Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 2014

ΓΥΦΤΙΚΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ, ΣΑΝ ΣΑΛΤΣΑ ΓΙΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ

Γιατί λέω "Γύφτικο";;;;;
Τον τρόπο αυτόν τον ακολουθούν οι γύφτοι της Ουγγαρίας, ξέρεις τώρα, αυτοί οι τσιγγάνοι με τα βιολιά, που στα πρήζουν στα ταβερνάκια!!  Κάτι τέτοιους βρήκα και στην Βουλγαρία το 1975!!  Από τότε δεν ξαναπήγα, ευτυχώς....
Το φαγητό όμως είναι νόστιμο και καυτερό!
Φυσικά, εδώ που έμπλεξα, οι ποσότητες είναι για ΜΙΑ(!) μερίδα, μόνο για μένα
Υ Λ Ι Κ Α  για μια μερίδα (πολλαπλασιάστε κατά το δοκούν)
150 γραμ. Στήθος κοτόπουλου (μισό στήθος) σε κύβους
100 γραμ. Κονκασέ χυλό στο multi (οι Ούγγροι βάζουν γλυκειά πάπρικα 2 κουταλιές)
200 γραμ. Μανιτάρια μικρά ολόκληρα ή φέτες
1 Κρεμμύδι κόκκινο μικρό (αυτοί βάζουν άσπρο)
1 σκελίδα Σκόρδο ψιλοκομμένη
1 κουτ.γλ. Ζάχαρη (καστανή έβαλα)
1/2 φλ.τσ. Κρασί κόκκινο ξηρό
3 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο (αντί για βούτυρο)
1 πρέζα Μπούκοβο (παραγωγής μου έβαλα)
60-70 γραμ. Σπαγγέτι ή λιγκουΐνι
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 
Σε μικρό κατσαρολάκι (μη ξεχνάς ότι είναι για μια μερίδα) ζεσταίνω το λάδι και τσιγαρίζω το κρεμμύδι, μαζί με το μπούκοβο.  Σε λίγο προσθέτω το σκόρδο και τα μανιτάρια, μέχρι να μαλακώσουν και τότε ρίχνω το κοτόπουλο. Συνεχίζω το τσιγάρισμα μέχρι να ασπρίσει το κοτόπουλο και τότε σβήνω με το κρασί.  Σε 3-4 λεπτά ρίχνω και το χυλό της ντομάτας με την ζάχαρη.
Συνεχίζω το βράσιμο για 15-20 λεπτά και αφήνω ανοικτή την κατσαρόλα, στο σβησμένο μάτι, για να πήξει η σάλτσα.
Τα μακαρόνια τα βράζω σε αλατισμένο νερό, με μια κουταλιά λάδι, 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που γράφει το πακέτο.
Πασπαλίζω με λίγη χοντροτριμμένη παρμεζάνα και καταβροχθίζω "αυθορεί και παραχρήμα", όπως θα έλεγαν και οι Αρχαίοι ημών πρόγονοι, αν είχαν τέτοια καλούδια!!!!!!
Και για μετά...... ένας δυνατός καφές
Στην υγειά σας!!

9 σχόλια:

loulou είπε...

Ένα γυφτάκι....σου λέει γεια στα χέρια σου, και σαν γυφτάκι που είμαι σου γυρεύω το καφεδάκι!!! Μέτριος βαρύς παρακαλώ....
Αν δεν είχα φάει του σκασμού θα τσίμπαγα και ένα μεζεδάκι!
Καλό απόγευμα.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ loulou :
Μπα!! Πίνουν καφέ και τα γυφτάκια;;;
Αλλά όχι και γυφτάκι...
Μια χαρά σε βρίσκω!!

Καλή Εβδομάδα!!

Mari Beika είπε...

Αχ Σταύρο πολύ ωραίο το φαγητό σου!!
κι ας είναι και γύφτικο!!
Φιλιά!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Mari Beika :
Μαρία μου, ο χαρακτηρισμός οφείλεται σε δυο λόγους, πρώτον γιατί είναι μικρές οι ποσότητες και δεύτερον γιατί η βασική ιδέα είναι τσιγγάνικη, ή και Μεξικάνικη..

Καλή Εβδομάδα!!

marimar είπε...

Ωραιότατο το κοτόπουλο. Αλλά φτιάχνε καμιά μερίδα παραπάνω...... εμείς τι θα φάμε δηλαδή???
Καλή εβδομάδα!!

Αστοριανή είπε...

Γεια σας, Φίλοι μου!
...κάπου χαθήκαμε!(Δύσκολες ώρες...)

...Αύριο, φτιάχνω πρασόρυζο...

την επιχείρηση, στο Μανχάτταν, δεν την ξέρω!!!

Σοκολατό- γλυκο;;;!!! πειρασμός...

σας αγαπώ,
Υιώτα
αστοριανή,
ΝΥ

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Σταύρο ήρθα πάνω στην ώρα!
Γυρίζοντας από Βόρεια λημέρια χωρίς επικοινωνία διαδικτυακή το κέρασμα ήταν ότι πρέπει... και ο καφές δυνατός για τόνωση!
Να είσαι καλά!!

Frezia είπε...

Για δυο λόγους μου αρέσουν οι συνταγές σου,για να της μαγειρεύω αλλα και γιατί είναι δοσμένες με πετυχημένα αστεία!
Καλό ξημέρωμα!

Αστοριανή είπε...

...Please, come back to "our post"!
We miss you!!!
(not only Face... and Face book!!!)

Kisses to Rania,

Yiwta
Astoriani, NY