Χρόνια τώρα ακολουθώ κατά γράμμα την παλιά συνταγή της Γιαγιάς Δήμητρας και έχω επιτυχία.
Αυτή η συνταγή, με το γλυκό κρασί ή την μαυροδάφνη, έχει μοιραστεί από τον Καναδά μέχρι την Αυστραλία και μάλιστα στην προ-blog εποχή.
Εννοείται ότι κάθε χρόνο δεν λείπουν οι πειραματισμοί και τα παιχνίδια με τα υλικά, αλλά πάντα ξανακάνω την παλιά.
Αυτή την συνταγή μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.
Το τελικό αποτέλεσμα, μετά από ΔΥΟ αποτυχημένες απόπειρες
Το αλεύρι αυτό το είχε προσφορά με πόντους BONUS της ALPHA BANK στο ΑΒ και πήρα μερικά κιλά.
Ξεχώρησα 6 φλυτζάνια, τα κοσκίνισα, αλλά τα υπόλοιπα υγρά "τράβηξαν" μόνο 4,5 (στη συνταγή λέει "όσο τραβήξει").
Μέχρι να αρχίσω να τα πλάθω, η ζύμη έσφιξε.
Τα έφτιαξα τα σιρόπιασα, αλλά παρέμειναν σκληρά. Νόστιμα μεν, αλλά τούβλα!!
Στο ψήσιμο βέβαια κράτησαν το σχήμα τους.....
Από την ημέρα εκείνη, μπες-βγες, γίνονται και δοκιμές.....
Μετά, την επόμενη μέρα, έκανα την ίδια, αλλά με αλεύρι "αυτοφούσκωτο", χωρίς φυσικά την προσθήκη διογκωτικών, αφού τα έχει μέσα.
.....έγιναν λίγο πιο απλωτά, αλλά το ίδιο νόστιμα.
Συμπέρασμα........θέλουν αλεύρι από μαλακά σιτάρια.
Το πρώτο ήταν "σκληρό", το αυτοφούσκωτο ήταν "μαλακό", αλλά με αναλογίες διογκωτικών ανεξέλεγκτες!!
Την ίδια μέρα, παρ'όλες τις φωνές της Κυρα-Ουρανίας(!), έβγαλα την "Κούλα" από το ντουλάπι, την είχα έτοιμη κοσκινισμένη, της έβαλα και τα σχετικά διογκωτικά........ και νατα, ωραία νόστιμα και καλλιτεχνικά.
Μη νομίζετε ότι τελειώσαμε!
Όλα τα αποτυχημένα, όσα τέλος πάντων σωθούν από τις "δοκιμές", θα γίνουν βάση για "Εκμέκ"(κλικ). Στην συνταγή αυτή η βάση έχει τα ίδια υλικά και αν τα περάσω από το μπλέντερ και το κρουστικό B&D, θα είναι μια χαρά.
Από πάνω, στο μισό γλυκό θα γίνει μια κρέμα βανίλιας και στο άλλο μισό.......(μυστικό, μέχρι να βρω αυτό που θέλω!!).
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ !!!!!
Βρήκα κι εγώ εποχή να ξαναμπώ στα μπλογκς! Θα με στείλετε στον τάφο με τόση ζάχαρη και μέλι!!!! Δεν πειράζει παιδιά μου, εσείς να ε΄σιτε καλά, να τα τρώτε και για μένα! Φιλιά πολλά κι ευχές για καλές γιορτές, σε σένα και τη φιλενάδα μου φυσικά! Με την αγάπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Maria Tzirita :
ΑπάντησηΔιαγραφήΜη νομίζεις ότι τα τρώω όλα!!
Είμαι τύπος της μοιρασιάς και δεν αφήνω αυτόν τον "τύπου 2". Τον παρακολουθώ τον άτιμο στενά, αλλά μια-δυο φορές τον ξεγελάω!!!
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!!
_____________________
Μοσχομύρισε ο τόπος κι ήρθα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ θείος παλιος ζαχαροπλάστης λέει πως αυτό το αλευρι ειναι για να μπαίνει μισό μισό με άλλο, στα τσουρέκια μόνο!
Το ίδιο είδα και στον Καναδά, στις βασιλόπιτες, δεν το βάζουν μόνο του.
Τουβλάκια, είχα φτιάξει πρόπερσι! οχι πως δεν φαγώθηκαν βουτηχτά στον καφέ....
καλές γιορτές καλέ μου!
@ Sweet cherry - Zouzouna :
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο αλεύρι αυτό κάθε Πάσχα και Χριστούγεννα, τα Σ/Μ το βγάζουν σε ιδιαίτερο stand, αλλά πήρα πρώτη φορά, εξαργυρώνοντας πόντους από την κάρτα.
Πιθανόν να το διακινδυνεύσω και στις βασιλόπιτες, την άλλη βδομάδα.
Για τα αποτυχημένα.......έχω σχέδιο (του Παρλιάρου είναι, όχι δικό μου).
_______________________
Γεια σου Δύσπιστε και χρόνια πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ συνταγή σου αυτή έχει φτάσει από παλιά και στην Ν Αφρική με επιτυχία! Τα έχω κάνει με γλυκό τοπικό κρασί και είχαν ωραίο άρωμα!
Τελευταία ασχολούμαι με ψωμί και διαβάζω για τα αλεύρια και την χρήση τους. Το σκληρό αλεύρι είναι κατάλληλο για ψωμί και τσουρέκια. Για να κάνουν "κορδόνια". Τα μπισκότα και τα κέικ θέλουν μαλακό αλεύρι. Όσο λιγότερη πρωτεΐνη τόσο το καλύτερο. Οι Αγγλοσάξονες μάλιστα ανακατεύουν μαλακό αλεύρι με κόρν φλάουρ για να έχουν ακόμα πιο αφράτα κέικ- μπισκότα. Το ονομάζουν Cake flour και είναι 80% αλεύρι και 20% κόρν φλάουρ περίπου! Δοκίμασε και θα δεις ωραίο αποτέλεσμα!
Πολλές ευχές από Ν Αφρική
@ Αγγελικη Ν :
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα έκανα και με αλεύρι Γενικής χρήσεις και ήταν ΟΚ.
Το αλεύρι αυτό το δοκίμασα ήδη στο ψωμί και είναι καλό, όχι τόσο αφρώδες όσο η "Κούλα".
Στα τσουρέκια βάζω μπλέ "Ανθός".
Την άλλη βδομάδα θα γίνει δοκιμή ξανά, στις Βασιλόπιτες. Θα έχω όμως και 2 κιλά Ανθός καβάντζα, για τυχόν "ατύχημα".
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες.
ΚΑΛΕΣ ΚΑΙ ΓΛΥΚΙΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!!!
____________________
Πολύ ωραία και τα αποτυχημένα(αφού θα βρουν τον σκοπό τους) και τα μη αποτυχημένα καλοφάγωτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕφτιαξα κι εγώ αποτυχημένα με μια συνταγή άσχετη που βρήκα κι έτσι θα περιμένω τις συνταγές σου.
Καλές γιορτές να έχετε.
@ Marί :
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κόλπο με τα "φάλτσα" το έχει πει ο Παρλιάρος, στις "Γλυκειές Αλχημείες"
ΠΑΤΑ ΕΔΩ
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
____________________
Μαρέσουν τα τουβλάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒαριέμαι να τα κάνω,και
γιατί άλλωστε?
Χόρτασα με τις εικόνες σου.
Καλή επιτυχία στα επόμενα.
Καλές γιορτές με υγεία σε
εσένα και σε όσους σε
περιβάλουν.
Το αυτοφούσκωτο μ'αρεσε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣου εύχομαι όλα τα καλά, και του χρόνου.
Βάλε μου και ενα λικεράκι κι'εφυγα...
Καλές γιορτες φιλάκια.
@ Frezia :
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να πω την αλήθεια, κι εγώ φέτος βαριόμουν να κάνω γλυκά.
Η πρώτη αποτυχία όμως με τσίγκλισε και συνέχισα.
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ!
________________
@ loulou :
Το είπα με μια λέξη. Είναι η κόκκινη φαρίνα που φουσκώνει μόνη της!!
Από λικεράκια, αυτή την ώρα, μόνο λιμοντσέλο και τεντούρα...
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ!!
__________________
Καλημερα! Εσυ ξεπερασες και μενα στην παρασκευη μελομακαρονων. Ειμια στην τριτη δοση και βλεπουμε... αλλα εμεις τουλαχιστον τα τρωμε ΟΛΑ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔύσπιστε κι' εγώ άνθρωπος της μοιρασιάς είμαι, αλλά τόσες δόσεις και εκδοχές μόνον για μελομακάρονα (γιατί φτιάχτηκαν κι' άλλα) δεν νομίζω πως θα τις άντεχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντα άξιος λοιπόν και του χρόνου με επιτυχία πάντα.
Καλά Χριστούγεννα.
Σταύρε
ΑπάντησηΔιαγραφήείσαι άπαιχτος!
Σου εύχομαι καλά Χριστούγεννα με υγεία και ευτυχία.
@ Magia da Inês :
ΑπάντησηΔιαγραφήFELIZ NATAL E PARA VOCÊ, MEU AMIGO distante!
____________________
@ Elpiniki :
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε δουλειά να βρίσκομαι!!!!
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ!
_________________
@ Penelope :
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω "κόσμο" που περιμένει! Δεν μπορώ να το αποφύγω, παρά μόνο όταν λείπω και χειμώνα δεν τα πάω τα ταξίδια!
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ!!
___________________
@ Ανέστης Θ.Κετσετζίδης :
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλτατε, ας μη τα παραλέμε.
Τις τυπικές σπιτικές κατασκευές κάνω.
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ!
____________________
Δες στο mail σου, το δικό σου καραβάκι, με αλλαγμένες τις καμμένες λάμπες!!!
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΕΡΑΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ -ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΓΛΥΚΑ!!!!!ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΦΤΙΑΞΕ Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΚΟΝΤΕΥΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΦΑΜΕ :)
Πέρασα να ευχηθώ καλές γιορτές, γεμάτες υγεία και αγάπη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά Χριστούγεννα!
Δύσπιστε ωραιότατα τα μελομακάρονά σου και του χρόνου να είσαι καλά με υγεία κι ευτυχία να χαίρεσαι την οικογένειά σου.Καλό βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήSas euxome kales giortes!!!me ygia kai eutyxeia!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣταυρο ευχές πέρασα να αφήσω...ότι καλύτερο εύχομαι..
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά Χριστούγεννα...
@ Betty's Cuisine :
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Ροδανθη :
@ Vasiliki :
@ ElenaG :
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΧΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΥΧΟΜΑΙ
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΓΕΜΑΤΑ ΤΑ ΨΥΓΕΙΑ....
ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ....
__________________________