Σε μια ταβέρνα, κοντά στο φρούριο, βλέπω σε πίνακα έξω, με κιμωλία γραμμένο "Κρεμμύδια γεμιστά".
Εννοείται ότι μπήκα και δοκίμασα. Ήταν και βράδυ!
Νόστιμο κατασκεύασμα και ρώτησα για το περιεχόμενο τον μάγειρα.
Κύριο συστατικό τυρί φρέσκο "Νιβατό Ελασσόνας", με χαμηλά λιπαρά 3%.
Αυτό το τυρί είναι σαν το "Ανεβατό" Γρεβενών (και επαρχίας Βοΐου Κοζάνης) και επειδή αυτό είναι Π.Ο.Π., στην Ελασσόνα αλλάζουν λίγο το όνομα.
Στη Θεσσαλονίκη τέτοιο έχει μόνο ένα τυρομάγαζο στην Ερμού, που έχει σαν σλόγκαν "Ο καθένας στη δουλειά του και ο Βλάχος στα τυριά του".
Που να τρέχεις βραδυάτικα στην Ερμού....
Και έγινε επιδρομή στο κοντινό Σ/Μ, για κρεμμύδια και φρέσκο τυρί.
Τα κρεμμύδια ήταν μικρά και τυρί πήρα Cottage cheese, με 4% λιπαρά.
Και ιδού το αποτέλεσμα....
.....και έγινε όπως περιγράφω παρακάτω
Υ Λ Ι Κ Α
8 Κρεμμύδια μεγάλα (έβαλα 10 μικρά)
2 Καρότα τριμμένα στο ψιλό του τρίφτη
200 γραμ. περίπου Φρέσκο τυρί "Νιβατό"(έβαλα 225 γρ.Cottage)
2 κουτ.σουπ. Φρυγανιά τριμμένη
2 κουτ.σουπ. Κεφαλοτύρι τριμμένο (έβαλα ξηρή Μυζήθρα)
1/2 κουτ.γλυκού Κύμινο
1 Αυγό
2-3 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
Αλάτι
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Κόβω τα άκρα των κρεμμυδιών και ξεφλουδίζω 1-2 στρώματα φλούδας.
Βράζω αλατισμένο νερό και τα ζεματάω για 5'.
Μόλις κρυώσουν λίγο (να πιάνονται) σκάβω το εσωτερικό τους με ένα μαχαιράκι ή κουταλάκι.
Το υλικό που βγάζω, μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά, τα βάζω σε μπώλ και τα ανακατεύω καλά.
Υ Λ Ι Κ Α
8 Κρεμμύδια μεγάλα (έβαλα 10 μικρά)
2 Καρότα τριμμένα στο ψιλό του τρίφτη
200 γραμ. περίπου Φρέσκο τυρί "Νιβατό"(έβαλα 225 γρ.Cottage)
2 κουτ.σουπ. Φρυγανιά τριμμένη
2 κουτ.σουπ. Κεφαλοτύρι τριμμένο (έβαλα ξηρή Μυζήθρα)
1/2 κουτ.γλυκού Κύμινο
1 Αυγό
2-3 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
Αλάτι
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Κόβω τα άκρα των κρεμμυδιών και ξεφλουδίζω 1-2 στρώματα φλούδας.
Βράζω αλατισμένο νερό και τα ζεματάω για 5'.
Μόλις κρυώσουν λίγο (να πιάνονται) σκάβω το εσωτερικό τους με ένα μαχαιράκι ή κουταλάκι.
Το υλικό που βγάζω, μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά, τα βάζω σε μπώλ και τα ανακατεύω καλά.
Με το υλικό αυτό γεμίζω τα κρεμμύδια και τα στρώνω σε πυρέξ......
.....βάζω το καπάκι του (ή σκεπάζω με αλουμινόχαρτο) και στο φούρνο.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 οC, για 45', μέχρι να ροδίσουν.
Στα πρώτα 20-25' βγάζω το κάλυμμα.
Βγήκε λίγο πιό άτονο από το Λαρισσαϊκό, γιατί όλοι οι μάγειρες βάζουν αλάτι με τη χούφτα, ενώ εγώ προσέχω και την υπέρταση (για να μη ξεχνιόμαστε)!!!!!!!!
Mμμμμ πολύ ενδιαφέρουα συνταγή!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω φτιάξει ποτέ γεμιστά κρεμμύδια.
Λες να δοκιμάσω;
Καλό βραδυ :)
Τέλειο για τους λάτρεις τωβν κρεμμυδιών, όπως εγώ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήθα το δοκιμάσω..
καλό βράδυ :)
Νόστιμο φαίνεται!!!!! Τώρα ή θα πεταχτώ μια μέρα στην Λάρισσα ή θα δοκιμάσω να το κάνω εγώ!!! (που θα είναι και καλύτερα...)... Ωραία ιδέα..
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ!!!!!!!!ΑΝΤΙΓΡΑΦΩ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗ ΔΩΣΩ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ.
ΣΩΣΤΟΣ!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ...
Aυτό θα το δοκιμάσω... θυμάμαι στις γιορτές έκανε ένας φίλος κάτι αντίστοιχο...
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Asteri:
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτά που είδα και έκανα ήταν ολόκληρα.
Σε Μυτηλινιό εστιατόριο, εδώ στη Θεσσαλονίκη, τα λένε γεμιστά, αλλά φύλλο-φύλλο, με κιμά και ρύζι.
Είδα ότι λίγο λάδι από πάνω και ένα φλυτζανάκι νερό, θα έδινε και λίγο ζουμάκι, για καμιά βουτιά.
Δοκίμασε το και "ποστάρησε" το!!
Καλό μήνα
________________
@ Ευρύνοος:
Ένας συνδυασμός το καλύτερο με το χειρότερο, για σένα φίλε μου, θα είχε πολύ ενδιαφέρον. Π.χ. Κρεμμύδια γεμιστά με τραχανά!!!
χαχαχαχα!!
Καλή σου μέρα και καλό μήνα!
________________
@ Drmakspy:
Δεν θυμάμαι πως το έλεγαν το μαγαζί. Πάντως κοντά στο φρούριο, Γαργαντούας, Μπακαλόγατος, κάτι τέτοιο.
Αλλά....θα αφήσεις τον Μονοσάνδαλο με τα τρελά σαχανάκια και θα πας στη Λάρισα; Δεν αξίζει!!
Να'σαι καλά, Καλημέρα και καλό μήνα!
________________
@ JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS:
Πάλι άλλος θα σου την φτιάξει;
Νομίζω ότι είναι καιρός να αρχίσεις τις μαγειρικές δημιουργίες.
Καλό μήνα!!!!!!!
________________
@ Maria:
Και αυτά είναι, κατά κάποιο τρόπο, δημιουργίες προς κατανάλωση όμως. Όχι διαχρονικές σαν τις δικές σου!!
Καλό μήνα!!!
________________
@ ΟΔΟΙΠΟΡΟΣ:
Δίκιο έχεις! Θα μπορούσε να σταθεί σε εορταστικό τραπέζι σαν πρώτο πιάτο ή ορεκτικό!!
Καλή σου μέρα και καλό μήνα!!!
________________
Τα λιμπίζομαι που τα βλέπω, αλλά αναρωτιέμαι αν θα τα αντέξει το στομαχάκι μου! Καλό μήνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήπολύ θα ήθελα να τα δοκιμάσω και η Λάρισα είναι 4 ώρες δρόμος...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνδιαφέρον μεζές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω κάνει ποτά κρεμμύδια γεμιστά τα συνηθίζουν και με κιμά θα το επιχειρήσω!
Καλό μήνα να'χεις!
Πολύ ενδιαφέρον και προτότυπο,
ΑπάντησηΔιαγραφήθα το κάνω σύγουρα, αυτό μάλιστα.
Το τυράδικο στην ερμού το ξέρω,
από αυτό ψωνήζω...
Mμμ Ενδιαφέρον μου ακούγεται!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλο μηνα!
Πολύ ωραίο! Έχω φάει γεμιστά κρεμμύδια αλλά αν θυμάμαι καλά ήτανε με ρύζι! Φαίνεται πολύ λαχταριστό! Καλό μήνα!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Kiki:
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν κάθισαν στο στομάχι καθόλου. Είναι ζεματισμένα και στο φούρνο, με ελάχιστο λάδι.
Δεν το περίμενα, ομολογώ!
______________
@ Manousina:
Γιατί Λάρισα; Εύκολο είναι!
______________
@ Zoyzoy:
Ναι, με κιμά και ρύζι, φαίνεται, ότι είναι Μυτιλινέϊκη συνταγή.
______________
@ Frezia:
Έχει καλή ποικιλία ο βλάχος!
Του κάνω επίθεση πότε-πότε.
______________
@ ElenaG:
Πολύ εύκολο και ελαφρύ.
Καλό μήνα.
______________
@ Big Mama:
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαντασία να έχεις και κάνεις θαύματα.
______________
Γεμιστά κρεμμύδια; Πρώτη φορά το ακούω (και το βλέπω)!! Καλά ε, για το τυρομάγαζο στην ερμού τι ναπ εί κανείς.. Ζητάς κάτι, και σε πρήζουν μετο "έχουμε κι αυτό" και "έχουμε και κείνο" και "δοκιμάστε απ΄ αυτό", και...και...και... Το μαγαζί αυτό το αποφεύγω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην καληνύχτα μου.
Εκεί μπροστά είναι η στάση για το σπίτι του μικρού, στον βλάχο ντε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά εννοείται θα βρώ εδώ τα σχετικά.
Μου αρέσει που βάζεις τις δικές σου πινελιές.
Ήρθα να δω το μπουρανί για μασημεριανό.
Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο.
Εκεί μπροστά είναι η στάση για το σπίτι του μικρού, στον βλάχο ντε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά εννοείται θα βρώ εδώ τα σχετικά.
Μου αρέσει που βάζεις τις δικές σου πινελιές.
Ήρθα να δω το μπουρανί για μασημεριανό.
Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο.
@ Cummulus:
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι και αυτός ένας τρόπος προώθησης πωλήσεων και ενημέρωσης του πελάτου.
Ειδικά σε τέτοια γαργαλιστικά μαγαζιά.
________________
@ Thalassenia:
Ο "βλάχος" είναι από την Βερδικούσα Ελασσόνας και είναι ο ίδιος τυροκόμος.
Το νιβατό όμως το παίρνει από παραδιπλανό τυροκόμο, αποκλειστικά.
Καλό Σαββατοκύριακο!
________________
ΜΜΜΜΜΜ! Τέλειο φαίνεται!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαιρό είχα να περάσω, ελπίζω όλα νάναι καλά!
Καλό Σαβ/κο!
@ Η τρελή:
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς τηνε κι ας άργησε!!!
Εδώ όλα είναι στη θέση τους. Μη χειρότερα να λέμε!!!
Ευχαριστώ, Καλό Σ/Κ
______________
Καλό μήναααααα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελικά η μαγειρική είναι συνδασμός τέχνης και φαντασίας,χαρά στους που 'χουν και τα δυο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟύτε που το φανταζόμουν κρεμμύδια γεμιστά.Να είσαι καλά αγαπητέ Σταύρο,καλή Κυριακή!
Πόσο χαίρομαι που βλέπω αυτή την συνταγή!! Εψαχνα καιρό να βρώ κάτι
ΑπάντησηΔιαγραφήσχετικό , και αυτή η εκδοχή ειναι αυτό που ειχα κατα νού.Το κρεμμύδι μαγειρεμένο -γεμιστό , αποκτά αλλη "υπόσταση ", ειναι καταπληκτικό!Μπράβο!!
ΩΡΑΙΑ ΚΡΕΜΥΔΑΚΙΑ, ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΩ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΠΟΤΕ ΕΤΣΙ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΛΛΑ ΘΑ ΤΑ ΦΤΙΑΞΩ ΜΙΑ ΜΕΡΑ
Διάβασα κι εγώ Κρεμμύδια Γεμιστά μαγεύτηκα απ'την εικόνα η οποία επικοινώνησε αμέσως με τους σιαλογόνους μου και ακολούθησα τα ίχνη. Φοβάμαι λίγο την φάση "........ν και ξεφλουδίζω 1-2 στρώματα φλούδας." αλλά ελπίζω να τα καταφέρω στο ξεφλούδισμα. Η συνταγή καταχωρείται γιά δοκιμή. Χίλια ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφή