Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

ΛΑΧΑΝΟΡΥΖΟ ΦΟΥΡΝΟΥ (με το περίσσευμα των λαχανοντολμάδων)


Μετά τους λαχανοντολμάδες πάντα περισσεύει ζεματισμένο λάχανο και το διατηρώ στον καταψύκτη, σε σακκούλα τροφίμων. Έπιανε μεγάλο μέρος από το συρτάρι και για να το αποσυμφορήσω, είπα να κάνω ένα λαχανόρυζο φούρνου (κλικ εδώ)
Από τα υλικά του λινκ μου έλειπε το καρότο, είχα όμως σπιτικό ζωμό λαχανικών και έτσι έγινε
Ξαναγράφω τα υλικά
Υ Λ Ι Κ Α
Τα περισσεύματα του λάχανου ήταν περίπου 1,2 κιλά
1 Κρεμμύδι κόκκινο ψιλοκομμένο
Μαϊντανό και άνιθο κατά κρίση (έβαλα μπόλικο)
200 γραμ. Κονκασέ (μισό κουτί)
1/2 + 1/2 φλ.τσ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 φλ.τσ. Ρύζι Καρολίνα
2+1 φλ.τσ. Νερό ζεστό
Ένα σπιτικό ζωμό λαχανικών
Αλάτι (λίγο) και λευκό πιπέρι
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Στρώνω στον λαδωμένο πάτο του πυρέξ το μισό λάχανο και η συνέχεια είναι σαν να φτιάχνω ρυζότο.


Σε βαθύ τηγάνι μισό φλυτζάνι λάδι να ζεσταθεί και σωτάρω τα κρεμμύδια, τα καρότα, τον άνιθο και τον μαϊντανό, για μερικά λεπτά (εδώ αν θέλουμε σβήνουμε με λευκό κρασί).  Προσθέτω την ντομάτα και λίγο νερό και βράζω 5' ακόμα.  Ρίχνω το ρύζι και όταν υγρανθεί αρχίζω να προσθέτω λιγο-λίγο νερό.  Η διαδικασία παρασκευής του ριζότο (όταν απορροφά τα υγρά, προσθέτω λίγο και πάει συνέχεια).
Η γέμιση δεν είναι ανάγκη να μείνει τελείως στεγνή.


 Ρίχνω λίγο λάδι και αλάτι και στρώνω την γέμιση.

 Σκεπάζω με τα υπόλοιπα φύλλα, ρίχνω το υπόλοιπο λάδι και το νερό και στον φούρνο.


 Ψήνω σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο, στους 180 βαθμούς, για 40 λεπτά και ξεσκεπάζω.  Συνεχίζω για 15 λεπτά ακόμα, μέχρι να ροδίσει το λάχανο

 Και.... τρώμε.....


1 σχόλιο:

Frezia είπε...

Ασυνήθιστο φαγητό όρεξη να έχουμε να το
μαγειρέψουμε,όσο για όρεξη να το φάμε...
αυτή δεν μας λείπει!!!
Καλό ξημέρωμα Σταύρο...