Είχαμε πολύ καιρό να κάνουμε ένα γλυκό ταψιού, σιροπιαστό. Έγινε ένα "ταμείο" υλικών που ήδη υπήρχαν στο σπίτι και έστησα ένα ρεβανί .
Και λέω τ.Βεροίας, γιατί από την γνήσια συνταγή έκανα λίγες παρασπονδίες. Σε παρενθέσεις, στα υλικά γράφω αυτά που πρέπει.
Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό, τόσο που δεν μετάνοιωσα για τις ελλείψεις των υλικών.
"Ποζάρησε" σήμερα , σε φυσικό φωτισμό....
Και λέω τ.Βεροίας, γιατί από την γνήσια συνταγή έκανα λίγες παρασπονδίες. Σε παρενθέσεις, στα υλικά γράφω αυτά που πρέπει.
Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό, τόσο που δεν μετάνοιωσα για τις ελλείψεις των υλικών.
"Ποζάρησε" σήμερα , σε φυσικό φωτισμό....
Ρ Ε Β Α Ν Ι
ΥΛΙΚΑ για ταψάκι ή πυρέξ 20x30 εκατοστά
3 Αυγά
200 γραμ. ή 1 φλυτζ.τσαγ. Γάλα Εβαπορέ light 4% (1/2 -> 1 κεσεδάκι γιαούρτι)
300 γραμ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
180 γραμ. Σιμιγδάλι ψιλό (χοντρό ή ψιλό ή μισό-μισό)
150 γραμ. Ζάχαρη
1/2 κουτ. γλυκού Baking Powder
1/2 κουτ. γλυκού Σόδα
( 2-3 Βανίλιες)
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
1 λίτρο Νερό
1 κιλό Ζάχαρη
Χυμό από 1 Λεμόνι και την φλούδα του
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξενινάμε πρώτα από το σιρόπι. Σε κατσαρόλα βράζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να δένει, έτσι που να τρέχει από το κουτάλι με κάποια δυσκολία.
Εδώ μπορεί να γίνει μια απατεωνία: Μετά από 5-7 λεπτά βράσιμο, βγάζουμε το μισό και συνεχίζουμε με το υπόλοιπο, μέχρι να δέσει (αυτό θεωρείται μυστικό, Ευρύνοε!!).
Πιό κάτω θα δούμε γιατί.
Ετοιμάζουμε το μείγμα: Σε μπωλ βάζουμε όλα τα στερεά υλικά και τα ανακατεύουμε καλά.
Σε άλλο μπωλ χτυπάμε το γάλα (ή γιαούρτι) και ρίχνουμε στο μίγμα των στερεών.
Θα γίνει ένα παχύρρευστο μείγμα, που το βάζουμε στο ταψάκι, αφού πρώτα το λαδώσουμε ή το βουτυρώσουμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 οC, για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Κόβουμε σε κομμάτια τετράγωνα ή ρομβοειδή.
Τα σιρόπια μας έχουν κρυώσει, και περιχύνουμε το ρεβανί πρώτα με το ζουμερό. Περιμένουμε να απορροφηθεί και μετά ρίχνουμε και το παχύρρευστο, σιγά-σιγά με μια κουτάλα για να το ρουφήξει κι αυτό.
Με αυτόν τον τρόπο, θα γίνει ζουμερό μέσα και γυαλιστερό έξω.
Έτοιμο!!
ΥΛΙΚΑ για ταψάκι ή πυρέξ 20x30 εκατοστά
3 Αυγά
200 γραμ. ή 1 φλυτζ.τσαγ. Γάλα Εβαπορέ light 4% (1/2 -> 1 κεσεδάκι γιαούρτι)
300 γραμ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
180 γραμ. Σιμιγδάλι ψιλό (χοντρό ή ψιλό ή μισό-μισό)
150 γραμ. Ζάχαρη
1/2 κουτ. γλυκού Baking Powder
1/2 κουτ. γλυκού Σόδα
( 2-3 Βανίλιες)
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
1 λίτρο Νερό
1 κιλό Ζάχαρη
Χυμό από 1 Λεμόνι και την φλούδα του
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξενινάμε πρώτα από το σιρόπι. Σε κατσαρόλα βράζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να δένει, έτσι που να τρέχει από το κουτάλι με κάποια δυσκολία.
Εδώ μπορεί να γίνει μια απατεωνία: Μετά από 5-7 λεπτά βράσιμο, βγάζουμε το μισό και συνεχίζουμε με το υπόλοιπο, μέχρι να δέσει (αυτό θεωρείται μυστικό, Ευρύνοε!!).
Πιό κάτω θα δούμε γιατί.
Ετοιμάζουμε το μείγμα: Σε μπωλ βάζουμε όλα τα στερεά υλικά και τα ανακατεύουμε καλά.
Σε άλλο μπωλ χτυπάμε το γάλα (ή γιαούρτι) και ρίχνουμε στο μίγμα των στερεών.
Θα γίνει ένα παχύρρευστο μείγμα, που το βάζουμε στο ταψάκι, αφού πρώτα το λαδώσουμε ή το βουτυρώσουμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 οC, για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Κόβουμε σε κομμάτια τετράγωνα ή ρομβοειδή.
Τα σιρόπια μας έχουν κρυώσει, και περιχύνουμε το ρεβανί πρώτα με το ζουμερό. Περιμένουμε να απορροφηθεί και μετά ρίχνουμε και το παχύρρευστο, σιγά-σιγά με μια κουτάλα για να το ρουφήξει κι αυτό.
Με αυτόν τον τρόπο, θα γίνει ζουμερό μέσα και γυαλιστερό έξω.
Έτοιμο!!
Η φωτογραφία στο πιατάκι βγήκε σήμερα, σε μικρότερη ανάλυση. Από δω και πέρα έτσι θα βγαίνουν, γιατί βαρέθηκα την κάθε ανάρτηση να μή χωράει παρά μόνο 4-5 φωτό.
Με κλικ στις φωτό θα δείτε την διαφορά.
καλησπέρα
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν πιστεύω να είμαι η πρώτη!
Καλοφάγωτο...μια γωνία κράτα μου
Δεν μ'αρέσουν τα γλυκά αλλά πάω να ψάξω κι εγώ στο ντουλάπι!!
Ωχ τι μου κάνεις τώρα.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΣιροπιαστό τέλειο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο'χα φτιάξει πρόσφατα αλλά δεν φούσκωσε τόσο υπέροχα!!
Καλή και γλυκιά εβδομάδα να'χεις!!
αχ μόλις έκανα ανάρτηση σε σάμαλι και διαβάζω τώρα το ραβανί σου! μοιάζουν αρκετά ε;
ΑπάντησηΔιαγραφήωραία τα άτιμα τα σοροπιαστά...
Ένα κομμάτι από μέση παρακαλώ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήεύγε νέε μου...(και μη σχολιάσεις το νέε εεεε)...
Καλό βράδυ...
aaaχ βαρας σε ευαισθητο σημειο!!αγαπημενο γλυκο ειδικα με παγωτο
ΑπάντησηΔιαγραφήΣταύρο το κρίμα στο λαιμό σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚρατιέμαι ο άνθρωπος αλλά εσύ προκαλείς.Να είσαι καλά,γειά στα χέρια σου!
Πολύ ωραίο,καλοφάγοτο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣταύρο το φτιάχνω και 'γω αλλά το λέμε αυγορεβανί,ρεβανί λέμε το άλλο με το χοντρό συμιγδάλι που είναι σκέτο χωρίς αυγά και χωρίς σιρόπι.Είναι συνταγές της πεθεράς μου από το Αγρίνιο.Καλή εβδομάδα!
@ Ελίτσα: Και όμως είσαι πρώτη, γιαυτό σου ανήκουν και οι τέσσερις γωνίες.
ΑπάντησηΔιαγραφή_____________
@ E allora: Για μια γλυκειά νύχτα, είνα ότι πρέπει.
_____________
@ Ζoyzoy: Θέλει αλεύρι κοσκινισμένο, διογκωτικά και μαλακό το μείγμα, να "χύνεται" σχεδόν από το μπωλ στο ταψί. Εγώ το δουλεύω με τα ζυμωτήρια του μίξερ χειρός, μέχρι μέγιστη ταχύτητα. Έτσι το μίγμα κρατάει αέρα, και φουσκώνει.
Την επόμενη φορά θα το πετύχεις σίγουρα.
______________
@ Betty's: Το είδα και το σχολίασα. Ναι μοιάζουν, όπως και το κέϊκ ινδοκάρυδο που θα κάνω προσεχώς.
______________
@ ΦΟΥΛΗ: Έφθασεεε!! Δεν σχολιάζω, απλώς χαίρομαι και ευχαριστώ.
______________
@ Ξανθούλα: Παγωτό δεν έχουμε, από ευαισθησίες όμως, είμαστε "κάργα".
______________
@ Zeidoron: Είπαμε, στην περίπτωση μας, μικρές ποσότητες. Κάθε φορά που θα πάρω λίγο, γύρω στα μεσάνυχτα, το πρωί δείχνει ΟΚ
______________
@ Σταυρούλα: Αυτή η συνταγή είναι το περιβόητο Βεροίας. Την έχω από ένα μικρό εργαστήριο κοντά στα Δικαστήρια της Βέροιας, όπου γίνεται χαμός από κόσμο. Το δίνει σε μικρά ταψάκια αλουμινένια.
Παραλλαγές έκανε και η μητέρα μου.
Είχα και χοντρό, αλλά το κράτησα για κανένα χαλβά.
________________
Όπως και να το λένε μπορώ να έχω ένα κομματάκι ή και δυο και τρία? Είμαι γλυκατζού, τι να κάνω?
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Λίλα: Έχει ακόμη. Προλαβαίνεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι, όπως έκανε ένας παλιός γείτονας, αποκλειστικός κατασκευαστής Σάμαλι τον Χειμώνα, της τρίτης μέρας γίνεται καλλύτερο.
Έφτιαχνε κάθε μέρα και πουλούσε το παλιότερο. Τότε δεν είχα καταλάβει γιατί. Τώρα ξέρω.
Να'χεις μια καλή Εβδομάδα.
__________________
Ωραία...αρχισαν τα Χριστούγεννα, ερχονται, χμ, και μερικά κιλά παραπανω μου φαίνεται. Κουραγιο αδελφια, θα το αντεξουμε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι μας κάνεις δύσπιστε!
Αλλα για αυτήν την δυσευρετη (σοβαρα μιλάω!) συνταγή, χαλάλι. Ξερεις πόσα χρόνια μια φίλη μου προσπαθεί με αλχημείες και δοκιμές να πετύχει ρεβανί βεροίας;
Καλημέρα!
ΥΠΕΡΟΧΟ ΓΛΥΚΟ .....ΕΧΕΙ ΤΥΧΕΙ ΝΑ ΦΑΩ ΤΑΨΙΑ!!!!!ΚΑΛΗ ΒΔΟΜΑΔΑ
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Καλημέρα: Εννοείται ότι η αυθεντική συνταγή έχει τεράστιες ποσότητες. Εγώ από πέρσυ τις προσάρμοσα στα δικά μου ταψάκια, δοκιμάζοντας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα και καλή εβδομάδα.
ΥΓ: Σήμερα δεν άκουσα.Ήμουν σε μέρος χωρίς ράδιο και ίντερνετ. Το κινητό που έχει ράδιο, χάλασε.
Όλα εναντίον. Αύριο όμως...
_______________
@ ELENI: Κι εγώ! Κι εγώ! Και τα ταψάκια στο λιμάνι, μοιρασμένα, για να βάζουμε τροφή για τα ελεύθερα σκυλιά.
Καλή σου Εβδομάδα.
_______________
Το κέϊκ με ινδοκάρυδο θα έχει και σιρόπι;
ΑπάντησηΔιαγραφή(πές ναι!!)
Και πότε θα το βάλεις;
(πές στην επόμενη ανάρτηση!)
@ Ελίτσα: Φυσικά θα έχει και σιρόπι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι αυτή τη συνταγή την έστειλα στο Hungry, αλλά ήταν ήδη ψόφιο.
Νομίζω ότι την έβαλα και στο forum.
Αν μπορέσω, απόψε θα το κάνω, για να βγάλω και φωτό.
Καλό απόγευμα
_____________
λίγο έλειψα για δουλειές και το φάγατε όλο; ευτυχώς υπάρχουν οι φωτό να παρηγορηθώ!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ: Λίγο υπομονή και έρχεται κάτι παρόμοιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχουμε ακόμη να λέμε....
_______________
Καταπληκτικό φαίνεται....! Ήταν το ίδιο εντυπωσιακό και στη γεύση φαντάζομαι! Αν ήταν καλοκαίρι θα το πρότεινα συνοδεία παγωτού καϊμάκι!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΆντε καλησπέρα σας και καλή εβδομάδα!
αντε κι εσύ με τα γλυκά
ΑπάντησηΔιαγραφήμόλις δοκίμασα την σοκολατένια καρυδόπιτα της Θαλασσένιας...
θα μας παχύνετε πριν καν φτάσουν τα Χριστούγεννα
Ώπα!Τώρα μιλάς για τη πατρίδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες πολλές!
Αχ...μια αδυναμία στα σιροπιαστά, την έχω κι εγώ!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Τρελή: Αχ! Αυτός ο ντοντουρμάς, καρδιές καίει.
ΑπάντησηΔιαγραφή__________
@ Logia: Που να δεις όταν κάνω την σιροπιαστή καρυδόπιτα "της θείας Λούλας"...
__________
@ I am a dreamer: Τότε θα το ξέρεις το μαγαζάκι κοντά στα δικαστήρια...
Από εκεί έχω την συνταγή. Πιο γνήσιο δεν γίνεται.
__________
@ Kiki: Και ποιός δεν έχει;;;
__________