Σήμερα, περνώντας από την περιοχή της Καμάρας, με το ζόρι κρατήθηκα να μη κάνω επίθεση στο εκεί υποκατάστημα του Χατζή.
Τραβούσε η όρεξη ένα Εκμέκ κανταΐφι, με παχύ καϊμάκι από βουβαλίσιο γάλα, όπως πρέπει να είναι αυτό το σιροπιαστό γλυκό.
Θυμήθηκα ότι η γιαγιά μου το έκαμνε με ένα είδος κρέμας και μόνο μια φορά το χρόνο με καϊμάκι, όταν πήγαινε επίσκεψη σε κάποιες φίλες της, στη Θέρμη (Σέδες), που είχαν βουβάλια.
Η βάση γίνεται εύκολα με μια ζύμη, με μαλλιά κανταϊφιού, με φρυγανιές, με μπαγιάτικο ψωμί, με μπαγιάτικο τσουρέκι, ή και με τα περισσευούμενα μελομακάρονα, σπασμένα και πατημένα (Παρλιάρος).
Το αποτέλεσμα ήταν αυτό
Υ Λ Ι Κ Α για την βάση
Χυμό πορτοκαλιού και συμπλήρωμα με μαυροδάφνη, μέχρι τα 150 ml
200 ml Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
400 γρ Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουτ.γλ. Σόδα
1/4 κουτ.γλ. Κανέλλα
Μια τσιμπιά Γαρύφαλλο τριμμένο (μια πρέζα)
Ξύσμα από το αρχικό πορτοκάλι
Για το σιρόπι
1 φλ.τσαγ. νερό
1 φλ.τσαγ. Ζάχαρη άσπρη
Για την επικάλυψη
800 ml Γάλα 1,5% (light)
80 γραμ. Ζάχαρη άσπρη
80 γραμ. Κορν-φλάουρ
1 Βανίλια
Καρύδια (πεταλούδα και τρμμένα)
Κανέλλα
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Πρώτα κάνουμε την βάση.
Σε μπωλ ανακατεύουμε τα υγρά μας και προσθέτουμε σταδιακά και τα υπόλοιπα, ζυμώνοντας ελαφρά, για να μή σφίξει η ζύμη.
Την απλώνουμε σε πυρέξ 20x30 εκατοστά και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 οC, για μισή ώρα, μέχρι να πάρει σκούρο ξανθό χρώμα.
Μέχρι εδώ, αν είναι Χριστούγεννα πλάθουμε μελομακάρονα.
Η ζύμη είναι ίδια!!!
Παράλληλα βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό, για 5'.
Περιμένουμε να κρυώσει η ζύμη και περιχύνουμε με το σιρόπι.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με ψιλοτριμμένο καρύδι και κανέλλα.
Αν έχουμε το καϊμάκι που λέγαμε στην αρχή, περιμένουμε να κρυώσει το σύνολο, κόβουμε κομμάτια τρίγωνα ή τετράγωνα (Χατζής) και σερβίρουμε με ένα ίσο κομμάτι καϊμακιού από πάνω.
Αν όχι (και τό πιο πιθανό), φτιάχνουμε κρέμα βανίλιας, με τον γνωστό τρόπο.
Παίρνουμε ένα φλυτζάνι από το γάλα και διαλύουμε την μισή ζάχαρη και το κορν-φλάουερ.
Την υπόλοιπη ζάχαρη μετο υπόλοιπο γαλα το ζεσταίνουμε έως βρασμό και ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπωλ, πάντα ανακατεύοντας ζωηρά, μέχρι να πήξει το σύνολο αρκετά.
Το αδειάζουμε επάνω στη βάση και το αφήνουμε στο ψυγείο για να κρυώσει καλά.
Κόβουμε κομμάτια, πασπαλίζουμε με κανέλλα, βάζουμε και μια "πεταλούδα" καρύδι (ή ότι άλλο μας κάνει κέφι) και τρώμε τα πρώτα κομμάτια.
Δοκιμάζουμε και την άχρηστη πια μηχανή (μάλλον πειράχτηκε το macro της και δεν νετάρει κοντά).
Ίσα-ίσα αυτό που δεν είχα με όλες τις προηγούμενες μηχανές μου, αυτό χάλασε.
Η καλύτερη μηχανή που πέρασε από τα χέρια μου, ήταν μια EXAKTA VAREX II B,που νετάριζε στο μισό μέτρο.
Η μακαρίτισσα η OLYMPUS νετάριζε στους 5 πόντους και μου λείπει!!!!