Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

ΣΠΑΝΑΚΟΡΥΖΟ & ΣΠΑΝΑΚΟΤΡΑΧΑΝΑΣ, παράλληλα !!

Άκου "Σπανακοτραχανάς"!!!!
Πως αλλιώς να πω το "ΣπανακόΡΥΖΟ", όταν αντί για ρύζι, έχει Τραχανά και μάλιστα γλυκό;
Είχα στην κατάψυξη 1 κιλό σπανάκι σε φύλλα, του "γνωστού" μπάρμπα και το έκανα, παράλληλα, σε δύο παραλλαγές, σε δύο χύτρες και με τον ίδιο τρόπο.
Μόνο που στην μια έβαλα ρύζι και στην άλλη τραχανά γλυκό.
Τα αποτελέσματα παρακάτω
Υ Λ Ι Κ Α για το Σπανακόρυζο
500 γραμ. Σπανάκι
1 Κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 κουτ.σουπ. Άνιθο ψιλοκομμένο
1/2 σκελίδα Σκόρδο
1 φλ.τσαγ. Ρύζι (νυχάκι Θεσσαλονίκης, είχα)
1 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 Λεμόνι (τον χυμό του)
Αλάτι, Πιπέρι
Υ Λ Ι Κ Α για τον Σπανακοτραχανά
500 γραμ. Σπανάκι
1 Κρεμμύδι χοντροκομμένο
2 κουτ.σουπ. Κρεμμυδάκι φρέσκο σε ροδέλλες
2 κουτ.σουπ. Άνιθο ψιλοκομμένο
1 σκελίδα Σκόρδο
1 φλ.τσαγ. Τραχανά Γλυκό (Αταλάντης)
1 Λεμόνι (τον χυμό του)
Αλάτι, Πιπερι
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η, παράλληλα 
Σωτάρουμε τα κρεμμύδια στις αντίστοιχες χύτρες.
Ρίχνουμε το σπανάκι, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε για να βγάλει τα ζουμιά του.
Ρίχνουμε τον άνιθο και ανακατεύουμε καλά.
Ριχνουμε νερό, 2 φλυτζάνια στην κάθε μια και όταν βράσει, ρίχνουμε τον τραχανά σε αυτήν που βάλαμε το χοντρό κρεμμύδι και το ρύζι στην άλλη με το ψιλοτριμμένο.
Ανακατεύουμε καλά και κλείνουμε τις χύτρες.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 6' από το ελαφρό σφύριγμα της βαλβίδας.
Βγάζουμε από τα μάτια (όχι τις βγάζουμε τα μάτια) και σε 10' ανοίγουμε τις χύτρες.
Αν δούμε ότι σε κάποια υπάρχει περισσότερο ζουμί, βράζουμε λίγο ακόμη, ανοικτή.
Κάτω με το ρύζι και.........

...........πιό κάτω με τον τραχανά
Στο σερβίρισμα έβαλα στα πιάτα μισό-μισό, έτσι για κόντρα.

Και σαν σαλάτα, μια ξεσποριασμένη ντομάτα, δύο πιπεριές κέρατο ψημένες και ξεφλουδισμένες, το απαραίτητο γιδοτύρι, με ελαιόλαδο, ξύδι Balsamico γνήσιο Μόντενας και λίγο ρίγανη του Γιάννη.
Και πριν προλάβει κάποιος να ρωτήσει τι είναι αυτή η ρίγανη, λέω, ότι είναι μαζεμένη από το βουνό, αφού έχει ξεραθεί το φυτό.

