Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

ΙΜΑΜ ΜΠΑΪΛΝΤΙ (ΕΛΑΦΡΥ !!)......ξανά, πρώτη φορά φέτος !!

Η συνταγή που ακολουθεί είναι αντιγραφή από τις 21 Μαΐου 2009 και, όπως έγραφαν οι μεταφράσεις των Αρχαίων στο σχολείο, "Βελτιωμένη και Επηυξημένη"
Εμπλουτίστηκε με φρέσκες φωτογραφίες και οι προσθήκες είναι με πράσινα γράμματα......

ΙΜΑΜ ΜΠΑΪΛΝΤΙ (ΕΛΑΦΡΥ !!)

Μετά από την απαίτηση των χιλιάδων αναγνωστών του blogακίου αυτού, ήρθε η ώρα να γράψω την συνταγή του "ανάλαφρου" Ιμάμ, που μόνο στα υλικά μοιάζει με της γιαγιάς μου.
Η εκτέλεση είναι προσαρμοσμένη σε υγειινό τρόπο μαγειρέματος και γιαυτό το ονομάζω "ελαφρύ".

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)
4 μελιτζάνες μακρυές (Λαγκαδιανές ή και Τσακώνικες για τους Νότιους) (πέντε)
4 κρεμμύδια ξερά σε ροδέλλες (εγώ τα ψιλοκόβω)
4 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε ροδέλλες (πέντε)
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 τομάτες ώριμες, ή μισό κουτί κονκασέ, πολτοποιημένες (ένα κουτί κονκασέ)
4 πιπεριές κέρατο σε κομματάκια (δεν είχαμε)
300 γραμ. φέτα ή γιδοτύρι ή μυζήθρα ξερή, κομμένο σε μπαστουνάκια ή τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη (ξερή μυζήθρα μόνο)
1 κρασοπότηρο κρασί λευκό
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεφλουδίζουμε τελείως τις μελιτζάνες και τις σχίζουμε στο κέντρο κατά μήκος. Αλατίζουμε καλά σε ένα τρυπητό. Τις αφήνουμε τουλάχιστον μία ώρα για να ξεπικρίσουν.



Τις ξεπλένουμε καλά και αφαιρούμε, με ένα μαχαιράκι, το μερος που κάποτε ήταν οι σπόροι, ανοίγοντας έτσι ένα κανάλι. Το υλικό που αφαιρέσαμε το πολτοποιούμε μαζί με την τομάτα (στο multi).


Βρέχουμε τον πάτο μιας κατσαρόλας (ή τηγανιού) με λίγο ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε την πολτοποιημένη τομάτα και την ψύχα της μελιτζάνας, το κρασί, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να σωθούν τα υγρά.
Στρώνουμε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί, ρίχνουμε στο κανάλι της καθεμιάς μια κουταλιά ελαιόλαδο και το γεμίζουμε με την γέμιση (2-3 κουταλιές).


Από πάνω στρώνουμε κομματάκια πιπεριάς και από ένα μπαστουνάκι τυρί. (είπα πιο πάνω! Δεν είχαμε πιπεριά και μπαστουνάκι δεν έβαλα!
Αν θέλουμε επάνω από το τυρί βάζουμε ροδέλλα τομάτας (έξτρα υλικό) για να μή ξεραθεί το τυρί στον φούρνο. (Όπως φαίνεται και στις φρέσκες φωτό, έβαλα τομάτα και ρίγανη, από πάνω).

Βάζουμε στο ταψί 1-2 φλυτζάνια νερό και ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 180-200 οC για 45-50 λεπτά.

Το περσυνό αποτέλεσμα και...........



......και "Αι δύο ορφαναί" (παλιά ταινία του σινεμά, έργο αγαπημένο της γιαγιάς μου)

Το "ελαφρύ" της ιστορίας γίνεται με το ξεφλούδισμα της μελιτζάνας, το λίγο ελαιόλαδο και το "βράσιμο" της μελιτζάνας στον φούρνο.
Αν θέλουμε τον Ιμάμη να μπαϊλτίσει και να αρχίσει τις σόδες και τις Σουρωτές, τότε τηγανίζουμε τις μελιτζάνες σε μπόλικο λάδι, έτσι που να ρουφήξουν και να γίνουν δύσπεπτες.

Η συνταγή αυτή μπορεί να πλασαριστεί και σαν vegeterian, χωρίς ενοχές και τύψεις.
Και αν παραλείψουμε το τυρί, γίνεται και νηστίσιμη !!
=========================================

16 σχόλια:

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Όμορφο, λαχταριστό και υγιεινό το αποτέλεσμα της προσαρμοσμένης ελαφριάς συνταγής σου φίλε Δύσπιστε.
Όλα τα υλικά είναι της αρεσκείας μου και μέσα στην εβδομάδα θα γίνει η "εκτέλεση" στην κουζίνα μου!
Να είσαι καλά.
Καλή εβδομάδα!

