Πατατοκεφτέδες...... -σιγά το περίεργο. Βρίσκεις παντού. Μυτηληνιούς με λαδοτύρι Μυτηλήνης,... Κρητικούς με σκληρή Γραβιέρα Κρήτης,....Ζακυνθινούς με λαδοτύρι Ζακύνθου, ......στην Τήνο, στην Καλαμάτα, στην Σαντορίνη...........ΠΑΝΤΟΥ.
Και όλοι τους βαφτίζουν με το όνομα του τόπου τους, από το τοπικό τυρί, που βάζουν μέσα.
Εγώ δηλαδή, που έβαλα Γιδοτύρι Ήπειρος και ξηρή μυζήθρα Δωδώνης, πως θα έπρεπε να τους βαφτίσω;......Ηπείρου;.......ΟΧΙ ! Δεν πέφτω στην παγίδα!!!
ΑΝΩΝΥΜΟΙ λοιπόν, και τα παράπονα στον Δήμαρχο, που λένε....
Παντού όμως έχουν μέσα και πατάτα. Τι διάολο πατατοκεφτέδες θα ήταν;
Σήμερα δεν άφησα την σύζυγο να τους κάνει και τους έκανα εγώ, με "κάτι" παραπάνω και ΟΧΙ τηγάνι με λάδια και στραγγίσματα σε απορροφητικό χαρτί και τέτοια.
Και όπως πάντα, το....αποτέλεσμα, σερβιρισμένο με γαρνιτούρα χόρτα (ζωχιούς) και κουνουπίδι, βρασμένα στον ατμό, με λαδολέμονο.....μόνο.
Και όλοι τους βαφτίζουν με το όνομα του τόπου τους, από το τοπικό τυρί, που βάζουν μέσα.
Εγώ δηλαδή, που έβαλα Γιδοτύρι Ήπειρος και ξηρή μυζήθρα Δωδώνης, πως θα έπρεπε να τους βαφτίσω;......Ηπείρου;.......ΟΧΙ ! Δεν πέφτω στην παγίδα!!!
ΑΝΩΝΥΜΟΙ λοιπόν, και τα παράπονα στον Δήμαρχο, που λένε....
Παντού όμως έχουν μέσα και πατάτα. Τι διάολο πατατοκεφτέδες θα ήταν;
Σήμερα δεν άφησα την σύζυγο να τους κάνει και τους έκανα εγώ, με "κάτι" παραπάνω και ΟΧΙ τηγάνι με λάδια και στραγγίσματα σε απορροφητικό χαρτί και τέτοια.
Και όπως πάντα, το....αποτέλεσμα, σερβιρισμένο με γαρνιτούρα χόρτα (ζωχιούς) και κουνουπίδι, βρασμένα στον ατμό, με λαδολέμονο.....μόνο.
Υ Λ Ι Κ Α
3 μεγάλες Πατάτες (με το μάτι περίπου 1 κιλό)
2 μεγάλα Αυγά (βλ. φωτό παρακάτω)
1 φλ.τσαγ. Γιδοτύρι (ή φέτα) τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
1 φλ.τσαγ. ξερή Μυζήθρα (ή όποιο άλλο τυρί θέλετε, κεφαλοτύρι, γραβιέρα, λαδοτύρι κλπ.)
2 κουτ.σουπ. φύλλα Μαϊντανού (άλλοι βάζουν άνηθο)
3-4 Κρεμμυδάκια φρέσκα (άλλοι βάζουν ξερό)
1 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
1,5 νεροπότηρο Αλεύρι κίτρινο
Φρυγανιά ολικής τριμμένη
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Καθαρίζουμε και κόβουμε στα 6 ή 8 τις πατάτες.
Τις βράζουμε, κατά προτίμηση στον ατμό μέχρι να μαλακώσουν. Εγώ τις έβαλα στο καλαθάκι της χύτρας, με δύο φλυτζάνια νερό (στον ατμό) και τις άφησα 8 λεπτά από το σφύριγμα της βαλβίδας (φωτό)
Δεν ήθελα να χρησιμοποιήσω το μπέντερ-ράβδο, για να μή γίνουν κρέμα.
Ρίχνουμε στο μπωλ με τις λυωμένες πατάτες τον πολτό του multi , το αλεύρι και τα τυριά και ζυμώνουμε καλά με το χέρι ή με τα ζυμωτήρια του μίξερ χειρός (φωτό)
Το μείγμα πρέπει να είναι κολλώδες.
