Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΑΥΛΗΣ ΚΑΙ Η ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ...

Λίγο πριν το μεσημέρι, βγήκα στην αυλή μου και βλέπω την πορτοκαλιά ανθισμένη.........

.....Χτυπάω παλαμάκια και, σαν από θαύμα, τα λουλουδάκια γίνονται ....
...πορτοκάλια, ώριμα και προκλητικά....

Κόβω αμέσως τέσσερα και "μπαίνω" στο φιλικό blog "Betty's Cuisine", όπου χθες είδα "Πορτοκάλι Γλυκό/Μαρμελάδα", από την εκπομπή του Παρλιάρου "Γλυκειές Αλχημείες".

Δεν χάνω χρόνο και ακολουθώ σχεδόν κατά γράμμα τις οδηγίες της συνταγής.
Και λέω σχεδόν, γιατί μετά το καλό πλύσιμο των πορτοκαλιών, δεν άντεξα και τα έξυσα στο ψιλό του τρίφτη, όπως κάνω χρόνια τώρα, το έκαμνε και η μητέρα μου.

Το ξύσμα ........



......το έβαλα σε σακκουλάκι τροφίμων, το έπλασα μακρύ, για να μπορώ να κόψω κομμάτι όταν χρειαστεί και το έβαλα στην κατάψυξη.
Τα έβρασα μια ώρα και μαλάκωσαν, τα έκοψα λεπτές φέτες και, μαζί με το ζουμί τους βγήκαν 1400 γραμμάρια.
Τότε βλέπω ότι η ζάχαρη που είχα ήταν 850 γραμ. μόνο!
Δεν πήγα να πάρω άλλη και έκανα την μαρμελάδα με αυτή τη ζάχαρη, βράζοντας περίπου 30'


Εν τω μεταξύ αποστείρωσα τρία βάζα, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρήτε στα παραπάνω links και βγάζοντας από τον φούρνο, πέφτει και το ένα από τα μεγάλα γίνεται θρύψαλα. Γέμισε η κουζίνα ζεματιστά γυαλιά.
Γούρι, λέω, και ευτυχώς αυτή η ποσότητα, γέμισε το μεγάλο που σώθηκε και μισό μικρό (για άμεση κατανάλωση).
Εδώ το μεγάλο, κρυώνει ανάποδα.


Πριν λίγο, δοκίμασα από το μικρό, για να δω πως "στέκεται" στο κουτάλι και.....


.....στο ψωμί.


Εννοείται ότι δοκίμασα και με το κουταλάκι, αλλά και με το χειροποίητο ψωμάκι ολικής.
Έτσι για απογευματινό.
Παρ'όλη την λιγότερη ζάχαρη, έγινε ΑΨΟΓΟ, τόσο που πιστεύω ότι μάλλον η ποσότητα των συνταγών είναι υπερβολική.
Επί πλέον έβαλα και τον χυμό 2 λεμονιών, στο βράσιμο.

Φυσικά αυτά περί αυλής είναι "μαϊμούδες". Οι φωτό όμως είναι πραγματικές από την Προξένου Κορομηλά, το πρωί της περασμένης Κυριακής.
Τα πορτοκάλια είναι "ΕΛΕΝΑ" από το κοντινό Σ/Μ.
Posted by Picasa

25 σχόλια:

  1. χαχαχα με έκανες και το πίστεψα για την πορτοκαλιά, ό,τι ήταν από τον κήπο σου δηλαδή :))
    Λαχταριστή η μαρμελάδα :))

