Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Η ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Την είχαν, λέει, σαν κύριο φαγητό και την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς έβαζαν και νόμισμα, με χειροποίητο φύλλο και σε στρόγγυλο ταψί "θηρίο", ψημένη στο φούρνο της περιοχής.
Τάδε έφη συμβία, για την κατασκευή της γιαγιάς της, από την μητέρα της, με καταγωγή από την Κλεισούρα Καστοριάς.
Εγώ όμως σήμερα τα ξεπέρασα αυτά και την έφτιαξα με έτοιμο φύλλο κουρού "Κανάκη" σε μικρό πυρεξάκι 20Χ30.  Πήρα όμως τα συγχαρίκια και το, περίφημο πλέον "γεια στα χέρια σου"!!
Το αποτέλεσμα
και η κατασκευή, πριν το πασπάλισμα με σουσάμι 
 και ψημένη, πριν να κοπεί
 Ο τρόπος της κατασκευής περιγράφεται ΕΔΩ (κλικ), με την μόνη προσθήκη 150 γραμμαρίων φέτας (γιδοτύρι για την ακρίβεια).
 Και η μανία μου για κοντινά πλάνα
Και όλα αυτά σε δύο ώρες, συνολικά.........

14 σχόλια:

  1. ΚΑΛΕ ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ? Η ΜΑΝΟΥΛΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ..Α ΚΟΙΤΑ ΜΙΚΡΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ .....ΚΑΘΕ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΕΦΤΙΑΧΝΕ ....ΝΑΣΑΙ ΚΑΛΑ ....ΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΣΕΣ ΦΙΛΙ ......ΜΕ ΒΟΡΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ ELENI :
    Το ξέρω, κοντοχωριανές ήταν!!
    Φωτογράφησα και το μαχητικό αεροπλάνο που έχουν στην πλατεία. Θα το ξεσηκώσω από τον εξωτερικό σκληρό και θα σου το στείλω.

    Καλή Εβδομάδα, με κρύο (2 στο μπαλκόνι, 0,9 στην Π.Π.Γερμανού)
    ______________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το έθιμο με το φλουρί ομολογώ ότι δεν το ήξερα, αλλά την πιτούλα ευχαρίστως την τρώω! Φαίνεται νοστιμότατη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν είχα ξανακουσει κιμαδοπιτα
    πιτα με κειμα δηλαδη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ sundayspoon :
    Το φλουρί της Πρωτοχρονιάς σε πίτα είναι έθιμο της Δυτικής Μακεδονίας.
    ________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ :
    Μπορεί να την ξέρεις σαν κρεατόπιτα, αλλά κιμαδόπιτα είναι πιο κυριολεκτικό και ακριβές.
    Καλή Εβδομάδα!!
    ______________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Περισσότερο φύλλο και λιγότερη γέμιση,παρακαλώ!
    Μη μου πείς όλο... παρατηρίσεις είμαι!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Frezia :
    Μα, στη γέμιση είναι η ουσία!
    Ζυμάρια θα τρώμε; Είναι και δύσπεπτα!
    Έδωσα μάχη πριν την φτιάξω. Η συμβία την ήθελε λεπτή και εγώ παχουλή.
    Και επειδή τον τελευταίο λόγο τον έχει ο κατασκευαστής και επειδή εδώ όλοι είναι ελεύθεροι να έχουν τη γνώμη μου, την έφτιαξα όπως θέλω και πήρα και τα συγχαρίκια!!

    Καλή Εβδομάδα!!
    _____________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έγινε πολύ ωραία και είναι όντως καλή πρόταση για τα γιορτινά τραπεζώματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και πώς ταιριάζει με την εικόνα της επικεφαλίδας!!!!!!!
    Θα με κάνεις να πάρω ζύμη κουρού που δεν έχω ξαναπάρει, αλλά θα βάλω επί δύο τα φύλλα. Τι, μόνο εσύ θα κάνεις αλλαγές;) Μας αρέσουν τα ζυμάρια και μάλιστα τραγανά.

    Στην υγειά σου με κόκκινο Πετρήεσσα του φίλου μας Γιώργου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ....... ΠΟΥ να φτάσει, σε μας όλους!!!

    Ευτυχώς, γνωρίζω λίγη ...πρόσθεση, να τα διπλασιάσω
    και εντόπισα
    και το ψωμί μπύρας,
    θα το προσπαθήσω!!!

    Σταύρο μου, σ΄ευχαριστώ που δεν ...γέλασες φανερά...με την σούπα μου!
    Φιλί στην Ράνια μας,
    Υιώτα, ΝΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ Vita :
    Για μας είναι μια διαχρονική γεύση, αλλά δεν την κάνω συχνά. Μόνο σύμφωνα με την υπολογισμένη κατανάλωση κρεατικών.

    Καλημέρα από τα Βόρεια!
    ______________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ Thalassenia :
    Η φωτό στην κορυφή είναι από την σειρά των αντιοξειδωτικών και δεν την άλλαξα για αυτόν ακριβώς τον λόγο!

    Καλή σου μέρα...
    _________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ Αστοριανή :
    Εμείς είμαστε συνήθως, δύο και δεν θέλουμε να τρώμε για πολύ.
    Αν δώσεις την συνταγή της σούπας σου στο diet up, θα την προσαρμόσουν σε ποσότητες για να βγάζει ένα φλυτζάνι έτοιμου φαγητού. Ίσα για μια μερίδα.....

    Φιλιά σε όλους σας!!
    ________________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή