Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΣΤΙΦΑΔΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ


Σήμερα, κατά τις 12 το μεσημέρι, άκουσα το γνωστό ερώτημα: "Τι θα φάμε σήμερα;"
Στο ψυγείο υπήρχαν περισσεύματα από προηγούμενες μέρες, αλλά Κυριακή δεν θέλω υπόλοιπα.
Και ξεκίνησα ένα εύκολο στιφάδο, στη χύτρα ταχύτητος.
Τελείωσα σε μια ώρα και να το αποτέλεσμα
ΥΛΙΚΑ
400 γραμ. Μανιτάρια σε φέτες κτψ ή κανονικά κομμένα κομμάτια
750 γραμ. Κρεμμυδάκια στρογγυλά (κοκκάρι) κτψ
400 γραμ. (1 κουτί) τοματάκια αποφλοιωμένα ή κονκασέ, πολτοποιημένα στο multi, μαζί με
2 σκελίδες σκόρδο
1/2 φλ.τσαγ. Ελαιολαδο έξτρα παρθένο
1/2 φλ.τσαγ. κρασί κόκκινο ξερό
1/2 φλ.τσαγ. ξύδι άσπρο
1 ξυλάκι κανέλλα
1-2 πρέζες γαρύφαλο τριμμένο

Αλατοπίπερο κατά βούληση και
Μια Χύτρα Ταχύτητος


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνουμε το λάδι στη χύτρα και σωτάρουμε τα μανιτάρια πρώτα για 5' και μετά τα κρεμμυδάκια για άλλα 5'.


Σβήνουμε με το κρασί και το ξύδι και ρίχουμε τον τοματοχυμό, που μέσα του περιέχει το σκόρδο, το αλατοπίπερο και τα μυρωδικά.
Όταν αρχίσει ο βρασμός, κλείνουμε την χυτρα και όταν αρχίσει το σφύριγμα της βαλβίδας, χαμηλώνουμε την φωτιά στο 1/3.
Σε 10-12 λεπτά ανοίγουμε τη χύτρα, αφού την εκτονώσουμε.
Αν το περιεχόμενο έχει πολύ ζουμί, αφήνουμε την χύτρα ανοικτή στο μάτι, μέχρι να μειωθεί στο επιθυμητό.
Αν δεν χρησιμοποιήσουμε χυτρα, τότε ο χρόνος πρέπει να τριπλασιαστεί.
Εννοείται ότι, παρ'όλο που είναι χορτοφαγική συνταγή, συνοδεύεται με κόκκινο ξηρό κρασί, το Γαλλικό Bordeaux, ή το Ελληνικό ΡΑΨΑΝΗ, ή ότι άλλο έχετε τέλος πάντων.


Και για τις σχετικές βουτιές, δεν το συζητάμε! Φρέσκο ψωμάκι!!
Για σαλάτα, σήμερα, έβρασα Λαχανάκια Βρυξελλών και τους φόρεσα νηστίσιμη μαγιονέζα, ανακατεμένη στο multi με λαδολέμονο, για να αραιώσει λίγο.
Η πρώτη φορά που έγραψα αυτή τη συνταγή, ήταν τον Νοέμβριο του 2009 και μπορείτε να την δείτε κλικάρωντας ΕΔΩ.
Posted by Picasa

18 σχόλια:

  1. Ανακάλυψα το blog σου εντελώς τυχαία, πριν από λίγο καιρό και από τότε διαβάζω κάθε συνταγή που ανεβάζεις!! Τα συγχαρητήριά μου!! Καμμιά σουπίτσα τώρα που χειμώνιασε παίζει να φτιάξεις;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Κοπελλούα :
    Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
    Σούπες κάνω συχνά, αλλά δεν τις αναρτώ, γιατί είναι επαναλήψεις.
    Στις ετικέττες, αριστερά στο side-bar, πάτα ΣΟΥΠΕΣ και θα βγάλει αρκετές. Μόνο από κοτόσουπα πάσχω, λόγω συζύγου(!).....
    Καλή Εβδομάδα!!
    ________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δύσπιστε καλησπέρα τέλειο το στιφάδο μόλις μπήκε στο τεφτέρι μου να είσαι καλά καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλύτερο δεν έχω!
    Δεν το γνώριζα φυσικά αλλά ταιριάζει στα γούστα μου.
    Το κατψ. κρεμμύδι δεν χαλάει στη χύτρα;
    Την έχω "πατήσει" για αυτό σε ρωτάω.
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωρε μάνα μου, στιφάδο ναναι και ότι ναναι! Με τα μανιτάρια θα είναι τέλειο!! Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Ροδανθη :
    Παλιότερα το έκανα με πλευρώτους baby, ή πλευρώτους μεγάλα, τεμαχισμένα στα 2 ή στα 3.
    Ήταν λίγο πιο σφιχτά και μοιάζουν περισσότερο με κρέας.
    Σήμερα είχα μόνο αυτά.
    Καλή Εβδομάδα!
    ___________________

    @ Γιαγιά Αντιγόνη :
    Όπως φαίνεται και στις φωτό, τα κρεμμυδάκια διατηρούν το σχήμα τους, χωρίς να είναι σκληρά.
    Πριν χρόνια τα σωτάριζα χωριστά, μέχρι ροδοκοκκίνισμα και έχαναν το σχήμα. Τώρα μόνο 5', ίσα να βγάλουν τα νερά τους. Και κατ'ευθείαν από την κατάψυξη στην χύτρα.
    Καλή Εβδομάδα!
    ___________________

    @ Eri :
    Όταν το κάνω με μοσχάρι, βάζω και 1-2 σκελίδες σκόρδο. Γίνεται πιο βαρύ.
    Καλή Εβδομάδα!
    ___________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το έφαγα με μικρή παραλλαγή στα Γρεβενά και ξετρελλάθηκα..αγαπημένη γε΄υση τα μανιτάρια θα το κάνω φίλε μου στα σίγουρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ αχτίδα :
    Σίγουρα στα Γρεβενά ξέρουν καλύτερα.
    Και περισσότερο η Κα Δήμητρα!!!
    Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι έχουν νερό από 70 έως 80% και σε αυτό μοιάζουν με το κρέας....
    Καλό Βράδυ και Καλή Εβδομάδα!
    _______________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κατάλαβα,στιφάδο δίχως κρέας,
    ότι πρέπει στην εποχή της ανέχειας!
    Το γαλλικό κρασί να μας λείπει,
    καλό είναι το Ραψάνη.
    Τα κρεμμυδάκια έτοιμα?΄κάτσε
    να τα καθαρίσεις να τρέχει
    κορόμηλο το δάκρυ!
    Καλή εβδομάδα,από αύριο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ Frezia :
    Χορτοφαγικό στιφάδο για λόγους υγειινής.

    Για να βρω κοκκάρι της προκοπής πρέπει να πάω στο Καπάνι, σε συγκεκριμένο μαγαζί και σήμερα...δεν...

    Για το καθάρισμα χωρίς δάκρυ, πάτα ΕΔΩ, για να δεις το κόλπο.
    Αλλά γιατί όχι κατεψυγμένο; Άψογο και καθαρό είναι.
    Καλή Εβδομάδα!!
    __________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θάθελα λίγο ἀπό τό φαγητό γιατί τό κόβω νάναι σούπερ. Καί σάν νηστίσιμο, εἶναι καί στό πνεῡμα τῶν ἠμερῶν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το στιφάδο τέλειο και γω έτσι το κάνω...Το ίδιο κάνω βέβαια και στη μαγειρίτσα... αντί για κοψίδια βάζω διαφορετικά μανιτάρια και μερικές ποικιλίες άγριων αποξηραμένων που δίνουν ιδιαίτερο άρωμα...αυγοκόβω και με τα μυρωδιακά που βάζω γίνεται λουκούμι!

    Υ.Γ Ωραίος τύπος ο γκριφόνης σου! Φάτσα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. N' αγιάσει το χέρι του Μπάρμπα Στάθη που τα καθάρισε, είπα εγώ τις προάλλες, που τα έφτιαξα με.... με.... με κάτι που δεν θυμάμαι τος παν!!

    Μια χαρά τα φάγανε.
    Εγώ δεν, ούτε τα μανιτάρια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ cummulus :
    Ναι μεν είναι νηστίσιμο, σύμφωνα με τους κανόνες, δεν παύει να είναι και νόστιμο.
    Να'σαι καλά, φίλε μου, Καλό Βράδυ!
    _________________

    @ ΛΙΑΚΑΔΑ :
    Ναι, και μαγειρίτσα (σαν) κάνω, όπως έκανε και η μητέρα μου.
    ΠΑΤΑ ΕΔΩ και θα βρεις κάτι τέτοιο.

    Ευχαριστώ για την επίσκεψη
    Καλό Βράδυ!
    ________________

    @ Sweet cherry - Zouzouna :
    Έχω πάντα στην κατάψυξη και τα χρησιμοποιώ και σε άλλες συνταγές.
    Καλό βράδυ!!
    ________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Οσο αγαπω το στοιφαδο, αλλο τοσο δεν μπορω τα μανιταρια, αλλα παντα αμα ακουω στοιφαδο ειμαι μπροστα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τα μανιτάρια κάνουν πολύ ωραίο στιφάδο!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μμμμμ !!! πολύ ωραίο το στιφάδο, μακάρι να είχα λίγο αυτή την ώρα,κι ας μην νηστεύω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μου άνοιξες την όρεξη και είμαι στη δουλειά... Αυτό το στιφάδο φαίνεται πεντανόστιμο! Θα το φτιάξω με την πρώτη ευκαιρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή