ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ,ΤΗΝ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ,ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΕ ΣΤΕΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ,ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΗΘΕΛΕ ΠΡΟΚΥΨΕΙ....
Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009
Πριν το Σ/Β/Κύριακο.....
Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009
ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΕ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΟΦΑΣΟΥΛΑ
Τα "μπαρμπουνοφάσουλα", που καμία σχέση δεν έχουν με τα γνωστά μπαρμπούνια, εκτός από το χρώμα της φλούδας τους, πολλοί τα ονομάζουν "χάντρες" και εννοούν τα αποφλοιωμένα.
Η νοστιμιά του ανυπέρβλητη. Το συνοδεύσαμε με κρασί κόκκινο Ραψάνης.
ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΠΑΕΓΙΑ (παραλλαγή) με Θαλασσινά
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjAwz85KndHlpuJdfetiQoaXTJm51n8wDWd5xiPXALNI8pQAIylAe6OwGVUrsOgIeDYCVTs3k_odAcYZg2Hb6Z2Cbqp2lJ6RiOWtGaciiyykplgdHijkf_yK8n1x5tMKmgT2Gqv0ueZd6A/s280/paegia.jpg)
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα
400 γρ. ρύζι καρολίνα
2 πιπεριές κόκκινες, Φλωρίνης, ψημμένες, σε λωρίδες
400 γρ. ντομάτες σε κύβους, ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένς
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
500 γραμ. στήθος κοτόπουλου, σε κύβους
250 γρ. ψαρονέφρι, σε κύβους (χοιρινό φιλέτο)
250 γρ. κυδώνια (θαλασσινά, όχι τα γνωστά φρούτα)
12 γαρίδες μεγάλες
8 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
3 πρέζες κρόκο Κοζάνης (σαφράν) στήμονες, όχι σκόνη
1 φύλλο δάφνης
1 κ.γ. πάπρικα
3/4 του λίτρου ζωμό κοτόπουλου, ζεστό
1 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το λάδι και σωτάρουμε το κοτόπουλο. Το βγάζουμε από το τηγάνι, το αλατοπιπερώνουμε και το διατηρούμε ζεστό. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το χοιρινό.
Προσθέτουμε τα κυδώνια και τα σωτάρουμε μέχρι να ανοίξουν. Πετάμε αυτά που δεν άνοιξαν.
Τέλος σωτάρουμε τις γαρίδες μέχρι να κοκκινίσουν. Διατηρούμε τα θαλασσινά και αυτά ζεστά.
Σε μέτρια φωτιά, βάζουμε -στο ίδιο λάδι- το κρεμμύδι και το σκόρδο, χωρίς να ροδίσουν. Προσθέτουμε τις ντομάτες και σοτάρουμε για 5.
Ανακατεύουμε τον κρόκο με την πάπρικα, το αλάτι, το πιπέρι και τη δάφνη. Ρίχνουμε το ζωμό και αφήνουμε να πάρει βράση.
Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε, σιγοβράζουμε μέχρι να απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά, αλλά όχι όλα. Τελευταία ρίχνουμε τις πιπεριές.
Αραδιάζουμε από πάνω το κοτόπουλο, το χοιρινό και τα θαλασσινά και σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και αφήνουμε την παέγια να ψηθεί για 15'.
ΔΗΜΗΤΡΗ, φίλε μου, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.!!!!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjakvDsWvchq3-j2yA8mcwK8q3bd8DjMz3i2ZegWGqTG2F86dqGsEzav9qum-dpPAw5gJtX9BpsJpeKy4nEBXeEBnNKok3Hp0XB-lA4zdTecGZUwYF0weODCMu8XR3ScC26uBTNDREKk18w/s320/100_0552.jpg)
Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλήτης
Στις βυζαντινές εικόνες αλλά και στη σύγχρονη αγιογραφία ο Άγιος Δημήτριος παρουσιάζεται αρκετές φορές ως καβαλάρης με κόκκινο άλογο να πατά τον άπιστο Λυαίο.
Είναι πολιούχος της Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκεται ο ομώνυμος ναός πάνω από τον τάφο του. Εορτάζει στις 26 Οκτωβρίου.
Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009
ΕΡΜΗΝΕΥΟΝΤΑΣ ΟΡΟΥΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ......(V)...
Και επειδή περασε καιρός, δίνω όλα τα links
http://stamarstavros.blogspot.com/2009/09/blog-post_8867.html
http://stamarstavros.blogspot.com/2009/10/blog-post.html
http://stamarstavros.blogspot.com/2009/10/blog-post_02.html
http://stamarstavros.blogspot.com/2009/10/v.html
ΠΙ
Πάβλοβα (Pavlova): Εκτός από Ρωσσίδα στρίπερ, είναι και Αυστραλιανό γλυκό από καλαθάκι μαρέγκας, γεμισμένο με σαντιγύ και διάφορα κομμάτια φρούτων.
Παέγια (Paella): Διάσημο Ισπανικό φαγητό με ρύζι, λαχανικά, κοτόπουλο και θαλασσινά, αρωματισμένο με κρόκο (σαφράν και όχι κρόκο αυγού).
Παλέτ (Palette): Μαχαίρι με φαρδυά στρόγγυλη μύτη, που χρησιμεύει για να ισιώνουμε τις κρεμώδεις επιφάνειες σε τούρτες κλπ.
Πανέ-Πανάρω: Περνώ κρέας ή ψάρι από αυγό, αλεύρι και αλεσμένη φρυγανιά.
Πανετόνε (Pannetone): Κέϊκ με μαγιά από την Ιταλία, που περιέχει ξηρούς καρπούς, σταφίδες κ.ά.
Παπάγια: Τροπικό φρούτο που τρώγεται καθαρισμένο είτε σκέτο, είτε σε φρουτοσαλάτες (...και σε κοκτέηλς).
Παπαρδέλες (papardelle): Φαρδύ ζυμαρικό με αυγά, σαν πλατειές ταλιατέλες με οδοντωτές άκρες.
Παπιγιότ (Papillote): Γαλλικός όρος, για κάθε φαγητό που ψήνεται στο φούρνο, τυλιγμένο σε λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο.
Πασπάλισμα: Ελαφρά επκάλυψη με αλεύρι, άχνη ζάχαρη κλπ σκόνες.
Παστράμι: Κατασκεύασμα σαν παστουρμάς, από βοδινο, χωρίς τσιμένι.
Παστό: Κρέας ή ψάρι συντηρημένο σε ξύδι, αλάτι ή άλμη.
Πάστωμα: Η συντήρηση κρέατος ή ψαριού σε αλάτι.
Πατέ (Pate): Συκώτι αλεσμένο σε μπλέντερ.
Πεπερονάτα (Peperonata): Ιταλικό φαγητό με κόκκινες πιπεριές και τομάτες στην κατσαρόλα.
Πέστο: Κρεμώδης σάλτσα από βασιλικό,σκόρδο, κουκουνάρι, παρμεζάνα και λάδι, χτυπημένα σε γουδί.
Πηκτίνη: Βρίσκεται σε ορισμένα φρούτα που είναι κατάλληλα για μαρελάδες. Για να κάνουμε μαρμελάδα με φρούτο που δεν έχει πηκτίνη, βάζουμε τεχνητή, για να πήξει.
Πίρι-Πίρι (Piri-Piri): Καυτερό καρύκευμα από τις αποικίες της Αφρικής. Στον Γιάννη Καλαϊτζή στις Βρυξέλλες, το έστελναν από το Κογκό και το χρησιμοποιούσε στο σπάγγέτι Μπωλονέζ που μας τάϊζε, στο Bar "Elevteroupoli".
Πιτσαϊόλα (Pizzaiola sause): Ιταλική σάλτσα με τομάτα, σκόρδο, μαϊντανό, ρίγανη και καρυκεύματα. Σερβίρεται νε ψητό κρέας.
Πλευρώτους: Νόστιμα μανιτάρια με δαντελωτό σχήμα. Τρώγονται ψητά, τηγανητά ή στη σχάρα.
Πορτσίνι (Porcini): Μανιτάρια από την Ιταλία, με έντονο άρωμα. Υπάρχουν αποξηραμένα στα Σ/Μ.
