Σάββατο, 10 Ιανουαρίου 2015

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΤΡΙΦΤΗ (ετεροχρονισμένη)

Οφείλω, εκ προοιμίου, να αναφέρω ότι δεν είμαι Παληοημερολογίτης.
Στην τελευταία ανάρτηση του περασμένου πια χρόνου έγραψα για τις Βασιλόπιτες που κάνω, σαν τσουρέκι και σε απάντηση ενός σχολίου, έγραψα και την συνταγή για την "τριφτή", που εγώ την ξέρω σαν "Σμυρνέϊκη".
Η συμβία είναι "φαν" της τριφτής, γιατί της θυμίζει την γιαγιά της και, μιας και πριν λίγες μέρες ήταν η γιορτή της, έφτιαξα ότι μπόρεσα με 1 κιλό αλεύρι (τόσο είχα διαθέσιμο στον τύπο που πρέπει).
Να και το αποτέλεσμα
Για να μη ξαναγράφω την συνταγή, την μεταφέρω από τα σχόλια 
Υ Λ Ι Κ Α 
1200 γραμ αλεύρι Ανθός Γιώτη Ζαχαροπλαστικής με τα κόκκινα γράμματα (είχα 1000 γραμ)
10 γραμ Baking Powder ανακατεμένα με το αλεύρι
5 γραμ σόδα φαγητού κιαυτή ανακατεμένη με το αλεύρι
2 φλ.τσαγ. βούτυρο πρόβειο
1/2 φλ.τσ. βούτυρο αγελάδος
500 γραμ Ζάχαρη άχνη
100 γραμ. γάλα χλιαρό (να αντέχει το δάκτυλο μέσα αρκετή ώρα)
2 αυγά
1 βανίλια (έβαλα 1 κ.γλ. μαστίχα σκόνη)
150 γραμ γιαούρτι στραγγιστό
2 πορτοκάλια (το ξύσμα και τον χυμό τους (δεν είχα ακέρωτα και έβαλα 2 κουταλιές ξύσμα από κιτρολέμονο, που έχω στην κατάψυξη από το καλοκαίρι)
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 
Χτυπάμε τα βούτυρα με την άχνη σε θερμ. περιβάλλοντος, μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα και τα αυγά. Όταν ομογενοποιηθούν ρίχνουμε το ξύσμα τον χυμό και την βανίλια. Προσθέτουμε σταδιακά και το μείγμα με το αλεύρι, δουλεύοντας με τα ζυμωτήρια, μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη. Την διαιρούμε στα τρία και την βάζουμε στα ταψάκια (εδώ μπαίνει και το νόμισμα).
Ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 45 λεπτά.
Ο παππούς κάθε χρόνο έφερνε από το Άγιο Όρος διάφορα ξύλινα εργαλεία και σφραγίδες για ζύμες. Είχε και μια σφραγίδα με την μορφή του Αγίου Βασιλείου και σφράγιζε την επιφάνεια και έβγαινε ανάγλυφη, αλλά και χωρίς την σφραγίδα νόστιμη είναι!!
Τα γράμματα γράφτηκαν με γλάσσο από ασπράδι ενός αυγού, χτυπημένο με 2 φλυτζάνια άχνη ζάχαρη και το περίσσευμα έγινε μπεζέδες, που ψήνονται αυτή την ώρα στους 60 βαθμούς, για μια ώρα.
Και του χρόνου να είμαστε εδώ και γεροί και όλα να γίνουν καλύτερα!!

ΥΓ:  Ξέχασα να γράψω ότι πριν τον φούρνο αλείφουμε την επιφάνεια με αυγό χτυπημένο με λίγο νερό.
Επίσης τα ταψάκια πρέπει να είναι βουτυρωμένα.

6 σχόλια:

Mari Beika είπε...

Πολύ νόστιμη πρέπει να γίνεται Σταύρο, αλλά έχω απορία, γιατί λέγεται τριφτή;

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Mari Beika :
Κι εγώ είχα την ίδια απορία, μέχρι που τις είδα και τις δυο συγχρόνως.
Η τσουρεκένια έχει τις χαρακτηριστικές ίνες και η τριφτή όχι, αλλά είναι πιο σκληρή από τις άλλες που είναι σαν κέϊκ και τρίβεται.
Τα ίδια είπε και ζαχαροπλάστης.

Frezia είπε...

Φέτος έκανες βασιλόπιτα για όλλα τα γούστα,ευχαριστούμε και του χρόνου!
Οι ευχές μου για τη γιορτή σας στο προηγούμενο ποστ λίγο καθηστερημένες!
Καλό ξημέρωμα και καλή Κυριακή!

litsa t. είπε...

καλησπερα.σας εβαλα σε φασαρια με την τριφτη βασιλοπιττα.την δοκιμασα και εγινε πολυ ωραια.θυμιζει λιγο ζυμη απο κουλουρι πασχαλινο ομως εγω ξετρελαθηκα γιατι μου θυμισε οπως και στη συζυγο σας την γιαγια μου.παριπιπτοντως τα δικα μου γενεθλια με το παλιο ημερολογιο ειναι πρωτοχρονια.αλλα παλιοημερολογιτισσα δεν ειμαι.αλλα μου αρεσει να λεω πρωτοχρονια γεννηθηκα με το παλιο.κουφο ε;

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Frezia :
Η τριφτή για να αποκτήσει και την κλασική εμφάνιση θέλει και το αποτύπωμα της ξύλινης σφραγίδας, με την μορφή του Αγίου Βασιλείου, ή με τον δικέφαλο, όπως μια δική σου που έστειλες παλιά.
Καλή Εβδομάδα!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ litsa t.:
Η γεύση της ξέφυγε από το Πασχαλινό κουλούρι γιατί έβαλα ξύσμα κιτρολέμονου και όχι πορτοκαλιού.

Και μιας και αυτές τις μέρες πρέπει να είναι η Παληοημερολογίτικη Πρωτοχρονιά, εύχομαι Χρόνια Πολλά με Υγεία!!