Πέμπτη, 9 Απριλίου 2015

ΠΑΣΧΑ 2015 - ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Κάθε φορά που είμαστε στο σπίτι για τις ημέρες του Πάσχα, γίνονται οι ίδιες προετοιμασίες, χρόνια τώρα, δηλ. Τσουρέκια, Κόκκινα Αυγά, Μαγειρίτσα, Κατσίκι στη γάστρα.
Όταν μπορούσαμε να φύγουμε μερικά από αυτά τα έφτιαχνα μετά.

Η Μεγάλη Δευτέρα και η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένες στις προμήθειες
Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στα Τσουρέκια, με βάση την παλιά συνταγή της γιαγιάς Δήμητρας (Πολίτικα), εμπλουτισμένη από την μαμά και τέλος από μένα.
Η συνταγή είναι ΕΔΩ.  Για φέτος αντικατέστησα το ένα φλυτζάνι χλιαρό νερό με ένα φλυτζάνι χλιαρό γάλα πλήρες, όπως και το ελαφρύ γάλα το έκανα πλήρες.
Χρησιμοποίησα νέα μάρκα ξερή μαγιά, που την δοκίμασα με το γάλα και, μετά την αρχική απογοήτευση, πρόσθεσα ένα κουταλάκι ζάχαρη και ενεργοποιήθηκε σε μισή ώρα.
Το πλάσιμο των τσουρεκιών το έκανα με βουτυρωμένα χέρια και όχι αλευρωμένα.
Στο σχήμα λίγο δεν τα καταφέρνω, αλλά δεν μπορούμε να τάχουμε όλα.  Άλλωστε αυτό δίνει και ένα κίνητρο βελτίωσης, μιας και θεωρώ την συνταγή τέλεια πλέον, χωρίς καμία αποτυχία στο διηνεκές....

Η Μεγάλη Πέμπτη είναι αφιερωμένη στα Κόκκινα Αυγά, (βράσιμο ή ψήσιμο και βάψιμο).
Τα κάνω πάντα κόκκινα χωρίς άλλες παραλλαγές.
Μια χρονιά προσπάθησα βάψιμο με κρεμμυδόφλουδες, αλλά δεν άρεσαν και ξαναγύρισα στα παλιά.
Η κλασσική συνταγή για βράσιμο-βάψιμο είναι ΕΔΩ.
Οι απώλειες στα χρόνια που πέρασαν ήταν από 10-50%!!!  Τραγικές θα έλεγα, μέχρι πέρσυ που ακολούθησα την συνταγή της Μαμάς του Λόχου, της Κας Έφης, με ψήσιμο στο φούρνο. 
Φέτος, με την ίδια συνταγή οι απώλειες περιορίστηκαν στα 2 αυγά και κείνα από την ίδια εξάδα, που μάλλον είχαν ράγισμα αόρατο.
Εδώ έτοιμα για την βαφή σε ελαφρώς χλιαρό νερό σε 3 το πολύ λεπτά.
Και θα γίνουν έτσι, σε λίγες ώρες

Την Μεγάλη Παρασκευή δεν δουλεύω...
Το Μεγάλο Σάββατο η μέρα ξεκινά με την προετοιμασία της Μαγειρίτσας, συνταγή ΕΔΩ....  Η βασική ταλαιπωρία είναι το ζεμάτισμα της συκωταριάς και το ψιλοκόψιμο, αλλά αυτά έγιναν μόλις ήρθαν από τον χασάπη και τώρα αναπαύονται στους -20 βαθμούς.  Μένει μόνο ξεπάγωμα, νερό, βράσιμο και αυγολέμονο και θα γίνει έτσι
Το κατσίκι, μαριναρισμένο, στη γάστρα για 3 ώρες στο φούρνο, σαν αυτό
Την Κυριακή του Πάσχα....αργία (είμαστε καλεσμένοι)...

Και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά και να ξανακάνουμε τα ίδια

8 σχόλια:

Great Mangiaregreco είπε...

Σταυρο, αυτο ειναι δουλεια με ωραριο full time!!! :)
τελεια ολα.
και του χρονου, πρωτα ο Θεος!

καλο Πασχα.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Great Mangiaregreco :
Ειρήνη μου, όταν είμαστε στο σπίτι, έτσι είναι την Μεγάλη Εβδομάδα.
Και του χρόνου με υγεία
Καλή Ανάσταση...

Frezia είπε...

Απο τα είκοση αυγά έσπασε ένα μόνο επειδή έβαλα μία πετσέτα στην κατσαρόλα!
Καλή Ανάσταση, και του χρόνου καλά να είμαστε να μας μαγειρέψεις!

Thalassenia είπε...

Μακάρι αγαπητέ Σταύρο και του χρόνου να είμαστε καλά και να κάνουμε ακριβώς τα ίδια.

Το πρόγραμμα και η οργάνωση είναι αυτό που διευκολύνει κάθε ενέργεια πολλώ δε μάλλον τα μαγειρέματα τα οποία χρειάζονται διάφορα υλικά.

Καλή Ανάσταση να έχετε!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Frezia :
Εγώ έβαψα ψημένα στο φούρνο, όπως πέρσυ και είχα μόνο 2 ραγισμένα, αλλά μάλλον υπύρχε προδιάθεση σαυτή την εξάδα γιατί πριν βρήκα και 2 με τρυπούλα και δεν τα έψησα. Τα κράτησα για το αυγολέμονο.

Καλή Ανάσταση με Υγεία πριν απ' όλα!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Thalassenia :
Χωρίς πρόγραμμα, σημειώσεις και σκονάκια χάθηκα (ίσως και μια στάλα ALTS... να φταίει.)..

Καλή Ανάσταση με Υγεία και, πρώτα ο Θεός, πάλι τα ίδια θα κάνουμε!!!

αχτίδα είπε...

Καλέ μου φίλε σου εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου Καλό Πάσχα και η Ανάσταση του Κυρίου να σου φέρει ότι καλύτερο στη ζωή σου.Δώσε χαιρετισμούς στη γλυκιά σύζυγο!

Αστοριανή είπε...

Χρόνια σας Πολλά, Φίλοι μας.

Υιώτα και Δημήτρης,

από Στάφφορντ, Βιρτζινια