Το πεπόνι είναι κορυφαίο στις προτιμήσεις μου για φρούτα, μαζί με τις μπανάνες.
Όταν είδα στο newsletter του Diet up, συνταγή για μαρμελάδα με πεπόνι, μπήκε το σκουλίκι.
Όπως πάντα, έκανα και τις δικές μου παρεμβάσεις στην original συνταγή, την οποία μπορείτε να δείτε πατώντας ΕΔΩ .
Υ Λ Ι Κ Α
850 γραμ. Πεπόνι, μετά το καθάρισμα
150 γραμ. Ζάχαρη άσπρη (η συνταγή λέει 200 γρ.)
3 κουτ.σουπ. Ξύδι λευκό (η συνταγή λέει 70 ml, αλλά μου φάνηκε υπερβολικό)
1 Βανιλια
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Κόβω την ψίχα του πεπονιού σε μικρά κομμάτια σε ένα μπωλ, ρίχνω τη ζάχαρη και το αφήνω για 10 ώρες στο ψυγείο, σκεπασμένο με μεμβράνη.
Σήμερα μετέφερα το περιεχόμενο του μπωλ σε κατσαρόλα και το φέρνω σε βρασμό. Δεν χρειάστηκε ξάφρισμα και προσθεσα το ξύδι.
Όπως είχαν μαλακώσει τα κομμάτια, τα έλιωσα με το κυρτό μέρος της κουτάλας των μακαρονιών. Δεν χρησιμοποίησα το μπλέντερ/ράβδο, γιατί θα πολτοποιούσε πολύ.
Χαμηλώνω την φωτιά στο 2 από το μέγιστο 3 και συνεχίζω το σιγοβράσιμο μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Το σημείο αυτό φαίνεται αν τραβήξουμε το υλικό, με την κουτάλα στην άκρη, να μη επανέρχεται αμέσως.
Φέτος φυτέψαμε πεπόνια στον κήπο για πρώτη φορά, πήγε πάρα πολύ καλά η παραγωγή οπότε του χρόνου θα βάλουμε περισσότερες ρίζες!!! Κρατώ λοιπόν τη συνταγή για τότε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛιχουδιές, Φίλοι μου, Σταύρο και Ράνια!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι η μοσχοβολιά τους έφτασε εδώ!
...θα σου στείλω Αγάπη,
διότι είναι το μόνο που ...βγαίνει αυθόρμητο και γερό και δεν το ...χαλάει ούτε ο τρελλο-καιρός του φετινού καλοκαιριού...
Φιλιά
Υιώτα, ΝΥ
Πού να περισσέψουν και για μαρμελάδα, εδώ πέφτει περοπεπονόσπορος και τα εξαφανίζει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρωτότυπη όμως!!!
Ακριβώς όπως η Θαλασσένια δεν μένει τίποτα και δεν μου πάει να αγοράσω. Του χρόνου όμως θα επεκταθεί το μποστάνι και θα φροντίσω ;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν μπορεί, ακούστε με που σας λέω...θα μαγειρέψει και πέτρες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνεξάντλητος είσαι!
@ Λίλα :
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ συνταγή μιλάει για Αργίτικο πεπόνι, οπότε....είσαι στην καρδιά!!
__________________
@ Αστοριανή :
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το τρελό Καλοκαίρι, όπως λες, που με έχει καθηλώσει σπίτι, όλο τέτοια φτιάχνω, για να περνά και η ώρα.
Φιλιά σε όλους σας!!
______________________
@ Thalassenia :
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα, μισό πεπόνι μπορεί να περισσέψει, ετσι για το παιχνίδι!!
___________________
@ Margo :
ΑπάντησηΔιαγραφή....και ποιός ξέρει σε τι τιμή, εκεί στο νησί.
Η παραγωγή είναι πάντα προτιμητέα, αλλά εδώ στα τσιμέντα, δεν φυτρ΄νουν τα άτιμα!!!!!!
__________________
@ Τhalassokrator :
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια που δεν έβαλα στο νερό παραπάνω από την παλάμη, με τέτοια ασχολούμαι.
Ίσως να προσπαθήσω την άλλη εβδομάδα, ένα τριήμερο, Θεού και Έρικ θέλοντος....
Θα δούμε!!
___________________
ΚΡΑΤΑ ΜΟΥ 1 ΒΑΖΑΚΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ ΚΟΝΤΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΕΕΕ ΘΑ ΠΕΤΑΧΤΩ ΚΑΛΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ
ΑπάντησηΔιαγραφή@ ELENI :
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσο κοντά δηλαδή;;;;
_____________________
Πρωτοτυπη η μαρμελαδα πεπονι..και εμενα μου αρεσει στη μαρμελαδα να φαινεται το φρουτο.Το χρωμα καταπληκτικο, οσο για τη γευση δεν μενει παρα να επιχειρησω να την κανω,μια που λατρευω το πεπονι.Καλο βραδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Foteini Thes :
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτις μαρμελάδες πάντα βάζω λιγοτερη ζάχαρη από της συνταγής.
Το ξύδι φάνηκε ανορθόδοξο και μείωσα την ποσότητα.
Πάντα στις μαρμελάδες έβαζα λεμόνι.
Θα δοκιμάσω στο επόμενο και θα δω τι γεύση θα έχει.
Όταν την φτιάξεις, στείλε φωτό στο mail μου, μιας και δεν έχεις blog.
Καλό Βράδυ!!
___________________________