Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

"ΠΛΑΣΤΟΣ" ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΙ, περίπου όπως....


.....ήταν γραμμένο στο δολοφονικό τρίκυκλο του Γκοτζαμάνη!
Μόνο που εκεί έγραφε "ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΕ ΜΕΤΑΦΟΡΕ" και οι δημοσιογράφοι της εποχής, συμπλήρωναν "....ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕ".
Αυτά όμως ήταν στην δεκαετία του '60, στην δολοφονία του Λαμπράκη!
Σήμερα, σκαλίζοντας μερικά DVD γραμμένα από βιντεοκασέτες, πέφτω επάνω σε εκπομπή του "Μένουμε Ελλάδα", όπου η Ολυμπία Σαββίδου επισκέφτηκε την Καλαμπάκα και είχε περιγραφή της γρήγορης πίτας "Πλαστός".
Ακούω πίσω μου μια φωνή "Καιρό έχεις να κάνεις".
Άλλο που δεν ήθελα, μιας και πρόσφατα είδα ανάλογη συνταγή στο blog της καινούργιας αναγνώστριας ΕΛΕΝΗΣ, που δημιουργεί "Μαγειρική με Φαντασία" (κλικ στους συνδέσμους).
Βλέπω ότι με τον τρόπο της, εκμηδένισε το λάθος που είχα κάνει, με βάση το βίντεο, την πρώτη φορά.  Στο μοντάζ παρέλειψαν να πουν ότι μαζί με το λάδι, από πάνω, ψεκάζεις και με νερό. Και το έκανα πολύ στεγνό.
Η τωρινή συνταγή ενσωματώνει το νερό στην ζύμη της βάσης και στον χυλό της κάλυψης (εγώ, για να στρώσω ψυχολογικά, ραντισα και λίγο νεράκι, στην επιφάνεια).
Και έγινε αυτό που φαίνεται παρακάτω
Για να δήτε πως το έκανε η Κα ΕΛΕΝΗ, πατήστε στο link. Εδώ γράφω τα δικά μου
Υ Λ  Ι Κ Α   ΓΕΜΙΣΗΣ  για ταψάκι 20Χ30 εκατοστά
400 γραμ. Σπανάκι σε φύλλα
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες Σκόρδο ψιλοκομμένο
200 γραμ. Γιδοτύρι στο χοντρό του τρίφτη
4 κουτ. σούπας Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
Αλάτι μυρωδικών (φτιάχτηκε σήμερα το πρωΐ, λίγο μετά το σεισμό)
Υ Λ Ι Κ Α  ΖΥΜΗΣ
300 + 50 γραμ. Αλεύρι κίτρινο (για Ζυμωτό)
3 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
250 ml Νερό περίπου
Αλάτι (εδώ έβαλα κοινό)
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Δεν άντεξα να βάλω το σπανάκι ωμό και το σωτάρισα με το κρεμμύδι και το σκόρδο, στο λάδι, μέχρι να μειωθεί ο όγκος του.
Όπως ήταν ζεστό ανακάτεψα και το τυρί. Η γέμιση έτοιμη να κρυώσει.
Σε μπωλ το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι και το νερό (σιγά-σιγά), ζύμωμα μέχρι να γίνει κάπως μαλακή.
Απλώνω λάδι στο πυρεξάκι και ρίχνω τα 2/3 της ζύμης. Βλέπω ότι απλώνει δύσκολα, παίρνω κουτάλι και με βρέξιμο κάθε φορά, με το κάτω μέρος, την απλώνω, έτσι που να ανεβαίνει και στα τοιχώματα, λίγο.
Ρίχνω τη γέμιση και την απλώνω, πάλι με το βρεγμένο κουτάλι, μέχρι λίγο πριν τα τοιχώματα.
Αραιώνω την υπόλοιπη ζύμη, σαν χυλό και, με προσοχή τον ρίχνω, για να καλύψει την γέμιση.
Πασπαλίζω και λίγο αλεύρι από πάνω και ρίχνω λάδι. Ράντισα και με λίγο νερό.
Επειδή έγινε λίγο παχουλό, το έψησα για 90', με τα πρώτα 30', σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο.
Βιαστικά κόβω το πρώτο κομμάτι και βλέπω ότι ο πάτος είναι σκληρός. Προσωρινά όμως, γιατί μετά από μια ώρα, νότισε με τα υγρά του σπανακιού, που δεν είχαν τελειώσει τελείως.

