Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

ΣΑΛΤΣΑ ΤΟΝΟΥ ΓΙΑ ΣΠΑΓΓΕΤΙ

Στις αρχές του περασμένου μήνα, η κουμπάρα μας η Ελένη Ε.,
μας έδωσε μια γλάστρα με ρίζες πλατύφυλλου βασιλικού, κανονικού και σκούρου. Σε μερικές μέρες χώρισα τις ρίζες σε τρείς γλάστρες και θέριεψαν, ίσα με ένα μέτρο.
Σήμερα, λοιπόν, ήρθε επί τέλους η ώρα του τρύγου, με προσοχή και φύλλο-φύλλο. Πλύθηκαν και κόπηκαν και ετοιμάστηκαν για τη βουτιά στη σάλτσα τόνου που θα περιγράψω πιό κάτω
_____________________________


ΥΛΙΚΑ για 4 μερίδες
2 κουτιά τόνο σε ελαιόλαδο (200 γραμ.)
1 κουτί Κονκασέ ή 1/2 κιλό ώριμες τομάτες τριμμένες στο χοντρό του τρίφτη
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 κουτ.σουπ. κάπαρη τουρσι
1 φλυτζ.τσαγ. κρασί άσπρο
1/2 φλυτζ.τσαγ. ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
500 γραμ. (1 πακέτο) σπαγγέτι
Ξερή μυζήθρα χοντροτριμμένη για μένα και ψιλοτριμμένη για τον υπόλοιπο κόσμο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε βαθύ τηγάνι σωτάρουμε το σκόρδο στο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τη κάπαρη και τον τόνο και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τη τομάτα, το πιπέρι και το αλάτι και αφήνουμε να σιγοβράσει για 15', ανακατεύοντας μερικές φορές.

Προς το τέλος του βρασμού, ρίχνουμε τον βασιλικό

Σε μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε τα μακαρόνια, με λίγο λάδι και αλάτι, στον χρόνο που λέει το πακέτο, μείον 1', για να γίνουν al dente.
Κανονικά πριν τα σουρώσουμε, προσθέτουμε 2-3 κουτ.σουπ. από το ζουμί τους στην σάλτσα, σουρώνουμε και ρίχνουμε τα μακαρόνια στο τηγάνι με τη σάλτσα και ανακατεύουμε.
Εγώ όμως τα σούρωσα μόνο και σερβίρισα την σάλτσα από πάνω, γιατί σκέφτηκα ότι ανακατωμένα δεν θα είχαν την απαιτούμενη φωτογένεια !

Διάρκεια περίπου 20-25 λεπτά. Στις τέσσερις παρά τέταρτο, η κυρία που μας καθαρίζει, έφυγε από την κουζίνα και στις πέντε παρά είκοσι, είχαμε ήδη φάει.
Με ένα ποτήρι δροσερό άσπρο κρασί, είναι ότι πρέπει
Posted by Picasa

12 σχόλια:

  1. την κανω κι εγω,ειναι πεντανοστιμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. νοστιμότατη μακαρονάδα, με τον ίδιο τρόπο την φτιάχνω, συμφωνώ απόλυτα με την μυζήθρα, δίνει πρόσθετη νοστιμιά... άσε δε ο φρέσκος βασιλικός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραίος!!!

    τέλεια μακαρονάδα και την φτιάχνω κι εγώ..
    δέν έχω δοκιμάσει με τυρί τριμένο, αλλά την επόμενη θα δοκιμάσω..

    καλησπέρα σας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα σου με τα ωραία σου!
    Δεν έχω δοκιμάσει τον τόνο να τον βράσω πάντα ωμό τον προσθέτω στις συνταγές μου.

    Φιλιά θαλασσινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπημένη συνταγή της μαμάς μου :) εμείς καμιά φορά βάζουμε και τόνο πικάντικο.Για την μυζήθρα αν δεν δοκιμάσω δεν μπορώ να πω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παίρνω κι εγώ το μεζεδάκι μου, πίνω και το κρασάκι μου και σας εύχομαι καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τρελλαίνομαι γ' αυτη τη μακαρονάδα. Ευχαριστω πολύ για τα σχολια.
    Χαιρετισμούς πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλε μου Σταύρο, σύμπτωση και εμείς σήμερα αυτή την μακαρονάδα φάγαμε και ημουν έτοιμη να αναρτήσω την συνταγή.....
    Πάντως είναι πολύ νόστιμη και το τυράκι της δίνει αλλη νοστιμιά!!!!
    Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φίλε Σταύρο πέτυχες αυτό που έψαχνα!
    Επειδή δεν πολυτρώμε κρεατικά και κυμάδες, η σάλτσα τόνου με βασιλικό ήρθε κι έδεσε...
    Θα είναι η αυριανή μου έκπληξη στο γιο μου που του αρέσει ο τόνος και τα μακαρόνια φυσικά...

    Να είσαι καλά,
    Καλό Σ/Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Olá amigo!
    Conheci seu cantinho que é tudo de bom!
    Lindo, criativo, delicioso e nutritivo!...
    Amei mesmo!!!
    Parabéns pelo seu trabalho!
    Espero você em:
    magiadaines.blogspot.com
    Um ótimo fim de semana!
    Beijinhos carinhosos.
    Itabira - Brasil

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. αυτη τη φορα μου φαινεται ευκολη η συνταγη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή