Στις αρχές του περασμένου μήνα, η κουμπάρα μας η Ελένη Ε.,
μας έδωσε μια γλάστρα με ρίζες πλατύφυλλου βασιλικού, κανονικού και σκούρου. Σε μερικές μέρες χώρισα τις ρίζες σε τρείς γλάστρες και θέριεψαν, ίσα με ένα μέτρο.
Σήμερα, λοιπόν, ήρθε επί τέλους η ώρα του τρύγου, με προσοχή και φύλλο-φύλλο. Πλύθηκαν και κόπηκαν και ετοιμάστηκαν για τη βουτιά στη σάλτσα τόνου που θα περιγράψω πιό κάτω
_____________________________μας έδωσε μια γλάστρα με ρίζες πλατύφυλλου βασιλικού, κανονικού και σκούρου. Σε μερικές μέρες χώρισα τις ρίζες σε τρείς γλάστρες και θέριεψαν, ίσα με ένα μέτρο.
Σήμερα, λοιπόν, ήρθε επί τέλους η ώρα του τρύγου, με προσοχή και φύλλο-φύλλο. Πλύθηκαν και κόπηκαν και ετοιμάστηκαν για τη βουτιά στη σάλτσα τόνου που θα περιγράψω πιό κάτω
ΥΛΙΚΑ για 4 μερίδες
2 κουτιά τόνο σε ελαιόλαδο (200 γραμ.)
1 κουτί Κονκασέ ή 1/2 κιλό ώριμες τομάτες τριμμένες στο χοντρό του τρίφτη
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 κουτ.σουπ. κάπαρη τουρσι
1 φλυτζ.τσαγ. κρασί άσπρο
1/2 φλυτζ.τσαγ. ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
500 γραμ. (1 πακέτο) σπαγγέτι
Ξερή μυζήθρα χοντροτριμμένη για μένα και ψιλοτριμμένη για τον υπόλοιπο κόσμο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε βαθύ τηγάνι σωτάρουμε το σκόρδο στο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τη κάπαρη και τον τόνο και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τη τομάτα, το πιπέρι και το αλάτι και αφήνουμε να σιγοβράσει για 15', ανακατεύοντας μερικές φορές.
Προς το τέλος του βρασμού, ρίχνουμε τον βασιλικό
Σε μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε τα μακαρόνια, με λίγο λάδι και αλάτι, στον χρόνο που λέει το πακέτο, μείον 1', για να γίνουν al dente.
Κανονικά πριν τα σουρώσουμε, προσθέτουμε 2-3 κουτ.σουπ. από το ζουμί τους στην σάλτσα, σουρώνουμε και ρίχνουμε τα μακαρόνια στο τηγάνι με τη σάλτσα και ανακατεύουμε.
Εγώ όμως τα σούρωσα μόνο και σερβίρισα την σάλτσα από πάνω, γιατί σκέφτηκα ότι ανακατωμένα δεν θα είχαν την απαιτούμενη φωτογένεια !
Διάρκεια περίπου 20-25 λεπτά. Στις τέσσερις παρά τέταρτο, η κυρία που μας καθαρίζει, έφυγε από την κουζίνα και στις πέντε παρά είκοσι, είχαμε ήδη φάει.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε βαθύ τηγάνι σωτάρουμε το σκόρδο στο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τη κάπαρη και τον τόνο και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τη τομάτα, το πιπέρι και το αλάτι και αφήνουμε να σιγοβράσει για 15', ανακατεύοντας μερικές φορές.
Προς το τέλος του βρασμού, ρίχνουμε τον βασιλικό
Σε μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε τα μακαρόνια, με λίγο λάδι και αλάτι, στον χρόνο που λέει το πακέτο, μείον 1', για να γίνουν al dente.
Κανονικά πριν τα σουρώσουμε, προσθέτουμε 2-3 κουτ.σουπ. από το ζουμί τους στην σάλτσα, σουρώνουμε και ρίχνουμε τα μακαρόνια στο τηγάνι με τη σάλτσα και ανακατεύουμε.
Εγώ όμως τα σούρωσα μόνο και σερβίρισα την σάλτσα από πάνω, γιατί σκέφτηκα ότι ανακατωμένα δεν θα είχαν την απαιτούμενη φωτογένεια !
Διάρκεια περίπου 20-25 λεπτά. Στις τέσσερις παρά τέταρτο, η κυρία που μας καθαρίζει, έφυγε από την κουζίνα και στις πέντε παρά είκοσι, είχαμε ήδη φάει.
την κανω κι εγω,ειναι πεντανοστιμη!
ΑπάντησηΔιαγραφήνοστιμότατη μακαρονάδα, με τον ίδιο τρόπο την φτιάχνω, συμφωνώ απόλυτα με την μυζήθρα, δίνει πρόσθετη νοστιμιά... άσε δε ο φρέσκος βασιλικός!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίος!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήτέλεια μακαρονάδα και την φτιάχνω κι εγώ..
δέν έχω δοκιμάσει με τυρί τριμένο, αλλά την επόμενη θα δοκιμάσω..
καλησπέρα σας..
τέλεια, λατρεύω το βασιλικό
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα σου με τα ωραία σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω δοκιμάσει τον τόνο να τον βράσω πάντα ωμό τον προσθέτω στις συνταγές μου.
Φιλιά θαλασσινά!
Αγαπημένη συνταγή της μαμάς μου :) εμείς καμιά φορά βάζουμε και τόνο πικάντικο.Για την μυζήθρα αν δεν δοκιμάσω δεν μπορώ να πω :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαίρνω κι εγώ το μεζεδάκι μου, πίνω και το κρασάκι μου και σας εύχομαι καλό απόγευμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤρελλαίνομαι γ' αυτη τη μακαρονάδα. Ευχαριστω πολύ για τα σχολια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαιρετισμούς πολλούς.
Φίλε μου Σταύρο, σύμπτωση και εμείς σήμερα αυτή την μακαρονάδα φάγαμε και ημουν έτοιμη να αναρτήσω την συνταγή.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως είναι πολύ νόστιμη και το τυράκι της δίνει αλλη νοστιμιά!!!!
Καλό Σ/Κ
Φίλε Σταύρο πέτυχες αυτό που έψαχνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπειδή δεν πολυτρώμε κρεατικά και κυμάδες, η σάλτσα τόνου με βασιλικό ήρθε κι έδεσε...
Θα είναι η αυριανή μου έκπληξη στο γιο μου που του αρέσει ο τόνος και τα μακαρόνια φυσικά...
Να είσαι καλά,
Καλό Σ/Κ.
Olá amigo!
ΑπάντησηΔιαγραφήConheci seu cantinho que é tudo de bom!
Lindo, criativo, delicioso e nutritivo!...
Amei mesmo!!!
Parabéns pelo seu trabalho!
Espero você em:
magiadaines.blogspot.com
Um ótimo fim de semana!
Beijinhos carinhosos.
Itabira - Brasil
αυτη τη φορα μου φαινεται ευκολη η συνταγη..
ΑπάντησηΔιαγραφή