Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

ΓΚΙΟΥΒΕΤΣΙ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΟΤΑ

Για γκιουβέτσια έγραψα πολλές φορές στο blog αυτό, με διάφορες παραλλαγές.
Σήμερα το έκανα με μανιτάρια σε φέτες και ολόκληρα και καρότα σε μισοφέγγαρα.
Να και το αποτέλεσμα, μόλις βγήκε από τον φούρνο

 Υ Λ Ι Κ Α
500 γραμ. Μανιτάρια κτψ (μισά σε φέτες και μισά ολόκληρα)
1 ματσάκι Κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα στο 1 εκατοστό
1/2 ματσάκι Μαϊντανό χοντροκομμένο
3 σκελίδες Σκόρδο ψιλοκομμένο
2 χοντρά Καρότα σε μισές ροδέλλες
1 φλ.τσ. Κρασί λευκό ξηρό
2 φύλλα Δάφνη
1 κουτί Ντοματάκι κονκασέ (ψιλοκομμένο)
500 γραμ. Κριθαράκι χοντρό
6 φλ.τσ. Νερό ζεστό
1/2 φλ.τσ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
Αλάτι - Πιπέρι
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Χρησιμοποιώ τηγάνι βαθύ, κατσαρόλα και γάστρα πυρέξ (ή γάστρα πήλινη).  Αν δεν έχω γάστρα φροντίζω η κατσαρόλα να μπορεί να μπει στο φούρνο (χωρίς πλαστικά μέρη).
Ζεσταίνω στο τηγάνι 3-4 κουταλιές από το ελαιόλαδο και σωτάρω τα μανιτάρια, μέχρι να σωθούν τα υγρά τους. Ρίχνω τα υπόλοιπα λαχανικά, αλατοπιπερώνω και σωτάρω 5 λεπτά ακόμη.
Σβήνω με το κρασί και, αφού εξατμιστεί το αλκοόλ σε μερικά λεπτά ρίχνω τα ντοματάκια και τη δάφνη και τα τρία φλυτζάνια νερό.
Σκεπάζω με την αντιπιτσιλιστική σίτα και βράζω για 15 λεπτά, βλέποντας να μη πήξει πολύ.
Παράλληλα ζεσταίνω το υπόλοιπο λάδι σε κατσαρόλα και σωτάρω το κριθαράκι μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα.  Σβήνω με το υπόλοιπο ζεστό νερό και αφήνω να βράσει για 3 λεπτά.
Μεταφέρω το κριθαράκι στη γάστρα και ρίχνω και το περιεχόμενο του τηγανιού.  Βάζω τη γάστρα σκεπασμένη σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Εναλλακτικά, αν δεν έχω γάστρα, ρίχνω το περιεχόμενο του τηγανιού στην κατσαρόλα με το κριθαράκι, σκεπάζω και βάζω την κατσαρόλα στον φούρνο.
Ψήνω μέχρι που η στάθμη του υγρού να κατέβει 2 εκατοστά, περίπου 30-40 λεπτά.  Αν η στάθμη κατέβει πιο γρήγορα, συμπληρώνω με λίγο νερό βραστό.
Αυτή τη φορά έκανα "οικονομία" στους χρόνους και τα υγρά και δεν άφησα λασπώσει το κριθαράκι (φαίνεται και στη φωτό).
Περιμένω να δω την αντίδραση της δύσκολης "μονομελούς επιτροπής κρίσεων" για το al-dente της υπόθεσης!!!

4 σχόλια:

mia maria είπε...

Πολύ ωραίο! Όλο χρώμα και άρωμα!

Thalassenia είπε...

Ψάχνοντας απλές καινούριες συνταγές πού αλλού θα κοιτούσα αν όχι στο μπλογκ σου.

Αφού είναι δοκιμασμένη από εσένα είναι εγγυημένη :)


Frezia είπε...

Λαχταριστό φαγητό!
Δεν μπορώ να μη το δοκιμάσω κι αυτό,
καλό θα είναι όπως όλα!
Καλό ξημέρωμα!

Αστοριανή είπε...

...λίγο μπελάς, για μένα...
μα θα το προσπαθήσω!!!

Χαιρετισμούς,
Υιώτα
αστοριανή, ΝΥ