Καλοκαιράκι τώρα πια και τα λαχανικά στο φόρτε τους.
Το φαγητό, trade mark, είναι το λεγόμενο ΜΠΡΙΑΜ, ή αλλιώς ΤΟΥΡΛΟΥ.
Αφού συγκέντρωσα τα απαραίτητα, αναγκάστηκα να σκεφτώ και μια "πατέντα", για να αποφύγω το σκέπασμα με αλουμινόχαρτο.
Και λέω "αναγκάστηκα", γιατί τα υλικά βγήκαν πολλά και δεν θα χωρούσαν έστω και στα δύο πυρεξάκια 20x30 με τα διαφανή καπάκια.
Έπρεπε να χρησιμοποιήσω το μεγάλο ταψί της κουζίνας 40x45, που πάντα το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Παρατήρησα ότι τα ταψιά της κουζίνας, στο πίσω τους μέρος, είχαν δύο μικρές τρυπούλες, που ποτέ δεν είχα καταλάβει γιατί.
Πήρα ένα απο τα ρηχά ταψιά και καπάκωσα το βαθύ.
Οι τρύπες ήρθαν ακριβώς, έκανα και δύο γαντζάκια για να μη γλυστράει και νατη η γάστρα!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhdxQp4gsqHaenLV5D94Ayed0FUFiWa9Fi2lZbTszOksSzusgCTW-nJOnintS97017DhoRQ9cfKX_fcfxF7rz-n64dQbNPet_0q1YaXD7fTj-gXfNOFBoDvjLhJ93I4XMUTSrcjKamqmQs/s400/2010-06-26.jpg)
Και ξεκίνησα...
Υ Λ Ι Κ Α
2 μεγάλες Πατάτες
4 μέτρια Κολοκυθάκια
2 μέτριες Μελιτζάνες (φλάσκες είχα)
3 Τομάτες κομμένες ροδέλλες
1 κουτί Κονκασέ (400 γραμ.)
6 σκελίδες Σκόρδο κομμένες στα 3 ή 4
2 μεγάλες Πιπεριές "καμπάδικες" (χοντρές για γεμιστά)
1 φλυτζ.τσαγ. Μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 φλυτζ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
2 νεροπότηρα Κρασί λευκό
Ζεστό νερό
Αλατοπίπερο και Ρίγανη
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνατες.
Το ίδιο με τις μελιτζάνες , τα κολοκυθάκια και τις πιπεριές.
Τα στρώνουμε στο ταψί και, με τα χέρια τα λαδώνουμε με το λάδι, για να μη ξεραθούν στο ψήσιμο.
Πολτοποιούμε (προαιρετικά) το κονκασέ στο multi, μαζί με το αλατοπίπερο και λίγο από το κρασί και το ρίχνουμε στο ταψί.
Ρίχνουμε το κρασί και μοιράζουμε τα κομμάτια του σκόρδου παντού.
Πασπαλίζουμε το σύνολο με τον μαϊντανό και απλώνουμε παντού τις ροδέλλες τομάτας.
Αφήνουμε την ρίγανη για λίγο πριν το τέλος του ψησίματος.
Σκεπάζουμε το ταψί, με όποιον τρόπο θέλουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 οC, για 1 ώρα, ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Ενδιάμεσα ελέγχουμε και, αν θέλει, συμπληρώνουμε με ζεστό νερό.
Λίγο πριν το τέλος πασπαλίζουμε με την ρίγανη.
Σήμερα έγινε σε μια ώρα, ενώ παλιότερα ήθελε μια ώρα σκεπασμένο και μισή ανοικτό.
Πιστεύω ότι η αιτία που έγινε γρηγορότερα είναι ότι το ταψί είναι σκούρο και μεταλλικό (εμαγιέ).
Σερβίρουμε και ...........
Πιστεύω ότι η αιτία που έγινε γρηγορότερα είναι ότι το ταψί είναι σκούρο και μεταλλικό (εμαγιέ).
Σερβίρουμε και ...........
.....ΤΡΩΜΕ......
Αμα βάλεις και λιγότερες πατάτες και λάδι... γίνεται και διαιτητικό....
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα
Πολύ έξυπνο αυτό με τα ταψιά.Ωραίο φαϊ, με ένα κομμάτι φέτα και νόστιμο ψωμάκι είναι μούρλια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία,νόστιμη και εύκολη συνταγή!!!
Για το καλοκαίρι είναι οτι πρέπει ,εκμεταλλεύοντας όλα τα ζαρζαβατικά!!!
Καλή μας όρεξη!!
Πολύ καλό και καλοκαιρινό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣήμερα έκανα μελιτζάνες αλλά πετάχτηκαν, γιατί ήταν δηλητήριο οι άτιμες!
Την Δευτέρα λοιπόν μπριάμ με πατάτες και κολοκύθια!
@ aKanonisti:
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο δικό σου πιάτο θα σερβίρω λίγες πατάτες και χωρίς ζουμί, να δω που θα βρείς να κάνεις βουτιές με το φρέσκο ψωμάκι (δικής μου επίσης κατασκευής).
Άσε που η δίαιτα πρέπει να γίνεται προ και μετά του φαγητού !!!
_______________
@ Nostimia:
Χρειάζεται και καμιά "απατεωνία", για να καλύπτει τις ανάγκες.
_______________
@ Eirini Katsa:
Κάθε χρόνο την κάνουμε δυό-τρεις φορές, ακόμη και με περισσεύματα λαχανικών (ότι έμεινε στο ψυγείο από προηγούμενα).
_______________
@ Γιαγιά Αντιγόνη:
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκόμη και οι σημερινές μελιτζάνες θέλουν ξεπίκρισμα.
Καθάρισμα, κόψιμο, αλάτισμα σε τρυπητό με πιάτο από κάτω, μια ώρα τουλάχιστον αναμονή, καλό πλύσιμο να φύγει το αλάτι, στίψιμο με το χέρι και μετά μαγείρεμα.
Και λέω "σημερινές" γιατί οι παλιές και σπόρια είχαν και πολύ πιο πικρές ΗΤΑΝ.
Πέρσυ μου έφεραν τέτοιες γνήσιες, στην αρχή και στο τέλος της εποχής τους, μεγαλωμένες μόνο με νερό, χωρίς τίποτε άλλο.
Αλλά δεν τις βρίσκεις στην αγορά.
__________________
τέλειο καλοκαιρινο φαγάκι πολυαγαπημένο, ότι πρέπει για βουτίτσες!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ:
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να κρατήσει το πολύτιμο ζουμί, δεν το άφησα ξεσκέπαστο, όπως λένε οι προδιαγραφές, να μείνε μόνο με το λάδι.
Παράλληλα έκανα και ψωμί και καταλαβαίνεις τι κρεπάλη έγινε!!
_______________
Εξαιρετικό φαγητό και υγιεινό.Καλή ιδέα. Ο θησαυρός του καλοκαιριού. Το συνηθίζω τούτη την εποχή ήδη το΄χω φτιάξει 3-4 φορές και πάντα ξεπικρίζω τις μελιτζάνες.Μαζί με την πράσινη πιπεριά βάζω και κόκκινη φλωρίνης(δίνει περισσότερη γλύκα). Άμα δε το συνοδεύσεις και με τυρί φέτα και ένα ποτήρι ρετσίνα Τυρνάβου σε ...βλέπει κι ο Θεός!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τα αγαπημένα μου καλοκαιρινά φαγητά !!!!! Εκπληκτικές φωτογραφίες !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό μάλιστα καλοκαιρινό φαγητο.
ΑπάντησηΔιαγραφήθα το κάνω τη δευτέρα. Εκτός από μελιτζάνες, τα έχει όλα τα λαχανικά ο κήπος μου.Οπότε μου έρχεται τζάμπα.
Ευχαριστώ.