Αν θέλουμε, πλάθουμε τους κεφτέδες με λαδωμένα χέρια, ή παίρνουμε με ένα κουτάλι , το κυλάμε στην φρυγανιά και τους τοποθετούμε στο ταψί, που το καλύψαμε με λαδόκολλα (φωτό)
(στην παραπάνω φωτό, μετά το ψήσιμο, γύρισα ορισμένους για να φανεί "το κάτω τους", δοκιμάσαμε έναν και "τσίμπησα" και αυτόν εδώ τον κάτω δεξιά).
Στην δοκιμή ακούστηκε μουγκρητό "μμμμμμμμμμμμμ" , είπε "γειά στα χέρια σου" και, στο τέλος, "πιο νόστιμοι απ'τους δικούς μου".
Εναλλακτικά, επίσης για δοκιμή, έβαλα και τέσσερις, στο μικρό ριγέ τηγανάκι (γκριλλιέρα)
Αυτό που μένει μετά, είναι να φαγωθούν ζεστοί ή κρύοι, συνοδεία βραστής ή ωμής σαλάτας ή να συνοδεύσουν ψητά, ή να προηγηθούν του φαγητού, μαζί με ουζομεζέδες.
Η τελευταία φωτό είναι το ίδιο πιάτο της πρώτης, αλλά με διαφορετικό φωτισμό.
Πρέπει να πω ότι, εκτός από νόστιμοι, είχαν και αρκετή φωτογένεια.....
ΞΕΡΩ ΠΡΟΛΑΒΑ!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗΡΘΑ ΠΡΩΤΗ ΠΑΙΡΝΩ ΕΝΑΝ...
ΚΑΛΟ Σ/Κ
Πω!πω! πω καλεε μας λυγουρευεις...
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλη ορεξη!!Πιες και ενα κρασακι για μας...
Καλο Σαββατοκυριακο.
Λουλου
Μπράβο μπράβο :)))) θα τους φτιάξω και θα προσθέσω και λίγο δυόσμο, μια τσιμπιά :P
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χεράκια σου
Καλό απόγευμα
@ ELENI: Το είπα και άλλη φορά:
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνα ίσον κανένα.
Ούτε στο δσόντι δεν φτάνει.
Καλά να περάσεις το ΠΣΚ.
_______________
@ Loulou: Στη υγειά όλων μας.
Καλό Σ/Κ
_______________
@ Asteri: Δεν έχω δυόσμο, ούτε ξερό, ούτε σε γλαστράκι.
Θα δούμε στο μέλλον.
Καλό Σαββατοκύριακο.
_______________
Αυτό το πρώτο πιάτο, έτσι όπως είναι, το τσάκιζα εν ριπή οφθαλμού αυτή τη δύσκολη ώρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε ουζάκι προτιμώ εγώ!
Καλό Σαββατοκύριακο.
E όχι και ανώνυμοι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔύσπιστοι πατατοκεφτέδες του Βαρδάρη!
Και μου αρέσει που δεν τηγανίζονται.
Όλα τα πανέ κι εγώ στο φούρνο τα φτιάχνω πια!
πατατοκεφτέδες δύσπιστες όχι ανώνυμες :))))
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλό σ/κ
Πατατοκεφτέδες στο φούρνο χωρίς λάδια και χοληστερίνη. Άψογη συνταγή ειδικά για όσους αποφεύγουν το τηγάνι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλο πατέντες είσαι Δύσπιστε:)
Ευχαριστούμε για τις πολύ χρήσιμες ιδέες!
Καλό Σαββατοκύριακο
Και νόστιμοι και καλύτερα στο φούρνο!Καλό Σαββατοκύριακο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑαα ζήλεψα! θα κάνω κι εγώ με δική μου βερσιόν! Εννοείται ψητούς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠω πω ομορφιές!!την πρώτη φορά που τους έφτιαξα έγιναν ομελέτα χαχαχα..
ΑπάντησηΔιαγραφήτώρα μια χαρά!!
Δεν τους έχω φτιάξει ποτέ μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάνει υπέροχους η πεθερά μου και δεν θέλω να μπώ στη διαδικασία άλλωστε σιχαίνομαι το τηγάνι αλλά ο τρόπος σου μ'αρέσει θα τους δοκιμάσω και θα σε φωνάξω!
Καλό ΣΒΚ!!
εγω θα προτιμησω την παραδοσιακη τηγανιτη εκδοχη...παιρνω 5-6!!!και τρεχω!!! (μπας και τους καψω)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ έβαλα μόνο ανθοτυρο! Πολύ νόστιμο!!
ΑπάντησηΔιαγραφή