Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ

Σήμερα το πρωί, η καλή φίλη Μαργαρίτα μου έφερε τις πρωτες τέσσερις μελιτζάνες που έβγαλε το "κηπάριο" της.
Στην φωτό είναι μόνο οι τρεις, γιατί η τέταρτη δεν είχε αρκετή φωτογένεια.
Επειδή δεν μπορούσαν να γίνουν κάτι άλλο, έγιναν μια μελιτζανοσαλάτα που την λένε "Αγιορείτικη", ότι δήθεν την κάνουν οι μοναχοί στο Άγιο Όρος.

Στην φωτό πλυμένες, έτοιμες για ξεφλούδισμα....

......καθαρισμένες, ετοιμες για τον φούρνο μικροκυμμάτων.........
..........και το αποτέλεσμα της συνταγής που θα γράψω παρακάτω.

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ
4 μέτριες μελιτζάνες
4 πιπεριές Φλωρίνης κόκκινες
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
150 γραμμ. φέτα τριμμένη με το χέρι
Μερικές ελιές για το ντεκόρ μαύρες Καλαμών (εγώ δεν είχα μαυρες)
1/3 φλ.τσαγ. λάδι
Ξύδι άσπρο
Αλάτι-πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ψήνουμε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές μέχρι να ζαρώσουν σε δυνατό φούρνο 220-250 οC.
Τις αφήνουμε να κρυώσουν, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε μικρά κυβάκια σε ένα μπωλ.
Αυτή την διαδικασία μπορούμε να την αποφύγουμε ξεφλουδίζοντας τις μελιτζάνες με τον πατατοκαθαριστή, τις κόβουμε στα δύο κατά μήκος και τις ψήνουμε στα μικροκύμματα 15 λεπτά.
Πιπεριές Φλωρίνης παίρνουμε σε βαζάκι, έτοιμες καθαρισμένες, που τις ξεπλένουμε πριν τις κοψουμε.
Τα υπόλοιπα είναι απλώς ανακάτεμα.
Ρίχνουμε κρεμμύδι,σκόρδο,λαδόξυδο,αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά. Μετά την τριμμένη φέτα ή γιδοτύρι και βάζουμε το μπωλ, σκεπασμένο, στο ψυγείο για μια ώρα.
Ελιές για το ντεκόρ και έτοιμη!!

Posted by Picasa

13 σχόλια:

  1. Καλοκαίρι και μελιτζάνα πάνε μαζί, πώς να το κάνουμε!
    Ωραίο, θα το φτιάξω.

    Καλή εβδομάδα :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ωραιότατη! αλλά η αγΙορΕΙτικη δεν έχει τυρί, είναι νηστίσιμη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Ανώνυμος :Το ξέρω αλλά πρέπει να ομολογήσεις ότι της πάει.
    Στο κάτω-κάτω εμείς δεν είμαστε ούτε καλόγεροι, ούτε είμαστε σε περίοδο νηστείας.
    Ευχαριστώ για την επισήμανση.
    Βλέπω ότι πιάνουν τόπο τα γραφόμενα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όλα είναι καλά,αλλά θέλω ταπεράκια να μου στείλεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλά, σήμερα δεν σε προλαβαίνω!
    Τα σιφνέϊκα ρεβύθια ήρθα να δω πως γίνονται, και βλέπω αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα, βλέπω και γαριδομακαρονάδα!!! και δεν ξέρω τί να πρωτοδώ!... Χαχαχα!!!
    Μου αρέσει ο τρόπος που δίνεις τις συνταγές, απλοποιώντας τες και κάνοντας τες "a Piece of cake", που λένε και οι Αμερικάνοι.

    Την "αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα" θα την κάνω οπωσδήποτε! Μου αρέσει που βάζεις και φέτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μελτζάνα χωρίς ....φωτογένεια! Χαχα!
    Να΄σαι καλά, φτιάχτηκε η μέρα μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ουπς! και κάτι που τώρα είδα.
    Οντως είμαστε σε περίοδο νηστείας. Είναι η νηστεία των 12 αποστόλων, η οποία φέτος κρατά 2 εβδομάδες. Τελειώνει την κυριακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα Cumulus (nimbus άραγε;).
    Εγώ γέλασα με το σχόλιο σου.
    Πως αλλιώς να το πω, αφού ήταν σαν στραβοχυμένος λουκουμάς...
    Να είσαι καλά
    Καλή ημέρα να έχεις (και όλη η παρεα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Νοστιμότατη η παραλαγή της μελιτζανοσαλάτας σου!!! Αν είναι και τα υλικά σπιτικά, απογειώνεται η γεύση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΚΙ εμεις την φτιαχνουμε σπιτι. Και η Ευη την κανει με λαδακι, σκορδάκι και ξιδάκι. Κώστα φίλε μου την τρώμε ετσι νηστίσιμη αυτές τις περιόδους.

    Αλλά και με τυρί του Δυσπιστου είναι καταπληκτική για όλο τον υπόλοιπο χρονο ή για όσους δεν νηστέυουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συμφωνώ Θάνο, γιατί όντως το τυρί της πηγαίνει πολύ, γι΄αυτό από τώρα και στο εξής την μελτζανοσαλάτα με τυρί, θα την ονομάζω, ΅Δύσπιστη μελτζανοσαλάτα΅

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ευχαριστώ πάρα πολύ για το "Βαφτίσι"(όπως άκουσα να το λένε "τα Βαφτίσια/το Βαφτίσι" ενικός).

    Ελπίζω να μην έχουμε τίποτε αντιδράσεις από το Άγιον Όρος.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή