ΣΥΝΕΧΕΙΑ VIIΙ
ΓΙΩΤΑ
Ισλί: Γλυκό των Χριστουγένων, νηστίσιμο, για πριν και μετά τις γιορτές. Μοιάζει με μελομακάρονα, τρίγωνα σε σχήμα και γέμιση καρύδι και κανελογαρύφαλο.
(Το γράμμα αυτό το συμπλήρωσε η νέα μας φίλη "ΤΟ ΒΑΓΟΝΙ")
ΘΗΤΑ
Θρούμπι: Φυτό μονοετές, με γεύση σαν θυμάρι και ισχυρές αφροδισιακές ιδιότητες.
ΗΤΑ ;;; (Περιμένω συμλήρωμα...)
ΖΗΤΑ
Ζαμπαγιόν: Κρέμα που έχει βάση αυγό, ζάχαρη και Μαυροδάφνη και ψημένη σε μπαίν-μαρί, για να μη βράσει το μείγμα.
Ζαφορά: Εκλεκτό και πανάκριβο μπαχαρικό που δίνει χρώμα στο ρύζι, στην παέγια, στην ψαρόσουπα. Στην Κοζάνη φτιάχνουν και κάποιο οινοπνευματώδες ποτό.
Άλλες ονομασίες Κρόκος και σαφράν.
Ζεματίζω: Βράζουμε μια τροφή μέσα σε νερό για μερικά λεπτά, την ξεπλένουμε με κρύο νερό και την στραγγίζουμε.
Ζουλιέν: Τρόπος κοπής λαχανικών σε μπαστουνάκια.
Ζωμός: Νόστιμο υγρό μέσα στο οποίο έχουμε βράσει κρέας, πουλερικά ή λαχανικά ή συνδυασμό τους. Χρησιμοποιείται για βελτίωση γεύσης σε σούπες, σάλτσες κλπ.
ΕΨΙΛΟΝ
Εμουλσιόν (Emulsion): Μείγμα διαφόρων υλικών με λάδι, όπως η μαγιονέζα, η σάλτσα Ολλαντέζ ή και η αρχική μορφή του κέϊκ.
Εντράδα: Κρέας με λαχανικά μαγειρεμένα σε κατσαρόλα.
Εσανς: Απόσταγμα φυτών.
Εσκαλόπ: Λεπτές φέτες κρέατος.
Εστραγκόν: Αρωματικό φυτό με χαρακτηριστικό άρωμα. Αποξηραμένο Μπαχαρικό.
Έμμενταλ: Ποικιλία Ελβετικού τυριού , με στερεά απαλή υφή, μεγάλες τρύπες και ελαφρά γλυκειά γεύση.
ΔΕΛΤΑ
Δέσιμο: Το πήξιμο ενός υγρού με την προσθήκη αλευριού ή κορν-φλάουρ. Επίσης η λέξη χρησιμοποιείται και στο σιρόπι των γλυκών κουταλιού.
Διαυγάζω: βλέπε "Κλαριφιέ".
Δρακόντιο: Αρωματικό χόρτο με πολύ έντονη γεύση, μέσα σε ξύδι.
ΓΑΜΜΑ
Γιαπράκια: Φαγητό που περιέχει κυμά ή ρύζι, τυλιγμένο σε κάποιο φύλλο λαχανικού, πχ κληματόφυλλα, λαχανόφυλλα, μαρουλόφυλλα κ.ά.
Γκασπάτσο (Gaspacho): Κρύα τοματόσουπα της Ανδαλουσίας. Συνοδεύεται με κρουτόν.
Γκιουβέτσι: Πήλινο πυράντοχο σκεύος για ψήσιμο φαγητών στο φούρνο.
Γκλασάρω: Δίνω στο φαγητό ή στο γλυκό γυαλιστερή όψη αλείφοντας το με κάποια κρέμα.
Γκρατέν: Τρόπος μαγειρέματος, όπου καλύπτουμε την έπιφάνεια του φαγητού με τυρί ή μπεσαμέλ κλπ και ψήνεται σε δυνατό φούρνο, μέχρι να ροδίσει.
Γλυκόζη: Σιρόπι καλαμποκιού σε πυκνή ή λεπτή μορφή.
Γρανίτα: Είδος παγωτού με θρυμματισμένο πάγο σε κρυστάλλους.
