Στα γενέθλια μου, σαν σήμερα, 20 Νοεμβρίου, ποτέ μα ΠΟΤΕ δεν μου έκαναν τούρτα, γιορτή και ποτέ δεν έσβησα κεράκια !!
Η μητέρα μου, όσο ζούσε, έκανε Χαλβά Πολίτικο, κυρίως για τις φιλενάδες της και τις γιαγιάδες μου. Δοκίμαζα και εγώ λίγο.
Όταν έφυγα από το σπίτι, άρχισα να τον κάνω μόνος μου, με μικρές προσθήκες και μετατροπές, προς το υγειινότερο.
Έτσι και σήμερα, έγινε ο χαλβάς, για το "αντέτι", που λένε.
Και, όπως πάντα, σαν ανάποδος, αρχίζω από το αποτέλεσμα....
Η μητέρα μου, όσο ζούσε, έκανε Χαλβά Πολίτικο, κυρίως για τις φιλενάδες της και τις γιαγιάδες μου. Δοκίμαζα και εγώ λίγο.
Όταν έφυγα από το σπίτι, άρχισα να τον κάνω μόνος μου, με μικρές προσθήκες και μετατροπές, προς το υγειινότερο.
Έτσι και σήμερα, έγινε ο χαλβάς, για το "αντέτι", που λένε.
Και, όπως πάντα, σαν ανάποδος, αρχίζω από το αποτέλεσμα....
ΥΛΙΚΑ
125 γραμ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο Απαλο (αντί για βούτυρο)
250 γραμ. Σιμιγδάλι χοντρό
375 γραμ. Ζάχαρη
500 γραμ. Νερό
Ενα "Λεμονοσκούπιδο" , όπως έλεγε η γιαγιά η Δήμητρα την φλούδα του λεμονιού
Επί πλέον, Σταφίδες, Κόντιντα (μικρά κομματάκια γλυκού διαφόρων φρούτων) και Καρύδια, που σήμερα αντικατέστησαν το κουκουνάρι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε βαθειά κατσαρόλα (χρησιμοποίησα την χύτρα) ζεσταίνουμε το λάδι.
Σε άλλο κατσαρολάκι βραζουμε το νερό με τη Ζάχαρη και το "λεμονοσκούπιδο", για να γίνει το σιρόπι, επί 5 λεπτά.
Όπως φαίνεται στη φωτό.....
Βγάζουμε το λεμονοσκούπιδο και ρίχνουμε το σιρόπι στο πολύ ζεστό σιμιγδάλι. Εδώ θέλει πάλι προσοχή, γιατί μόλις το σιρόπι έρθει σε επαφή με το σιμιγδάλι, βράζει και πετάγονται ζεματιστές σταγόνες. Γιαυτό θέλει βαθειά κατσαρόλα, για να μη γίνει η κουζίνα χάλια και εμείς με εγκαύματα.
Με γάντι κουζίνας, κατά προτίμηση ψηλό, ανακατεύουμε, μέχρι να φανεί ότι πήζει.
Σ'αυτή τη φάση ρίχνουμε τα πρόσθετα και ανακατεύουμε, αφού έχουμε βγάλει την κατσαρόλα από την φωτιά.
Έχουμε έτοιμη μια φόρμα και με την κουτάλα το πιέζουμε στη φόρμα ελαφρά.
Εγώ χρησιμοποίησα φόρμα σιλικόνης, που έχει καπάκια με διάφορα σχέδια, βάζοντας την τουλίπα. Άφησα την καρδούλα για τους ερωτευμένους, το αστέρι για τα αστέρια και το ελατάκι για τα Χριστούγεννα......
Ξεφορμάρισα σε λίγο σε ένα πιάτο και έτοιμος..........
....Για κέρασμα.....
...Μπορείτε να κοπιάστε, μαζί έχουμε και καφέδες και cookies και καλή μουσική για κάθε γούστο.......και καλή παρέα, γεμάτη αισιοδοξία..
Ανοίξαμε και σας περιμένουμε-----------THE BAR IS OPEN FROM 00.00' TILL 23.59'
Πολύχρονος με πολλές δημιουργίες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒάλε μου αν θες όμως μια που ήρθα πρώτος διπλό κομμάτι χαλβά- είναι απο τις αδυναμίες μου.
(και σβήσε κανένα κεράκι για το καλό)
Να τα εκατοστήσεις!!!!Χρόνια πολλά και καλά!Να σε χαίρονται τα αγαπημένα σου πρόσωπα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω φάει χαλβά με κόντιντα (επιτέλους έμαθα πως τα λένε τα canditi στα ελληνικά!!!)
Χρόνια πολλά και καλά! Είπαμε, στις ευχές δεν κάνουμε εκπτώσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης, ο χαλβάς είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά, κρατήστε ενα κομμάτι παρακαλώ, ή μπορείτε να φατε εσείς ενα κομμάτι και να κρατήσετε το υπόλοιπο για μένα, ακόμα καλύτερα, θα έλεγα....
Και πάω να αφήσω σχόλιο στο προηγούμενο ποστ που δεν πρόλαβα χθες!
τι χαζή που είμαι!!!! έσβυσα το σχόλιό μου
ΑπάντησηΔιαγραφήτέλος πάντως πάντωςν έλεγα οτι ακριβώς έτσι τον κάνουμε και μεις
Να ζήσεις και να είσαι καλά, πάντα δημιουργικός και έτσι να φροντίζεις για τα κεράσματά μας!!!!
Να τα 100στήσεις να σε χαίρονται πάνω απ'ολα και'μεις με τις απίθανες συνταγές σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπημένο γλυκό και'χω την ίδια φόρμα ακριβώς έτσι τον κάνω και'γω με καρύδια!
Θα σε θυμάμαι όποτε τον φτιάχνω και θα σου εύχομαι!
Πάντα χαρούμενος και ευτυχισμένος να'σαι ολο το χρόνο!!
Φιλιά!!
Χρόνια πολλά, να τα εκατοστήσεις! Και η θεία μου πάντα χαλβά έκανε για τα γενέθλια του θείου! Εμείς πάλι... τα "παραδοσιακά", τούρτες, κεριά, happy birthday to you και τα λοιπά:))
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρονια πολλα μμμμμ υπέροχος ο χαλβάς σου!! να πάρω και άλλο κομμάτι....
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό σκ με αγαπημένα άτομα...
Πολύχρονος γερός και δημιουργικός Δύσπιστε και με πολύ αγάπη στη ζωή σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ιδέα του χαλβά στη θέση της τούρτας όλα τα λεφτά!
Να σαι καλά και καλά να περάσεις
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεμάτη η ζωή σου από γλυκά κεράσματα:) Καλό σου βράδυ
Χρόνια Πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα έχεις υγεία και χαρά και όρεξη για μαγειρέματα.
Μμμμ...τρελαίνομαι για τέτοιο χαλβά!
Να 'χα λίγο τώρα...
Καλό σαββατοκύριακο!
Δεν μπορώ να μπώ στο μπλόγκ σου με τίποτα
ΑπάντησηΔιαγραφήΣου εύχομαι ότι επιθυμείς
Χιλιόχρονος....
Πάρε κι'αυτό να θυμηθούμε τα νιάτα μας...
http://www.youtube.com/watch?v=vMG4-t3fv6A
ΤΙ ΑΛΛΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ, ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΕΓΑΑΑΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΧΕΣ ΣΑΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΟΤΕ ΑΛΛΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΤΟΣΕΣ ΠΟΛΛΕΣ !!
Αγαπητέ φίλε Σταύρο Πολύχρονος,με υγεία και με τους αγαπημένους σου ανθρώπους πάντα κοντά σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια πες κάνει να φάω το χαλβά που τόσο πολύ μου αρέσει;
Σταύρο μου να τα εκατοστήσεις,να είσαι γερός και δυνατός!Να σε χαίρονται και να χαίρεσαι όσους σ' αγαπάνε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια Πολλά,μόνο για τις ευχές πέρασα,χαλβά δε θα πάρω,δεν ειναι του γούστου μου,μην τρομάζεις, εσύ καλο φαίνεται να τον έκανες,απλώς δεν ανήκει στα γλυκά που με τραβάνε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλο Σαββατοκύριακο...
πολυχρονος σταυρο...οτι επιθυμεις να το παθεις..........
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Zeidoron: Εμείς θα φάμε λίγο από τον χαλβά, αλλά θα πλακώσουμε το αλμυρό καταΐφι που έκανα και θα το κάνουμε να αναστενάξει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ για τις ευχές
_______________
@ Σταυρούλα: Ευχαριστώ για τις ευχές.
_______________
@ VAD: Είσαι μια εξαίρεση, μοναδική ίσως, αλλά για σένα έχω φυλάξει κέϊκ ή καταΐφι αλμυρό.
Ευχαριστώ για τις ευχές.
_______________
@ ELENI: Ελενάκι μου, ευχαριστώ για τις ευχές.
Δυστυχώς επιθυμώ πολλά και περιμένω να "πιάσει" η ευχή σου!!
_______________
Kαλημέρα Σταύρο, χρόνια πολλά, να τα εκατοστήσεις. Να σαι πάντα καλά, να μας μαγειρεύεις τέτοιες νοστιμιές αλλά και να μας ταξιδεύεις με το σκάφος σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ χαλβάς σου τέλειος... Θα δοκιμάσω κι εγω να προσθέσω κόντιτα, που μου αρέσουν πολύ!!
Καλό Σ/Κ :)))
@ ΕΥΗ: Ευχαριστώ για τις ευχές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠριν χρόνια, που υπήρχαν στο σπίτι διάφορα γλυκά κουταλιού, καθόμουν με υπομονή και έκοβα κομματάκια μικρά, περίπου 2 φλυτζάνια και γίνονταν "κόντιτα hand made".
Μετά δειλά-δειλά σταφίδες και κουκουνάρι ή καρύδια.
Ότι σκεφτεί μια αρρωστημένη φαντασία, μπορεί να μπει...
Καλό μεσημέρι
Χρόνια σου πολλά με υγεία και όσο το δυνατόν χαρούμενος !
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ χαλβάς σου μου φαίνετε καταπληκτικός να είσαι καλά λοιπόν να μας κάνεις κάθε χρόνο !
Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα.Εύχομαι τα καλύτερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣου ευχομαι τα καλυτερα!!! χρονια καλα.Να σε χαιρονται αυτοι που σε αγαπουν! Και οτι επιθυμεις εσυ...
ΑπάντησηΔιαγραφήLoulou.
ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια σου πολλά με υγεία και ευτυχία.
Εστω και καθυστερημένα, χρόνια πολλά και καλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήκι αυτος νοστιμοτατος ειναι!...ετσι τον καναμε σπιτι μου,μονο αντι σιμιγδαλι βαζαμε αλευρι...να εισαι καλα και παντα να κερνας το χλαβαδακι τωνν γενεθλιων σου!
ΑπάντησηΔιαγραφή...κοντά στις 30!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝτελίσιους!!!
Φιλάκια
Υιώτα
αστοριανή
ΝΥ