Μεσημέρι, σκαλίζω διάφορες σημειώσεις, πέφτω επάνω σε ζύμη πίτσας, ακούω την λαθραναγνώστρια, πίσω μου, να λέει "Ωραία θα ήταν μια πίτσα, για το βράδυ".
Και επειδή χατίρι δεν χαλώ (όταν πρέπει), σε 10' η ζύμη για το βράδυ ήταν έτοιμη, σε πιατάκι με αλουμινόχαρτο (λάθος, έπρεπε να την αφήσω στο μπωλ).
Τρώμε, κοιμάμαι και κατά τις 5, ακούω από την κουζίνα "το ζυμάρι έφυγε"! Τελικά η ζύμη δεν έφυγε, αλλά φούσκωσε τόσο που ξεχείλισε από το πιάτο στο τραπέζι. Βέβαια για τις ζύμες ισχύει το αντίθετο από άλλα πράγματα: Όταν είναι φουσκωμένες, τις χαϊδεύεις λίγο και πέφτουν".
Το βραδάκι "στολίστηκε" και να το αποτέλεσμα
Υ Λ Ι Κ Α για την ζύμη
8 κουτ.σουπ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ.γλυκ. (5 γραμμάρια) Μαγιά ξερή
1 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 κουτ.γλυκ. Ζάχαρη άσπρη
1 νεροπότηρο Νερό χλιαρό (να αντέχει το δάκτυλο)
1 κουτ.γλυκ. Αλάτι
Τα υλικά αυτά είναι ίδια με του ψωμιού, σε διαφορετικές αναλογίες και παρόμοια με την παλιά ανάρτηση (κλικ εδώ)
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Όλα τα στερεά υλικά και το λάδι σε μπωλ και προσθέτω σταδιακά το νερό, ανακατεύοντας συγχρόνως, μέχρι να πετύχω μια ζύμη αφράτη, που να μη κολλάει στα τοιχώματα. Συνήθως δεν παίρνει όλο το νερό, ανάλογα με το αλεύρι.
Παλιότερα λάδωνα λίγο τα τοιχώματα του μπωλ και την άφηνα εκεί για να φουσκώσει. Τώρα την έβγαλα με αλευρωμένα χέρια και την έβαλα σε πιατάκι......και "έφυγε" όπως είπα και στην αρχή.
Το βράδυ πήρα το γυάλινο καπάκι ενός πυρέξ, με διάμετρο 26 εκατοστά, το λάδωσα και άπλωσα την ζύμη, σαν βάση.
Έστρωσα 2-3 κουταλιές κέτσαπ (ετοιματζίδικο, το δικό μου είχε τελειώσει) και από πάνω, διάφορα, όπως
Γιδοτύρι τριμμένο με το χέρι
Ελιές ξυδάτες ξεκουκουτσωμένες
Μανιτάρια σε φέτες
Κρεμμύδι σε ροδέλλες
Ρίγανη και Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Από ότι βλέπω την πέτυχες!! Εύγε!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ λαχταριστή! Η ιδέα με το καπάκι του πυρέξ πολύ καλή! Καλό ΣΚ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταπληκτική έγινε!!!Ωραίες ιδέες έχεις, μπράβο!Καλό Σαββατοκύριακο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΨοφάω για πίτσαααααα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣταύρο, τέλεια η πιτσούλα σου!! Οπως πάντα ευρηματικός.. δεν είχα σκεφτεί ποτέ να χρησιμοποιήσω το καπάκι..
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην ζύμη μπορείς να την διατηρήσεις στην κατάψυξη, έτοιμη φουσκωμένη και καλά τυλιγμένη με μεμβράνη.
Εγώ επίσης φτιάχνω πιτσούλες με όλα τα υλικά επάνω, σε ταψάκια μιας χρήσης, τις τυλίγω με μεμβράνη και τις έχω άψητες στην κατάψυξη για όλες τις επείγουσες ανάγκες ;)
Να σαι καλά, καλό Σ/Κ
@ Κοπελλούα :
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια ζωή δοκιμές και με αποτυχίες. Όχι όμως στις πίτσες.
Ευχαριστώ!
___________________
@ mia maria :
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο καπάκι είναι πιο ρηχό από τα ταψάκια μιας χρήσεως, που έχω. Όχι όμως τόσο ρηχό όσο τα ειδικά για πίτσα.
Καλό ΣαββατοΚύριακο!!
____________________
@ ΕΛΕΝΗ :
ΑπάντησηΔιαγραφήΌποιος ψάχνει, όλο και κάτι βρίσκει!
Καλό Σ/Κ
_______________
@ Λίλα :
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώώώώώώ!!
Χωρίς να είμαι Ιταλόπληκτος!
Καλό Σ/Κ!!
________________
@ EYH :
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ακολουθήσω κατά γράμμα τις οδηγίες.
Όσο για επείγουσες ανάγκες,.... πήχτρα είναι το μαγαζί από ξαφικές επιθέσεις!! ΧΑΧΑΧΑ!!
____________________
"Το ζυμάρι έφυγε" !!!! Χα,χα,χα,χα! Τέλειο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣίγουρα από τις δοκιμές μαθαίνεις πολλά, συν ότι προσαρμόζεις τις γεύσεις στα δικά σου γούστα.
Α! Έχω ξεχάσει να σου πω, ότι έχω φτιάξει 2-3 φορές τα μαλακά μπισκότα σοκολάτας που είχες αναρτήσει παλιότερα και ήταν καταπληκτικά!
Θα δοκιμάσω και την "φευγάτη" πίτσα!
Καλό μεσημέρι να έχεις!
@ Selcouth :
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτός είναι ο προορισμός του blog: Το μοίρασμα των ιδεών!!
Ευχαριστώ που με δικαιώνεις!!
Καλό ΣαββατοΚύριακο!!
_____________________
Καλησπέρα! Πίτσα rules :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΜ' αρέσει πολύ που έβαλες κρεμμύδι, δεν το κάνουν πολλοί!
Καλό Σαββατοκύριακο!
@ Magda | My Little Expat Kitchen :
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κρεμμύδι στην πίτσα το ξεσήκωσα από μια εκπληκτική πιτσαρία στο Ίνσμπρουκ (δίπλα στο τραγικό ξενοδοχείο που μείναμε) και μετά από χρόνια είδα να το έχουν και οι δικές μας, σαν έξτρα υλικό.
Εδώ χρησιμοποίησα κόκκινο (άνυδρο), που έχει δυνατή γεύση, χωρίς να σβήνει τα υπόλοιπα υλικά.
Καλό Σ/Κ !!!
________________