Κυριακή, 6 Ιουλίου 2014

ΚΟΛΟΚΥΘΟΜΑΦΙΝΑΚΙΑ ΜΕ ΑΓΙΟΛΙ


Υ Λ Ι Κ Α
2 κολοκυθάκια ξεφλουδισμενα και τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη
1 πατάτα μέτρια ξεφλουδισμένη και τριμμένη στο χοντρό
1 καρότο μέτριο ξεφλουδισμένο και τριμμένο στο χοντρό
100 γραμμάρια γιαούρτι 2%
1 κούπα φαρίνα κόκκινη αυτοφούσκωτη
1 κουταλάκι γλυκού baking powder
80-90 ml ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
150 γραμμάρια τυρί κατσικίσιο
150 γραμμάρια parmigiano reggiano
1/2 κούπα μαιντανό ψιλοκομμένο
1/2 κούπα άνηθο 
1 κούπα φρυγανιά τριμμένη
αλάτι και πιπέρι

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Βάζω το τριμμένο κολοκύθι στο σουρωτήρι και το αλατίζω ελαφρά. Από κάτω ένα βαθύ σκεύος, για να μαζέψει τα υγρά που θα βγούν, σε μια ώρα.  Το πιέζω μετά και με το χέρι για να βγάλει όσα υγρά έμειναν.
Ρίχνω όλα τα υλικά σε μπωλ, εκτός της φρυγανιάς και ανακατεύω πολύ καλά για μερικά λεπτά. Χρησιμοποιώ την φρυγανιά για να ρυθμίσω την πυκνότητα.  Το μείγμα πρέπει να είναι σαν παχύρευστος χυλός.
Σκεπάζω το μπωλ με μεμβράνη και το αφήνω στο ψυγείο για μια ώρα τουλάχιστον.
Λαδώνω τις 12 θήκες της μαφινιέρας και τις γεμίζω με το μείγμα στα 3/4.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 35-40 λεπτά.
5 λεπτά πριν το τέλος βάζω στην κορυφή λίγη τριμμένη παρμεζάνα και αφήνω μέχρι να λιώσει.

Το αγιολί το έκανα με ένα κεσεδάκι γιαούρτι και ισόποση μαγιονέζα, με 4 σκελίδες σκόρδο, λυωμένες στην πρέσσα και δυο κουταλιές ψιλοκομμένο άνηθο. Καλό ανακάτεμα και στο ψυγείο για μια τουλάχιστον ώρα.
Κάτι παρόμοιο έκανα και ΕΔΩ (κλικ)

3 σχόλια:

Ariadni St. είπε...

δεν το ήξερα το αγιολι!
Σ ευχαριστω :)
Καλη μας εβδομαδα :)

Frezia είπε...

Εχω κολοκυθάκια και δεν ήξερα τι να τα κάνω,τώρα ξέρω δεν έχω από αυτές τις θήκες αλλα κάτι θα κάνω,καλό καλοκαίρι!

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Γεια σου Σταύρο με τις νοστιμιές σου!!!
Το αγιολί σαν ονομασία δεν το ήξερα!
Τι μαθαίνω γερνώντας!!!!