Σάββατο 22 Μαΐου 2010

ΠΑΤΑΤΕΣ ΓΙΑΧΝΙ


Σήμερα, εντελώς συμπτωματικά, έπεσα επάνω σε κάτι τομάτες, κατακόκκινες και μοσχομυριστές, σαν "εκείνες" τις παλιές. Προέλευση Πρέβεζα.
Εκτός που ξεφλούδισα και ξεσπόριασα μια για σαλάτα, από τις άλλες διάλεξα τις πιο ώριμες και αξιοποιήθηκαν με πατάτες



ΠΑΤΑΤΕΣ ΓΙΑΧΝΙ

Υ Λ Ι Κ Α
1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
1 μεγάλο Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο
500 γραμ. Τομάτες, στο χοντρό του τρίφτη (έμειναν 400 γρ.)
1/2 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
Αλατοπίπερο
2-3 πρέζες Ρίγανη

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Ζεσταίνουμε το λάδι στην χύτρα ταχύτητος και σωτάρουμε το κρεμμύδι για λίγα λεπτά.
Ρίχνουμε τις πατάτες και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για μερικά λεπτά ακόμη, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
Βάζουμε τις τριμένες τομάτες με το σκόρδο και το αλατοπίπερο στο multi και κάνουμε ένα πολτό.
Σβήνουμε τις πατάτες με τον πολτό και κλείνουμε την χύτρα.
Βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 8' από το ελαφρό σφύριγμα της βαλβίδας, την εκτονώνουμε και την ανοίγουμε.
Ρίχνουμε την ρίγανη, ανακατεύουμε και την αφήνουμε λίγη ώρα στο ζεστό μάτι.

Μαζί ένα λευκό κρασάκι είναι ότι πρέπει (και η ρετσίνα καλύτερη).
Αν δεν έχουμε χύτρα, τότε βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20-25'.
Αν δεν έχουμε multi, τότε ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το ανακατεύουμε με τις τομάτες που τρίψαμε στον ρεντέ.
Αν δεν έχουμε και ρεντέ, τότε σηκώνουμε το τηλέφωνο και παραγγέλουμε από έξω.
Χωρίς ράσα παπάς δεν γίνεται.


Πατάτες Γιαχνί έγραψα και παλιότερα, αλλά σήμερα ήταν το χρώμα της τομάτας που με παρακίνησε.
Και φαίνεται ότι ήταν πραγματικό, γιατί δεν ξέβαψε στο πλύσιμο.
Posted by Picasa

11 σχόλια:

  1. Είδες που τα απλά τα ξεχνάμε;
    Μου αρέσει οτιδήποτε δεν έχει κρέας και αυτό το πιάτο είχα καιρό να το φτιάξω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νά' μαι πάλι πεινασμένη..
    Τί! γιαχνί;
    Άσε θα κάνω δυό αυγά!
    (μή μου στείλεις συνταγή!)
    Χα!χα!χα!
    Καλησπέρες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΩΡΑΙΟΤΑΤΟ ΚΑΙ ΑΠΛΟ.ΝΙΑΜ ΝΙΑΜ!!!!
    ΚΑΛΟ Σ/ΚΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο σκοπός είναι να βρούμε κι εμείς αυτές τις ντομάτες..

    θα περιμένω να βγάλει ο κήπος μου :)

    καλησπέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι μου θύμησες τώρα!!!
    Πω, πω εχουμε να ξαναθυμηθούμε.....Και που εισαι ακόμα!!
    Ξέχωρα απο την πλάκα, εμένα μου αρέσει με φετούλα, και κρασάκι όπως λες!

    Καλό βράδυ.
    Loulou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Γιαγιά Αντιγόνη:
    Χρειάζεται και το κρεατικό πότε-πότε.
    ______________________
    @ Ελίτσα:
    Αυγά μόνο επιλεγμένα. Μαζί με τον κιμά, αύριο. Υπομονή!
    ______________________
    @ JK O SKPOYTZAKOS:
    Μαζί με την προετοιμασία, το πολύ σε μισή ώρα τρως. Απλά πράγματα.
    ______________________
    @ Ευρύνοος:
    Νομίζω έτυχε. Έχω και μερικές ακόμη και τις κρατώ για σαλάτα.
    Αχ! Πάλι αυτός ο κήπος!
    ______________________
    @ Loulou:
    Η φέτα απαραίτητο συνοδευτικό με όλα. Ένα κιλό την εβδομάδα και καμιά φορά δεν φθάνει. Και είμαστε δύο μόνο.
    _______________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Aμαν πια μ'αυτά τα...ορφανά πιάτα,βάλε και λιγη...χοληστερινη στο πιάτο να νοστιμίσει:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ VAD:
    Υπομονή, φίλε μου, μέχρι το μεσημέρι.
    Θα γίνει ένα φαγητό, που στην αρχή μοιάζει "ορφανό", όπως λες, αλλά μετά θα φεγγοβολάει από την χοληστερίνη!!!
    _________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πάτατες γιαχνί φτιαχνω πολύ συχνα και ειδικά το χειμώνα.....νταξ δε νομίζω να υπήρχε αμφιβολία έτσι πατατού που'μαι ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ ωραία η συνταγή σου αγαπητέ. Θα τιμηθεί δεόντως συντόμως . Μόνο κάνε τα γράμματα από κίτρινα μαύρα διότι για να τα διαβάσουμε στο άσπρο φόντο της ιστοσελίδας στάθηκε αδύνατο χωρίς να επιλέξουμε το κείμενο για αντιγραφή!😊

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ ωραίο φαγητό και νόστιμο. Ευχαριστούμε πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή