Λένε, διάφοροι, ότι όταν μιλάς σε κάποιον και δεν ακούει με την πρώτη, "κολοκύθια έφαγες;".
Δεν ξέρω αν συμβαίνει, πάντως εγώ εξακολουθώ να ακούω (ακόμη)!
Αυτές τις μέρες "ήρθαν" κολοκυθάκια, πολλά και ξαφνικά.
"Πρώιμα" είπε η Vicky, από τον κήπο του θείου της στα Βασιλικά.
Και ήταν 8 μεγάλα και 4 μικρά.
Για τα μεγάλα δεν υπήρχε ερώτημα. Φώναζαν για γέμισμα.
Τα μικρά όμως;
Τηγανιτά, βραστά σαλάτα ή μήπως κολοκυθοκεφτέδες;
Ας αρχίσω με τα γεμιστά και ιδού το αποτέλεσμα
Την ανακοίνωση της απόφασης ακολούθησε ένα ξερό "δεν μπορώ, έχω δουλειά με τα χειμωνιάτικα. Κάντα μόνος σου".
Άλλο που δεν ήθελα
Υ Λ Ι Κ Α
8 μεγάλα Κολοκυθάκια
300 γραμ. Κυμάς μοσχαρίσιος
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλυτζανάκι του καφέ Ρύζι Καρολίνα ή νυχάκι
1/2 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 φλ.τσαγ. Άνιθο ψιλοκομμένο
Αλατοπίπερο
1,5 λίτρο Νερό ζεστό (ή λιγότερο αν δεν θέλουμε πολύ ζουμί)
Για το Αυγολέμονο
Χυμό από 2-3 λεμόνια
2 Αυγά
2 κουτ.σουπ. Κορν-φλάουερ
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Πλένω και ξεφλουδίζω τα κολοκυθάκια με το ξεφλουδιστήρι της πατάτας.
Με μικρό κουταλάκι αρχίζω να σκάβω την ψίχα και τότε καταλαβαίνω γιατί η συμβία, τόσα χρόνια, τα έκοβε στη μέση.
Χωρίς το ειδικό εργαλειάκι δεν μπόρεσα να τα σκάψω. Τα κόβω κι εγώ στη μέση και τους βγάζω την ψίχα.
Κρατώ χώρια την μισή (για τους κεφτέδες, παρακάτω) και πολτοποιώ την υπόλοιπη στο multi.
Αυτό είναι κόλπο για να μη χρησιμοποιηθεί μισό κιλό κιμάς!!
Σε μπωλ ζυμώνω καλά όλα τα υλικά (εκτός από το λάδι) και το βάζω σκεπασμένο στο ψυγείο, για μια ώρα.
Με κουταλάκι γεμίζω τα κολοκυθάκια μέχρι τα 3/4 και τα βάζω όρθια στην χύτρα ταχύτητος (ή σε κατσαρόλα ανάλογη).
Τα ραντίζω με το λάδι και ρίχνω το ζεστό νερό.
Βράζω για 15' από το σφύριγμα της βαλβίδας (40' σε κοινή κατσαρόλα), εκτονώνω και ανοίγω.
Ετοιμάζω το αυγολέμονο, με βοηθό το μιξεράκι χειρός, κατά τον γνωστό πια τρόπο.
Αυγά σε μπωλ, λίγο νεράκι, τον λεμονοχυμό σταδιακά, το κορν-φλάουερ, δουλεύοντας συνέχεια με τα χτυπητήρια (αυγοδάρτες). Ρίχνουμε ζουμί αρκετό από την κατσαρόλα, ρίχνουμε το ρουφηχτό φιλί στον αέρα και ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα, κουνώντας κυκλικά, για να ενσωματωθεί.
Σερβίρουμε 4 τεμάχια στην μερίδα. Βγαίνουν 4 μερίδες και αρκετό αυγολέμονο, αρκετά πηχτό για βουτιές με φρέσκο ψωμί.
===================
ΚΟΛΟΚΥΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ
Την επόμενη μέρα αξιοποιούμε την μισή ψίχα των κολοκυθιών που κρατήσαμε στο ψυγείο, κάνοντας κολοκυθοκεφτέδες με σκορδαλιά και ντιπ γιαουρτιού (κάτι σαν τζατζίκι χωρίς αγγούρι).
Υ Λ Ι Κ Α
4 μικρά κολοκυθάκια τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη + την ψίχα
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο (ή 2-3 φρέσκα, αν έχουμε)
1 κουταλάκι γλυκού Δυόσμο (ξερό είχα)
1 φλ.τσαγ. Μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλ.τσαγ. Άνηθο ψιλοκομμένο
2 Αυγά χτυπημένα
200 γραμ. Γιδοτύρι ή φέτα τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη
4 κουτ.σουπας γεμάτες Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (έβαλα Φαρίνα ολικής)
Πιπέρι και αλάτι κατά την κρίση μας
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τα κολοκυθάκια, όπως παραπάνω.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με αλάτι και τα αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους. Έγώ δεν το έκανα, παρά πήρα τούλι από μπομπονιέρα, έβαλα το τρίμμα και την χθεσινή ψίχα, το έστριψα σαν να μην υπάρχει αύριο και βγήκε όλο το ζουμί, σε σημείο που όταν είδα το αποτέλεσμα είπα (μέσα μου) ότι μάλλον θα χρειαστεί νερό. Δεν χρειάστηκε όμως. Βγάζουν ζουμί όσο δεν φαντάζεσαι!
Όλα τα υλικά σε μπωλ, ανακατεύουμε με κουτάλι πολύ καλά και τότε βλέπουμε ότι γίνεται χυλός,
τόσο που αρχίζουμε να προσθέτουμε αλεύρι σταδιακά.
Το μείγμα μας πρέπει να μπορεί να πέσει από το κουτάλι μας με κάποια δυσκολία.
Αν είναι πολύ νερουλό (οι λόγοι μπορεί να είναι διάφοροι. Από λίγο στίψιμο, μέχρι "πλαστικά" παραφουσκωμένα κολοκύθια), τότε ή προσθέτουμε αλεύρι ή και φρυγανιά τριμμένη.
Άφησα και μια ώρα στο ψυγείο και μετά ζέστανα μέτρια προς πολύ το λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και άρχισα ρίχνοντας μια κουταλιά, κάπως αραιά.
Το μείγμα απλώνει όσο χρειάζεται και το τηγάνισα 2-3' από κάθε πλευρά.
Βγάζω σε απορροφητικό χαρτί, για να στραγγίσει το επί πλέον λάδι.
Εκανα δύο συνοδευτικά, για όλα τα γούστα.
Ένα dip γιαουρτιού με
1 κεσεδάκι Γιαούρτι στραγγιστό 2%
1/2 φλ.τσαγ. Άνηθο ψιλοκομμένο
3 σκελίδες Σκόρδο λυωμένες στην πρέσσα
Αλάτι (λίγο)
Χωρίς λάδι
Βλ. φωτό, με ροδέλλες από αγγουράκι τουρσί
Έφτιαξα και μια Σκορδαλιά με καρύδι, όπως ακριβώς περιγράφω ΕΔΩ (κλικ)
Και μια αφιέρωση από την πολύ καλή φίλη LENA, που νοιώθω υποχρεωμένος να την επισημάνω εδώ