Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

ΜΠΙΤΟΚ ΑΛΑ ΡΟΥΣ (λέει ???)

Πρίν κανα δυό βδομάδες, είδα στο blog της Άριστης Δημιουργού "ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ", μια συνταγή για "Μπιτόκ α λα Ρους".
Όταν διάβασα την συνταγή στην σύζυγο, εκείνη ξερογλύφτηκε και της ήρθαν στο νου αναμνήσεις από το πάλαι ποτέ εστιατόριο "ΟΛΥΜΠΟΣ-ΝΑΟΥΣΑ", στην παραλία.
Βρήκα και μια συνταγή ενός Ιταλού ονόματι Michael Bonacini, έκανα ένα κοκταίηλ και προέκυψε κάτι που μοιάζει με το προαναφερόμενο, που όμως θύμιζε σε γεύση έκείνο το παλιό, όπως είπε η σύζυγος, λέγοντας επίσης "γειά στα χέρια σου", κι ας είμαστε "σκοτωμένοι" αυτό τον καιρό!

Και, όπως πάντα ξεκινώ με το αποτέλεσμα σε κολάζ των δύο εκδοχών, που έκανα



Οι συνταγή του Ιταλού και η εκτύπωση της Γαστερόπληγος, είναι σε κολάζ και αυτή του Ιταλού και με "γκαστερική" μετάφραση από τα Αγγλικά, μέσω Google Translator. Αξίζει ένα κλικ για να μεγαλώσει και να διαβαστεί, φωναχτά. Έχει πολύ γέλιο...


Πάμε λοιπόν να δούμε τον τρόπο και τα υλικά της δικής μου κατασκευής:

Υ Λ Ι Κ Α (για 4 μπιφτέκια)
600 γραμ. Κιμά μοσχαρίσιο, άπαχο από Νουά, αλεσμένο 2 φορές.
1-1,5 φλ.τσαγ. Κρητικά παξιμαδάκια με γραβιέρα (ψωμί λένε οι σεφ)
(δεν είχαμε μπαγιάτικο ψωμί)
1 πρέζα Κύμινο
2 πρέζες Πάπρικα γλυκειά
1 Κρεμύδι ψιλοκομμένο και σωταρισμένο, σε ελάχιστο λάδι
1/2 φλ.τσαγ. Γάλα για να βρέξουμε τα παξιμαδάκια ή το ψωμί
1 Αυγό
Αλατοπίπερο
1-2 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο για να βρέχουμε τα χέρια
στο πλάσιμο των μπιφτεκιών

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ
1 φλ.τσαγ. Μανιτάρια σε φέτες
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κρασοπότηρο Κρασί κοκκινο ξερό
1 κουτ.σουπ. Κέτσαπ (ετοιματζίδικο)
1/2 νεροπότηρο Γάλα
2 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο, όπως πάντα, Παρθένο
2 κουτ.σουπ. Κάπαρη τουρσί
Πιπέρι λευκό (αλάτι δίνει η κάπαρη)

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Ακολούθησα την σειρά του Ιταλού, δηλ. τα μπιφτέκια πρώτα.
Σε ένα μπώλ έβαλα τα παξιμαδάκια να μουλιάσουν με το γάλα. Επειδή είναι σκληρά, έριξα και ένα φλυτζανάκι νερό. Αν ήταν ψωμί το γάλα είναι αρκετό.
Ριχνω το κρεμμύδι, σωταρισμένο σε λίγο λάδι, στο αντικολλητικό τηγάνι που θα σωτάρουμε τα μπιφτέκια και μετά θα κάνουμε τη σάλτσα.
Μαζί και τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε πολύ καλά, για να ενσωματωθούν.
Πλάθουμε τα μπιφτέκια με λαδωμένα χέρια, λεπτά, και τα σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά και από τις δύο πλευρές, μέχρι να πάρουν χρώμα.

Για την σάλτσα πρώτα σωτάρουμε το κρεμμύδι με τα μανιτάρια, μέχρι να σωθούν τα υγρά τους και σβήνουμε με το κρασί, χωρίς να πλύνουμε προηγούμενα το τηγάνι. Μετά χρησιμοποιούμε multi. Αλέθουμε την κάπαρη ξαλμυρισμένη, σε σουρωτήρι κάτω από την βρύση, μαζί με το περιεχόμενο του τηγανιού και το κέτσαπ.
Ξαναρίχνουμε το περιεχόμενο του multi στο βρώμικο τηγάνι, ρίχνουμε το πιπέρι και μια κουταλιά λάδι, μέχρι να πάρει την πρώτη βράση.
Κατόπιν ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Αν χρησιμοποιούσα λευκό κρασί και λίγο παραπάνω κέτσαπ, ίσως πετύχαινα το επιθυμητό ρόζ χρώμα στη σάλτα, όπως στην ΤΕΛΕΙΑ παρουσίαση της Γαστερόπληγος, που αξίζει να την δει κανείς, κάνοντας "κλικ" στον παραπάνω σύνδεσμο.

Σερβίρουμε το μπιφτέκι με την σάλτσα και από πάνω ένα τηγανητό αυγό.
(Το έκανα στο ίδιο "βρώμικο" τηγάνι, χωρίς λάδι και σκεπασμένο για να ψηθεί ο κρόκκος)

Εναλλακτικά σερβίρουμε με ρύζι (ή πουρέ, ή βραστές πατάτες, ή ακόμη και τηγανητές)

Στην παρουσίαση που ακολουθεί φαίνονται ορισμένες φάσεις της κατασκευής και στο τελος το "πληθωριστικό" σερβίρισμα (για μένα!)



Αν αυτό που βγήκε είναι "Μπιτόκ αλά Ρους", να φωνάξουμε τον Στάλιν και τον Λένιν να μας το πουν!!

Posted by Picasa

14 σχόλια:

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

αφού έμοιαζε με εκείνο των αναμνησεων, χαλάλι τόση κοπτοραπτική, πολύ μ' αρέσει που έφτιαξες και φατσούλα με τη σως, καλά να περνάτε και να καλοτρώτε!!!!!

Evie είπε...

Καλή εβδομάδα και καλή αρχή, να τα ξαναφτιάξετε με την οικοδέσποινα αλλα με τέτοια κολπα δεν αργεί να την ρίξεις!!

Έφτασες μέχρι το Τορόντο και δεν πέρασες να σε γνωρίσω ?

Λοιπόν είναι κάτοικος Τορόντο, εμφανίζετε στην τηλεόραση συχνά, καλός άνθρωπος, καλός μάγειρας κι έχει το 6το συνεταιρικό εστιατόριο με τον Ολιβερ απο το 1993, Oliver & Bonacini Restaurants’ casual Café Grill που τα επισκέπτομαι συχνά. Άλλος ένας καλός επιτυχημένος μάγειρας που καμία φορά εμφανίζονται μαζί είναι ο Massimo Capra. Καλή σας εβδομάδα!!

zoyzoy είπε...

Εσύ γιατί δεν έβαλες έδαφος βόειου κρέατος?
Και δεν άφησε τ'αυγά να χτυπιούνται:))

Καλά ο Γκούγκλης στη μετάφραση είναι για γέλια!
Με τις διαφάνειες δεν μπόρεσα να κάνω τίποτα προφανώς οι δικές σου φωτό έχου μικρότερη ανάλυση και τις υποστηρίζει.
Υπέροχα τα μπιφτέκια σου και σερβιρισμένα μερακλίδικα,
μπράβο!

Καλό βράδυ να'χεις!

Asteri (Maria) είπε...

Πάρα μα πάρα πολύ ωραίο πιάτο!
Καλό απόγευμα

aKanonisti είπε...

Οταν είδα τον τίτλο του ποστ...μου ήρθε αυτόματα η γεύση... του μποτοκ αλά ρους του Ολυμπος Νάουσα....στο στόμα...
Μάλλον είναι ο ορισμός του... για τους Θεσσαλονικείς...
Ομως... είχε σάλτσα και επάνω το μπιφτέκι...και το αυγό δεν είχε αυτή τη μορφή...ίσως.. να ήταν ποσέ...
(το αλά ρους είχε βγει γιατί είχε κόκκινο χρώμα...σε αντίθεση με το αλά αμερικαίν)

Μάλλον θέλει λίγη ακόμα προσπάθεια... και αφήνω στη σύντροφό σου να σε βελτιώσει...
γιατί...
ΠΕΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΙΤΟΚ ΑΛΑ ΡΟΥΣ του Ολυμπος Νάουσα...

