Το "Τσιγαρελι" είναι μια σπεσιαλιτέ της Κέρκυρας και γίνεται με αγριόχορτα τσιγαρισμένα με κρεμμύδι και διάφορα μυρωδικά και καυτερή πιπεριά.
Το γνήσιο είναι νηστίσιμος μεζές, που "σηκώνει" πολύ κρασί ή και ούζο!
Εγώ άγρια χόρτα δεν είχα. Έδειρα όμως το σπανάκι και αγρίεψε(!).
Σε συνδυασμό με τον κιμά και τα αυγά, έγινε αυτό το αποτέλεσμα, ομολογουμένως πολύ νόστιμο...
Υ Λ Ι Κ Α
400 γραμ. Σπανάκι (είχα κατεψυγμένο Extra Fine, που δεν ήθελε ζεμάτισμα)
500 γραμ. Κιμάς μοσχαρίσιος άπαχος (από νουά)
4 Αυγά (πάντα χρησιμοποιώ με ΩΜΕΓΑ 3)
1 Κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
1 κουτί τοματάκια (400 γρ.) αποφλοιωμένα
1 φλ.τσαγ. Κρασί κόκκινο
4-5 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
3 σκελίδες Σκόρδο
1 κουτ.γλυκού Πάπρικα γλυκειά
1/2 κουτ.γλυκού Πάπρικα καυτερή (προαιρετικά)
Αλατοπίπερο
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Αν έχουμε σπανάκι ή άλλα χορτα, τα ζεματάμε μερικά λεπτά σε μεγάλη κατσαρόλα, τα στραγγίζουμε και τα τσιγαρίζουμε με το κρεμμύδι και τα μυρωδικά.
Εγώ ξεκίνησα από τον κιμά και τον τσιγάρισα με το κρεμμύδι και το λάδι, σε βαθύ τηγάνι με καπάκι, μέχρι να σωθούν τα υγρά του κρεμμυδιού και να αλλάξει χρώμα
Τα έριξα στον κιμά, αφού τον έσβησα με το κρασί.
Έβαλα και ένα φλυτζανάκι νερό.
Τότε ρίχνω το σπανάκι....
Με το κυρτό μέρος μιας μεγάλης κουτάλας, κάνω 4 λακκουβάκια και εκεί σπάζω τα αυγά.
....και ψήνω μέχρι να πήξουν επιφανειακά τα αυγά.
Υπολογίζουμε ότι από την ώρα που θα "ασπρίσει" η επιφάνεια των αυγών και το βγάλουμε από την φωτιά, τα αυγά θα εξακολουθήσουν να πήζουν.
Σερβίρουμε ένα ή δύο αυγά στην μερίδα, μαζί με τον κιμά, χρησιμοποιώντας μεγάλη σπάτουλα.
αναρωτιέμαι αν η λέξη προέρχεται από καμιά λέξη βενεσιάν (όπως θα'λεγαν)
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλή Κυριακή
@....E allora:
ΑπάντησηΔιαγραφήΣίγουρα είναι Βενετσιάνικη, αφού στην Κέρκυρα είχαν 400 χρόνια Ενετική κατοχή (και ζούσαν μια χαρά!)
_______________
Θα σταματήσω να σε διαβάζω... με κολάζεις...και άρχισα δίαιτα....
ΑπάντησηΔιαγραφήΟυφ....
(πεντανόστιμο φαίνεται....)
:-((
βρε μπας και πληρώνεσαι από τα άκεντρα αδυνατίσματος;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚόλαση......
Καλό απόγευμα....
@ aKanonisti:
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε το ένα αυγό και ότι σηκώσει η σπάτουλα από γύρω (όπωςστην φωτό), έχει πολύ λίγες θερμίδες. Ούτε βούτυρα, ούτε χοιρινός κιμάς.
_________________
@ ΦΟΥΛΗ:
Μπορώ να σε κάνω από ισχνό μέχρι τετράπαχο.
Μακάρι να είμασταν κοντά!
Η μερίδα που φαίνεται, μαζί με μισή τομάτα, ξεφλουδισμένη και ξεσποριασμένη, είναι ένα χορταστικό γεύμα, χωρίς θερμίδες και με πολλά αντιοξειδωτικά.
_________________
Α πα πα με κολάζεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαραγρίεψε και το σπανάκι από την σφαλιάρα!
