Κυριακή 17 Απριλίου 2011

ΛΕΜΟΝΟΠΙΤΑ (ή όπως λέμε ....Lemon pie)


Η φράση με την οποία τελείωνε αυτή η περσυνή ανάρτηση (ΙΑΝ'2010), ήταν "Και του χρόνου καλύτερα!)

 Αυτό ήρθε σήμερα, αλλά λαχτάρισα όταν είδα ότι έκαψα την μαρέγκα (φωτό δεν έβγαλα "ντροπή" είπα).

 Την έσωσα όμως!

Με μεγάλη προσοχή και όσο ήταν ακόμη ζεστή, με ένα λεπτό μαχαιράκι, έβγαλα το καρβουνιασμένο και ξαναέβαλα στο γκριλ. Το πάχος της μαρέγκας ήταν αρκετό.....και ιδού το αποτέλεσμα


 ΛΕΜΟΝΟΠΙΤΑ ... Η ΔΡΟΣΙΣΤΙΚΗ
Μετά από τις πολυφαγίες των Γιορτών και για να μη "κόψουμε" απότομα τα γλυκά, πάντα, εκτός από φέτος, στο σπίτι μας έφτιαχνε η μητέρα μου, μια Λεμονόπιτα.
Η οποία Λεμονόπιτα όμως, δεν ήταν αυτό που έλεγε το όνομα της. Ήταν ΤΑΡΤΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ.
Οι φωτογραφίες είναι "αρχαίες" με μια φωτογραφική μηχανή LUBITEL, διοπτική ρεφλέξ 6x6.
Σκαναρισμένες και ψηφιοποιημένες, αλλά η ανάλυση, ο κόκκος και τα χρώματα αλλοιωμένα από την πολυκαιρία...


 
Υ Λ Ι Κ Α για ταψάκι ή πυρέξ 20x30 εκατοστά ή στρόγγυλο διαμ. 24 εκατ.

Για την βάση
1 1/2 φλ.τσαγ. Αλεύρι κοινό
100 γραμ. Βιτάμ
4 κουτ.σουπ. Ζάχαρη σκούρα
Ξύσμα ενός Λεμονιού
50 ml Γάλα (εβαπορέ αδιάλυτο)
(Για να αποφύγετε τη διαδικασία για τη βάση, μπορείτε να πάρετε έτοιμη ζύμη Κουρού, κατεψυγμένη. Έρχεται ακριβώς στο ταψάκι με τα άκρα να ξεχειλίζουν λίγο)

Για την κρέμα
1/2 φλ.τσαγ. Χυμό λεμονιού
Ξύσμα ενός Λεμονιού
1 φλ.τσαγ.Ζάχαρη άσπρη
2 Αυγά ολόκληρα + 2 κρόκους (τα ασπράδια τα κρατάμε)
1/2 φλ.τσαγ. Αλεύρι κοινό
1 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο και λίγο αλεύρι (αν έχετε αντικολλητική ταρτιέρα, αυτά τα τελευταία δεν χρειάζονται)

Για τη μαρέγκα (αν θέλουμε)
100 γραμ. Ζάχαρη Άχνη
2 ασπράδια Αυγών (αυτά που κρατήσαμε)
Λίγες σταγόνες χυμό λεμόνι

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Για την ζύμη: Ανακατεύουμε στο μίξερ όλα τα υλικά, μέχρι να γίνει η ζύμη ομοιογενής.
Την αφήνουμε σκεπασμένη στο ψυγείο 2-3 ώρες.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε το ταψάκι και, πατώντας με την παλάμη, απλώνουμε την ζύμη στον πάτο και στα τοιχώματα (συν κάτι λίγο ακόμη).
Ή....
....παίρνουμε την ζύμη κουρού και, αφού ξεπεγώσει, την απλώνουμε με τον ίδιο τρόπο, στο λαδωμένο και αλευρωμένο ταψάκι.

Είτε έτσι, είτε αλλοιώς, την ψήνουμε στους 170-200 οC , για 15 - 20 λεπτά, για να ροδοκοκκινήσει και να σκληρύνει.

Για την κρέμα: Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτουμε το αλεύρι, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού. Ανακατεύουμε απαλά και αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι που έχει την ψημένη βάση.
Ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 25-30' ακόμη.

Εδώ μπορούμε να τελειώσουμε και να την κόψουμε κρύα.

Αν όμως θέλουμε κάτι πιό εντυπωσιακό, τότε κάνουμε μαρέγκα χτυπώντας την άχνη και τα ασπράδια και μερικές σταγόνες λεμόνι.
Την απλώνουμε πανω από την ψημένη τάρτα και, αφού γυρίσουμε τον φούρνο στο γκρίλ, την αφήνουμε μέχρι να ροδίσουν οι μύτες των σχεδίων που κάναμε απλώνοντας.
Αν είμαστε πιο εξελιγμένοι, τότε καίμε την επιφάνεια της μαρέγκας με φλόγιστρο, πάλι μέχρι να ροδίσουν οι μύτες.

Μπαίνει στο ψυγείο για να κρυώσει και κόβεται μετά.

Επίσης μπορούμε, αν μας αρέσει η ταλαιπωρία, να φτιάξουμε παντεσπάνι, να το σχίσουμε οριζόντια και να απλώσουμε την μισή κρέμα στο μισό, να καπακώσουμε με το άλλο μισό και την υπόλοιπη από πάνω.
 Τώρα καλύπτουμε με την σαντιγύ.
  Και του χρόνου καλύτερα!!
Τώρα, ποιές είναι οι σημερινές φωτό, φαίνεται! Δεν φαίνεται;;

26 σχόλια:

zoyzoy είπε...

Καλά τώρα μας έβαλες τα γυαλιά!
Λεμονόπιτα μωρέ με μαρέγκα με τη μούρη θα πέσω μέσα!

Θα σ'εχω στα υπ'οψιν όταν βγούν τα λεμόνια που δεν ξέρω τι να τα κάνω:))

Οι πρώτες φωτό δεν είναι οι παλιές??

cook είπε...

τρελαίνομαι για λεμονοπιτα...την έφτιαχνε και η μαμα μου,μα με σαντιγυ γιατι δεν τρώγαμε τη μαρέγκα...ηταν τέλεια δροσιστική...ακόμη θυμάμαι τη γεύση της...οι φωτο,αν και πολυκαιρισμένες αναδεικνύουν όλη τη μαεστρία του ζαχαροπλάστη!

ELENI είπε...

λεμονο πιτα ΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ!!! ΣΥΓΝΩΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΕΤΑΩ ΟΠΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΛΛΑ ΣΗΜΕΡΑ ΝΙΩΘΩ ΚΑΠΩΣ ...ΕΦΥΓΕ ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΘΑΥΜΑΖΑ Κ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΙΧΑ ΓΝΩΡΙΣΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΤΗΣ ΧΑΝΘ ΣΤΟ ΠΗΛΙΟ ΠΡΙΝ ΧΡΟΝΙΑ ....ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΛΟΙΠΟΝ ......http://youtu.be/daqdAW2on7w...ΚΑΛΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ........................ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΝΙΚΟ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ!

loulou είπε...

Νοσταλγία...βλέποντας την παλιά φωτογραφία...
Μου αρέσει πολύ η λεμονόπιτα, αλλά την εχω φάει μόνο ετοιμη.Θα προσπαθήσω να την φτιάξω!!
Προς το παρόν θα πάρω το κέρασμα και σου εύχομαι Καλή Ανάσταση!!!

kiki είπε...

Λατρεύω τις λεμονόπιτες! Καλή Μεγάλη Εβδομάδα!

ΝΑΝΤΙΑ είπε...

Προσκυνώ!!
Θα τη φτιάξω και θα σου πω αποτελέσματα!!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Zoyzoy:
Έπρεπε να δεις τη καμμένη μαρέγκα και νάβλεπα αν θα έλεγε τα ίδια.
Ευτυχώς ήταν αρκετά παχιά και την αφαίρεσα
Τα λεμόνια τα στίβω και τα κάνω παγάκια. Ακόμη και τις λεμονόκουπες τις κρατάω στην κατάψυξη και τις καίω ποτε-πότε στο μάτι, για να μυρίζει ωραία το σπίτι.
Η δεύτερη και η τρίτη είναι οι παλιές. Αν πάρεις μεγέθυνση φαίνεται και ο κόκκος του φιλμ.
Καλή Μεγαλοβδομάδα!
________________

@ Cook:
Ο μαέστρος ζαχαροπλάστης ήταν η μητέρα μου. Εγώ ήμουν ο κακομοίρης φωτογράφος, με μηχανή αγορασμένη από "τα καροτσάκια" που λένε.
Καλή Μεγαλοβδομάδα!
_________________

@ LENA:
Το έμαθα χθες γυρνώτας από Χαλκιδική και έσκασα.
Κρίμα!
Όπως είπα και παλιότερα, κάποια μεγάλη συναυλία πρέπει να ετοιμάζουν στον Παράδεισο και μαζεύουν όλους τους καλούς, τελευταία.
Καλή Μεγαλοβδομάδα!
_________________

@ Loulou:
Αυτές οι παλιές φωτογραφίες είναι κειμηλια και ας μην είναι καλές τεχνικά.
Καλή Μεγαλοβδομάδα!
__________________

@ Kiki:
Δροσιστικό και χωνευτικό γλυκό (με την συνοδεία τεντούρας, φυσικά).
Καλή Μεγαλοβδομάδα!
___________________

@ ΝΑΝΤΙΑ:
Η συνταγή είναι της μητέρας μου, ακριβώς.
"Φοριέται" πολύ στην Αμερική, σε πολλές παραλλαγές, ακόμη και με φρούτα από πάνω.
Καλή Μεγαλοβδομάδα!
____________________

Μαίρη (Ginger) είπε...