ΒΗΤΑ
Βούτυρο καριφιέ: Βούτυρο λυωμένο, από το οποίο έχουν αφαιρεθεί τα γαλατερά κατάλοιπα, ώστε να μείνει το διαυγές, καθαρό λίπος.
Βράσιμο: Κατεργασία τροφίμων με νερό ή άλλο υγρό μέσα σε κατσαρόλα επάνω σε φωτιά, για να μαλακώσουν.
ΑΛΦΑ
Α λα: Υποδηλώνει τον τρόπο με τον οποίο είναι μαγειρεμένο το φαγητό. Όπως λέμε Α λα Γρεκ ή Α λα Προβενσάλ κλπ.
Αγιολί: Σάλτσα της Νότιας Γαλλίας, με βάση τη μαγιονέζα, αρωματισμένη με λυωμένο σκόρδο. Συνοδεύει τηγανητό παστό μπακαλιάρο, αντί σκορδαλιάς.
Άϊσμπεργκ: Λαχανικό σαν μαρούλι, με λευκό χρώμα.
Αλ ντέντε: Επί λέξει : στο δόντι. Σημαίνει το πόσο είναι βρασμένα τα ζυμαρικά, ώστε να κρατούν στο δόντι.
Αλιφώνι: Άλλη ονομασία του φυτού σταμναγκάθι, που χρησιμοποιείται σε σαλάτες και σε φαγητά, στην Κρήτη.
Άλμη: Διάλυμα αλατιού σε νερό, για συντήρηση κρεάτων, ψαριών, λαχανικών κλπ.
Αλουσιά: Βραστό νερό με μια κουταλιά στάχτη (σταχτόνερο). Χρησιμοποιείται σε παραδοσιακές συνταγές ζαχαροπλαστικής.
Αμαρέτι: Μικρά Ιταλικά μπισκοτάκια, με γεύση πικραμυγδάλου, για μετά τον καφέ.
Αντιπάστο (Antipasto): Ιταλικός όρος για ορεκτικά.
Απάκι: Χοιρινό καπνιστό κρέας.
Άχνισμα: Μαγείρεμα στον ατμό μέσα σε τρυπητό, τοποθετημένο επάνω σε νερό που βράζει. Υπάρχουν ειδικές κατσαρόλες.
ΤΕΛΟΣ
Αυτή ήταν η τελική ανάρτηση της σειράς ΕΡΜΗΝΕΥΟΝΤΑΣ ΟΡΟΥΣ.
Κάποια στιγμή, ίσως αύριο, θα αναρτηθεί το σύνολο των οκτώ (8) αναρτήσεων συγκεντρωμένο.
εγώ τώρα πρέπει να κάνω ...σκονάκι...
ΑπάντησηΔιαγραφήαποκλείεται να τις θυμάμαι όλες...
Έβαλα όλες τις αναρτήσεις στο word και η εκτύπωση είναι 8 σελίδες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν τα βάλουμε στα χαζομηχανήματα, δεν είναι ανάγκη να τα θυμόμαστε. Το μυαλό πρέπει να μένει καθαρό για τα χόμπυ!
Καλό Βράδυ.
Κάτι για το γιώτα:
ΑπάντησηΔιαγραφήΙσλί: είναι Χριστουγεννιάτικα γλυκά της Πόλης που μοιάζουν με τα μελομακάρονα.
Χρήσιμος οδηγός,
καλά μαγειρέματα!
όπως πάντα πολύ-πολύ χρήσιμη ανάρτηση!
ΑπάντησηΔιαγραφήμια φιλική παρατήρηση μόνο: αυτό το κόκκινο χρώμα στις λέξεις ζαλίζε λίγο... εκτός κι αν είναι της ηλικίας !!!
@ ΤΟ ΒΑΓΟΝΙ: Θα συμπληρωθεί αμέσως.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ.
________________
@ Betty's: Ξεκίνησα έτσι και στην πορεία το κατάλαβα, αλλά θα έπρεπε να τα ξαναγράψω, όπερ αδύνατον.
Η κατάσταση βελτιώνεται αν περάσεις το βελάκι με πατημένο το αριστερό πλήκτρο. Φωτίζεται και γίνεται ευανάγνωστο.
Sorry αλλά νοιώθω πολύ νέος σε κάτι τέτοια.
Καλό βράδυ
_________________