομα στην Αμερική.
Ήταν ίδια με την δική μου, με μόνη διαφορά την προσθήκη καυτερής πιπεριάς, που εγώ δεν έβαλα, αυτή τη φορά.
Είναι η βασική σάλτσα ντομάτας, όπου, προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε τις γαρίδες, για να βράσουν μόνο 4-5'.

Συνοδεύει ζυμαρικά ή και σκέτη, σαν μεζές για ούζο, τσίπουρο, λευκό κρασί, με μπόλικο ψωμάκι για βουτιές.

Στην βασική σάλτσα μπορούμε να βράσουμε μύδια ή χταποδάκι, αφού πρώτα το βράσουμε στα υγρά του για να μαλακώσει.
Εμείς θα ντύσουμε πέννες, για αύριο, οπότε θα συμπληρωθεί και η ανάλογη φωτό.......

Posted by Picasa

25 σχόλια:

Lila Xagorari είπε...

Διπλή μερίδα σούπα παρακαλώ γιατί τους έχω αδυναμία! Από τα πρώτα μυστικά που έμαθα όταν ήρθα νύφη στην Κοιλάδα είναι οτι για να γίνει καλή η ψαρόσουπα θέλει πολλά διαφορετικά είδη ψαριών και γεμάτη χούφτα γαριδούλες!!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Λίλα :
Αυτή είναι μόνο με γαρίδες και αν είχα και μερικές ολόκληρες, για ντεκόρ, θα ήταν πολύ εμφανίσιμη.
Ψαρόσουπα με διαφορετικά είδη ψαριών δεν έκανα ποτέ. Ίσως αργότερα το Καλοκαίρι, μιας και άλλαξα αγκυροβόλιο. Ακριβώς απέναντι από την μαρίνα, είναι ο Όρμος Παναγιάς και έχει σταντ για τους ντόπιους ψαράδες. Μάλλον θα πετύχω κάτι, ελπίζω!
Καλό Σ/Κ!
_____________________

Eleni είπε...

Καλησπέρα!!!Μου αρέσει πολύ,εξαιρετική συνταγή αλλά και η παρουσίαση όμως είναι τέλεια!Μπράβο!!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ΕΛΕΝΗ :
Στην πραγματικότητα είναι πατάτες με καρότα σούπα. Με την προσθήκη γαρίδας γίνεται λίγο αλλοιώτικη και παίρνει όνομα.
Το κόλπο με το ξυδόνερο το ακολουθώ για κάθε θαλασσινό (μου το είπε φιλη χημικός τροφίμων, πριν 10+ χρόνια).

Καλό Σ/Κ
________________________

Irene είπε...

τωρα αν σου πω οτι σημερα αγορασα μυδια σκεφτομενη να τα κανω αυριο αχνιστα, αλλα με την συνταγη σου με εβαλες σε σκεψεις, τι θα πεις? :)

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ grEAT :
Τα μύδια για να "πιάσουν τόπο" πρέπει να γίνουν μυδοπίλαφο.
Εμένα με αρέσουν και τηγανητά με κουρκούτι και σαχανάκι, είτε με ντομάτα, είτε με μουστάρδα.

Καλή επιτυχία!!
___________________

LAMBROS είπε...

Ομολογώ ότι δεν το έχω ξαναφάει και ότι φαίνεται πεντανόστιμα και τα δυο ... Πολύ ωραίες συνταγές αλλά και φωτογραφίες όπως πάντα :) !!!

ElenaG είπε...

Σταυρο τέλεια και τα δυο πιάτα
να είσαι καλά!!!από αύριο μας πιάνουν τα κρύα πάλι...οι σούπες θα έχουν τη τιμητική τους!!!!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Lambros :
Εγώ είχα χρόνια να φάω και την θυμήθηκα προχθές, περνώντας από εκεί που ήτανε το μαγαζάκι.
Καλή Κυριακή!
____________________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ElenaG :
Το κρύο από αύριο;;;
Γιατί, μας άφησε και καθόλου;;
Μας ρήμαξε φέτος. Όλο σούπες θέλω να τρώω!!
Καλή Κυριακή και Καλή βδομάδα!!
_____________________

Anestis Ketsetzidis είπε...

Καλημέρα Σταύρε
η περιγραφήσ ου και κάθε συνταγη σου είναι πειρασμός.

zoyzoy είπε...

θαυμάσιες και οι δύο σου συνταγές στη 2η αν βάλουμε φέτα και τις ροδίσουμε για λίγο στο φούρνο δεν νομίζω να διαφέρει απ'τις γαρίδες σαγανάκι!

Καλή Κυριακή με θαλασσινά!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Ανέστης Θ.Κετσετζίδης :
Τα καθημερινά μας, που φροντίζω να γίνονται νόστιμα και λίγο διαφορετικά κάθε φορά.
Καλή Κυριακή και Καλή Εβδομάδα!
_____________________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ zoyzoy :
Έτσι είναι το σαΧανάκι. Φέτα δεν έβαλα λόγω Νηστείας....
Καλή Εβδομάδα!
______________________

Elpiniki είπε...

Απλα αγαπω τις γαριδες!!!! Και τα δυο πιατα μου φαινονται ΤΕΛΕΙΑ!!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Elpiniki :
Μερικοί όμως απεχθάνονται κάθε ψαρικό!
Κι εμείς τα τρώμε σχεδόν φανατικά!

Καλή Εβδομάδα!
___________________

Penelope είπε...

Από το φαγάκια που μπορείς να "παίξεις" μαζί τους όσο συχνά θέλεις!

Μια πρόσκληση για παιχνίδι, σε περιμένει στο blog μου εφόσον έχεις την διάθεση.
Καλό απόγευμα Κυριακής εύχομαι.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Penelope :
Μόλις πριν λίγο αξιοποιήθηκε η σάλτσα με πέννες.
Έρχομαι και βλέπουμε!

Καλό Σ/Κ....

VAD είπε...

Δε θυμάμαι αν σου το εχω ξαναπει,μετά απο ενδελεχή και εμπεριστατωμένη ερευνα κατέληξα στο συμπέρασμα που δεν επιδεχεται ουδεμια αμφισβήτηση,η αμβροσία των θεών του Ολύμπου μόνο γαρίδες με σάλτσα θα μπορουσε να ειναι!!!)))θεϊκή γεύση!!!
Σαλάτα;;;Οχι,μωρέ,πρωτο και μοναδικο πιάτο,τι με λες τώρα;:)))

manousina είπε...

Τι λαχταριστά πιάτα!!!!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ VAD :
Ναι, με το ξααείπες και το πιστεύω.
Σήμερα όμως, τα ζυμαριά συνόδευσαν τις γαρίδες.
Και μια μικρή παπαρίτσα με φρέσκο άσπρο ψωμάκι, για συμπλήρωμα...
______________________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ manousina :
Πρώτα πρέπει να χορταίνει το μάτι και ας είναι στο τραπέζι της κουζίνας!

Καλή Εβδομάδα!!
______________________

ELENI είπε...

ΑΑΑΑΑΑΑΑ ΤΩΡΑ ΗΡΘΑ ..ΖΗΛΕΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΒΡΕΧΕ ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΕΚΑΝΑ ΤΟΝ ΓΥΡΟ ΤΟΥ 1 ΠΟΔΙΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝΙΕ ΣΗΜΕΡΑ Κ ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΘΗΚΑ ΤΙ ΠΙΟ ΤΟΝΩΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΑ ΣΟΥΠΙΤΣΑ ...ΑΝΤΕ ΒΡΕ ΚΑΛΗ ΒΔΟΜΑΔΑ...ΠΕΡΝΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΦΩΤΟ...ΟΜΟΡΦΙΑ ΗΡΕΜΙΑ ΛΕΜΕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Αστοριανή είπε...

...από τον Μάριο Μπατάλη...
μέχρι τα ...μπαρμπουνοφάσουλα, το... μελαχρινό σου γλυκό και ά.
Σταύρο μου, τώρα κατάφερα να σου πω μια Καλημέρα..
Βλέπεις, όταν είμαι στη κόρης μου,
τα διαβάζω,... μα δεν φράφω από κει...
Το μωρό τρελαίνεται με το τικ-τακ των πλήκτρων...
Σας χαιρετώ,
γαρίδες έχω,
και... θα δούμε!
Φιλάκια,
Υιώτα
αστοριανή, ΝΥ

LAMBROS είπε...

Πέρνα από τον ψαρότοπο σου έχω μια πρόσκληση έτοιμη !!!!