Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

Τα ντολμαδάκια αυτά τα χρωστούσα σε μένα, από τις γιορτές και σήμερα ήρθε η ώρα.
Το πρωί, μετά την μεγάλη σκυλοβόλτα, ζύμωσα τον κυμά με τα άλλα υλικά, σκέπασα με μεμβράνη και στο ψυγείο.
Φεύγω για μια υποχρέωση και επιστροφή σε μια ώρα.
Τύλιγμα, βράσιμο, αυγολέμονο, πιάσαμε τις 2 το μεσημέρι, ώρα φαγητού.
 Ο τρόπος γνωστός (κλικ ΕΔΩ), μόνο που έριξα το πηχτό αυγολέμονο στην κατσαρόλα.


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ
60+ αμπελλόφυλλα σε άλμη (ή φρέσκα στην εποχή τους)
1 κιλό κυμά από νουά (άπαχο) ή μισό-μισό με χοιρινό
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα ή ένα μεγάλο κρεμμύδι ξερό
1 δεμάτι άνιθο ψιλοκομμένο
1+ φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο, ανάλογα με το λίπος του κυμά
1 φλυτζ.τσαγιού ρύζι καρολίνα ή γλασέ
Αλάτι
Πιπέρι

ΥΛΙΚΑ για το αυγολέμονο
2-3 κουτ.σουπας αλευρι για όλες τις χρήσεις
1/2 λίτρο ζωμό από τα βρασμένα ντολμαδάκια
3 λεμόνια
2 αυγά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αν έχουμε τα φύλλα σε άλμη, τα ξεπλένουμε με ζεστό νερό.
Αν είναι φρέσκα, τα ζεματάμε σε ζεστό νερό 2-3 λεπτά για να μαλακώσουν.
Ζυμώνουμε τον κυμά με όλα τα υλικά καλά και τον αφήνουμε μια ώρα στο ψυγείο .
Μετά ξεκινάμε το τύλιγμα του μείγματος στα φύλλα και τα τοποθετούμε στην χύτρα κυκλικά, στον πάτο της οποίας έχουμε στρώσει φύλλα (τα σχισμένα και τα περισσεύματα).
Συμπληρώνουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν και τα καπακώνουμε με ενα πιάτο στην διάμετρο
της χύτρας.
Βράζουμε για 20-25' από το σφυριγμα της βαλβίδας.
Αν δεν έχουμε χύτρα ταχύτητος, τότε τα βράζουμε για 40'.

Αυγοκόβω, ανακατεύω κουνώντας κυκλικά την κατσαρόλα και ...  έτοιμα
Και στο τέλος μια παλιά φωτό του Απριλίου 2009, όταν το blog ήταν στις αρχές του
Θα ακολουθήσει κι άλλη φορά.... Το μόνο δύσκολο είναι να πετύχεις αμπελόφυλλα σωστού μεγέθους και τρυφερά.  Θέλει λίγο ψαχτήρι......

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αγαπημένο φαγητό πολύ καλό πιάτο έφτιαξες.....να σαι καλά καλή σου εβδομάδα

Lila Xagorari είπε...

Τι ταύτιση πια αυτή η δική μας......λαχανοντολμάδες εγώ, ντολμαδάκια εσύ........αλλά ξελιγώθηκα με τη σάλτσα!!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Lila Xagorari :
Η σάλτσα αυτή είναι πολύ πηχτή και είναι προορισμένη να σερβίρεται από πάνω.
Σαν μπεσαμέλ, παρ'όλο που μια "κυρία" είπε ότι "θα τρίζουν τα κόκκαλα του Μπεσαμέλ", στην αρχική ανάρτηση.
Εννοείται ότι κάτι θα έπρεπε να πει, από κακεντρέχεια και μόνο.
Τώρα την ανακάτεψα από την αρχή.

Καλή Εβδομάδα!!
_____________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ homemade :
Και δικό μου αγαπημένο, μόνο που θέλει υπομονή και χρόνο για το τύλιγμα.

Καλή σου Εβδομάδα!!
________________

Αστοριανή είπε...

Φίλες μου,
νοστιμιές!!!!!!!
μα έχω λάχανο
πιπεριές, και ...ιταλικές μελιτζάνες, στο σπίτι!
Θα δω.

και, για μας τα μακρινά ελληνάκια...
γιατί δεν λες μας
από που είναι οι φωτογραφίες στην (προ)-μετωπίδα σου;;;;;;;;

Σας φιλώ, πάντα με την αγάπη μου,
Υιώτα

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Αστοριανή :
Και για σας, τα μακρινά Ελληνάκια, μπήκε και η λεζάντα!

Φιλιά σε όλους σας!!
_____________________

zoyzoy είπε...

Τα λατρεύω και ιδιαίτερα με τον κιμά!

Ν'αναρρώσω και θα τα φτιάξω όπως και δήποτε!


Τ'αδύναμα φιλιά μου προς το παρόν!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ zoyzoy :
Περαστικά εύχομαι και όσο για τα ντολμαδάκια πάντα υπάρχει καιρός.
Και για βουτιές στο αυγολέμονο, μέχρι να ζεστάνει ο καιρός και να γίνονται στη Θάλασσα!!

Φιλιά Θεσσαλονικιώτικα!
___________________

Αστοριανή είπε...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ

Υιώτα,
ΝΥ