Ο παππούς λέει "πενία τέχνας κατεργάζεται"
ΑπάντησηΔιαγραφήΜεγειά την γάστρα πατέντα.
Ωραίο και το τουρλού.
Ξημερωθήκαμε, αντε καληνύχτα.
ε αυτο θα το φαω!!μ αρεσει το τουρλου αφανταστα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκι αυτο με τα ταψια σουπερ ιδιοφυία μου εσυ
Είπες τρώμε;;;; έφτασα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα χρυσοχέρη!!!
@ Μαριάνθη:
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτή την εποχή ότι λαχανικό και να βάλεις, ταιριάζει. Μόν που πρέπει να ρυθμίσεις το μέγεθος των κομματιών, ώστε να μαλακώσουν συγχρόνως. Πχ πατάτες μικρότερα, κολοκυθάκια και μελιτζάνες μεγαλύτερα .
Ρετσίνα Τυρνάβου είπες;
Μέσα είμαι, αν και τον Τυρναβο τον συνδέω με το ούζο...
______________
@ Lambros:
Και να φανταστείς ότι μικρός δεν το έτρωγα (αν δεν είχε και κάποιο κρεατικό μέσα).
_______________
@ Frezia:
Από τον κήπο σου, ε; Άλλη νοστιμι΄θα έχει!!!!!!!!!
_______________
@ Thalassenia:
Βρε νυχτοπούλι, όλη μέρα σκαλίζεις τα φυτά σου και μετά ξενυχτάς με blogging;
Η γάστρα-πατέντα έγινε αναγκαστικά.
Η οβάλ γάστρα που έχουμε είναι μικρή.
Όσο για την "πενία τέχνας..", πάντα οι παππούδες έχουν δίκιο.
Καλή Κυριακή
_____________
@ Η σιωπηλή κραυγή:
Έλα, σε περιμένω........
_____________
@ ΦΟΥΛΗ:
Διακτινίσου σύντομα, έφθασε μεσημέρι, σχεδόν!
_____________
Καλημέρα! Δεν έχεις άδικο να συνδέεις τον Τύρναβο με το ούζο αφού θεωρείται η ηπειρωτική του πατρίαδα καθότι η νησιωτική πατρίδα του ούζου είναι το Πλωμάρι. Αρίστης ποιότητας ούζο και από τις δύο περιοχές. Όμως ο σονεταιρισμός ο οινοποιητικός Τυρνάβου παράγει κατά τη γνώμη μου την καλύτερη ρετσίνα στην Ελλάδα.Την πρωτοδοκίμασα στο Μπιτ Μπαζάρ σε μεγάλο μποκάλι με το όνομα Αμπελόφυλλο. Διατίθεται όμως σε στα SM σε μικρό μπουκάλι και γράφει ρετσίνα τυρνάβου, Υπάρχει και κάβα-πρατήριο.Αξίζει γιαυτό τα γράφω. :)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλειο φαγάκι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χεράκια σου :)))
Θα το φτιάξω μέσα στην εβδομάδα και με ζυμωτό ψωμάκιιιιι πωπωπωπ πάρτυ θα κάνω χιχιχι
Καλό απόγευμα
@ Μαριάνθη:
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύτιμες πληροφορίες για το Μπιτ-παζαρ.
Ευκαιρία για έξοδο και για μια ρετσινούλα.
__________
@ Asteri:
Με ζυμωτό, πως να πω όχι, στην πρόσκληση που θα μου στείλεις!!!
__________
αυτό το φαγητό δε το βαριέμαι!!!βάλε και λίγα πράσινα φασολάκια αν σου αρέσουν...εγώ τους βάζω
ΑπάντησηΔιαγραφήσπέρες!!!
ΩΡΑΙΟΤΑΤΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.
Αγαπημένο και γρήγορο μα δεν το σκεπάζω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ψήνω σε πήλινο και πίνει όλο το νεράκι του!
Λές να θέλει και σκέπασμα??
Καλή εβδομάδα!