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

XAXAXA μες στο φούρνο είναι ένα ταψάκι από νωρίς το πρωί, με τσακώνικες νηστίσιμες!
Καλή μας όρεξη!

ΦΟΥΛΗ είπε...

τρέλα με κορδέλα!!!!
Καλο απόγευμα!

zoyzoy είπε...

Εσύ τις έκανες υπερπαραγωγή:))
Είναι απ'τ'αγαπημενα μου λαδερά αλλά σοταρισμένη και η μελιτζάνα χωρίς να τις βγάλω σάρκα απλά μετά τη μαχαιρώνω σταυρωτά και τη γεμίζω και πάντα με φέτα!Κόλαση!!

Μου άνοιξες την όρεξη πάω να χτυπήσω ένα παστίτσιο απ'το φούρνο!!

Και λοιπόν;E allora? είπε...

πωππωπω να'χα 2 κομματάρες!παπουτσάκια πρέπει να φτιάξω που μου'λειψαν γιαμ γιαμ

καλή βδομάδα :)

Asteri (Maria) είπε...

Καμιά μεριδούλα περίσσεψα να στείλεις κατά δω; χεχεχ
Καλέ βράδυ

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ VASILIKI:
Εγώ θα δοκιμάσω, την επόμενη φορά, να ψήσω τις μελιτζάνες στο φούρνο, ελαφρά λαδωμένες, μετά το ξεπίκρισμα.
________________
@ Γιαγιά Αντιγόνη:
Κάτι λένε οτι κάνουν τα Μεγάλα Πνεύματα!!!
________________
@ ΦΟΥΛΗ:
Από τρέλλα, άλλο τίποτις!
________________
@ Zoyzoy:
Εγώ μεγάλος πια άρχισα να τρώω το Ιμάμ και κατάλαβα τι έχανα τόσα χρόνια.
________________
@ ...E allora:
Τα παπουτσάκια είναι με κιμά και μπεσαμέλ από πάνω.
Θα ακολουθήσουν και παπουτσάκια ή, όπως έλεγε η γιαγιά μου "Καρνίγιαρικ"!
________________
@ Asteri:
Περίσσεψε και την στέλνω με μέηλ!!
________________

Lila Xagorari είπε...

Kαι μάζεψα μια τσάντα μελιτζάνες το απόγευμα από τον κήπο μου!!
Κουτί μου ήρθε η συνταγή!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Λίλα:
Δυστυχώς φέτος η φίλη μου η Μαργαρίτα δεν έβαλε το "μποστάνι" και δεν έχω τέτοια πεσκέσια.
Μελιτζάνες πήρα από το Σ/Μ, φλάσκες, γιατί οι μακρουλές ήταν άθλιες και οι "Τσακώνικες" ήταν made in Ιεράπετρα!!
Δες πιο πάνω τι θα δοκιμάσω την επόμενη φορά.
___________________

manousina είπε...

Από τα πιο νόστιμα και αγαπημένα υλικά η μελιτζάνα. Πολύ ωραίο φαγητάκι και εκτέλεση. Καλό βράδυ

cummulus είπε...

Delivery κάνεις Δύσπιστε; στείλε το ταψί παρακαλώ :))

Frezia είπε...

Ωραία η συνταγή σου, και πράγματι ελαφριά.
Τι να κάνω όμως που όλοι θέλουν να τρώνε αυτό το φαγητό όπως το κάνανε στο Κολινδρό
που ειναι ένα εντελώς διαφορετικό...

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Manousina: Μπορώ να περάσω όλο το καλοκαίρι, τρώγοντας μουσακάδες και ιμάμια.
__________________
@ Cummulus:
Νομίζω ότι σε λίγο πρέπει να αρχίσω.
Το σκέφτομαι σοβαρά!
__________________
@ Frezia:
Πως δηλαδή;
Και μια που δεν έχεις φτιάξει μπλογκ, στείλε την συνταγή και καμιά φωτό στο μέηλ μου και θα την κάνω ανάρτηση, με το όνομα σου φυσικά!
__________________

Frezia είπε...

Το πρωί,θα το γράψω από εδώ σαν σχόλιο, αν δεν πειράζει.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Frezia:
Και στα σχόλια κάτι είναι.
Όταν ξαναφτιάξω μελιτζάνες θα ακολουθήσω τη συνταγή σου και θα το αναρτήσω, για να μην είναι χαμένο στα σχόλια.
Περιμένω....
__________________

ΛΕΩΝ είπε...

Καταπληκτικό φαίνεται....κι είναι κι η ώρα τέτοια.....!
Καλημέρα