Παρασκευή, 30 Μαΐου 2014

ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ ΓΕΜΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΡΥΖΙ, ΜΕ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ...

Σήμερα τέλος του μηνός, μετά από διάφορες θλιβερές και επίπονες υποχρεώσεις (πληρωμές λογαριασμών, εννοώ), αποφάσισα να κάνω κάτι που θα με απασχολούσε αρκετά για να μη τα σκέφτομαι.
Έτσι προέκυψε το σημερινό φαγητό, μετά από μια επίθεση στην Κα Χρυσούλα, την μανάβισσα μου.
Να και το αποτέλεσμα
 Υ Λ Ι Κ Α
6 μεγάλα, χοντρά κολοκύθια
1/4 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο + 2 κουταλιές
2 Κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
1 Κρεμμύδι ξερό, μέτριο
2 Πιπεριές κέρατο, σε μικρά κυβάκια
1 ζωμό λαχανικών σπιτικό
1 φλ.τσαγ. Άνηθο ψιλοκομμένο
1 φλ.τσαγ. Κρασί λευκό
300 γραμ. Ρύζι Νυχάκι
Την ψίχα από τα μισά κολοκύθια (την υπόλοιπη στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση)
2 αυγά
2 λεμόνια, τον χυμό τους
2 κουταλιές σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Αλάτι - λευκό πιπέρι
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Πλένω και καθαρίζω ελαφρά τα κολοκύθια (παλιότερα τα ξύναμε με μαχαίρι, αλλά τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιώ το πατατοξεφλουδιστήρι, για καλύτερο αποτέλεσμα).
Τα κόβω στη μέση και κόβω μικρό κομματάκι από την βάση τους, ώστε να μπορούν να σταθούν όρθια στην κατσαρόλα.
Με το εργαλείο των μήλων και μετά με ένα κουταλάκι αφαιρώ την ψίχα τους.
Τα στήνω όρθια στην χύτρα ταχύτητος (αρχικά πήρα την 8λιτρη, αλλά ήταν χαλαρά και μετά πήρα την 6λιτρη, για να μη κουνιούνται).
Ζεσταίνω το λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και σωτάρω τα κρεμμύδια και την πιπεριά, για 5 λεπτά.
Ρίχνω το ρύζι και ανακατεύω μέχρι να γυαλίσει.
Προσθέτω τον άνηθο και το κρασί. Συνεχίζω για μερικά λεπτά και προσθέτω τον ζωμό λαχανικών και πιπέρι. Ανακατεύω μέχρι να διαλυθεί καλά ο συμπυκνωμένος ζωμός.  Διορθώνω σε αλάτι αν χρειάζεται.
Σκεπάζω το τηγάνι, σβήνω τη φωτιά και αφήνω να κρυώσει λίγο και να απορροφηθούν τα υγρά.
Γεμίζω τα κολοκύθια, θεωρητικά μέχρι τα 3/4, αλλά η γέμιση προέκυψε αρκετή και την συμπλήρωσα στο καθένα, μέχρι τα μπούνια, που λένε οι ναυτικοί
 Ρίχνω στην χύτρα νερό μέχρι την μέση των κολοκυθιών, τα ραντίζω με το υπόλοιπο λάδι και την κλείνω.
Όταν σηκωθεί η βαλβίδα, χαμηλώνω την φωτιά στο 1 από το 3 και σιγοβράζω για 15 λεπτά.
Εκτονώνω, ανοίγω και βλέπω αν έχει αρκετό ζουμί.
Τότε φτιάχνω το αυγολέμονο.
Σε μπωλ σπάζω τα αυγά, ρίχνω λίγο νεράκι και ανακατεύω συνέχεια με το μιξεράκι χειρός. Σταδιακά ρίχνω τον λεμονοχυμό και το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς.
Με κουτάλα παίρνω ζουμί από την κατσαρόλα και το ρίχνω στο αυγολέμονο, μέχρι να ζεσταθεί το μείγμα.
Πετάω και ένα ρουφηχτό φιλί στον αέρα (το μαγικό μου!!) και ρίχνω το μείγμα στην κατσαρόλα.
Κουνάω κυκλικά για να ομογενοποιηθεί το φαγητό και σε 15-20 λεπτά είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
Εδώ ακούγεται το περίφημο "γεια στα χέρια σου"!!
Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεις τον κιμά και γίνονται εξ' ίσου νόστιμα!

4 σχόλια:

Frezia είπε...

Ε, καλά είναι αλλά τι θα πείραζε σε όλα αυτά και λίγος κιμάς εγώ έβαλα το ένα τρίτο του κιλού!
Καλό απόγευμα.

Lila Xagorari είπε...

Εδώ και χρόνια έχω ψιλοτσακωθεί με το κρέας....τρώω αλλά ελάχιστα, οπότε τα δικά σου τα λάτρεψα!!!!

litsa t. είπε...

καλησπερα.τι ωραια ιδεα χωρις κυμα.και με τις πιπεργιες αλλη γευση.και αυτο με τη χυτρα ειδικα για αυτο το φαγητο πολυ ευκολη λυση.

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Οι "σκέτες" συνταγές σου πάντα μου αρέσουν!
Το μόνο που θα ήθελα να δω ήταν η επίθεση στη μανάβισσα!
Να είσαι καλά!!!