    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πλάκα με κάνεις Σαλονικιέ?
    Κατά τον Οκτώβρη φτιάχνουμε μαρμελάδα τώρα μόνο τ'ανθη!
    Θα χρειαστώ την συνταγή σου τότε έχω μια πορτοκαλιά που δεν έχει ούτε κουκούτσια ό,τι πρέπει για μαρμελάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. γεια στα χερια σου!!! πανέμορφη!!!
    Καλό βράδυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και εγω που νόμιζα πως στ' αλήθεια ήταν δικές σου οι πορτοκαλιές..
    θα τη κάνω και εγώ τη μαρμελάδα, φαίνεται υπέροχη..
    δλδ φιλάς στη κατάψυξη το ξύσμα και το χρησιμοποιείς όποτε χρειάζεσαι?
    καλό βράδυ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Asteri: Ο κήπος "πάει καλλιά του" από χρόνια. Τώρα, μπετόν-αρμέ και Άγιος ο Θεός, δυστυχώς.
    __________
    @ Zoyzoy: Και όμως, στο δρομάκι αυτό και απέναντι από τον Λ.Πύργο, υπάρχουν πορτοκάλια, συγχρόνως με τα λουλούδια.
    Τα πορτοκάλια μάλλον είναι περσυνά, που δεν έπεσαν και δεν πάγωσαν.
    Πάτα στις φωτό. Ο κωδικός τους μευά το Ρ δείχνει μήνα και ημέρα. Τα δέντρα είναι διαφορετικά βέβαια.
    Όταν θα χρειαστείς την συνταγή θα σου πω και μια άλλη απατεωνία, που δεν την έκανα σήμερα που ήθελα μαρμελάδα.
    ____________
    @ ΦΟΥΛΗ: Για αυτό το "γεια στα χέρια σου" ζω!!!
    Κι αν δεν μου το πει κανείς, το λέω στον εαυτό μου.
    ____________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Thumbelina: Το ξύσμα, παλιότερα το έριχνα σε βαζάκι με κονιάκ. Τώρα στην κατάψυξη, σαν στικ, για να κόβω για αρωματικό στα κέϊκ και στα κουλουράκια. Κόβεις 2-3 εκατοστά και ξεπαγώνει αμέσως μόνο αυτό. Κρατάει μέχρι να τελειώσει.
    Άσε που πολλές φορές ξύνω και αυτά που τρώμε.
    ______________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν με νοιάζει από που ειναι η πορτοκαλιά..
    Αυτό με τα παλαμάκια αληθεύει;
    Και πιάνει παντού;
    Καλησπέραααααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Ελίτσα: Δεν είδες τους ταχυδακτυλουργούς;
    Έτσι χτυπάνε για να εμφανίσουν ή να εξαφανίσουν κάτι.
    ή το άλλο
    "...Τόνα κτύπαε τάλλο χέρι
    από την απελπισιά..."
    (Διονύσιος Σολωμός-Ύμνος εις την Ελευθερίαν- πριν 200 χρόνια)
    Καλό Βράδυ.
    ___________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Βρε "μαϊμού" παραγωγέ, είπα κι εγώ εκεί που μένει, μέσα στο τσιμέντο, που τον βρήκε τον κήπο; χαχαχαχα
    Καλό, τσιμπήσαμε όλοι......
    Σου πέτυχε μούρλια η μαρμελάδα σου, καλοφάγωτη!!
    Φιλιά :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το είδα έχεις δίκιο,άλλωστε και τα δικά μου πρίν το Πάσχα έκοψα τα τελευταία για να δυναμώσουν τ'ανθη.
    Αποφεύγω τις μαρμελάδες για γνωστούς λόγους μια πορτοκαλόπιτα ευχαρίστως να σου δείξω και συνταγή!

    Θα μείνω με την αγωνία της απατεωνιά χμ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τέλεια σου πέτυχε!
    Βοήθησε και το γούρι από το σπασμένο βάζο μάλλον :))

    Αρα μεθαύριο που θα ξαναφτιάξω λες να βάλω λιγότερη ζάχαρη ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κι εγώ που ετοιμαζόμουνα να σε ρωτήσω το κόλπο να καρπίζουν στο άψε σβήσε τα φυτά γιατί αγόρασα καρπουζιές και με ρώτησε ο γιος μου πότε θα γίνουν τα καρπούζια!!
    Τέλεια η μαρμελαδίτσα αλλά μου άρεσε πολύ και το ψωμάκι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πέρασα για ένα γεια!Δεν χάνομαι!Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ ΕΥΗ: Σαν μαϊμού παραγωγός, θάπρεπε να κάνω μαρμελάδα μπανάνας!
    __________
    @ Zoyzoy: Το κόλπο είναι να πετύχεις μ'ένα σμπάρο, δυό τρυγόνια.
    Να κάνεις και γλυκό και μαρμελάδα συγχρόνως.
    __________
    @ Betty's Cuisine: Έβαλα και χυμό δυο λεμονιών, γιατί αυτά τα πορτοκάλια είναι πολύ γλυκά.
    Και η ζάχαρη ήρθε ακριβώς. Και να ήθελα παραπάνω, δεν είχα εκείνη τη στιγμή.
    __________
    @ Λίλα: Το ψωμί είναι μισό-μισό αλεύρι κίτρινο και ολικής, σε φόρμα μακρόστενη.
    Τέτοιο κάνω πολύ συχνά, όπως και με λίγο παραβιασμένες συνταγές της Κικής, από το βιβλίο.
    __________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ ...I'm a dreamer: Ευτυχώς, έχει ακόμη μαρμελάδα για κέρασμα.
    _____________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δηλαδή με το φλούδι κάνεις γλυκό και τη σάρκα μαρμελάδα??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ Zoyzoy: Ναι, αλλά την φλούδα τυλιγμένη ρολό, στηριγμένη με οδοντογλυφίδα, που την βγάζεις μόνο όταν κρυώσει τελείως.
    Πονηρά έβγαζα μια-δυο και έλεγα "χαλασμένα είναι" και τα έτρωγα επί τόπου.
    ____________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Άντε να τη βλέπω!Για να μη θυμηθώ ακόμη εκείνο το υποσχόμενο με κούριερ παστίτσιο!Χαχαχαχαχχα!Καληνύχτα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Χιχι, δεν πειράζει Σταύρο μου, τα όνειρα είναι δωρεάν για την αυλή με τις πορτοκαλιές!

    Προτιμώ την μαρμελάδα φράουλας αλλά φαίνεται ωραία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @ Alice world: Δεν την ονειρεύομαι πια.
    Όταν την είχα, δεν ήξερα να την εκτιμήσω.
    _______________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μιαμμιαμ..
    Μου αρεσει αυτο που βλέπω!!
    Εγω πάλι εφτιαξα φραουλίτσα μαρμελάδα! Αρεσει στα αστέρια μου ..Τι να κάνω η ..Μάνα??
    Φιλιά.
    Και σου ευχομαι καλό Μήνα!!

    Loulou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @ Loulou: Έχει και η φράουλα τη χάρη της, είναι και η εποχή της τώρα.
    Θα είναι το επόμενο βήμα και μετά το καταπληκτικό βυσσινο, όπως πέρσυ.
    Τα τελευταία υπόλοιπα βύσσινου μπήκαν επάνω σε νηστισιμη Πάστα φλόρα.
    ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
    ___________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλησπέρα,
    Η μαρμελάδα με τα πορτοκάλια φαίνεται πολύ νόστιμη λέω να την δοκιμάσω και εγώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @ Irini: Μπορείς να δοκιμάσεις με την μισή ποσότητα και να πεις τις εντυπώσεις σου.
    Εγώ πάντα δοκιμάζω με την μισή ποσότητα, τόσο που με πήραν "στο ψιλό" (κυρίως η καλή μου φίλη Θαλασσένια).
    Δε με νοιάζει όμως γιατί ξέρω τις καλές της προθέσεις!
    Καλώς ήρθες και ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
    _______________

    ΑπάντησηΔιαγραφή