Κάποτε μου είχαν φέρει χόρτα από την Ζάκυνθο και μου είπαν να τα μαγειρέψω με σάλτσα σε φαρδύ σκεύος.
Μου τα είπαν τσιγαρέλι αυτό είναι;
Τέλειο φαγάκι! δεν έχω φάει ποτέ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα δοκιμαστεί όμως
Καλό απόγευμα
@ Γιαγιά Αντιγόνη:
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο "γνήσιο" τσιγαρέλι είναι χορτοφαγικό, νηστίσιμο και πολύ πικάντικο. Το φάγαμε Μεγ.Εβδομάδα στην Κέρκυρα, με διάφορα χορταρικά, που δεν τα ξέρω και ούτε θυμάμαι τα ονόματα τους.
____________
@ Asteri:
Χρησιμοποίησα γνωστά υλικά, αλλά το μισό κουταλάκι καυτερή πάπρικα, μάλλον ήρθε πολύ για την γυναίκα μου.
Έσβησε την φλόγα με κόκκινο κρασί!
____________
Γουργουρίζει η κοιλιά μου... Επέστρεψα για ένα "φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομο".... Α πα πα πα πα... Θα κλείσω και θα πάω για φαγητό....
ΑπάντησηΔιαγραφήΝοστιμότατο φαίνεται!
ΑπάντησηΔιαγραφήαυτοί οι πειραματισμοί, είναι τέλειοι..
καλησπέρα :)
Μετά λέμε πως βάζουμε κιλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα.
Δεν βάζεις κανένα θαλασσινό θέμα γιατί μας κολάζεις με τις νοστιμιές σου?
ΑπάντησηΔιαγραφήΟκ θα κάνω την καρδια μου πέτρα καιθα το φιάξω αύριο....αλλα απο Τρίτη αυστηρή δίαιτα.
Καλό βράδυ φίλε μου.
μυρισε επτανησα...τελειο το φαγητο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Drmaksry:
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδώ βρίσκεις διάφορα. Ότι μου πέσει στο χέρι.
Καλως ήρθες.
___________
@ Ευρύνοος:
Όταν πειραματίζεσαι με γνωστά υλικά, η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη.
___________
@ Ανέστης Κετσεντζίδης:
Στην ποσότητα είναι το μυστικό!
Η μερίδα, λέει, πρέπει να έχει 2 αυγά. Εμείς φάγαμε από ένα και περίσσεψε άλλο τόσο, για αύριο.
___________
@ Pansofix:
Αν μου πέσουν στα χέρια διάφορα αγριόχορτα, τότς θα γίνει η Επτανησιακή original έκδοση.
Τσιγαριστά με σάλτσα!
___________
Επέστρεψα από 3ήμερο και ήρθα να χαιρετήσω!!Όλα καλά,ε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΕΡΑΣΑ ΓΙΑ ΕΥΧΕΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήσήμερα προσπάθησα να κάνω την γαριδομακαρονάδα (που έβλες σε παλαιότερη ανάρτηση...), ελα να δεις τι έγινε....:-))))))))
ΑπάντησηΔιαγραφή@ ...I'm a dreamer:
ΑπάντησηΔιαγραφήΠου ήσουν; Πέρασες καλά;
____________
@ ELENI:
ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ , ΕΛΕΝΑΚΙ!
____________
@ Global Greek:
Ήρθα, είδα και σχολίασα!
Συμβαίνουν αυτά.
Μόνο όποιος είναι αραχτός, δεν κάνει λάθη.
Να δεις ότι την επόμενη φορά θα είναι πιο νόστιμα.
_____________
Τι τσιγαρέλι? Τσιγαράκι μου θυμίζει,
ΑπάντησηΔιαγραφήμακριά γιατί το έχω κόψει...
@ Frezia:
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα μη σου το θυμίζει καθόλου!!
Για "τσιγάρισμα" μιλάει. Πες το "σωτάρισμα" στα "Ελληνικά"!!
ΥΓ: Πως τα κατάφερες; Πες το και σε μένα.....
_______________
Φιλε μου απολαμβάνω εδώ και καιρό τις συνταγές σου
ΑπάντησηΔιαγραφήόχι μαγειρεύοντας τις αλλα διαβάζοντας τα σχόλια σου
Είσαι καταπληκτικός..το χιούμορ είναι σπάνιο στις μέρες μας. Φυσικά και οι συνταγές σου είναι εξίσου καλές. Όπως και η σημερινή...
Νάσε καλά χαιρετώ σε από την Κύπρο+
@ ElenaG:
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς ήρθες στο φτωχικό μου.
Αν βγάζαμε και το (λίγο) χιούμορ από την ζωή μας, έτσι όπως μας έχουν καταντήσει, θα έπρεπε να πνιγούμε!
Μόνο με κάτι τέτοια χρωματίζεται η ζωή μας.
Εκτιμώ και ευχαριστώ για το σχόλιο σου.
Χαρετισμούς από την Θεσσαλονίκη.
_______________
Πολύ πρωτότυπη συνταγή θα την κάνω οπωσδήποτε γιατί έχει το κρέας που είναι νόστιμο για τα παιδιά αλλά και το σπανάκι που δεν το τρώνε εύκολα. Θρεπτικότατο γεύμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο Δύσπιστε!!!
Ξέχασα να σου πω ότι οι φωτογραφίες σου έχουν γίνει άψογες, παρουσιάζεις τα πιάτα σου ιδανικά!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Margo:
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια τα παιδιά μπορείς να μη βάλεις καυτερή πάπρικα. Πάντως το πολύ καυτερό ήταν την πρώτη μέρα. Όταν φάγαμε το υπόλοιπο, είχε ξεθυμάνει.
Δεν ξέρω γιατί!
Στις φωτογραφίες ο ατμός μου τα χαλάει, που τον φωτίζει το φλάς. Τώρα δοκιμάζω φωτισμό με προβολάκι "αν φας", χωρίς φλάς.
Αν και την μηχανή δώρο μου την έκαναν, γιατί το φιλαράκι μου βαρέθηκε να με βλέπει με την Canon την παραδοσιακή.
Η πλάκα είναι ότι βρίσκω σε sites παρόμοιες συνταγές, με δικές μου φωτογραφίες (χωρίς αναφορά φυσικά). Ομολογώ ότι το χαίρομαι.
Καλό απόγευμα από τα Βόρεια.
"ΦΟΥΛΗ είπε...
ΑπάντησηΔιαγραφήβρε μπας και πληρώνεσαι από τα άκεντρα αδυνατίσματος;;;
Κόλαση......
Καλό απόγευμα...."
Πες τα βρε Φούλη, πες τα...
Δύσπιστε, τι κορμια θα εμφανίσουμε στη θαλασσα με τις συνταγές σου;
Όμως ό,τι και να λέμε, γεια στα χερια σου, η διασκευή σου στο τσιγαρελι, είναι εμπνευσμένη και μπραβο σου (στο κατω κατω δεν μας ειπες να φαμε μια κατσαρόλα, ας αρκεστούμε σε μια πηρουνιά...)
@ Καλημέρα:
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητή μου Αναστασία, οι "Αρχαίοι" έλεγαν "Ο καθείς εφ'ω ετάχθη" (Το "ήτα" ταιριάζει περισσότερο στην καθαρεύουσα! Λείπει και η υπογεγραμμένη!).
Κάτι τέτοιοι συνδυασμοί με ελκύουν πολύ. Πειραματισμοί μεν,αλλά, αν είναι γραμμένοι, εύκολα τους ξαναβρίσκεις.
Να'σαι καλά, Καλό Απόγευμα.
____________________
Ήμουν προς Ρέθυμνο,για camping!Mας τα χάλασε λίγο ο καιρός,αλλά ήταν πολύ καλά!!Πέρασα να αφήσω το ευχαριστώ μου,να το βάλεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου,για το σχόλιό σου στα μέρη μου!!Και ναι,η ανωνυμία είναι πάντα σχετική.Και το απέδειξα κι εγώ!Φιλιά και καλό βράδυ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλό, όταν σου έρχεται να καπνίσεις,
ΑπάντησηΔιαγραφήνα κάνεις κάτι άλλο που σε ευχαριστή.
Ας πούμε να φας μια λυχουδιά που σαρέσει.
Εγώ έτρωγα πικρή σοκολάτα που είναι η αδυναμία μου.
Η ξεχνιόμουνα με ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο κ.τ.λ...