Posted by Picasa

23 σχόλια:

  1. Εμ δεν είμαστε κοντά αλλιώς τώρα θα άκουγες το κουδούνι!!! χεχε
    Το λατρεύω το σπανακόρυζο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σου χαρίζω τον τραχανά, και παίρνω το σπανακόρυζο..Α..και την ξεσποριασμένη ντομάτα με την φέτα , αυτή ειδικά ..την εφαγα κιόλας!!!!
    ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μέσα Ιούλιου κανόνισε καφέ!!!
    Θα σου έρθω μαυρισμένη-Πακιστανάκι!!!
    Γιουχουυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και εγώ ψηφίζω την εκδοχή με το ρύζι! Οσα χρόνια και αν περάσουν δεν θα καταφέρω ποτέ να φάω τραχανά....βάρβαρες παιδικές μνήμες...χαχαχα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σπανακοτραχανάς!
    Τέλος το λάτρεψα!

    ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Asteri :
    Δεν θα χρειαζόσουν κουδούνι. Θα εύρισκες την πόρτα ανοικτή (και τον Ροδίτη Λευκό Οίνο παγωμένο)!!
    ________________

    @ RIRI :
    Κατάφερα να διχάσω τις γνώμες πάλι!
    Πρακτικά σήμερα αρχίζει!!
    ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!
    ________________

    @ ..... I'm a dreamer :
    Αρκεί ένα τηλεφώνημα πριν.
    Και μέχρι τότε, βλέπω, solarium ?
    _________________

    @ Εφη :
    Κρίμα, γιατί θα συνεχίσω και με άλλου είδους τραχανάδες: Ξυνό, με καυτερή πιπεριά, με λαχανικά.
    __________________

    @ Γιαγιά Αντιγόνη :
    Η πρώτη δοκιμή πέτυχε!
    Έκανα τον "γλυκό" για να ακολουθήσουν οι πιό πικάντικοι.
    ___________________

    @ Χοντρό μπιζέλι :
    Τελικά, και εμείς εδώ διχαστήκαμε, για την ώρα!!
    ___________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΔΥΣΠΙΣΤΕ!!
    ΣΠΑΝΑΚΟΡΥΖΟ ΕΧΩ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥ,
    ΣΠΑΝΑΚΟΤΡΑΧΑΝΑ ΟΜΩΣ ΠΟΤΕ,
    ΑΛΛΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΡΑ ΘΑ ΤΟΝ ΦΤΙΑΞΩ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. αυτο το δευτερο με τον τραχανα λεω να το δοκιμασω μια απο αυτες τις ημερες.
    χρειαζεται λιγη προετοιμασια για να δωσω στοιχεια για τον τραχανα στα ιταλικα, αλλα μου κινει την περιεργεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ ενδιαφέρων ο σπανακοτραχανάς σου! Θα μου επιτρέψεις βέβαια να προσθέσω λίγη φετούλα τριμμένη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ georgiaxara :
    Κι εγώ για δοκιμή το έκανα!
    Πάντα σπανακόρυζο τρώγαμε!
    ________________

    @ grEAT :
    Πληροφορίες για την κατασκευή του τραχανά θα βρεις εύκολα.
    Υπάρχουν πολλές παραλλαγές, ανάλογα με τα γούστα του καθενός.
    Αυτή τη στιγμή έχω 4 είδη (είχα δύο και πρόσφατα καλός φίλος μου έστειλε άλλα δύο).
    _________________

    @ Ερμιόνη :
    Αν κάνεις δεξί κλικ στις φωτό, θα δεις ότι το "τραχανένιο" το πασπάλισα με τυρί τριμμένο και έβαλα τη φέτα χωριστά.
    Την ζητάει τη φέτα (ή και άλλο λευκό τυρί).
    __________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλά αυτό τον τραχανά σας ποτε δεν κατάφερα να τον φάω... άκου γλυκό τραχανά!!!
    Τώρα και με το σπανάκι...Τι να πω...
    Θα το δοκίμαζα πάντως! Εσένα πως σου φάνηκε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ε! να επαναλάβω οτι είσαι σπουδαίος;
    Θα γίνω βαρετός.
    Εγώ νόμιζα οτι είχες ανοίξει μπαλόνια (αν και δε ξέρω απο πανιά).
    Ψιλοξέρω για να πώ την αλήθεια, εχω τελειώσει και τη σχολή.
    Νάσαι καλά καρντάση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ ElenaG :
    Με τον γλυκό τραχανά είπα να κάνω την δοκιμή.
    Ακολουθεί ξυνός, καφτερός και λαχανικών (που είναι και νηστίσιμος).
    Θα τα ξαναπούμε!!
    ___________________

    @ Thalassokrator :
    Λέω αυριο-μεθαύριο να πάω να τελειώσω με το καθάρισμα και να γίνει βιώσιμο.
    Κάνε κλικ στην 2η φωτό και διάβασε τα σακκουλάκια!!!!!!!!
    ___________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. καλησπέρα! Σταύρε μου τα κορίτσια μου είπαν να στείλω το παρακάτω λινκ στα παιδιά

    http://www.youtube.com/watch?v=5FTaVgqSiIk

    Αλλά έχω και γιά σένα κάτι. Απόψε δοκίμασα αυτή τη συνταγή >

    http://www.veg-world.com/recipes/mung-bean.htm

    την δοκίμασα απόψε και βγήκε καλή. Δεν βρίσκω εύκολα συνταγή γιά τα πράσινα φασόλια

    http://image.made-in-china.com/2f0j00cBptOZsafVbK/Green-Mung-Bean.jpg

    Τα γνωρίζεις ? Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ Ginger :
    Ο Κανέλλος είναι παλιός.
    Ο Λουκάνικος είναι της μόδας τώρα!!

    Αυτά τα Κινέζικα πράσινα φασόλια τα βλέπω πρώτη φορά.

    Φιλιά στα "παιδιά"
    ____________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σταυρο μου δεν είναι κινέζικα, είναι ινδικά αλλά στο ιντερνέτ διάβασα ότι τα μαγειρεύουν και στην Καλαμάτα αλλά δεν μπόρεσα να βρω πολλές πληροφορίες γύρω από Ελληνικούς τρόπους μαγειρέματος. Νέο προιόν να πειραματιστείς......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το σπανακόρυζο αγαπημένο (αν και τα τελευταία χρόνια μόνο, παλιότερα ούτε να το ακούσω...)
    Το σπανάκι με τραχανά δεν το είχα σκεφτεί ποτέ, γιατί όχι όμως, έτσι όπως το παρουσιάζεις με το τυράκι δίπλα, μου φαίνεται ωραιότατη πρόταση!
    Καλή σου μέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @ Folie and Bambi ! ! ! :
    Αν τα φασόλια δεν είναι Πρεσπών, άστα να πάνε!@!
    Δεν υπάρχουν καλύτερα. Δεν θέλουν και μούσκεμα από βραδύς.

    Αυτά τα περίεργα, πολύ περισσότερο αυτά τα κινεζο/ινδικά, δεν τα θέλω.

    Καλή σας μέρα, κορίτσια!!
    ___________________

    @ Betty's Cuisine :
    Η ιδέα του τραχανά γεννήθηκε από μερικές συνταγές σπανακόπιτας, όπου βάζουν λίγο τραχανά, για να ρουφήξει τα υγρά.
    ___________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Με τραχανά;;; άρχισα να τον τρώω όταν τον μαγείρεψα για την μικρή, ωραία πρόταση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Σολάριουμ;;;;
    No my friend!!!!!
    NO!!!!Ηλιος θαλασσίτσα αραλίκι!!!
    Θα σου τηλ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @ Manousina :
    Σε έκδοση σούπας είναι χειμωνιάτικο.
    Με το σπανάκι τρώγεται και κρύο (το δοκίμασα σήμερα).
    ________________

    @ ...I'm a dreamer :
    Αν ήσουν ψάρι δεν θα ζούσες πολύ!!
    Τσιμπάς αμέσως!!!!!
    ________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Σταυρο αυτά τα mung-bean ο γιος μου τα μουλιάζει/φυτρώνει
    (και δεν ξέρω τι!!!)και χρησιμοποιά τα φύτρα στις σαλάτες και όχι μονο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή