Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

ΦΑΣΟΛΑΔΑ (σούπα) στη Γάστρα.....αλλά με....


....φασόλια ΠΡΕΣΠΩΝ ,  επί τέλους, χωρίς από βραδύς μουσκέμματα και τέτοια.
Το αποτέλεσμα; Λουκούμι!!
 Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Θα ήταν 10.30', όταν ακούω το θυροτηλέφωνο.
"Επάνω είσαι" (λές και απήντησα από "κάτω")
"Επάνω, έλα" (φίλος που  είναι φαρμακοσύμβουλος ακόμη!)
Έρχεται και κρατάει πακετάκι.
"Αυτό για σένα, από τον Άγιο Γερμανό"
"Φ Α Σ Ο Λ Ι Α" φωνάζω. "Κάτσε να τα φτιάξω και να φάμε"
"Όχι, φεύγω για Καβάλα. Θέλεις κάτι από 'κει;"
Από λεπτότητα λέω "όχι", ξέροντας ότι θα φέρει κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης!!!
Και αμέσως επί το έργον!
Υ Λ Ι Κ Α
300 γραμ. Φασόλια
2 Πατάτες σε κυβάκια
2 Καρότα σε ροδέλλες
1 φλ.τσαγ. φύλλα Σέλινο
200 γραμ. πολτοποιημένες τομάτες
1 φλ.τσαγ. Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες Σκόρδο κομμένες στα δύο
1 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο 
Αλάτι - Πιπέρι
1,5 λίτρα ζεστό νερό
ΕΚ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Για σιγουριά (ποτέ δεν ξερεις. Τι διάολο Δύσπιστος θα ήμουν), βάζω λίγο νερό (της βρύσης και όχι εμφιαλωμένο) σε μια κατσαρόλα και ρίχνω τα φασόλια. Βυθίστηκαν άμεσα! Τα βράζω για 3' και τα στραγγίζω.
Τα ρίχνω στη γάστρα μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και το ζεστό νερό (της βρύσης ξαναλέω) και το αλατοπίπερο.
Βάζω την γάστρα σκεπασμένη στο φούρνο, στους 170 οC με αντιστάσεις και αέρα συγχρόνως (αν δεν είχα αέρα θα έβαζα γύρω στους 200).
Η ώρα είναι ήδη 11.45'. Υπολογίζω να είναι έτοιμα στις 13.00'.
Φεύγω και πάω στην Άνω Τούμπα (με το λεωφορείο), για να πάρω τα καινούργια ράφια του ψυγείου που ήρθαν.
Γυρίζω και έτοιμα! Τόσο έτοιμα, ώστε και μια ώρα μόνο να τα άφηνα, θα ήταν το ίδιο καλά!
Παρ'όλη την έλλειψη καυτερής πιπεριάς, η νοστιμιά δεν περιγράφεται.
Ευτυχώς ακόμη είναι ψυχρός ο καιρός.........
Posted by Picasa

11 σχόλια:

  1. Δεν την έχω δοκιμάσει στη γάστρα ποτέ, πάντα χύτρα. Δεν θα του κακοπέσει του συζύγου, τη λατρεύει!
    Καλό ΣΚ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πριν χρόνια που ο χιονιάς και η ΔΕΗ μας άφησαν χωρίς ρεύμα τρεις μέρες, τα έβαλα στην γάστρα στο τσάκι με νερό από βραδύς και το πρωί τα υπόλοιπα.
    Δεν έχουμε ξαναφάει νοστιμότερη φασολάδα.
    Της Καστοριάς που προμηθεύτηκα το χειμώνα από τοπικό παραγωγό έγιναν... λουκούμι!!
    Τελικά τα πάντα μπορείς να μαγειρέψεις στη γάστρα και μάλιστα με λιγότερη φροντίδα.

    Καλό βράδυ στα βόρεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κρατα μια μερίδα!!!
    Σου στέλνω το σύζυγο! θα γίνετε καλοί φίλοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τα φασολια πρεσπων δεν χρειαζονται μουλιασμα?????
    εαν εχω φωτο των ομων φασολιων και λιγες πληροφοριες θα το βαλω στο μπλογκ μου, στο "le eccellenze".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γι' αυτά τα φασόλια έχω ακούσει πολλά, και έχω μεγάλη περιέργεια να τα δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τελικα, αμα το φασολι εινια καλο...
    Αγαπημενη η φασολαδα ενω δεν την ακουμπουσα μικρη.
    Στη γαστρα δεν εχω δοκιμασει, αλλα θα γινει κι αυτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Εφη:
    Λίγο-λίγο επιβεβαιώνω αυτό που άκουγα χρόνια.
    Ότι τα φαγητά στη γάστρα γίνονται καλύτερα.
    ______________

    @ Thalassenia:
    "Είδες η ΔΕΗ;" παλιό σλόγκαν.
    Τι θα πει "δεν έχετε ξαναφάει".
    Τι σας εμποδίζει;
    Γάστρες έχετε, τζάκια εχετε, φούρνους έχετε, κηπευτικα σε λίγο θα έχετε....
    Ελπίζω να μη γράψεις πάλι για τα κηπευτικά, γιατί θα αυτοκτονήσω ΞΑΝΑ!!!
    ΧΑΧΑΧΑΧΑ!!
    ______________

    @ ElenaG:
    Βλέπω ότι η φασολάδα είναι αντρική λιχουδιά.
    ______________

    @ grEAT:
    Έστειλα φωτό στο mail σου, χωρίς να ξέρω τι είναι αυτό το "le eccellenze".
    ______________

    @ Kiki:
    Δες το mail-box.......
    ______________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Ελπινίκη:
    Έχεις δίκιο!
    Παλιότερα οι Κινέζικοι γίγαντες με βασάνισαν.
    _____________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φασόλια πρεσπών μάλιστα!!!
    Εκείνα τα κινέζικα,να μην τα ξαναδώ...
    Καλό σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ Frezia:
    Στο site που έγραφε στο πακετάκι, βρήκα και πρατήριο κοντά μας, στην Μητροπόλεως.
    Τέρμα πια οι πειραματισμοί!
    _________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. εβαλα το ποστ με τα φασολια
    σε ευχαριστω και εδω

    ΑπάντησηΔιαγραφή