Ήθελα να ξεροψηθεί και το πέτυχα.  Βοήθησε βέβαια και το διαφανές πυρεξάκι, για να ελέγξω το ψήσιμο.
Posted by Picasa

16 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια μου άρεσε πολύ η δική σου εκτέλεση, θα τη δοκιμάσω οπωσδήποτε!!!Εκπληκτικό το αποτέλεσμα!!!!!!Καλή συνέχεια και καλή απόλαυση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μου άρεσε η εισαγωή.......

    Μία διαφορετική ανεβατή θα έλεγα γιατί κάπως έτσι κάνουμε την σπανακόπιτα, όταν θέλουμε γρήγορο αποτέλεσμα. Ένα είδος ζύμης πάνω κάτω και τη γέμιση στη μέση.

    Θα την δοκιμάσω αφού το σπανάκι το τιμούμαι σε πιτούλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ ΕΛΕΝΗ :
    Η ανταλλαγή ιδεών είναι ένας προορισμός των blogs. Αν δεν διάβαζα την δική σου, θα έκανα την δική μου, χωρίς χυλό, με νερό από πάνω.
    Ευχαριστώ!
    _________________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Thalassenia :
    Να που έμαθα ότι στα μέρη σου την λένε "ανεβατή".
    Εγώ σαν "πλαστό" την έμαθα, από ην TV!
    Όπως και να την λένε, εύκολη και γρήγορη είναι!
    Το σπανάκι φέτος του έδωσα και κατάλαβε. Ούτε ο Ποπάϋ να ήμουν!!
    _______________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τέλειο φαίνεται!!!!καλημέρα...καλό μήνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ mia :
    Η δοκιμή με τα πρώτα κομμάτια, έγινε πριν το μεσημεριανό φαγητό και ήταν επιτυχημένη.

    Καλή Εβδομάδα!
    _____________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλά που μου το θύμισες! Με περιμένει μπόλικο σπανάκι, μόλις αναρρώσουμε πλήρως θα μπει στο πρόγραμμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κι εγώ την έχω βάλει στο μάτι την πίτα αυτή της Ελένης. Τώρα μάλιστα έχω πεισθεί απολύτως για τη νοστιμιά της

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Εφη :
    Σπανάκι παντού, από πίτες μέχρι το γνωστό σπακανόρυζο και σε συνδυασμό με πορτοκάλι ή λεμόνι.
    Καλή Εβδομάδα!
    ___________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ Vita :
    Κάπως σε πιο εύκολη έκδοση, με αγριόχορτα, ήταν το fast-food για βραδυνό. Και για την επαύριο, έπαιρναν τα περισσευούμενα κομμάτια, στο χωράφι, για κολατσιό.
    Αξίζει να το δοκιμάσεις!
    Καλή Εβδομάδα!
    __________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Να σου στείλω μια πίτα με το μειλ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ ενδιαφέρον το λινγκ που δίνεις!
    Εύκολη πίτα φαίνεται αλλά προτιμούν τις τραγανές στο σπίτι με αρκετά φύλλα.

    Καλή εβδομάδα να'χεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ Frezia :
    Μακάρι να μπορούσαμε να ανταλλάξουμε πίτες διαδικτυακά!
    Δεν ρωτάω τι πίτα! Όλες τις τρώω, ακόμη και ραμαζανόπιτα!
    Καλή Εβδομάδα!
    _____________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ zoyzoy :
    Το blog είναι νέας φίλης, που μαγειρεύει με φαντασία.
    Όπως την έψησα έγινε τραγανή και είναι ακόμη και τώρα, μερικές ώρες μετά.
    Καλή Εβδομάδα!
    _____________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Frezia,στείλε του ΔΥΣΠΙΣΤΟΥ κολινδρινή πιτα,να γλειφει τα δάχτυλα του:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ VAD :
    Είπα ότι όλες τις εκτιμώ και τις τρώω. Ακόμη και την ραμαζανόπιτα, την λεγόμενη "πιντέ", στα τούρκικα.
    Και για να μη βιαστείς να ρωτήσεις τι είναι αυτό, σε λέω ότι δεν είναι εκείνο που πάει ο νους σου! ¨Εκείνο" έχει "μ" μπροστά.
    Είναι σαν την δική μας λαγάνα, πιο ισχνή και πιο εύκαμπτη, το ίδιο νόστιμη όμως!
    Καλή Εβδομάδα!
    ____________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή