Κυριακή, 24 Αυγούστου 2014

ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟΙ (για τον χειμώνα!!)

Μη σας πιάνει φόβος, ακόμη καλοκαίρι έχουμε, αλλά οι ορέξεις δεν έχουν εποχές ("ότι θυμάται χαίρεται" θα έλεγα).
Να λοιπόν και ένας ντολμάς ανοιγμένος
Υ Λ Ι Κ Α για 4 μερίδες
12 μεγάλα φύλλα λάχανου
1 φλ.τσαγ. Ρύζι Καρολίνα ή Νυχάκι βρασμένο
500 γραμ. Κυμάς μοσχαρίσιος (ή ανάμεικτος)
80 ml Γάλα
400 γραμ. Χυλό από αποφλοιωμένες ντομάτες
1 μικρό Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι Αλάτι
1 κουταλάκι Πιπέρι
1 κουταλιά Ζάχαρη καστανή
1 κουταλιά χυμό Λεμονιού
1 Αυγό χτυπημένο
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 
Κόβω το λάχανο αρκετά ψηλά από το κοτσάνι, για να φύγουν τα χοντρά νεύρα.  Ξεκολλάω με προσοχή τα πρώτα 12 φύλλα και τα βράζω για 2 λεπτά σε νερό που βράζει.  Στραγγίζω καλά.
Σε μεγάλο μπωλ ανακατεύω τον κυμά, το βρασμένο ρύζι, το αυγό, το γάλα, το κρεμμύδι και το αλατοπίπερο.  Ζυμώνω καλά, σκεπάζω με μεμβράνη και αφήνω στο ψυγείο για μια ώρα τουλάχιστον.
Διαιρώ το μείγμα ανάλογα με τα φύλλα που έχω και τυλίγω τους ντολμάδες.
Τους τοποθετώ κυκλικά στην χύτρα ταχύτητος.
Σε μικρότερο μπωλ ανακατεύω τον χυλό ντομάτας, τον χυμό λεμονιού και την καστανή ζάχαρη.
Περιχύνω με το μείγμα τους ντολμάδες και σκεπάζω με πιάτο.

Βράζω σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά από το σφύριγμα της βαλβίδας. Αποσύρω την χύτρα και την ανοίγω σε 10 λεπτά.

Εναλλακτικά σε απλή κατσαρόλα βράζω για 40-45 λεπτά.

Την ίδια διαδικασία ακολούθησα χρησιμοποιώντας πυρέξ με καπάκι, που το έβαλα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς για μιάμιση ώρα και έγινε νοστιμότερο.

Την ίδια διαδικασία θα κάνω και με φύλλα μαρουλιού, όταν πετύχω τα κατάλληλα.

Αυτά όμως μετά το καλοκαίρι..... και βλέπουμε!!!!



10 σχόλια:

VickyR είπε...

Που είσαι καλέ και σε ψάχνω στη Χαλκιδική;
Ωραία η πρόταση. Όταν χειμωνιάσει θα έρθω να με φιλέψεις!!!!!!!!!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

Στην Θεσσαλονίκη είμαστε και σήμερα.
Από αύριο στον Όρμο μέχρι...να τελειώσουν τα λεφτά (μερικές μέρες).

grEAT είπε...

ο,τι πρεπει για εδω! βροχες καταρακτωδεις και η θερμοκρασια στα ταρταρα! με μπουφαν και ομπρελα ειμαστε!
καλες υπολοιπες διακοπες.

ειρηνη

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ grEAT :
Και εδώ στην Βόρεια Ελλάδα υπάρχει αστάθεια όλο το καλοκαίρι.
Ο καιρός αυτός τα παλιά χρόνια ήταν τον Μάϊο και μετά έστρωνε. Τώρα το τράβηξε πολύ.
Να 'σαι καλά και θα στρώσει!

mia maria είπε...

Πολύ ωραίο φαγητό! Καλές διακοπές!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ mia maria :
Αυτές τις 5ήμερες αποδράσεις δεν τις θεωρώ διακοπές. Άρχισαν Ιούνιο και θα συνεχιστούν μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος (και πορτοφολιού βεβαίως βεβαίως)..........

Αστοριανή είπε...

... κι όμως, απολαμβάνονται θαυμάσια και το καλοκαίρι, της κατσαρόλας βέβαια, διότι το εδώ...αφεντικό φωνάζει για τον φούρνο.....


έκανα και την "ξεπλέτσωτη=ξεβράκωτη"
"στυλ Υιώτα" και μου ζητούσαν την συνταγή!!!

Φυσικά τις έστειλα στον ΔΥΣΠΙΣΤΟ
(τον...ξέρεις;)

Φιλί
και Καλό σας μήνα

Υιώτα

Frezia είπε...

Σκορπιοχώρι γίναμε άντε να μαζευόμαστα να μαγειρέψουμε και τίποτα,θα κάνω το προηγούμενο αυτό το πως το είπες το ξεβράκωτο ακάμα ζέστη κάνει θα είναι και δροσερό,δεν μπορούμε από τώρα να τυλιχτούμε στα λάχανα!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Φοβερο αυτο το φαγητο!!!!Η φωτο στην κορυφη τελεια!!!!!!!!!!!!!!
♫══♫══♫══♫ ♫══♫══♫══♫ ♫══♫══♫══♫ ♫═.♫══♫══♫══♫ (●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)Καιρο ειχα να περασω απο τη μπλοκογειτονια ,αλλα τωρα ηρθα αφηνοντας τις καλυτερες ευχες μου για ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ και ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ!!Να εισαι παντα καλα και να βρισκω ανοιχτο το σπιτικο σου!!♫══♫══♫══♫ ♫══♫══♫══♫ ♫══♫══♫══♫ ♫═.♫══♫══♫══♫ (●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)

marilise είπε...

πουχρονος φιλε μου και το καλοκαιρι συνεχιζει ακαθεκτο !!!!!