Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ (λέμε τώρα!) ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ

Είπα να μη το κάνω με κιμά, αλλά να έχει κάποιες ιδιαίτερες γεύσεις, για αλλαγή.
Και έβαλα μανιτάρια κοινά σε φέτες και μερικές πιπεριές Φλωρίνης.
Το αποτέλεσμα με δικαίωσε
 Να λοιπόν τα  Υ Λ Ι Κ Α μας, για οβαλ πυρέξ 39Χ27 cm
250 γραμ. Μακαρόνια χοντρά Νο 2 (ΖΙΤΙ)
450 γραμ. Μανιτάρια κοινά (νομίζω τα λένε abacus) 
5 Πιπεριές κόκκινες Φλωρίνης
2 κουτ.σουπ. Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες Σκορδο ψιλοκομμένο
2 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
400 γραμ. Γιδοτύρι (ή φέτα) τριμμένο χοντρά
Αλάτι
Πιπέρι άσπρο
ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕΣΑΜΕΛ σε αρκετή ποσότητα
7 κουτ.σουπ. Αλεύρι κίτρινο
7 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1,5 λίτρα Γάλα light 1,5% 
2 Αυγά μεγάλα
Αλάτι και Πιπέρι άσπρο
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 
Αρχίζω με την προετοιμασία των υλικών.
Με ελαφρά βρεγμένο πανάκι σκουπίζω τα μανιτάρια και τα κόβω σε φέτες (αυτή τη δουλειά την γλυτώνουμε αν βάλουμε κατεψυγμένα, σε φέτες).
Πλένω και ξεσποριάζω τις πιπεριές και τις κόβω καρεδάκια (μπορούμε να βάλουμε και ψητές από βαζάκι, με προέλευση Τουρκίας, ως επί το πλείστον !).
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνω τις 2 κ.σ. Ελαιόλαδο και ρίχνω μαζί το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μανιτάρια και τις πιπεριές.
Σωτάρω μέχρι να μειωθούν αρκετά τα υγρά που βγάζουν και αφήνω στην άκρη.
Έσπασα τα μακαρόνια στα τρία και τα έβρασα 5 λεπτά (3' λιγότερο από τις οδηγίες) και τα αφήνω στο νερό τους.
Την μπεσαμέλ με τον απλούστερο τρόπο, χρησιμοποιώντας το μιξεράκι χειρός.
Όλα τα υλικά, εκτός από τα αυγά, σε κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας στα 2/3 της έντασης και ανακατεύω συνεχώς με το μιξεράκι. Αποκλείεται να σβολιάσει το αλεύρι.
Μόλις πήξει σαν κρέμα, βγάζω από την φωτιά και προσθέτω τα αυγά, ελαφρά χτυπημένα, ανακατεύοντας γρήγορα.
Ρίχνω 2 κουτάλες κρέμα στο τηγάνι με τα λαχανικά και ρίχνω και το τυρί. Ανακατεύω το μείγμα.
Έφθασε η ώρα για το στήσιμο του ταψιού.
Αλείφω τον πάτο και τα τοιχώματα του πυρέξ με λάδι και πασπαλίζω με φρυγανιά τριμμένη.
Με τρυπητή κουτάλα στρώνω τα μισά μακαρόνια, στρώνω το μείγμα του τηγανιού και μετά τα υπόλοιπα μακαρόνια.
Σκεπάζω καλά με την υπόλοιπη μπεσαμέλ και φροντίζω να καλυφθούν όλα τα μακαρόνια, για να μη ξεραθούν στο ψήσιμο.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, για 35-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια (σε εμένα αρέσει κάπως σκούρα).
 Το σύνολο έγινε αφράτο και πολύ νόστιμο, ακόμη και χωρίς να πασπαλίσω την επιφάνεια με παρμεζάνα ή άλλο τυρί.
Σήμερα το υπόλοιπο θα ξαναζεσταθεί στους 50 βαθμούς στον φούρνο, με την περισσότερη ώρα σκεπασμένο το πυρέξ και θα φρεσκαριστεί τέλεια για το μεσημεριανό μας.....
Πιθανόν ο χαρακτηρισμός "παστίτσιο" να μην είναι ο σωστός και έπρεπε να το ονομάσω "ω γκρατέν". Δεν ξέρω! Πείτε μου!!

23 σχόλια:

  1. καλό ειναι να δοκιμαζουμε διαφορες παραλλαγες..ετσι δεν κανουν και οι μαγειρες και οι σεφ; κι αν πετυχει πετυχε...το παστίτσιο (μακαρόνια του φούρνου το λέμε εμείς) μου αρέσει πολύ αλλά με την συνηθισμένη του συνταγή (κειμα) τα μανιτάρια δε μου αρέσουν καθόλου
    καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ :
    Βάζω μανιτάρια σαν υποκατάστατο κρέατος. Έχουν την ίδια υφή, πολλές πρωτεΐνες και καθόλου χοληστερόλη.
    Καλό μεσημέρι
    ______________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενδιαφέρουσα παραλλαγή, αλλά για μένα η μπεσαμέλ έκλεψε την παράσταση... Φαίνεται τόσο κρεμώδης... Αχ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ sundayspoon :
    Η μπεσαμέλ θα μπορούσε να γίνει πιο υγειινή, αν εξαιρούσα τα αυγά.
    Στην κρεμώδη υφή δεν πρόσθεσαν και κάτι.
    Θα ήταν ΟΚ και χωρίς αυτά, επειδή την άφησα νερουλή, υπολογίζοντας το πήξιμο στο φούρνο.

    Καλό μεσημέρι!!
    ________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θαυμάσιο, παστίτσιο έκανε και σήμερα ο δικός μου με ..τι να σου πω..από αυτά που μόνο η φαντασία του φτιάχνει..Αχ! πως θα κάνω δίαιτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. και καλα εκανες να μην το κανεις με κρεας. τωρα που θα ερχονται και τα χριστουγεννα με αυτον τον γαστρονομικο μαραθωνιο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ αχτίδα :
    Η καλύτερη δίαιτα γίνεται με μικρές ποσότητες και απ΄'όλα τα φαγητά.
    Ειδικά αν έχουν μέσα τους μεγάλες ποσότητες αντρικής φαντασίας!!
    Τα σέβη μου στον Δημήτρη!!
    ___________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ grEAT :
    Έχω μειώσει την κατανάλωση κρέατος, κυρίως λόγω αρνητικής συζύγου και προσαρμόζομαι και εγώ.
    Θα φροντίσω να μη πέσω σε κραιπάλη στις γιορτές. Είμαι καλά με τα 10 κιλά που έχασα σε ένα χρόνο και δεν σκοπεύω να τα ξαναπάρω!!
    _____________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. εντάξει, μου έτρεξαν τα σάλια κανονικότατα!!!!!!!!!είναι τέλειο!συγχαρητήρια!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ lilastaste :
    Εγώ το βλέπω σαν μια εναλλακτική μορφή παστίτσιου, αποφεύγοντας το κρέας.
    Έτσι κι αλλιώς, όταν βγαίνουμε έξω μάλλον σε κρεατικά την πέφτουμε, οπότε καλό είναι στο σπίτι να μειωθούν.....

    Ευχαριστώ για την επίσκεψη και ανταποδίδω αμέσως.
    ____________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ ωραίο το παστίτσιο ή ογκρατέν ή όπως και να το πούμε..
    Από γεύση πάντως δεν υπολείπεται σε τίποτα το κανονικό παστίτσιο, κι ας μην έχει κρέας.
    Ο συνδυασμός των μανιταριών με τις πιπεριές γευστικότατος.
    Η μπεσαμέλ πλούσια.

    Μπράβο για την εκτέλεση.

    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ Μarion,:
    Ίσως θα ήταν πιο νόστιμο, αν έψηνα πρώτα τις πιπεριές στο γκρίλ.
    Την άλλη φορά....

    Ευχαριστώ, Καλό Βράδυ!!
    ______________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Θα αφήσω εκτός τις πιπεριές γιατί πατέρας και γιος δεν τις τρώνε αλλά θα τις τσακίσω εγώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ Lila Xagorari :
    Δεν ξέρουν τι χάνουν!!
    Εκτός από νοστιμιά έχουν και πολλές βιταμίνες....
    ________________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Οτι πρέπει, έτσι κι αλλιώς το
    κρέας είναι άνοστο τελευταία!
    Δεν μας τραβάει καθόλου.
    Αυτές οι συνταγές χωρις κρέας
    είναι ευπρόσδεκτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ Frezia :
    Τα κρέατα που παίρνω, από το Πάσχα κι εδώ, είναι νόστιμα, όπως παλιά.
    Έχει κεντρικό στο Ζαγκλιβέρι και δυο υποκαταστήματα, ένα στην Σβώλου στον Έσπερο και ένα στην Χαριλάου, Γ.Αγγέλου 6. Κοντά σου.
    Δοκίμασε τον και πες μου.
    Αν θέλεις λεπτομέρειες, πες μου, να σου στείλω sms.....
    ________________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Χα,χα...Του Κουτράκη το κρεοπωλείο εννοείς?
    Χρόνια ψωνήζω από αυτόν,και σήμερα πήγα,οποσδήποτε είναι πολύ καλύτερος από άλλους!
    Απλά το συγκρίνω με του παλιού καλού καιρού!
    Εχει και αυγά από τη Γεωργική σχολή, που τώρα δεν τα βρείσκεις σε άλλα μαγαζιά!
    Από καθαριότητα και εξυπηρέτηση τέλειος!
    Κληνύχτα,και καλή Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Η γευσιπρότασις ελήφθη σοβαρώς υπ'όψιν,διεβιβάσθη αρμοδιως,εν καιρω θα σε ενημερωσω για το αποτελεσμα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @ Frezia :
    Αυτόν ακριβώς.
    Έχει και είδη βουβαλίσια είδη από Κερκίνη.....
    _______________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @ VAD :
    Διατελώ εν αναμονή νεωτέρων!!
    ______________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ...λόγω πολλών υποχρεώσεων !!! το αντέγραψα αμέσως, με δεν αφησα δυο λέξεις!!!

    Σταυρο μου, συγγνώμη.

    (αν δε, διαβασεις την δική μου... υπερσυνταγή,στην αστοριανή, θα γελάσεις με την καρδιά σου...)

    Φιλησέ μου την Ράνια μας,
    Υιώτα, ΝΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @ Αστοριανή :
    Η αντικατάσταση του κιμά με μανιτάρια είναι για όσους θέλουν να αποφύγουν τα κρεατικά.

    Πάντως η δική σου super-soup είναι ανυπέρβλητη. Δεν έχω λόγια, αν και θα δεις και το σχόλιο μου εκεί!!

    Πολλά Φιλιά και Καλή Εβδομάδα!!
    _______________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή