Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2012

Η ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΤΟΥ ΚΛΑΣΙΚΟΥ ΣΑΜΑΛΙ..... ΣΕ ΣΟΚΟΣΑΜΑΛΙ!!


Πέρασε ο Φεβρουάριος, άρχισε η Σαρακοστή και σάμαλι δεν είχα κάνει.
Σήμερα το πρωί ξεκίνησα την δική μου, βελτιωμένη από πέρσυ, συνταγή (κλικ ΕΔΩ), σκοπεύοντας να χρησιμοποιήσω και το Golden Syrup (τουρκιστί "αλτίνι" και Ελληνιστί "χρυσό σιρόπι").
Τον τρόπο παρασκευής του θα τον βρήτε στο φιλικό blog grEAT (κλικ).
Όταν όμως είχα ανακατέψει όλα μου τα υλικά, στο μπωλ, έκανα διάλειμμα και μικρό "ζάπινγκ". Βρίσκω σάμαλι με προσθήκη κακάο, στο επίσης φιλικό blog "Μικρή Κουζίνα"(κλικ).
Μια που είχα περιθώριο, ανακάτεψα και κακάο και νάτο, έτοιμο
Μέρος από τα υλικά, αλλά την περιγραφή δεν την ξαναγράφω.
Είναι η περσυνή και εμφανίζεται πατώντας και ΕΔΩ
Σερβίρισμα σε πυρεξάκι και σε ατομικά φορμάκια, έτοιμο για φούρνο
Και μετά, ποζάρουν με μελαχροινή φωτογένεια
Με ένα κομματάκι για άμεση απαλλοτρίωση
Και το σχετικό "πεσκέσι" έτοιμο για αποστολή

Παρ'όλη την μεγάλη ποσότητα σιροπιού, σε μια ώρα εξαφανίστηκε.
Όταν το σιρόπιασα είπα ότι έχει τόσο πολύ, που θα βουτήξουμε και ψωμί, αλλά το ρούφηξε, σαν σφουγγάρι.
Posted by Picasa

21 σχόλια:

Εφη είπε...

Με εχετε ξεσηκώσει με το σοκολατο σάμαλι, πρέπει να το φτιάξω σίγουρα!!! Πολύ ωραίο σου βγήκε!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Εφη :
Βέβαια με την βανίλια, την μαστίχα, την κανέλα στο σιρόπι και το κακάο, έχει ένα καταπληκτικό μπέρδεμα γεύσεων.
__________________

ELENI είπε...

μμμμμμ 1 κομματι/???///?/

ΕΛΕΝΗ είπε...

Καλησπέρα, τι ωραίο!!!Τέλειο έγινε, μπράβο!

Ανώνυμος είπε...

επειδή διάβασα σχόλιό σας για το χρυσό σιρόπι και τη γιαγιά σας (και βρίσκοντας εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι μια πολίτισσα έκανε τέτοια παρασκευή που θεωρούσα μάλλον αμερικάνικη), να προσθέσω ότι altιn στα τουρκικά είναι ο χρυσός (πιθανόν να το πληροφορηθήκατε εντωμεταξύ). καλή συνέχεια στις αναρτήσεις σας. Ε.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ELENI :
Σου'χω φυλαγμένα μερικά!
_________________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ΕΛΕΝΗ :
Με το κακάο ξέφυγε από το παραδοσιακό!
___________________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Ανώνυμος :
Η γιαγιά έφτιαχνε τέτοιο παχύρευστο σιρόπι όταν της τελείωνε το μέλι.
Η ζάχαρη κυκλοφορούσε με τα τσουβάλια στο σπίτι μας.
Ευχαριστώ για το πέρασμα!
____________________

Pansofix είπε...

Γιατί? Γιατί? Πραγματικά τι εικόνες είναι αυτές? Αυτο το σοκολατένιο σάμαλι μου μιλάει...

grEAT είπε...

για εμενα το πεσκεσι???? :)
μακαρι!!!!

σε ευχαριστω πολυ για το λινκ.

ειρηνη

mia maria είπε...

Πολύ ωραίο! Τα μικρά σαμαλάκια είναι και πολύ εμφανίσιμα για πάρτυ!

VAD είπε...

Κάτι παρόμοιο...

http://apouro.blogspot.com/2008/08/blog-post_23.html

Καλημέρα....

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Pansofix :
Στο σοκολατένιο "τσίμπησα" και ήρθε και στην ώρα και έγινε!
___________________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ grEAT :
Τα 1800 χλμ. που μας χωρίζουν, είναι απαγορευτικά για το "πεσκέσι".
Το χρυσό σιρόπι πάντως αξιοποιήθηκε στο δεύτερο σιρόπιασμα.
______________________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ mia maria :
Τα σιροπιαστά στα πάρτυ δίνουν μια αίγλη, μετά όμως κολλάνε τα πάντα τριγύρω.
Αν αντέχεις το καθάρισμα....

ΥΓ: για τις φωτογραφίες
Η πρώτη φωτό είναι μέρος μεγαλύτερης.
Αν πατήσεις την τέταρτη, για μεγέθυνση, θα δεις φλού την περιφέρεια. Επίτηδες την έβγαλα έτσι.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ VAD :
Το είδα! Μοιάζει και πρέπει να είναι κανονικό σάμαλι, περισσότερο ψημμένο.
Ετυμολογικά, αν διαιρέσεις την λέξη "σαμ σικιρι", λέει ΣΑΜαλι και ΣΕΚΕΡ, που είναι η ζάχαρη. Λέμε τώρα!!

Καλή σου Μέρα, Φίλτατε Βασίλη!!
_____________________
ΥΓ: Ήρθε και μια φωτό Κολινδρινής πίτας, χωρίς λεπτομέρειες.
Θα στείλει η Frezia, όταν βρει καιρό!!

kiki είπε...

Καλά, βγήκε τέλειο! Είδες πόσο πολύ σιρόπι ρουφάει; Την ίδια συνταγή κάνουμε Σταύρο (στο κλασικό), αλλά δεν θυμάμαι πού την έχω βρει! Και να σου πω την αλήθεια, βάζω μια κούπα ζάχαρη και μία κούπα νερό επιπλέον, γιατί την επόμενη μέρα στέγνωνε! Φωτό, άψογες το σοκολατένιο!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ kiki :
Με το σιρόπιασμα σε δύο στάδια, που ξεσήκωσα από μάστορα στη Βέροια για το ρεβανί, δεν στεγνώνει γρήγορα.
Το δεύτερο στάδιο είναι πιο πυκνό και κάνει κρούστα σκληρότερη.
Στις φωτό προσπαθώ με ένα μπουζουκάκι ψηφιακό, στα τελευταία 5 χρόνια.
______________________

Margo είπε...

Από εμφάνιση είναι ζηλευτό!
Με προκαλεί να το φτιάξω.

Καλησπέρα Δύσπιστε!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Margo :
Με το άκουσμα της λέξης "σαμαλι", φαντάζεται κανείς "δύσκολο".
Λάθος! Είναι από τα ευκολότερα γλυκά ταψιού.
Αξίζει να το επιχειρήσεις.
Άσε που με λίγο σαντιγύ ή παγωτό, μπορεί να εντυπωσιάσει και τυς καλεσμένους....

Καλημέρα από την βροχερή Θεσσαλονίκη!
_____________________________

Magia da Inês είπε...

Estava com saudade... passei para uma visitinha.
Bom fim de semana!
Beijinhos.
Brasil.
¸.•°`♥✿⊱╮
°`♥✿