Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

ΣΑΛΤΣΑ ΡΟΚΑΣ για Σπαγγέτι & μια σαλατίτσα


Τα τελευταία χρόνια, η ρόκα έγινε "της μοδός" και την βρίσκεις σχεδον παντού.
Στα φοιτητικά μου χρόνια, προϊστορικά, ρόκα και πατάτες τηγανιτές σαν τα, μετέπειτα, τσιπς, βρίσκαμε στον Κρητικό, μια ταβέρνα στην Κάτω Τούμπα, όπου τα σερβίριζε υποχρεωτικά σε κάθε τραπέζι.
Με την ρόκα δεν έχω κάνει πολλά πράγματα, εκτός από σαλάτα και ενίσχυση στο μαρούλι του φρικασέ, παλιότερα.

Σήμερα (χθες) μου κατέβηκε η ιδέα να αξιοποιήσω το μισο ματσάκι που είχα σε τάπερ με νερό, από το τραπέζι της Πρωτομαγιάς.

Έκανα μια σάλτσα, κάτι σαν πέστο, χρησιμοποιώντας το multi.

Υ Λ Ι Κ Α που έβαλα (σηκώνει αλλαγές κατά την επιθυμία)
1/2 δεματάκι Ρόκα
1 φλυτζανάκι του Ελλ.καφέ Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
80-100 γραμμ. Γιδοτύρι (ή φέτα)
Πιπέρι, Ρίγανη
50+50 ml  Γάλα εβαπορέ light, αδιάλυτο
1 κουτ.γλ. Κόρν-φλάουερ

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Σε βαζάκι (σαν σέηκερ) βάζουμε το μισό γάλα και το νισεστέ. Κουνάμε να ανακατευτούν καλά.
Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά στο μούλτι και δουλεύουμε μέχρι να πολτοποιηθούν καλά.
Ρίχνουμε το περιέχόμενο του μούλτι και του σέηκερ σε κατσαρολάκι και, ανακατεύοντας συνέχεια, το φθάνουμε σε βρασμό.
 Το υλικό μας έχει αρχίσει να πήζει.
Το βγάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε λίγη ώρα στο κατσαρολάκι.
Βράζουμε τα ζυμαρικά 2΄ λιγότερο από τον χρόνο που γράφει το πακέτο και ...... καλή μας όρεξη!
Και επειδή χωρίς κάποια σαλάτα δεν πρέπει να καθόμαστε στο τραπέζι (Ωρε! Που'σαι μάνα να δεις τι γράφω!), έκανα και μια σαλατίτσα με λίγο μαρούλι με μια κουταλιά μαγιονέζα, δύο αυγά βρασμένα κομμένα στη μέση, ένα κυκλάκι στο καθένα με γλυκειά μουστάρδα και λίγη κάπαρη τουρσί ξεπλυμμένη στη βρύση
Στα παραπάνω έριξα και χοντροτριμμένο μείγμα πέντε πιπεριών.
(Αυγά Πασχαλινά υπάρχουν ακόμη στο ψυγείο) 
Posted by Picasa

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

ΞΕΡΕΙΣ ΑΠΟ ΒΕΣΠΑ;;;;;

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΑΣΕ ΤΟΝ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟ

Και ξαφνικά, μόλις είχα περάσει την Πλατεία του Λευκού Πύργου, μπροστά από το Βασιλικό Θέατρο, ένα μπορντώ DATSUN BLUEBIRD, με το καπώ ανοικτό, μεσ'το καταμεσήμερο με τον καύσωνα του Ιουλίου.
Και μπροστά από το καπώ κάποιος να ξεπροβάλλει!
Στην ερημιά της ώρας, ζητούσε βοήθεια ο άνθρωπος. Ο ΚΑΛΟΣ ΜΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ!!!
"Τότε" δεν είχε ανακαλυφθεί ακόμη η οδική βοήθεια και φυσικά σταμάτησα.
" Ξέρεις από τέτοια ρημάδια;" ρώτησε
" Κάτι ξέρω" λέω, νεαρός εγώ.
ΤΟΤΕ ΤΟΝ ΕΙΔΑ!!!
ΞΕΡΕΙΣ ΑΠΟ ΒΕΣΠΑ; είπα (ήταν το1971)
Γέλασε και μου λέει "έμεινα, δεν παίρνει μπρος"



Τελικά δεν έφερνε ρεύμα η χαμηλή τάση.
Λίγο γυαλόχαρτο, από τον εξοπλισμό που είχα σε όλα τα πρώτα μου αυτοκίνητα, λίγο τρίψιμο τις πλατίνες και "βρουμμμμμ" και πήρε.

"Σε ευχαριστώ, καλέ μου άνθρωπε" είπε και βάλαμε τα γέλια.

Και σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, έρχομαι σε αυτή τη δύσκολη θέση, να του πω
ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ, ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΕ, ΘΑΝΑΣΗ!!!!!
ΘΑ ΜΕΙΝΕΙΣ ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑ!!!

ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ...."εκεί"!!!!

Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

ΦΡΥΓΑΔΕΛΙΑ, ΛΟΥΚΑΝΙΚΟΚΕΦΤΕΔΕΣ, ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ ΓΕΜΙΣΤΟ, ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ....


Κυριακή του Απίστου Θωμά και συγχρόνως Πρωτομαγιά και μεσημεριάτικο τραπέζι (μεταΠασχαλινό, θα έλεγα).
Τελικά ο Θωμάς δεν ήταν άπιστος. Μάλλον δυσκολεύτηκε να πιστέψει και θάπρεπε να λέγεται δύσπιστος!!
Ευτυχώς δεν με λένε Θωμά!!! Χρόνια Πολλά όμως στον Θωμά και την Θωμαή!
Στα φαγητά τώρα....
Και πρώτα τα "πρώτα".
Φ Ρ Υ Γ Α Δ Ε Λ Ι Α
  Τα φρυγαδέλια είναι Πασχαλιάτικη σπεσιαλιτέ της Ηπείρου και της Λευκάδας (αρχικά). Σήμερα το βλέπουμε και σε άλλα μέρη της Ελλάδος (οι καλές γεύσεις διαδίδονται).
Όχι ότι δεν μπορούν να γίνουν και άλλες εποχές του χρόνου!
Από τις συκωταριές της μαγειρίτσας, του Μ. Σαββάτου, έκοψα και ξεχώρησα επτά (7) κομμάτια μακρουλά και τα έβαλα στην κατάψυξη.
Κράτησα και σκέπες (μπόλιες τις λένε μερικοί).
Σ'αυτά τα δύο υλικά προσθέτουμε αλατοπίπερο και ρίγανη.
Απλό στην κατασκευή του:
Τυλίγουμε κάθε κομμάτι στην ανάλογη σκέπη, αφού το αλατοπιπεροριγανώσουμε.
Αν τα φτιάξουμε από φρέσκα υλικά, στην μορφή αυτή μπορούμε να τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη για κάποιο διάστημα.

Τα ψήνουμε στο γκρίλ, στα κάρβουνα, στην ψηστιέρα, από όλες τις πλευρές και ..... έτοιμα
Γίνονται και με μοσχαρίσιο συκώτι και "σηκώνουν" πολύ κρασί!

Μετά έκανα μια "αντιγραφή" με πινελιές και δοκιμές.
Στις αρχές της Μεγαλοβδομάδας είδα
Λ Ο Υ Κ Α Ν Ι Κ Ο Κ Ε Φ Τ Ε Δ Ε Σ 
στο φιλικό blog COOKANDFEED κεφτέδες λουκάνικου 
και παίρνω την συνταγή, προμηθεύομαι και τα υλικά, αλλάζω μερικά πράγματα και νάτην
ΥΛΙΚΑ
6 Λουκάνικα χωριάτικα
Λίγο Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 φλ.τσαγ. Μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 Αυγά 
Αλάτι - Πιπέρι (λίγο, γιατί τα λουκάνικα έχουν)
Με μαχαιράκι χαράσσουμε το δέρμα των λουκάνικων και βάζουμε το περιεχόμενο σε μπωλ.
Εδώ η συνταγή τσιγαρίζει το κρεμμύδι. Εγώ το ξεπέρασα και έβαλα όλα τα υπόλοιπα υλικά στο μπωλ και τα ανακάτεψα καλά χρησιμοποιώντας το μπλέντερ χειρός (ράβδο).
Έγινε ένα ομοιογενές μείγμα, μαλακό και το έβαλα στο ψυγείο για μερικές ώρες (από βραδύς).
Την άλλη μέρα έγινε μια δοκιμή να τηγανίσω τα κεφτεδάκια, με αλεύρωμα σε κίτρινο αλεύρι.
Το άκρον άωτον της νοστιμιάς, μόνο που μαύρισαν εξωτερικά και αποφάσισα να τα κάνω ψητά στο φούρνο
όπως λέει η συνταγή.
Πλάθουμε μικρά μπαλλάκια, τα αραδιάζουμε σε αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στους 180 οC, για 15'
Εδώ η πιατέλλα με τα "πρώτα"
Μετά έγινε Ψ Α  Ρ Ο Ν Ε Φ Ρ Ι   ΓΕΜΙΣΤΟ
με πιπεριά Φλωρίνης, Μετσοβόνε και μανιτάρια
ΥΛΙΚΑ
Ψαρονέφρι (χοιρινό φιλέτο) 1 ή 2 φιλεταρισμένο
Μερικές πιπεριές Φλωρίνης (από βαζάκι) ξεπλυμένες
Μπαστουνάκια καπνιστού τυριού Μετσοβόνε (ή άλλου, όπως Κεφαλοτύρι, χαλούμι ή άσπρο κατσικίσιο)
Λίγα Μανιτάρια σε φέτες, σωταρισμένα σε μια κουταλιά Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Φιλετάρουμε το ψαρονέφρι στα τρία (αν δεν ξέρει ο χασάπης, όπως ο δικός μου, τότε το κάνουμε μόνοι μας).
Θέλει κοφτερό και λεπτό μαχαίρι. Κρατάμε το ψαρονέφρι με το αριστερό, κόβουμε την κατω πλευρά στο 1/3 του ύψους, χωρίς να φτάσουμε στην άλλη άκρη και ξεχωρίσει.
Ανοίγουμε με προσοχή και κρατάμε πάλι το παχύτερο και το κόβουμε στη μέση. Το ανοίγουμε και έχουμε ένα τρίγωνο κρέας φαρδύ. 
Βάζουμε σε κάθε πιπεριά ένα μπαστουνάκι τυριού, τις τοποθετούμε κατά μήκος και από πάνω λίγα μανιτάρια.
τυλίγουμε σφιχτά σε ρολό και το τυλίγουμε σε χαρτί ψησίματος σφιχτά και στρίβουμε τις άκρες σαν καραμέλλα.
Γυρίζουμε τα στριμμένα άκρα από κάτω και στο ταψί.
Αυτά φαίνονται στην παραπάνω φωτό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 οC, για 45-50'.
Ανοίγουμε το χαρτί και γυρίζουμε στο γκριλ για 5'.
Περιμένουμε να κρυώσει λίγο και κόβουμε φέτες, πάλι με πολύ κοφτερό μαχαίρι, χωρίς πίεση, για να μη "τρέξει" το τυρί.
Η παρακάτω φωτό δείχνει.
Θα μπορούσαμε να το δέσουμε με σπάγγο μαγειρικής και να το ροδίσουμε γύρω-γύρω σε αντικολλητικό τηγάνι, πριν το ψήσιμο.
Προτιμώ το αντικολλητικό χαρτί, για να μείνουν μέσα τα υγρά, τα οποία, όταν ανοίξουμε το χαρτί, τα αφαιρούμε με βουκίτσες ψωμιού, πονηρά-πονηρά, να μη μας πάρουν χαμπάρι άλλοι και ζητούν μερίδιο!!!

Πριν από όλα αυτά προετοιμάστηκε το
Κ Α Τ Σ Ι Κ Ι   Σ Τ Η   Γ Α Σ Τ Ρ Α 
  Πήρα 2 μπουτάκια που βγήκαν σύνολο 3,300 κιλά
Ο χασάπης τα χτύπησε με τον μπαλτά σε μεγάλες μερίδες και αφού μαριναρίστηκε μερικές ώρες, μπήκε στη γάστρα (λίγο στριμωχτά η αλήθεια)
Τα υλικά της μαρινάδας κοινά:
Χυμό από 3 λεμόνια
Λίγο Ελαιόλαδο
Ρίγανη
2 κουτ.γλυκού Μουστάρδα Dijon (καυτερή)
Ανάμειξη όλων σε βαζάκι σαν σέηκερ και πασάλειμα το κατσίκι.
Μερικές σκελίδες σκόρδο, σε τρύπες που κάνουμε με μυτερό μαχαίρι και στον φούρνο, με σκεπασμένη τη γάστρα, στους 150 οC, για 3 ώρες.
Ξεσκεπάζουμε τη γάστρα, γυρνάμε το κρέας από την πλευρά της πέτσας και γυρίζουμε στο γκριλ, μέχρι να ροδοκοκκινήσει.
Αυτό το "γυρίζουμε" πρέπει να γίνει με προσοχή, γιατί πέφτουν τα κόκκαλα.
Τα υγρά με την μαρινάδα και το λίπος, είναι ένας φανταστικός τόπος για μακροβούτια, με φρέσκο ψωμί, πριν πέσει η κακή υπενθύμιση για χοληστερόλες....και τέτοια!

Επόμενο βήμα ΠΑΤΑΤΕΣ   ΦΟΥΡΝΟΥ   
για κοινούς θνητούς!
Δεν γράφω λεπτομέρειες, μόνο ότι έγιναν λεμονάτες με ρίγανη.
Και για μερικούς που δεν τρώνε χοιρινά και κατσίκια, ένα 
ΜΟΣΧΑΡΙ  ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ 
απλό, απλούστατο, με άπαχο νουά και αρκετή σάλτσα τομάτας 

(γαρνίρεται και το επόμενο).
Ρ Υ Ζ Ι   (σαν πιλάφι)
Και αυτό το συνοδευτικό εύκολο και απλό.
Στα καρυκεύματα, μια μαλακή (mild) και μια καυτερή (Dijon) μουστάρδες και μια ΣΑΛΤΣΑ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑΣ
ήταν αρκετά.
Η ΣΑλτσα μουσταρδας συνοδεύει αριστα το ψαρονέφρι και γίνεται με αλλοιώτικο τρόπο, από τις συνταγές που κυκλοφορούν
ΥΛΙΚΑ
200 ml Γάλα εβαπορέ light αδιάλυτο
1 κ.γλ. Κορν-φλάουερ
1 κ.γλ. Μουστάρδα mild (μέτρια)
1/2 κ.γλ. Μουστάρδα σε σκόνη
Λίγοι κόκκοι Πιπεριού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Όλα τα υλικά σε βαζάκι, καλό χτύπημα και σιγοβράσιμο, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να πήξει ελαφρά.
Ρίχνουμε τους κόκκους και σερβίρουμε σε παραδιπλανό μπωλάκι.

Εννοείται και δύο σαλάτες, μια ρόκα-μαρούλι-κρεμμ.φρέσκο-άνιθο-κρουτόν-φετίτσες παρμεζάνας με ελαιόλαδο και μπαλσάμικο και μία αγγουροτομάτα με ρίγανη και γιδοτύρι.


Για το τέλος, Φρουτοσαλάτα Αμβροσία, κάτι που το κάνει η σύζυγος από προϊστορικά και το ξεσήκωσε από παλιο βιβλίο τς Βέφας Αλεξιάδου.
Περιέχει ανανά-πορτοκάλι-το ζουμί από την κονσέρβα του ανανά βρασμένο με γλυκό πορτοκάλι (πορτοκαλόφλουδες γράφει) και γαρνιρισμένη με κερασάκια γλασέ


Στο τέλος φάγαμε και τα γλυκά και τα παγωτίνια που έφεραν οι καλεσμένοι, από τον Τερκενλή

Posted by Picasa