Σάββατο 23 Απριλίου 2011

ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΧΩΡΙΣ ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ.....ΔΕΝ ΛΕΕΙ, ορίστε...στη ώρα της!

ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ για το Αναστάσιμο δείπνο

 








 

Η ..... παλιά
 Και η σημερινή 
Μεγάλο Σάββατο, κατάνυξη, γεμάτες οι εκκλησίες, Ανάσταση, προσκύνημα, σπίτι.

Εκεί περιμένει ,έτοιμη από νωρίς, η μαγειρίτσα και τα "άλλα" για αυτούς που δεν θέλουν να ακολουθήσουν την παράδοση....
Αυτά όμως που γίνανε από νωρίς, με τελετουργικό τρόπο, πρέπει να τα περιγράψω, αν και είναι παρόμοια σε κάθε σπίτι, δίνοντας την συνταγή που κάνω πάρα πολλά χρόνια τώρα μόνος μου. Και ο λόγος είναι γιατί κανείς άλλος δεν "πιάνει" άλλα κρεατικά εκτός από μοσχάρι.

ΥΛΙΚΑ
1 ή 2 συκωταριές (πιο κάτω θα καταλάβετε γιατί "η 2")
1/2 κιλό εντεράκια (προαιρετικά)
2 δεμάτια κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 δεματι άνιθο ψιλοκομμένο
1/2 δεμάτι μαϊντανό (τα φυλλαράκια)
1/2 κούπα (120-150 γραμ.) ρύζι καρολίνα ή γλασέ
1/2 κούπα ελαιόλαδο
2 αυγά
3 λεμόνια
1+2 γεμάτες κουταλιές σούπας αλεύρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χωρίζουμε τα διάφορα μέρη της συκωταριάς και τα πλένουμε πολύ καλά. Αν βάλουμε εντεράκια,τα γυρίζουμε το μέσα έξω με ένα ξυλαράκι (ή ένα μολύβι) και τα πλένουμε επίσης.
Μπορούμε να τα σχίσουμε κατά μήκος με ένα ψαλίδι και να τα πλύνουμε μετά.
Ζεματάμε για λίγο όλα τα παραπάνω και τα ψιλοκόβουμε. Εγώ κρατάω από τα "πλεμόνια" μόνο τα περιφερειακά μέρη.
Σε βαθύ τηγάνι ή στην κατσαρόλα σωτάρουμε τα ψιλοκομμένα εντόσθια μερικά λεπτά.
Ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια , τον άνιθο , αλάτι και πιπέρι και τα σωτάρουμε λίγο ακόμη.
Σε αυτό το σημείο, αν θέλουμε να φτιάξουμε και μερικούς τζιγεροσαρμάδες, κρατάμε μια σχετική ποσότητα μείγματος. Και αυτό για να αξιοποιήσουμε και την σκέπη (μπόλια την λένε μερικοί), που συνοδεύει συχνά τη συκωταριά.
Αυτός είναι ο λόγος που λέω "ή δύο" συκωταριές. Για να έχουμε αρκετό υλικό και να μπορούμε να πετάξουμε ότι δεν μας "κάθεται" καλά.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα σε κατσαρόλα ή χύτρα ταχύτητος και το πασπαλίζουμε με το αλεύρι.
Προσθέτουμε περίπου 2-3 λίτρα νερό (ανάλογα με την ποσότητα του μείγματος) και βράζουμε για 20' (χύτρα ταχ/τος 12-15' από το σφύριγμα της βαλβίδας).
Τότε ρίχνουμε το ρύζι και αφήνουμε να βράσει 15' (χύτρα 6-7'), μέχρι να μαλακώσει.
Μετά "δένουμε" την σούπα με αυγολέμονο, ως εξής:
Σε ένα μπώλ βάζουμε λίγο νερό, τα αυγά και τα χτυπάμε με τα χτυπητήρια(αυγοδάρτες) του μίξερ χειρός, προσθέτοντας σιγά-σιγά τον χυμό των λεμονιών και 1 ή 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι, για να χυλώσει . Συνεχίζουμε το χτύπημα προσθετοντας μερικές κουτάλες από τον ζωμό που έβρασε.
Όταν ομογενοποιηθεί το αυγολέμονο, το ρίχνουμε στην σουπα, ανακατεύοντας ζωηρά.
Την σερβίρουμε πασπαλισμένη με τα φυλλαράκια του μαϊντανού (αν θέλουμε ψιλοκομμένα).
Ιδανικό είναι, αντί για νερό, να χρησιμοποιήσουμε ζωμό κρέατος.
(φωτό δεν έχω για την ώρα, γιατί ακόμη δεν κατασκευάστηκε. Αύριο!!!).
(Το "αύριο" είναι πια "σήμερα" και να και η φωτό)

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ !!!

14 σχόλια:

Irene είπε...

φατε ματια ψαρια!!!! :)
καλη ανασταση!

Vita είπε...

Καλή Ανάσταση!
Μ' αρέσει η μαγειρίτσα σου γιατί δεν βάζεις μαρούλι. Έτσι πρέπει κατά τη γνώμη μου.

zoyzoy είπε...

Υπέροχη είναι και του χρόνου να'σαι καλά να την ξαναφτιάξεις.

Εγώ παιδεύομαι με κεφαλάκια μαρούλια και δεν συμαζεύεται:))

Αυγόκομα θέλει και είναι έτοιμη για την Ανάσταση:))

Καλή Ανάσταση!

eirini katsa είπε...

Υπέροχη είναι!!!!
Και του χρόνου!!!!
Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα!!!!
Καλά να περάσεις!!!!
:))

ιρινι είπε...

Καλοφάγωτη!!!!ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!

Evie είπε...

Καλά να περασετε όπου και να πάτε, Καλή Ανάσταση και Καλό σας Πάσχα.

Ανώνυμος είπε...

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗΗΗΗ!!!!!
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑΑΑΑ!!
ΦΙΛΙΑ Χ2

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

ElenaG είπε...

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

lourdi lourdaki είπε...

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!!!
ΥΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ!!!
ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΥΠΕΡΟΧΑ!!...ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΝΟΣΤΙΜΑ!!
ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΕΗ...
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΧΕΣ!!

Thalassenia είπε...

Toυ χρόνου να είμαστε καλά λέω να κάνω Πάσχα στην γειτονιά σου.
Όλο και θα κεράσεις κανένα πιάτο.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια η μαγειρίτσα ήταν απαραίτητη -με μπόλικο μαρούλι- παράλληλα μία σούπα κεφαλάκι.
Στα παιδιά όμως δεν άρεσε τίποτα από αυτά.
Τώρα γίνεται μοσχάρι με μαρούλι, βολεύονται όλοι, κι εγώ πολύ περισσότερο -χωρίς συκωταριές και τοιαύτα-

Και του χρόνου με υγεία.
Ο Χριστός που Ανεστήθει μακάρι να βάλει το χεράκι του.

Lila Xagorari είπε...

Xριστός Ανέστη! Υγεία στα σπίτια μας και αγάπη στις καρδιές μας!!!

Αστοριανή είπε...

Xρόνια Πολλά!!!!!

και δεν μου λες;
σε μας που δεν μας αρέσει η ...μαγειρίτσα;
υπάρχει κάτι παρόμοιο;!!!

Φιλάκια στη Ράνια σου,
Υιώτα
αστοριανή
Ν Υ

kiki είπε...

Χριστός ανέστη! Και του χρόνου!