Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Τους νηστίσιμους λαχανοντολμάδες που κάνω κάθε χρόνο, την Σαρακοστή, δεν έτυχε να τους γράψω.  Κάθε φορά τους κάνω στη χύτρα ταχύτητας, όπως και τους κιμαδένιους με το αυγολέμονο.
Αυτή τη φορά βλέπω την συνταγή αυτή στο φούρνο, στο φιλικό blog "Κρήτη: γαστρονομικός περίπλους".
Θα ξαναγράψω τα υλικά, γιατί υπάρχουν μικροδιαφορές, λόγω προσωπικών προτιμήσεων.
Η πρώτη δοκιμή του αποτελέσματος, προκάλεσε ένα "Μενεγάκειο" μμμμμμμμμμ!!! (σαν αυτά τα μουγκρητά που αφήνει η Μενεγάκη, όταν δοκιμάζει τις δημιουργίες των διαφόρων μαγείρων, στην εκπομπή της).
Υ Λ Ι Κ Α
Το λάχανο που πήρα ήταν 2,5 κιλά
1 Κρεμμύδι κόκκινο ψιλοκομμένο
3 Κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα ροδέλλες
2 Καρότα στο χοντρό του τρίφτη
Μαϊντανό και άνιθο κατά κρίση (έβαλα μπόλικο)
200 γραμ. Κονκασέ (μισό κουτί)
1/2 + 1/2 φλ.τσ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 φλ.τσ. Ρύζι Γλασέ πλυμμένο (κάλυψη επιθυμίας συζύγου)
1 φλ.τσ. Κρασί λευκό ξερό
Αλάτι και Πιπέρι άσπρο
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Ζεσταίνω σε βαθύ τηγάνι το μισό ελαιόλαδο και σωτάρω τα κρεμμύδια, για μερικά λεπτά.
Ρίχνω τα καρότα και τη ντομάτα και αφήνω να πάρουν μια βράση.
Σβήνω με το κρασί και σε μερικά λεπτά ρίχνω το πλυμμένο ρύζι.
Συνεχίζω το σωτάρισμα, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να σωθούν τα υγρά.
 
Προς το τέλος ρίχνω μαϊντανό και άνιθο, ανακατεύω καλά και αλατοπιπερώνω.
Με κλικ στην παρακάτω φωτό διακρίνονται όλα τα υλικά
 
Πριν όμως απ΄την παραπάνω διαδικασία, πλένω το λάχανο, πετώ τα πρώτα φυλλα, τα ταλαιπωρημένα από τις μεταφορές και με μεγάλο μαχαίρι αφαιρώ το κοτσάνι μέχρι το βάθος. Μπήγω την μύτη του μαχαιριού, σχηματίζοντας τετράγωνο, με την λάμα να συγκλίνει προς το κέντρο. Έτσι αφαιρείται μια τετράπλευρη πυραμίδα, που είναι το κοτσάνι.
Όπως έγραψα και στους "άλλους" λαχανοντολμάδες, φροντίζω το λάχανο να χωρέσει ολόκληρο στην κατσαρόλα, όπου βράζει νερό.
Το αφήνω να ζεματιστεί καλά, με την τρύπα του κοτσανιού κάτω. Το γυρίζω με δύο κουτάλες, γιατί δεν έχω κατσαρόλα τόσο βαθειά και το αφήνω μερικά λεπτά ακόμη. Το βγάζω για να κρυώσει.
Τώρα τα φύλλα είναι έτοιμα. Στα πρώτα φύλλα κόβω το χοντρό νεύρο και τυλίγω τους ντολμάδες, μεγαλούτσικους, ανάλογα με το μέγεθος των φύλλων.
Αυτή τη φορά πήρα το στρόγγυλο πυρέξ με το καπάκι, λάδωσα ελαφρά τον πάτο και έστρωσα χαλασμένα φύλλα. Έβαλα τους ντολμάδες κυκλικά, σφιχτά.
Μέχρι εδώ όλα έγιναν χθες βράδυ και με το πυρέξ, στο ψυγείο.
Σήμερα ραντίζω με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ρίχνω και νερό, μέχρι ίσα να καλυφθούν οι ντολμάδες.
Ψήνω με σκεπασμένο το πυρέξ, στους 200 οC, για μιάμιση ώρα (ο τρόπος αυτός είναι μεν ενεργειοβόρος, αλλά δίνει νοστιμότερο αποτέλεσμα και τον "ξεσήκωσα" από ΕΔΩ).
 
15' πριν το τέλος αδειάζουμε, με προσοχή όσο ζουμί μπορούμε, συμπληρώνουμε με ζεστό νερό και φτιάχνουμε μια σάλτσα λεμονιού, με χυμό 3 λεμονιών και 2 κουταλιές νισεστέ (κορν-φλάουερ), διαλυμένο σε λιγο χλιαρό νερό.
Ο τεμαχισμένος είναι της δοκιμής.
Το υπόλοιπο ζεματισμένο λάχανο, μετά από απαίτηση της συμβίας, μπήκε στην κατάψυξη, για να γίνει ένα λαχανόρυζο, την άλλη εβδομάδα.....
Posted by Picasa

23 σχόλια:

Eleni είπε...

Καλησπέρα!!!Υπέροχοι είναι!!!Χρωματική και γευστική πανδαισία!!!
Καλό Σαββατοκύριακο!!!

cummulus είπε...

Φαίνονται καταπληκτικά. Συγχαρητήρια!

Eri είπε...

Πολύ ωρααί ιδέα. Και ενα μανιταράκι εγώ θα το έβαζα.. Καλό Σαββατοκύριακο!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ΕΛΕΝΗ :
Έτσι γίνονται πιο γευστικοί από τους κιμαδένιους.
Καλό Σ/Κ
_________________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ cummulus :
Ο φούρνος τους απογείωσε.
Καλό Σ/Κ
____________________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Eri :
Το είδα και στης Vita, αλλά φοβήθηκα τα υγρά του.
Μένει για δοκιμή την επόμενη φορά και ας μην είναι νηστεία!!
Καλό Σ/Κ
___________________

mia maria είπε...

Πολύ ωραία, στο φούρνο δεν έχω κάνει! Θα πρέπει να είναι νοστιμότατα! Καλό ΣΚ!

Frezia είπε...

Κρίμα,εγώ δεν νηστεύω!

Κατια Μαρκουϊζου είπε...

giami giami να γλύφεις τα δαχτυλακια σου λοιπόν φίλε πέρνα μια βόλτα αποτ σπιτικό μου σούχω κέρασμα

ZouZouna είπε...

πολύ σωστή η σύζυγος το θέλει πλυμένο... τα βρωμόριζα τους πιά.

Νιάμ... ! νοστιμιά, ότι πρέπει για την ώρα !

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ mia maria :
Ο φούρνος το έδωσε άλλη διάσταση και ήταν καλό και την δεύτερη μέρα, που ξαναζεστάθηκε.
ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
____________________

@ Frezia :
Ε, και τι μ'αυτό! Ποιός είπε ότι τέτοια πρέπει να τρώμε μόο στις νηστείες;
ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
____________________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ marilise :
Ήρθα, είδα και το πήρα!!
Ευχαριστώ!!
Μπήκε ήδη στο side-bar!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Sweet cherry - Zouzouna :
Το ρύζι το ελέγχω πάντα, μήπως έχει σκουπίδια ή καραμούκια, αλλά το πλένω μόνο σε ορισμένες συνταγές.
Φροντίζω να παίρνω 3α ή Agrino και παρ'όλο που είναι καθαρά, τα ελέγχω.
Ακόμη και αυτού του σκυλάραπα που λέει ότι είναι θείος μας........

ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!
_______________________

ZouZouna είπε...

Καλέ, κύριε. Φέρτε το πιρούνι. Τι θα πει καραμούκια. Ομιλείτε χωρίς τοπική διάλεκτο, σας περικαλώ, η πρωτεβ'σάνα.. κι φιχαριστώ πλί!

εκοψα τις διπλωματικές με τα ρύζια, κανα αγκρίνο κι αυτό ζεματισμένο να ξεπλυθεί καλά... δεν ξέρω γιατί΄με πειράζουν στο έντερο.. και το λέω του ιατρού και λέει πως όλο τον κόσμο πειράζουν. Κι απαντώ, παλιά γιατί δεν μας πείραζε.

τώρα εγώ ξαναπαίρνω ενα ντολμά κι αποχωρώ με το βρακί που φορώ.
εε, μην μας πείτε πως το παρατάμε όπου κι όπου!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Sweet cherry - Zouzouna :
Δεν ξέρεις τα καραμούκια;;;
Απαράδεκτο!!

Τα καραμούκια είναι κάτι μαύρα σποράκια που έχει καμιά φορά το χύμα ρύζι. Στα συσκευασμένα είναι σπάνια.

Οι γιατροί, για τα εντερικά, έχουν κολλήσει στο τροπάριο "κοτόπουλο με ρύζι λαπά". Με κάτι τέτοια τον ρήμαξαν τον σκύλο μου (ίδιος οργανισμός είναι), μέχρι που πήρα εγώ την πρωτοβουλία και τον "επισκεύασα" με Bio Colon. Θαυματουργό!!

Καλό απόγευμα Γλυκοκερασένια!
_____________________

Elpiniki είπε...

Εμεις παντως μονο στο φουρνο τους κανουμεκαι προσωπικα μ αρεσουν και περισσοτερο! Τελειοι φαινονται!!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Elpiniki :
Εγώ τους έκανα έτσι για πρώτη φορά και είδα ότι είναι ο καλύτερος τρόπος, όταν έχεις χρόνο διαθέσιμο.

Καλό Απόγευμα!
___________________

Ανώνυμος είπε...

αυτή η λέξη καραμούκια με ξετρελαίνει! οπως και οι σύζυγοι με προσόντα μαγειρικής, χαχαχούχαααα!
Αμα τους φτιάξω θα στείλω μήνυμα.
ακου...καραμούκιαααα!
;-)

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Ο/Η Ανώνυμος :
Η ενασχόληση με την μαγειρική δεν είναι προσόν! Είναι ανάγκη επιβίωσης!
Και για να σε ξετρελαίνει αυτή η κατάσταση, σημαίνει ένα υποβόσκοντα υποσιτισμό....παντού.

Όσο για τη λέξη "καραμούκι" υποθέτω τούρκικη προέλευση και έτσι λένε το μικρό μαύρο σποράκι οι ορυζοπαραγωγοί στα Κύμινα Θεσσαλονίκης. Μπορεί ο "Μπαμπινιώτης" σου να μη την έχει, ξέρω όμως άτομο με αυτό το επώνυμο, στο Κιλκίς.

Με το καλό να τους φτιάξεις και αν δεν στείλεις μήνυμα...ε, δεν χάλασε κι ο κόσμος.....
_______________________

kiki είπε...

Είμαι σίγουρη ότι θα μου αρέσουν όσο και οι μη νηστίσιμοι!

akrat είπε...

που να γράφω τώρα...
τρέχω για μάσα στο ψυγείο...

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ kiki :
Έχω την εντύπωση ότι οι κανονικοί με τον κιμά, θα γίνουν πιο νόστιμοι στο φούρνο.
Δεν μένει παρά να τους δοκιμάσω, αργοτερα.
__________________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ akrat :
Καλά να μην έχεις καιρό να γράψεις κάτι, αλλά να μη μας λες και τι θα μασήσεις στο ψυγείο..... απαξιωτικό είναι και μάλιστα σε περίοδο Νηστείας.

Καλή σου μέρα!
_________________