Αχχχχχχχχχχχχχ αν ήμουν έγκυος...θα το είχα χάσει το παιδί....

(πάντα αυτό έπαιρνα....μα πάντααα στα τόσα χρόνια!!!δεν με ρωτούσαν καν... μόλις καθόμασταν το έφερναν!!!)

Απόλυτα αγαπημένη γεύση...των παιδικών χρόνων....

Lila Xagorari είπε...

Δυστυχώς τις φωτό δεν τις βλέπω, δεν τις φορτώνει αλλά σου έχω πια τυφλή εμπιστοσύνη......θα είναι υπέροχα!

Frezia είπε...

Ασφαλώς θα είναι νόστημα τα μπιφτέκια,
τα χρώματα τους όμως όχι πολύ
λαχταριστά...
Καλή εβδομάδα,εύχομαι.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ:
Με όλα αυτά τα κόψε-ράψε, φέρνω τις γεύσεις στα γούστα μας και με, όσο μπορώ, υγειινό τρόπο.
Η φατσούλα έγινε τυχαία και μ'άρεσε.
____________
@ Evie:
Πολύ θα ήθελα μια βόλτα εκεί επάνω, αλλά....
Τον Όλιβερ τον ξέρω, αλλά τώρα βλέπω ότι και ο Bonacini έχει καλούς "τρόπους".
Μη βλέπεις την μετάφραση του Google. Την έβαλα έτσι, για γέλιο.
Που να δεις μετάφραση από τα τούρκικα! Τέρας σκέτο!
____________
@ Zoyzoy:
Έβαλα τα αυγά να χτυπιούνται στο έδαφος του βοείου κρέατος, γιαυτό βγήκε "χτυπητό" το αποτέλεσμα.
Απ'ότι βλέπω στις φωτογραφίες σου, δεν έχεις και πολύ μεγαλύτερη ανάλυση.
Εμένα μόνο σε μία το έκανε, αλλά όταν ξαναπροσπάθησα την πήρε.
Και πρόσφατα δεν πήρε την αεροφωτογραφία της Ίου, που ήταν τέρας ανάλυσης κι την έβαλα χωριστά. Ήταν 2,2 ΜΒ, από αντιγραφή.
_____________
@ JOSE RAMON:
Bem-vindo Jose Ramon, mas não compreender o significado das suas observações.
O tradutor do Google não se traduz.

In the future you can send comments in English.

Obrigado
_____________
@ Asteri:
Από το χρώμα δεν έμεινα ευχαριστημένος. Η σάλτσα πρέπει να είναι ροζ.
Την άλλη φορά θα δοκιμάσω αλλιώς.
_____________
@ aKanonisti:
Το '01 ή το '02, έγινε μια προσπάθεια αναβίωσης, με τις "επιδοτήσεις" των Ολυμπιακών, αλλά δεν καρποφόρησε. Κάπου σκάλωσε και το κτίσμα διαλύεται σιγά-σιγά.
_____________
@ Λίλα:
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί.
Ίσως αργεί λίγο, αλλά δεν μου είπ κανείς κάτι.
______________
@ Frezia:
Στο επόμενο θα είναι ελκυστικό και το χρώμα και έχεις από τώρα πρόσκληση...
______________

manousina είπε...

Θα τα δοκιμάσω!!!

ΦΟΥΛΗ είπε...

Αύριο ίσως, σήμερα το μενού λέει φασολάκια με πατάτες γιαχνί...
καλημέρα...

Dreameraki είπε...

Έκαστος στο είδος του να τουμπάρει φίλε μου!Έπιασε,ε;;Καλά λένε πως περνάει από το στομάχι!!!Έτσι για να μαθαίνουν και οι νέοι-ονόματα δε λέμε!Καληνύχτεεεες

VAD είπε...

Ολυμπος-Ναουσα;;;Η γεύση στα μεγαλεία της!!!
Κι απ'την άλλη μεριά Στρατής,τον θυμάσαι;Τι να λεμε τώρα...

zoyzoy είπε...

Καλέ τι κάνεις εσύ??
Που θαλασσοδέρνεσαι και δεν δίνεις σημεία ζωής:))
Καλές βουτιές!!

kiki είπε...

Εμένα μου αρέσει το λουκ με τη φατσούλα!