Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

ΜΗΛΑ ΨΗΤΑ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ στο τσάκα-τσάκα!!

Ωρα 6 απόγευμα, θυροτηλέφωνο, φίλος εστιάτορας: "Είπαμε να πούμε μια καλησπέρα"
"Ελάτε επάνω για καφέ"
"Ήπιαμε"
"Ελάτε, γιατί κατεβαίνω να σε σπάσω το κεφάλι! Εγώ κάνω 120 χλμ για να έρθω στο μαγαζί σου κι εσύ...."
Και έρχονται!
Δούλεψε ο επεξεργαστής του μυαλού και, μέχρι να ανέβει το ασανσέρ, αποφασίζω:  Καφές φίλτρου ντεκαφεϊνέ και μήλα στην κατσαρόλα.
Όλα ήταν έτοιμα στις 6:30΄ .
Να και ένα αποτέλεσμα, σε close-up!
Υ Λ Ι Κ Α 
3 Μήλα Ζαγορίν (τόσα είχα)
3 κουτ.γλ. Ζάχαρη άσπρη
Καρύδια
Σταφίδες ξανθές
Κανέλλα
1 σφηνάκι Λιμοντσέλο (τέτοιο είχα πρόχειρο)
1/2 φλ.τσαγ. Νερό
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Καθαρίζω το κέντρο από τα κουκούτσια, με το ειδικό εργαλείο και τα ξεφλουδίζω με το πατατοξεφλουδιστήρι (δυστυχώς δεν υπάρχει πια ο Άνταμ που έτρωγε λίγες φλούδες).
Ρίχνω το νερό σε μικρό κατσαρολάκι, τοποθετώ όρθια τα μήλα, γεμίζω την τρύπα με καρύδια και σταφίδες, ρίχνω στην κάθε τρύπα από ένα κουταλάκι ζάχαρη και αρκετή κανέλλα.  Ραντίζω με το λικέρ και ρίχνω και μερικές σταφίδες γύρω.

Ψήνω σε μέτρια φωτιά, με σκεπασμένο το κατσαρολάκι, για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα.



Πρακτικά μέχρι να βγάλει φούσκες η τρύπα.

Ίσως θα μπορούσα να τα βάλω και λίγο στο γκριλ, αλλά δεν υπήρχε χρόνος!

Βέβαια στο σπίτι υπήρχαν  μελομακάρονα και κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης, αλλά "ετοιματζίδικοι" (η αλήθεια είναι ότι δοκίμασαν και από ένα κουραμπιέ και τους άρεσε!)
Posted by Picasa

9 σχόλια:

  1. Θα το κάνω..θα το κάνω..ο άνδρας μου λατρεύει τα μήλα όμως για τόσο λίγο 1-2 να καίω φούρνο!!!Θα δοκιμάσω και αυτό το τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ αχτίδα :
    Τον τρόπο τον "ανακάλυψε" η γιαγιά μου κατά λάθος. Κάποια φορά που έκανε κομπόστα, έπιασε το λακιρντί με τις φιλενάδες της και την ξέχασε, μέχρι που σχεδόν τελείωσε το ζουμί.
    Γιαυτό έχουν την υφή της κομπόστας.
    Θέλουν και λίγο γκιλ, για να κάνουν κρούστα εξωτερικά, αλλά βιαζόμουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kαλές γιορτές, καλή χρονιά με υγεία, δημιουργικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να σε σπάσω....το κεφάλι χα χα χα με άρεσε, με άρεσε!!!
    Ωραία και γρήγορη νοστιμιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ :
    Καλά Χριστούγεννα με Υγεια και πολλές Ιχνηλασίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ loulou :
    Αφού "σε άρεσε", τότε έγινες δικιά μας...
    Καλές Γιορτές, Αγαπημένη Loulou!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φαίνονται λαχταριστά!! Δεν έχω φτιάξει ποτέ ψητά μήλα, μάλλον χάνω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Zήλεψα!!! Μόλις χθές μᾶς ἔφεραν μιά κλούβα Στάρκιν ἀπ΄τήν Νάουσσα. Ὁρμάω στήν κουζίνα. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ...τα έφτιαχνε η μάνα μας...!!!!
    Θα τα προσπαθήσω!

    Χρόνια Πολλά και με υγεία,
    Φίλοι μας.

    Υιώτα και Δημήτρης, ΝΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή