Σήμερα το πρωί, η καλή φίλη Μαργαρίτα μου έφερε τις πρωτες τέσσερις μελιτζάνες που έβγαλε το "κηπάριο" της.
Στην φωτό είναι μόνο οι τρεις, γιατί η τέταρτη δεν είχε αρκετή φωτογένεια.
Επειδή δεν μπορούσαν να γίνουν κάτι άλλο, έγιναν μια μελιτζανοσαλάτα που την λένε "Αγιορείτικη", ότι δήθεν την κάνουν οι μοναχοί στο Άγιο Όρος.
......καθαρισμένες, ετοιμες για τον φούρνο μικροκυμμάτων.........Στην φωτό είναι μόνο οι τρεις, γιατί η τέταρτη δεν είχε αρκετή φωτογένεια.
Επειδή δεν μπορούσαν να γίνουν κάτι άλλο, έγιναν μια μελιτζανοσαλάτα που την λένε "Αγιορείτικη", ότι δήθεν την κάνουν οι μοναχοί στο Άγιο Όρος.
..........και το αποτέλεσμα της συνταγής που θα γράψω παρακάτω.
ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ
ΥΛΙΚΑ
4 μέτριες μελιτζάνες
4 πιπεριές Φλωρίνης κόκκινες
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
150 γραμμ. φέτα τριμμένη με το χέρι
Μερικές ελιές για το ντεκόρ μαύρες Καλαμών (εγώ δεν είχα μαυρες)
1/3 φλ.τσαγ. λάδι
Ξύδι άσπρο
Αλάτι-πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ψήνουμε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές μέχρι να ζαρώσουν σε δυνατό φούρνο 220-250 οC.
Τις αφήνουμε να κρυώσουν, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε μικρά κυβάκια σε ένα μπωλ.
Αυτή την διαδικασία μπορούμε να την αποφύγουμε ξεφλουδίζοντας τις μελιτζάνες με τον πατατοκαθαριστή, τις κόβουμε στα δύο κατά μήκος και τις ψήνουμε στα μικροκύμματα 15 λεπτά.
Πιπεριές Φλωρίνης παίρνουμε σε βαζάκι, έτοιμες καθαρισμένες, που τις ξεπλένουμε πριν τις κοψουμε.
Τα υπόλοιπα είναι απλώς ανακάτεμα.
Ρίχνουμε κρεμμύδι,σκόρδο,λαδόξυδο,αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά. Μετά την τριμμένη φέτα ή γιδοτύρι και βάζουμε το μπωλ, σκεπασμένο, στο ψυγείο για μια ώρα.
Ελιές για το ντεκόρ και έτοιμη!!
Καλοκαίρι και μελιτζάνα πάνε μαζί, πώς να το κάνουμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίο, θα το φτιάξω.
Καλή εβδομάδα :))
ωραιότατη! αλλά η αγΙορΕΙτικη δεν έχει τυρί, είναι νηστίσιμη..
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Ανώνυμος :Το ξέρω αλλά πρέπει να ομολογήσεις ότι της πάει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο κάτω-κάτω εμείς δεν είμαστε ούτε καλόγεροι, ούτε είμαστε σε περίοδο νηστείας.
Ευχαριστώ για την επισήμανση.
Βλέπω ότι πιάνουν τόπο τα γραφόμενα..
Όλα είναι καλά,αλλά θέλω ταπεράκια να μου στείλεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά, σήμερα δεν σε προλαβαίνω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα σιφνέϊκα ρεβύθια ήρθα να δω πως γίνονται, και βλέπω αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα, βλέπω και γαριδομακαρονάδα!!! και δεν ξέρω τί να πρωτοδώ!... Χαχαχα!!!
Μου αρέσει ο τρόπος που δίνεις τις συνταγές, απλοποιώντας τες και κάνοντας τες "a Piece of cake", που λένε και οι Αμερικάνοι.
Την "αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα" θα την κάνω οπωσδήποτε! Μου αρέσει που βάζεις και φέτα.
Μελτζάνα χωρίς ....φωτογένεια! Χαχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα΄σαι καλά, φτιάχτηκε η μέρα μου!!
Ουπς! και κάτι που τώρα είδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟντως είμαστε σε περίοδο νηστείας. Είναι η νηστεία των 12 αποστόλων, η οποία φέτος κρατά 2 εβδομάδες. Τελειώνει την κυριακή.
Καλημέρα Cumulus (nimbus άραγε;).
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ γέλασα με το σχόλιο σου.
Πως αλλιώς να το πω, αφού ήταν σαν στραβοχυμένος λουκουμάς...
Να είσαι καλά
Καλή ημέρα να έχεις (και όλη η παρεα)
Μόνο cummulus.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝοστιμότατη η παραλαγή της μελιτζανοσαλάτας σου!!! Αν είναι και τα υλικά σπιτικά, απογειώνεται η γεύση!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΙ εμεις την φτιαχνουμε σπιτι. Και η Ευη την κανει με λαδακι, σκορδάκι και ξιδάκι. Κώστα φίλε μου την τρώμε ετσι νηστίσιμη αυτές τις περιόδους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά και με τυρί του Δυσπιστου είναι καταπληκτική για όλο τον υπόλοιπο χρονο ή για όσους δεν νηστέυουν.
Συμφωνώ Θάνο, γιατί όντως το τυρί της πηγαίνει πολύ, γι΄αυτό από τώρα και στο εξής την μελτζανοσαλάτα με τυρί, θα την ονομάζω, ΅Δύσπιστη μελτζανοσαλάτα΅
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πάρα πολύ για το "Βαφτίσι"(όπως άκουσα να το λένε "τα Βαφτίσια/το Βαφτίσι" ενικός).
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπίζω να μην έχουμε τίποτε αντιδράσεις από το Άγιον Όρος.....