Πορτό: Κρασί από την Πορτογαλία, λευκό ή κόκκινο, ξηρό ή γλυκό.
Ποσέ: Τροφή μαγειρεμένη σε νερό που σιγοβράζει, για ευαίσθητες τροφές, ψάρια ή αυγά.
Πουαβράντ (Poivrade): Σάλτσα αρωματισμένη με κρασί κόκκινο, ξύδι και μαυροπίπερο, για κρέατα σχάρας ή κυνήγι.
Πουρές: Πολτοποιημένα λαχανικά ή φρούτα.
Πραλίνα (Praline): Κρέμα από καραμελωμένα αμύγδαλα, ψιλοκοπανισμένα, που χρηιμοποιείται σε παγωτά, γλυκά και κρέμες.
Προσούτο: Ιταλικο αλλαντικό (ζαμπόν), παστωμένο με αλάτι και στεγνωμένο στον αέρα περίπου για 6 μήνες. Σπεσιαλιτέ της Πάρμας.
Πωπιέτες (paupiettes): Λεπτές φέτες κρέατος που τυλίγονται σε ρολλά και περικλείουν διάφορα γεμίσματα.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ "ΟΜΙΚΡΟΝ".....
Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009
ΤΟ ΘΕΩΡΩ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟ...αλλά ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΟ!!!
Από την πολύ καλή φίλη ELENI, το Ελενάκι, όπως λέω εγώ, πήρα αυτό το δώρο, που μου έδωσε.
![](http://4.bp.blogspot.com/_hKTdHRiwGYg/St1NRu56uGI/AAAAAAAAB1Q/gwDapR1Xulc/s400/blogger-awards.jpg)
ΑΝΕΚΔΟΤΟ........για μια ΚΑΛΗΜΕΡΑ !!
Ανέκδοτο
- Τι τρέχεις έτσι ρε ;
- Εγώ ρε; Εσύ τι τρέχεις;
- Συγγνώμη, έχασα την γυναίκα μου και ψάχνω να την βρω..!
- Κι εγώ το ίδιο, πως είναι η γυναίκα σου;
- Ψηλή ξανθιά, αθλητικό κορμί, μακριά πόδια, μεγάλο στήθος ... η δική σου;...
- Αστη την δική μου, πάμε να βρούμε την δική σου..
Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009
ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ 2009
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjQbAJ9IE7kgY4NPgd7kIpCglfr732R-kNYvMSFkumw1o9_k5E9XQA9IWP6AW6g6ZED48jdU0_VCY2pKwlQ0XdoihLaj6sPQIai7vvjyn5AjBUJ26Kj5Btpgky_hUa8x2fO2BBvDn0m7ck/s280/gview.png)
Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009
ΝΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΛΙΑΚΑΔΑ......
ΤΑ ΒΑΨΑΜΕ....όχι μαύρα....όπως λένε οι....
Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009
ΣΑΒΒΑΤΟΒΡΑΔΟ και το party.........
Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009
ΦΟΥΡΝΟΥ.....ΑΛΛΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΜΗΛΑ ΣΤΑΡΚΙΝ ΑΓΙΑΣ
Ανάμεσα στο αποτέλεσμα υπάρχει και ένα υπόλοιπο από τα ΚΥΔΩΝΙΑ.
Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009
Η ΓΙΟΡΤΗ ΜΕΛΙΟΥ 2009 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απ'ότι φαίνεται είχε μεγάλη επιτυχία από συμμετοχές και επισκέπτες.
Διοργανωτής ήταν, όπως κάθε χρόνο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.
Το δικό μου "ενδιαφέρον" υπήρχε σε δύο μόνο stands και ήταν το ελατόμελο.
Είδα τη διαφορά στα χρώματα και όταν σήκωσα το βαζάκι για να το δω στο φως, η κυρία μελισσοκόμος κατάλαβε τι έψαχνα και μου είπε................
.....Αυτό που ψάχνετε, βγαίνει μόνο στην Πελοπόνησο!!
Κατάλαβε ότι ήθελα το θολό, με το "περλέ" χρώμα, που μοιάζει ζαχαρωμένο.
Δεν είχαν τέτοιο και αγόρασα από ένα βαζάκι από τον καθένα, έτσι για δοκιμή και γιατί τελειώνει το απόθεμα μου.
Εννοείται ότι η μελισσοκόμος της φωτογραφίας δεν πουλούσε, αλλά "έσταζε" μέλι......
.........και ήταν και στην ΟΔΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ, όπως λέει και η πινακίδα.
Και του χρόνου, αν είμαστε καλά, θα ξαναπάμε...
44 ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2009 και ΝΕΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ !!!
Στην παραλία, κοντά στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, παρέα με τους ψαράδες της καθημερινότητας.......
Και η μακέτα του νέου Δημαρχείου. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 7.00' σήμερα.
Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009
ΕΡΜΗΝΕΥΟΝΤΑΣ ΟΡΟΥΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ....(ΙV)...
Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009
ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ....
Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009
ΚΥΔΩΝΙΑ ΦΟΥΡΝΟΥ ...
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με έξτρα κανέλα ή γαρνίρουμε με γιαούρτι ή, αν είμαστε και πολύ μερακλήδες, φτιάχνουμε μια σαντιγύ, με κρέμα γάλακτος και ζάχνη άχαρη, η αν είμαστε τεμπέληδες παίρνουμε έτοιμη σαντιγύ, πλαστική.
Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009
Χτυπήσαμε Κατοστάρα !!!
Με μεγάλη μου χαρά είδα πριν λίγο, ότι οι Αναγνώστες αυτού του blog γίνανε 100 (εκατό)!!
ΚΥΔΩΝΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΚΙΜΑ (Κυριακάτικο ;;;)
Υλικά (για 6 μερίδες)
- 6 κυδώνια
- 350 γραμμάρια κιμάς μοσχαρίσιος ή αρνίσιος
- 50 γραμμάρια κουκουνάρια
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 4 κουτ. σούπ. Ελαιόλαδο
- Κανέλα n Γαρύφαλο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
1. Αφού πλύνετε τα κυδώνια, τα ζεματάτε σε βραστό νερό για 5 λεπτά. Κόβετε λίγο από το επάνω μέρος και το κρατάτε για καπάκι. Στη συνέχεια αδειάζετε με το ειδικό εργαλείο την καρδιά τους και τα κουκούτσια και έπειτα σκάβετε με ένα κουτάλι αρκετή ποσότητα απο την ψίχα.
2. Σε ένα τηγάνι σοτάρετε το κρεμμύδι με τις 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, προσθέτετε τον κιμά και ανακατεύετε μέχρι να ροδίσει. Αφού προσθέσετε τα κουκουνάρια και τα καρυκεύματα, αφήνετε τη γέμιση για 5 λεπτά ακόμη στη φωτιά και στη συνέχεια την κατεβάζετε.
3. Τοποθετείτε τα κυδώνια σε ένα ταψί φούρνου και τα γεμίζετε με τον κιμά. Τα σκεπάζετε με τα καπάκια τους και τα περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 1 φλιτζάνι τσαγιού καυτό νερό.
4. Ψήνετε τα κυδώνια στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν, για περίπου 45 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009
Μ Ε Λ Ι Σ Σ Ε Σ...... έτσι για Αντίδραση !!
και λίγο το μάτι μας από όλους αυτούς,
ΑΦΙΕΡΩΝΩ
αυτή την ανάρτηση σε ΟΛΟΥΣ (-ΕΣ) τους μελισσοκόμους
αναγνώστες.....
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg0b7J4JAVjO0mG1oBlK-oojcdtxFVXIrEznY3uy29F-NHUZDoH7KGiEpE3flCFDb0nxQgugAzalMUpxljrCWNbwI2nMMm5Prd9kiVOqSFbO1pX5KVwZcY_FrWQgzjvXGeVV3wcM95jFlU/s400/image0.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhtIm2e4A-x0duEoohBMZVn8EQvuCTp7X9EYyRoxPDSkulQo8be9XWDyvsMzdbnhLZLoMoEJHSQs3fa0rTMPKPY0fEsgaZwxmKO-69VNzs5hmGSD1bohhBxoXVSLDVdsBIlKbB7X9gNQho/s400/image0-1.jpg)
Να λοιπόν που βρήκαν την θέση τους.