Η μανούλα του άντρα μου η αγαπημένη μου Εντιτ του έφτιαχνε πάντα στην γιορτή του λεμονόπιτα, είναι απ'το πιό αγαπημένο του γλυκό. Λές να του κάνω εκπληξη την Κυριακή του Πάσχα?! Καλή Μ. Βδομάδα, καλή Ανάσταση και χαρούμενο Πάσχα!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Ginger:
Τέτοιες εκπλήξεις είναι πάντα ευχάριστες, ειδικά αν συνδέονται με ωραίες αναμνήσεις.
Καλή Μεγαλοβδομάδα!
______________

Konstantina είπε...

Μ'αρέσει πολύ η λεμονόπιτα!Μια χαρά τα κατάφερες με τη μαρέγκα!
Καλό Πάσχα :)

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ KONSTANTINA:
Ο σοφός λαός μας λέει "πενία τέχνας κατεργάζεται".
Και εγώ, σαν κατεργάρης, έκανα την απάτη!! Και πέτυχε.
Καλή Μεγαλοβδομάδα!
_________________

zeidoron dtsoukas είπε...

Υπέροχη η Λεμονόπιτα,στον Πόρο τη δοκίμασα για πρώτη φορά και ξετρελάθηκα!Να είσαι καλά αγαπητέ Σταύρο και καλή Μεγάλη Εβδομάδα εύχομαι!

manousina είπε...

Και του χρόνου!!!! Δεν μας πτοούν τα ατυχήματα!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Ζείδωρον:
Σε μένα η γεύση της είναι παιδικό βίωμα και προς τα εκεί είναι και η προσπάθεια.
Καλή Μεγαλοβδομάδα!
__________________

@ Manousina:
Σπάνια έχω ατυχήματα σε ψησίματα.
Πιό συχνά έχω σε γεύεις γιατί με αρέσουν οι δοκιμές και οι πειραματισμοί.
Καλή Μεγαλοβδομάδα!
___________________

Εφη είπε...

Το λατρεύω αυτό το γλυκάκι και ειδικά τη μαρέγκα του!

Ιδανικό για το πασχαλιάτικο ντερλίκωμα που χρειάζεται κάτι όξινο για τα πολλά λιπαρά του τραπεζιού...

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Εφη:
Αυτές οι μεταγιορτινές μέρες είναι που το τραβάνε τέτοιο γλυκό.
Καλή Μεγαλοβδομάδα!
________________

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

υπεροχη φαινεται.Παιρνω δυο κομματακια και αφηνω για πληρωμη ευχες.

Πασχαλινές δέξου ευχές, απο τη καρδια βγαλμένες, ολες οι μέρες της ζωής σου να΄ναι αναστημένες!
ΚΑΛH ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ.

Αστοριανή είπε...

Σταύρο μου,
Χρόνια Πολλά,
Καλό Πάσχα,
σε όλη σου την οικογένεια,
με υγεία και Αγάπη.

Λεμονόπιτα 'η όχι,
η Ουρανία μας έχει τον γλυκύτερο σύζυγο...
Φίλησέ μου την ωραία Αιγιώτισσα,
Υιώτα
αστοριανή
ΝΥ

Lenia είπε...

Λαχταριστή η λεμονόπιτα,αρωματική και δροσιστική!Καλή Μεγάλη Εβδομάδα!!!

Vita είπε...

Από τα καλύτερά μου. Οι γλυκιές καταστροφές είναι στο πρόγραμμα! Τέλος καλό όλα καλά όπως βλέπω :-)

eirini katsa είπε...

Απαικτος!!!
Πολλάαα συγχαρητήριααα!!!
Καλή Μεγάλη Εβδομάδα!!!
Καλό Πάσχα!!!
Καλά να περάσεις!!!
:))

mia xara είπε...

Poly drosistiko kai elafry glykaki gia to Pashalino trapezi..Den me ptoei to atyhima tis maregas..Haroumeno Pasha!

Maria Tzirita είπε...

Αααααχχχχ...πόσο μου άρεσε αυτό το γλυκό...ήταν το αγαπημένο μου! Νομίζω ακόμα δεν έχω συνειδητοποιήσει πως δε θα ξαναφάω γλυκό ποτέ στη ζωή μου... τουλάχιστον όχι τέτοιο πεντανόστιμο γλυκό, παρά κάτι απομιμήσεις! Τέλος πάντων, τι κλαίγομαι τώρα; Εγώ μπήκα να αφήσω τις ευχές μου για καλό Πάσχα, χαρούμενη Ανάσταση, να καλοπεράσετε και να ευχαριστηθείτε! Ευχές και φιλιά σε όλη την οικογένεια!

Betty's Cuisine είπε...

Αχ προχτές την έφτιαξα αλλά ανάρτηση δεν πρόλαβα να κάνω!
Με μαρέγκα κι εγώ, λεμονοτάρτα από τα λεμονάκια της λεμονιάς μου!
Τέλεια, δροσιστική και μοσχομυρωδάτη!

Καλή Ανάσταση σου εύχομαι, με υγεία και αγάπη!

mara είπε...

Ωραία ιδέα για Πασχαλινό επιδόρπιο.Θα το σκεφτώ.Πέραν αυτού όμως να ευχηθώ Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!

mia maria είπε...

Καλή Ανάσταση, καλό Πάσχα με υγεία και ευτυχία!