Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

ΣΕΚΕΡ-ΠΑΡΕ και για φέτος...


Πέρσυ είχα κάνει αυτό το σιροπιαστό και ήταν Σεπτέμβριος.
Ταιριάζει όμως πιο πολύ στα Χριστούγεννα και σήμερα έγινε η επανάληψη. Ξαναγράφω, βέβαια, τη συνταγή, αλλά για περισσότερες λεπτομέρειες ΠΑΤΑ ΕΔΩ.
Στην φωτό είναι η πιατέλα αμέσως μετά το σιρόπιασμα, γιατί τώρα.....έγινε σαν σκορπισμένη διαδήλωση!!


Υ Λ Ι Κ Α
350 γραμ. Αλεύρι κοινό
70 γραμ. Συμιγδάλι χοντρό
240 γραμ. Minerva Benecol με ελαιόλαδο, μισολυωμένο
190 γραμ. Ζάχαρη άχνη
2 Αυγά
1 +1/2 κουτ. γλυκ. Baking Powder
1/2 κουτ.γλυκ. Αλάτι



Για το σιρόπι
800 γραμ. Ζάχαρη
800 ml Νερό
1 Λεμόνι (το χυμό του)



Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 
Ξεκίνημα με το σιρόπι, όπως λέει και η συνταγή.
Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και το χυμό λεμονιού για 10' και το αφήνουμε να κρυώσει.

Σε μπωλ, με το μίξερ χειρός, χτυπάμε τα αυγά με την Άχνη, για 5'μέχρι να γίνει αφρώδης χυλός.
Έχουμε ανακατέψει το αλεύρι με το μπέϊκιν, το συμιγδάλι και το αλάτι και τα προσθέτουμε σταδιακά στον χυλό.
Εν τω μεταξύ έχουμε αλλάξει και στο μίξερ, τους αυγοδάρτες με τα ζυμωτήρια.
Προσθέτουμε και το μισολυωμένο "βούτυρο".
Δουλεύουμε την ζύμη περίπου 10' για να ενωθούν καλά τα υλικά.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ρηχό ταψί, παίρνουμε μια κουταλιά ζύμη, την κάνουμε μπαλλάκι με τα χέρια, την βάζουμε στο ταψί και την πατάμε λίγο για να πλαταίνει και να κάνει λακκουβάκι για τα στολίδια (σήμερα δεν έβαλα).
Συνεχίζουμε, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους για να μή κολλήσουν
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 οC (μόνο αντιστάσεις πάνω κάτω) ή 160 οC (αντιστάσεις + αέρα), για 40-45'
Όπως είναι ζεστά, τα σιροπιάζουμε και τα αφήνουμε μερικά λεπτά, για να απορροφηθεί  το σιρόπι.
Το σιρόπι που περισσεύει το σουρώνουμε και το κρατάμε σε βάζο στο ψυγείο, μήπως και χρειαστεί ενίσχυση μερικές μέρες μετά.
Posted by Picasa

13 σχόλια:

  1. ναι γιατί σκορπια δεν θα τα φάτε!!!

    καλές γιορτές, μελένες και γλυκές !

    * ακουστά τα έχω τούτα, μα δεν ξέρω τίποτα άλλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. θυμάμαιπου με είχε ξετρελλάνει η συνταγή σου καλή βδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λιμπιστερά, τίγκα στο σιρόπι όπως τους πρέπει.
    Πανεύκολα δεν ήξερα την συνταγή.

    Γλυκές γιορτές να έχετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το αγαπημένο γλυκό της κόρης μου της Ιωάννας, εγώ το βρίσκω πολύ γλυκό..προτιμώ τα μελομακάρονα..και τρελλαίνομαι για δίπλες με ελάχιστο μέλι επάνω τους και καρύδια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σεκέρ παρέ έχω φτιάξει μια φορά με αμυγδαλάκι στη μέση και έχω άλλη μια συνταγή για εκτέλεση. Μου αρέσουν πολύ γιατί είναι σιροπιαστά!!
    Καλές γιορτές να έχετε εκεί στη νύμφη του βορρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. είναι το καλύτερο όλων των γλυκών κατά τη γνώμη μου!
    θα δοκιμάσω αυτή τη συνταγή φέτος τις γιορτές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Sweet cherry - Zouzouna :
    Είναι ένα σιροπιαστό, μεταξύ μελομακάρονου και χαλβά.
    Η συνταγή είναι της γιαγιάς μου και γύρισα τα δράμια σε γραμμάρια...
    ___________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ marilise :
    Κάτι τέτοιες συνταγές, που είναι επιτυχημένες, δεν τις "πειράζω"...
    ___________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Thalassenia :
    Αν πατήσεις στον σύνδεσμο θα δεις πως πρέπει να είναι κανονικά, στολισμένα.
    _______________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ αχτίδα :
    Δίπλες δεν έκανα ποτέ, αλλά τα μελομακάρονα φέτος απέτυχαν.
    Με μόνο μία αλλαγή στην συνταγή.
    Θα τα ξαναπροσπαθήσω.
    ______________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ Marί :
    Τα περσυνά τα είχα στολίσει με κουκουνάρι και σταφίδες. Φέτος δεν είχα κάτι κατάλληλο και βαριόμουν να βγω.
    ________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ Βάσω Α. :
    Δυστυχώς τρώγεται εύκολα.
    Και λέω "δυστυχώς" γιατί τρως πολλά... μαζί με τα άλλα των Γιορτών.
    __________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Με αυτό το γλυκάκι ακόμα δεν έχω καταπιαστεί! Πολύ ωραίο φαίνεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή