Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

ΧΟΡΤΟΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΡΑΔΙΚΙ & ΣΠΑΝΑΚΙ ... ΑΛΛΑ ...ΜΕ ΚΡΗΤΙΚΟ ΑΕΡΑ!!


Κυριακή αργία, μήτηρ πάσης κακίας.  Και έχει δίκιο το γνωμικό!
Η ιδέα μιας πίτας μπήκε από την Παρασκευή, αλλά δεν είχα έτοιμη ζύμη, ούτε κέφι να κάνω.  Η λύση: έτοιμη ζύμη κουρού.
Σήμερα η υλοποίηση με ιδέα για την γέμιση από ΕΔΩ. Κρητικό=σίγουρο!!  Σαν "χόρτα" είχα στην κατάψυξη "Ελληνικά χόρτα Ραδίκια" και Σπανάκι σε φύλλα, αυτού του Μπάρμπα με το καπέλλο.
Για τα κατεψυγμένα χόρτα είχα πληροφόρηση από άλλη Κρητικιά, την κουμπάρα μας, με καταγωγή από το Ηράκλειο.
Δεν χρειάζονται, λέει, ζεμάτισμα, ούτε σωτάρισμα.
Και δοκίμασα και πέτυχε!  Απλά πράγματα!

Υ Λ Ι Κ Α με το μάτι
3 χούφτες Ραδίκια κατεψυγμένα
3 χούφτες Σπανάκι σε φύλλα
1 Κρεμμύδι μέτριο χοντροκομμένο
2 κουτ.γλυκού Σκορδόλαδο
Αλάτι χοντρό
Πιπέρι λευκό
1 Ντομάτα ξεφλουδισμένη και ξεσποριασμένη, σε κυβάκια
3 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο (αυτό από τα Χανιά)
2 φλ.τσαγ. Μυζήθρα ξερή τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 
Τα κατεψυγμένα χόρτα σε τρυπητό, για να αποψυχθούν σε θερμοκρασία δωματίου, περίπου 1 ώρα. Στην μισή ώρα πασπάλισμα με λίγο χοντρό αλάτι, για να βγάλουν τα ζουμιά.

Όταν αποψυχθούν ο όγκος μειώνεται στο μισό.
Στίψιμο με τις παλάμες για να βγεί το ζουμί.

Τα κυβάκια της ντομάτας σε μπωλ

Στο μπωλ το κρεμμύδι, το σκορδόλαδο, το πιπέρι και το λάδι

Καλό ανακάτεμα 
Μετά το τυρί και ξανά
 
 Ανακάτεμα

Στρώνω λαδόκολλα στο ρηχό ταψί της κουζίνας, απλώνω το ένα κομμάτι της αποψυγμένης ζύμης και στρώνω τη γέμιση.

Σκεπάζω με το δεύτερο φύλλο, κλείνω τα χείλη πατώντας με τα δάκτυλα, χαράζω το επάνω φύλλο και αλείφω με ελαιόλαδο.
Πασπαλίζω και με ένα μείγμα καβουρντισμένου αμύγδαλου και  Κρητικών κρίθινων παξιμαδιών, τριμμένων στο multi και στον προθερμασμένο φούρνο, με αντιστάσεις και αέρα, στους 150 βαθμούς.
Η θερμοκρασία επίτηδες χαμηλή (αντί 180), για να ψηθεί η γέμιση, που όλα τα έχει ωμά.
Σκεπάζω και με αλουμινόχαρτο για τα πρώτα 15 λεπτά.

Σε μια ώρα και ένα τέταρτο, έτοιμη για την σχετική απαλλοτρίωση!!!

Η μυρωδιά που πλημμύρισε το σπίτι, κατά το ψήσιμο, το κάτι άλλο.

Όσο και για τη γεύση...... δεν έχω λόγια.
Τέτοια Κρητικά χορτοκαλιτσούνια έχει το "Ble", σε ένα πρόγραμμα με Κρητικές λιχουδιές, αλλά το ραδίκι έδωσε άλλο εφέ.
Μακάρι να είχα σταμναγκάθι!!
(Μη νομίζεις ότι εγκατέλειψα την ιδέα να μετακομίσω στον Άγιο Νικόλαο.... στο Λασίθι).
Posted by Picasa

18 σχόλια:

  1. Μ΄ ἄρεσε τό μέτρημα μέ τήν χούφτα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ cummulus :
    Λίγο ανορθόδοξο, βέβαια, αλλά τα κατεψυγμένα, όταν λιώνει ο πάγος, μένουν μισά.
    Είναι ο κλασσικός τρόπος ογκομέτρησης.

    Καλή Εβδομάδα!!
    _____________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΛΗΜΕΡΙΣΙΟΥΣ 2 ΚΟΜΜΑΤΙΑ FOR ME PLEASE..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ ELENI :
    Δώσε στίγμα, που θα είσαι 10-11, φεύγοντας να σου φέρω....

    Καλή Εβδομάδα!!
    ____________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αυτα τα χορτοπιτακια στο μπλογκ της βιτα εκαναν κλικ και σε εμενα.
    ωραια τα ραδικια αλλα και το σταμναγκαθι ωραιοτερη. μα τι πια, μονο στην κρητη βρισκεται?

    ειρηνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημερα φιλε μου
    Να μια ωραιοτατη ιδεα για τους λατρεις της πιτας-οπως η αφεντια μου.-Αξιοποιησες με πολυ ευρηματικο τροπο τα κατεψυγμενα λαχανικα[αν και για να ειμαι ειλικρινης προτιμω τα φρεσκα στην εποχη τους].Πληθωρα αρωματων, αναμειξη γευσεων διαφορετικων και ..να το αποτελεσμα της απολυτης νοστιμαδας!Οσο γαι το ανεπαναληπτο σταμναγκαθι ,προσωπικα το λατρευω ζεματισμενο σαν σαλατα η ακομα καλυτερα φρικασε με αρνακι.Καλη εβδομαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ενδιαφέρον το ότι περιέχει ραδίκι, θα συμφωνήσω βέβαια ότι με σταμναγκάθι η πιτούλα αυτή θα έχει άλλη χάρη!
    Πολύ μου άρεσε ότι χρησιμοποιούνται ωμά τα κατεψυγμένα λαχανικά, καλό είναι να γλιτώνουμε τον μπελά από το σοτάρισμά τους!
    Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ grEAT :
    Τα ραδίκια που παίρνω είναι καλλιεργημένα, ήμερα και δεν είναι πολύ πικρά.
    Άγρια ραδίκια, πολύ πικρά, ξέρω που βγαίνουν τη Άνοιξη, αλλά δεν μαζεύω πια. Το τελευταίο κιλό μου κόστισε 2500€, για να φτιάξω τη μέση μου, το 2008 και από τότε δεν το ξανακάνω.
    Σταμναγκάθι βρίσκω πότε-πότε στο ΑΒ και στον Κοσμά ντελικατέσσεν, αλλά με 10-12€ το κιλό, προτιμώ να το βλέπω σε φωτογραφίες......

    Καλή Εβδομάδα!!
    ____________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ Foteini Thes :
    Τα κατεψυγμένα λαχανικά τα έχω πιο μεγάλη εμπιστοσύνη και τα έχω σε πρώτη ζήτηση πάντα.
    Το αρνάκι φρικασέ με σταμναγκάθι, που είπες, δεν το έχω δοκιμάσει. Θα είναι εκρηκτικής γεύσης, αλλά......

    Καλό Βράδυ!!
    ___________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ Ερμιόνη :
    Με ραδίκια έκανα μανιτάρια φρικασέ κάπου κατά το τέλος Φεβρουαρίου, σαν νηστίσιμο, αλλά σε πίτα έβαλα πρώτη φορά.
    Αυτά τα κατεψυγμένα χορταρικά, όταν αποψυχθούν, φαίνεται αν θέλουν σωτάρισμα, από την σκληράδα των μίσχων.
    Είναι ευκολία!

    Καλό Βράδυ!!
    ______________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Προσπαθώ όλο το απόγευμα να σχολιάσω και δεν μ' αφήνει ο blogger. Υπέροχες επεμβάσεις! Χαίρομαι που την ιδέα την έδωσε η συνταγή μου, χαίρομαι που σας άρεσε και ευχαριστώ για την αναφορά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ...ζεστά, μυρωδάτα σχόλια!!!!!!!!!
    Περιμένω με το...εξπρές δυο φελιά (κομμάτια).

    Φιλιά
    Υιώτα
    ΝΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ Vita :
    Και σε μένα κάνει κάτι κόλπα τελευταία και νόμιζα ότι φταίει το δικό μου μηχάνημα. Από χθες έστρωσε.
    Αναφορές με link κάνω πάντα.

    Καλημέρα από τα Βόρεια!
    ______________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ Αστοριανή :
    "Φελιά" ίσως να μη μπορώ να στείλω, ΦΙΛΙΑ όμως πολλά για όλους σας!!!!

    Τις Καλημέρες μας!!
    __________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μου αρέσουν οι πιτούλες χειμώνα καλοκαίρι...........!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. °º♡
    °.¸♡
    º° ♫♡彡° ·.
    Adoro torta de legumes.
    Boa semana!
    Beijinhos.
    Brasil
    •.¸¸°♡彡°¸¸.•

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τέλειες φωτό της πίτας. Παρότι δεν τα πάω καλά με τις χορτόπιτες μου ανοίξατε την όρεξη. Αλλά παράγγειλα σουβλάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή